Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Misterul unor recorduri

La Mondialele de înot, recordurile cad ca muștele. Omul începe să se adapteze din ce în ce mai bine în apă. La altceva nu vreau să mă gîndesc

Permalink to Misterul unor recorduri
duminică, 9 august 2015, 9:45

În alte sporturi, trăiești o viață de om pînă cînd apuci să vezi cifrele îmbunătățite. Alergarea, de exemplu, aparține omului mai mult decît înotul. Pămîntul e teritoriu mai cunoscut decît apa, mai familiar și mai
potrivit cu viteza. Cu toate acestea, la fiecare competiție importantă de natație, recordurile mondiale se prăbușesc spectaculos, cu nonșalanță, satisfăcîndu-ne niște așteptări, făcîndu-ne să privim cu fascinație bătăile brațelor în bazinele albastre și provocîndu-ne niște întrebări, în unele cazuri, și niște îndoieli, în altele.

Cînd se întîmplă să vină o zi fără astfel de performanțe la CM 2015 de la Kazan, atunci de-abia e o știre. Dar nu-i nimic, a doua zi bărbații, dar mai ales femeile, cu vocație de viețuitoare marine, își iau revanșa cu vîrf și îndesat, schimbînd istoria statisticii cu firescul unei clipiri din gene.

La ștafeta de 4×100 metri mixt cea mai bună performanță a planetei a căzut de două ori în cîteva minute. Katie Ledecky a înotat în seriile probei de 1.500 de metri la record mondial, fără nici o economie a forțelor, fără nici o ezitare, lăsîndu-și adversara care a sosit pe locul 2 la 15 secunde în urmă. În serii! La 18 ani! Într-un sport în care, de obicei, diferențele sînt de ordinul sutimilor sau zecimilor de secundă. Din fericire, camera de filmat care merge paralel cu înotătorii e acționată de un motor și de senzori, pentru că un cameraman cu condiție fizică de om normal n-ar putea să se țină, pe uscat, după Ledecky în apă.

Dar cum se poate? Tehnica, spun unii, se îmbunătățește constant, conform unor studii avansate de hidrofizică. Bine-bine, dar plămânii, pe aceia cum îi îmbunătățești? Antrenamente, spun alții, la altitudine, de exemplu. În plus, muncă și talent. Și, prin colțuri, se șoptește uneori acel cuvînt conspirativ care începe cu litera D. Este însă la fel de adevărat că numărul cazurilor de dopaj în înot este considerabil mai mic decît ploaia de recorduri mondiale.

De-asta uneori mai am naivitatea să cred că supraoamenii există și fără superfarmacie. Că linia grafica și imaginară din bazinul Mondialelor, aceea care indică timpul recordului mondial în vigoare, nu e păcălită de prea multe ori cu artificii de ordin chimic. Că toate cronometrele vor avea lucruri curate de înregistrat și de modificat în statistici, indiferent de cît de mult vor evolua recordurile mondiale din apă.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Dan (1 comentarii)  •  9 august 2015, 11:26

Ar trebui sa va informati mai bine doamna Dusmanescu chit ca si numele indica o anumita stare de dusmanie. Stafeta de liber mixt este introdusa in premiera la o editie de CM si astfel este normal ca recordul mondial sa fie batut cu fidcare serie participanta. Cat despre Ledecky, fenomenul inotului american si mondial, , nu poate fi conestata deloc, absolut toti specialistii acestui sport declarandu-se uimiti de rezistenta fizica a adolescentei. Rezulta asadar un articol scris in dorul lelii, care nu transmite absolut nimic.

ottonelu (11 comentarii)  •  9 august 2015, 11:47

De ce nu se vad comentariile? Oana dusmanescu, zbori….

ottonelu (11 comentarii)  •  9 august 2015, 11:48

Doamnă Dușmănescu, nu știu cât de ungarofobă sunteți, dar cam nu aveți dreptate. În domeniul natației Ungaria este cu una suta lei vechi balcescu,
pardon, ani, peste Romania. Să fie clar! Sunteți invidioasa pe unguroaica asta care a răpus incredibil un record mondial! Să va reamintesc,
Ungaria e o PUTERE mondială adevărată în natație, e campioană olimpică, mondială, europeană, balcanică, etc., la polo și ăăăă inot! Așa că, Oana Dușmănescu!

Istropateanu (1 comentarii)  •  9 august 2015, 16:54

Costumul, substantele din apa…. Totul pentru o alunecare mai lina.

madskills (17 comentarii)  •  9 august 2015, 18:44

Evident, si Pleps si Lochte sunt crescuti doar cu mamaliga cu lapte. La fel cum au fost Marion Jones, Montgomery, Lance si alti „Super campioni.

lucifer (1 comentarii)  •  9 august 2015, 18:54

Mesaj pentru Ottonelu…care pe langa ca e incult mai scrie si aberatii ! Vezi mai Ottonele ca nu e unguroiaca,nu le da ceea ce nu au celor in ungaria…Pentru cultura ta generala e bine sa stii ca tatal ei a venit in america prin 1947 si tot pentru cultura ta generala e bine ca sa stii ca tatal ei este czechoslovakia iar ea este nascuta in Washington si nu la Budapesta…..Deci ea nu are nici o treaba cu Ungaria…mai studiaza si apoi poti scrie….pana atunci lasa-i pe cei care scriu sa-si dea cu parerea !

Pavdaddy (2 comentarii)  •  9 august 2015, 20:35

In romania dopajul in acest sport se face de la varste fragede 10, 11, 12 ani, daca la un campionat national de natatie cadeti 1 sau cadeti 2 ar veni un control anti doping jumatate din campioni nu ar mai intra in apa, si credtima ca stiu ce spun este imposibil ca un copil sa avanseze 9 – 12 secunde in 2 saptamani si se poate vedea cu ochiul liber in rezultatele dintre competitii la aceeasi proba. Insa niciodata nu va veni antidopingul la un asemenea concurs in Romania ar insemna sa ia painea de la gura antrenorilor care daca au performante la nivel national mai iau cateva sute de lei in plus. In fine trebuie sa fii in fenomen ca sa intelegi, asta este realitate pura. Asa ca acesti copii ajung la maturitate si in momentul in care trebuie sa explodeze renunta pentru ca la marile competitii internationale trebuies multi bani ca sa cumperi substantele dopante si foarte putin isi permit sa tina pasul cu chimia mondiala.

Sa Fim Seriosi (1 comentarii)  •  9 august 2015, 21:28

…doar naivii mai cred ca spectacolul din sport mai poate fi facut fara dopaj…

Petrache (12 comentarii)  •  9 august 2015, 23:35

Doamna Dusmanescu, aveti perfectas dreptate sa va puneti intrebari. De curand o ancheta a dezvaluit ca aproape 1/3 din medaliile de la olimpiade si campionate mondiale au fost obtiunute in conditii „indoielnice” din punctul de vedere a dopajului. Pentru cei ce cunosc limba engleza, e edificator articolul:
http://www.theguardian.com/sport/2015/aug/02/athletics-facing-new-doping-crisis
Cei care cred ca marele performante se fac fara doping, ar putea sa creada si in Mos Craciun. 😉 (poate doar la darts sau sah ;-))

Dan (1 comentarii)  •  10 august 2015, 0:22

Spuneti ca la inot diferentele sunt de obicei de ordiunul sutimilor sau zecimilor de secunda. Nu generalizati! La distante lungi, precum 1500 m, asemenea diferente sunt o raritate.

robert (2 comentarii)  •  10 august 2015, 7:02

din pacate sunt de aceeasi parere. si nu numai la inot.luati cursa ciclista de anul acesta Turul Frantei unde o echipa mai bine zis 4-5 rutieri di acea echipa au facut ravagii. ma refer binenteles la Team Sky.cred ca au farmacii si doctori foarte buni!!!!!

robert (2 comentarii)  •  10 august 2015, 7:13

lumea care nu se pricepe la sport lasati-o in pace sa vorbeasca!!! este imposibil ca o pustoaica de 18 ani faca record dupa record si in ce fel o lasa pe cea dupa locul 2 la o lungime de bazin!!!Ledecky este un sportiv foarte bun dar trebuia dozata in asa fel sa nu bata la ochii!! daca castiga cu 2-3 secunde era de ajuns si nu se prindea nimeni!! asa e cand vrei sa arati pe fata ca nu mai esti uman!!!

Ignacio Ramonet (1 comentarii)  •  10 august 2015, 8:39

S-avem pardon, de la 400 de metri în sus )deci clar şi la 1500 de metri= diferenţele pot fi de ordinul unei lungimi de bazin, întotdeauna a fost aşa. Dragă Oana, nu confunda sprintul (50 metri, 100 de metri) cu anduranţa. Aceleaşi ecarturi se regăsesc şi în atletism, mind you, de la 800 de metri în sus. Să nu înţelegi de aici că aş fi de părere că înotătorii de performanţă n-ar fi intoxicaţi pînă-n albul ochilor …

re (1 comentarii)  •  10 august 2015, 12:49

Ce avanseaza medicina…;)

Teac (1 comentarii)  •  10 august 2015, 13:05

Saraca d-na Dusmanescu , e cam amara reusita altora , dar nu ma mir doara sunteti romanca !

ianiu (1 comentarii)  •  11 august 2015, 8:17

Lucifer

Nu vreau să-i iau apărarea lui Ottonelu, dar am impresia că el se referea la Katinka Hosszu, care la rându-i a doborât un record mondial la aceste intreceri de la Kazan.

andrei (1 comentarii)  •  11 august 2015, 9:20

Si de conditia fizica a lui Armstrong s-au mirat…
Mi se par naivi cei care cred ca in sportul de azi se mananca frunze de mango si morcovi pentru performante. Cate despre americani… e ca in filmele cu supereroi si catastrofe naturale: toate se intampla in SUA. Asa e si cu morcovii, cei mai buni sunt la ei si la altii nu dau. Natatia este printre cele mai susceptibile la dopinguri.

Pavdaddy (2 comentarii)  •  11 august 2015, 19:49

Stimabila doamna de ce nu faceți o cerere la agentia nationala antidoping pentru testarea sportivilor din natație românească? O sa închideți guri tuturor specialistilor de aici, faceți o cerere pentru toate categoriile de vârstă. In 9 ani de cand fica mea face acest sport le am văzut pe toate.

Comentează