Supereroii se sabotează între ei
Un weekend plin de evenimente sportive a împiedicat cel mai tare film al momentului să doboare recordul de box office

Nu, nu a fost Pac Man versus Mayweather. A fost, de fapt, Iron Man versus Mayweather. Oricum ar fi, în ambele cazuri a cîştigat cel din urmă.
Avengers: Age of Ultron este filmul de acţiune lansat în urmă cu două săptămîni, care, dacă tot măsurăm rivalităţi paralele, nu este deloc sărac în mişcare şi activitate fizică învecinată cu sportul. Are bătaie din plin, alergare care întrece mult posibilităţile lui Usain Bolt, ridicare şi azvîrlire de greutăţi (Thor FTW!) şi, nu în ultimul rînd, felul în care lui Hulk îi cresc brusc muşchii şi se dezlănţuie în atac, lucru pentru care Gareth Bale plînge invidios la toaletă şi nu-şi mai revine încă din ziua premierei.
Noile şi acrobaticele aventuri erau programate să aducă producătorilor de la Marvel şi, implicit, Disney cîştiguri de aproape 220 de milioane de dolari după weekendul de la începutul lunii mai, potrivit businessinsider.com. Era o performanţă menită s-o depăşească pe cea stabilită în 2012 de prima parte a filmului – 207 milioane pentru Avengers – tot pentru weekendul de premieră.
Ceea ce nu au luat în calcul nici Captain America, nici camarazii săi de vitejie megarobotizată a fost faptul că sfîrşitul trecut de săptămînă a fost unul atît de plin de evenimente sportive importante încît America însăşi s-a întors cu spatele la marele ecran şi a preferat altceva. Respectiv duelurile din playoff-urile NBA şi NHL, Kentucky Derby – celebra cursă de cai a cărei istorie a adus cinematografiei un alt supererou, pe Secretariat – şi, vedeta supremă, lupta dintre Manny Pacquiao şi Floyd Mayweather Jr. Per total însă cîştigă Avengers 2 – buget de 280 de milioane de dolari, adică sumă recuperată cu siguranţă pînă acum, în mai puţin de 3 săptămîni de la apariţie.
Cum atenţia unei naţiuni a trebuit împărţită cumva, sportul a luat crema de pe tort, iar filmul a trebuit să aştepte şi a ratat recordul. Fapte, nu filme. Iluzia gloriei altora versus iluzia efectelor speciale, întîrziate o zi sau două de luminile rampei de pe teren, de pe hipodrom sau din ring. Oricît de mare a fost vîrtejul celui mai aşteptat film al ultimilor ani, Mayweather-Pacquiao l-a depăşit, fără costume zburătoare şi fără Scarlett Johansson în distribuţie.
Însă pentru că le-am văzut pe amîndouă, vă pot spune însă că fiorul autentic şi adrenalina sînt, de data aceasta, de partea filmului, mai ales în varianta 3/4 D, deşi mulţi credeau că le găsesc, împrăştiate peste tot, la MGM Grand Arena din Las Vegas.