Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Minciuni din top

Clasamentele sînt cele mai false forme de a aranja lucrurile. Faptul că România este pe locul 8 în ierarhia FIFA reprezintă o dovadă solidă

Permalink to Minciuni din top
duminică, 12 iulie 2015, 1:22

Pe locul întîi e Argentina. Noi, pe 8. A cincea țară europeană, ocupînd  țanțoș o poziție calculată după niște criterii care își fac veacul în  penumbră și își scot capul cînd vreun statistician are chef să întocmească un clasament. De exemplu, contează faptul că echipa  națională a României nu a organizat prea multe meciuri amicale. Nu faci nimic, ești sus în top. Nu cîștigi, nu pierzi, nu răsufli. Cu cît te miști mai puțin, cu atît deranjezi mai puțin ordinea delicată și atît de  dubioasă a clasamentului FIFA, în care România este peste Spania.  Inexistența se premiază, și lipsa de exprimare primează, dar acesta nu este singurul domeniu în care clasamentele mint.

Școala românească, de pildă, este un alt domeniu de acest gen. După examenul de capacitate, desfășurat undeva după 20 iunie, cineva mi-a istorisit o pildă – căci, dacă deschideți urechile bine s-ar putea să vă servească drept pildă – care m-a convins că a merge la școală și a  avea o brumă de inițiativă se exclud, cel puțin în România.

Cerința unui punct era prezentarea unei întîmplări petrecute într-o zi de sărbătoare. Un elev șugubăț, la 14 ani, a citit atent textul și nu a văzut pe nicăieri că i se cere descrierea unei sărbători legale, religioase, tribale sau planetare. Așa că și-a permis, cu un dram de sarcasm pe care ar trebui să-l apreciem la vîrste atît de fragede, să descrie cum ar arăta ziua plină de bucurie în care ar termina examenele. Sărbătoare, știți? Sărbătoare pentru el. Nu Sfînta Parascheva sau Ziua Pămîntului, sau 1 Decembrie. Nu. Sărbătoarea Personală a lui Gigel din Clasa a Opta,  care e atît de fericit că a scăpat de examene încît dă bairam.

Compunerea ironică a lui Gigel nu a fost însă punctată. Școala  românească nu încurajează creativitatea, imaginația, finețurile. Vrea să scrii compuneri care să se încadreze în tipare, nu care să surprindă. Închistarea celor care țin în mînă pixul roșu trebuie să se transmită, încet-încet, și asupra școlarului. Trebuie să regreți că îți merge mintea, căci Gigel nu e defel vreun tîmpit sau vreun copil-problemă – a luat notă mare la proba de matematică.

De aceea, din punctul meu de vedere, clasamentul în care Gigel are o notă mică la limba română este unul la fel de mincinos ca și ierarhia FIFA. Tot ce-mi pot dori e ca Gigel să nu își facă despre el însuși o impresie prea rea, după cum nici fotbaliștii naționalei de fotbal nu trebuie să-și facă despre ei înșiși o impresie prea bună. Uneori, clasamentele nu sînt bune decît să le dai foc și să uiți că au existat.

Uneori, clasamentele care trebuie să însemne ceva nu înseamnă, în esență, nimic.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  12 iulie 2015, 14:36

…Un foarte bun articol …in care ni se spune …adevarul …

cristi (1 comentarii)  •  12 iulie 2015, 15:13

Felicitari pt articol….suntem in urma cu 20 de ani …

vlad (15 comentarii)  •  12 iulie 2015, 17:05

Frumos articol… asta am patit si eu in clasa a 5-a, cand am dat peste o profesoara veritabila de limba romana…. intr-un semestru reusise sa-mi distruga orice urma de creativitate cu notele ei. Dintr-un foc, mentalitatea aia comunista de a preda m-a transferat definitiv catre matematica…

Do (1 comentarii)  •  12 iulie 2015, 17:52

Bun punctul de vedere, dar cred ca trebuie punctat ca vorbim de un caz clasic de „scopul scuza mijloacele”. Daca manevra asta ne pune intr-o poziție mai buna pentru preliminariile CM, eu cred ca a meritat.

jos_cenzura (4 comentarii)  •  12 iulie 2015, 19:36

Dar clasamentul asta chiar conteaza – ne va fi mai usor sa ne calificam la turnee finale din postura de cap de serie.

danv (1 comentarii)  •  12 iulie 2015, 21:13

nu cred ca ar trebui sa judecam atat acest clasament FIFA. Clasamentul FIFA nu are nicio finalitate: nu se acorda premii pentru primele locuri, nu retrogradeaza ultimele echipe. Cred ca doar la stabilirea unor capi de serie se tine cumva cont de el. Clasamentul este o statistica, iar punctul slab al oricarei statistici este numarul de subiecti, in cazul FIFA nr. de meciuri jucate de o nationala. Sunt meciuri putine, concluzia statistica are o eroare mai mare. Faptul ca Romania nu joaca amicale nu ne avantajeaza deloc, pentru ca daca ar juca cu echipe slabe am fi, poate si mai sus. Daca am fost de acord cu pozitia Romaniei din timpul lui Razvan (60, parca), hai sa fim si cu asta de acum, ca oricum nu ne incurca (si nici ajuta) cu nimic.

Marcel (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 8:15

Ăsta e genul de statistică care nu contează în viața de zi cu zi… când ai probleme cu Faeroe, nu mai contează dacă ești cap de serie sau nu… Din păcate, „managerii” noștrii punctează doar în asemenea clasamente – de asta am ajuns să mă uit rar sau deloc la fotbalul românesc și nu sunt singurul…

eu (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 8:16

@danv ne ajuta clasamentul fifa,vom fi capi de serie la tragerea la sorti pentru preliminariile CM 2018

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  13 iulie 2015, 9:47

danv,
mi-e teama de aprecierile mincinoase, in orice sens ar fi ele. o sa fim cap de serie la modul fals si nemeritat,

Serban (2 comentarii)  •  13 iulie 2015, 11:17

Bun articolul!Bine spus si buna si comparatia cu tristetea din scoala noastra,care este veche de pe vremea domnului Vucea,nu de azi…de ieri!
Cei ce sunt fericiti ca ocupam un loc superb pentru tragerea la sorti,vor avea mari dezamagiri cand vom fi cap de grupa si,in spatele nostru,vom avea echipe ce ne vor desfiinta in meciuri directe!Si vom ajunge iar de unde am plecat,pe la locul 50,unde ne e valoarea actuala!Si,desigur,nu ne vom califica caci,sincer vorbind,nici nu meritam sa jucam acolo unde joaca cei mai buni.Trist,dar adevarat!

julien (1 comentarii)  •  13 iulie 2015, 14:59

Bun articolul………..intr-adevar suntem pe locul 8 dar exista mari sanse sa luam 2-3 goluri de la vreo echipa din Africa situata pe locul 50!!!

ottonelu (11 comentarii)  •  17 iulie 2015, 11:06

Poate nu compunerea originală în sine a lui Gigel a fost depunctată, ci greșelile ortografice, de sintaxă, de structură sau bairam, doamnă Dușmănescu! Așa că nu mi se pare inspirată pilda asta, e ca nuca-n perete, o bârfă subiectivă a unei mame revoltate, nu o pildă la care am deschis destul de bine urechile, mai bine zis ochii!
Depunctat de la 10 la 9,50 poate, Dușmănească, poate! BIG DISLIKE!

Comentează