Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Tată-moşule, da’ echipele un’ se duc cînd se duc?

Nici măcar la cimitir, cîteodată nici măcar în amintire. Totul este atît de întîmplător că ne-ar durea, dacă ne-ar păsa

Permalink to Tată-moşule, da’ echipele un’ se duc cînd se duc?
duminică, 22 martie 2015, 10:31

Fotbalul românesc se încăpăţînează să-şi probeze sub toate formele condiţia meteorică, uneori mai spectaculos, alteori mai şontîc. Da, e normal ca unele organizaţii sportive să dispară de pe faţa pămîntului, iar gloria este, în general, făcută să se destrame, avînd un termen de garanţie nitroglicerinic şi complet aleatoriu. În majoritatea copleşitoare a cazurilor, mai ales în România, manevrele de resuscitare a pacienţilor traşi pe linie moartă sînt de cele mai multe ori inexistente, iar cînd ele sînt totuşi semnalate nu au nici un rezultat.

Pentru mine, cazul cel mai şocant din ultimii ani – căci e momentul să-i lăsăm să se odihnească în pace pe Chinezul şi pe alţii ca el – se numeşte în continuare Unirea Urziceni. A rămas un feeling, o senzaţie de trecere a unei minuni printre noi, de atmosferă creată în jurul unei echipe cuminţi şi normale la cap, care a cucerit un titlu naţional – în 2009 – şi care i-a adus, de exemplu, pe fotbaliştii de la Liverpool pe stadionul Steaua. Oamenilor le plac la nebunie miracolele şi tind să fie foarte dezamăgiţi atunci cînd acestea se (auto)dinamitează. Nu se mai învaţă minte oamenii ăştia proşti, care se agaţă ca nebunii de momente frumoase. Nu înţeleg că asta sînt tot ce reprezintă ele, nişte momente. Aproape cît nişte statui de inutilitate în istoria şi-aşa slabă şi tremurătoare a unui fotbal palid şi povară.

Printre fantome şi alte forme controversate de viaţă, cum ar fi clonele, supravieţuitoarele, cele mai multe atinse de sindromul insolvenţei, o duc şi ele cum pot, cazuri fericite într-un univers potrivnic. Treisprezece din 22 de campioane ale României nu mai există. Graniţa subţire a jumătăţii a fost depăşită de multă vreme, ca un avertisment deloc simpatic pentru viitor. Felul nonşalant în care se rătăcesc palmaresuri şi în care tradiţia devine povară îşi pierde pe zi ce trece din înţeles este dezarmant şi halucinant. Şi ne predă o lecţie importantă, pe care ar fi trebuit să ne-o fi însuşit de mult timp: aceea că nu are nici un sens să te ataşezi prea tare, pentru că nu poţi fi sigur decît pe instabilitatea obiectului adoraţiei tale. Aşteptările sînt exagerate şi eronate. Dacă poţi să savurezi clipa, bine, dacă nu, fă-ţi hobby-uri mai trainice, cum ar fi teatrul radiofonic la crepuscul, cîinele japonez Akita sau tangoul argentinian.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

azerty63 (2 comentarii)  •  22 martie 2015, 11:50

Macar Chinezul nu a fost vinduta, patetic in contul unor datorii extrasportive

liviuemil (1 comentarii)  •  22 martie 2015, 14:36

Nu ti se pare normal sa spui „bunic” in loc de „tata-mosule sau tataie”??????

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  22 martie 2015, 18:45

Dragă Oana,
Te rog nu te opri aici. Articolul trebuie continuat: enumeră echipele, cauza şi data decesurilor, etc. Dacă Steaua nu lua C.C.E. în 1986, nu vorbeam acum de Steaua. Şi nici de Dinamo. Două echipe înfiinţate de comunişti, distrugând alte echipe. Iar comunismul capitalist de după 1989 a continuat cu succes aducerea sportului românesc în stadiul de leş ambulant. Nu e numai fotbalul, sunt multe sporturi care au dispărut pur şi simplu. Poţi scrie despre dispariţia sportului românesc cel puţin 10 ani de acum înainte.
Aştept cu nerăbdare continuarea.
Mult succes!

huzaru-kultural (4 comentarii)  •  22 martie 2015, 18:45

ARTICOL FARA CAP , FARA COADA, FARA IDEI
MAMI, CU O RETETA DE COZONACI DE PASTI AI FACE MULT MAI MULT SUCCES

huzaru-kultural (4 comentarii)  •  22 martie 2015, 18:47

…căci e momentul să-i lăsăm să se odihnească în pace pe Chinezul şi pe alţii ca el …
Chinezul era O ECHIPA, gen feminin
E grele cu gramatica, tanti, e grele rau

robert (1 comentarii)  •  22 martie 2015, 18:54

o echipa inventata pt a lua banii din C.L.
de ce nu se inventeaza acuma o echipa gen Urziceni
nu vedeti ca si Cfr dispare.
un campionat murdar intro tara murdara iar majoritatea jurnalistilor scriu articole pe bani daca intelegeti ce vreau sa spun.

miky (2 comentarii)  •  22 martie 2015, 20:28

Totusi poate trebuia aleas o alta echipa ?Din cele 13 disparute poate asta este de cea mai recenta data dar cu putina rabdare(sfarsitul acestui campionat) a-ti fi scris de CFR,Galati, caci se indreapta in aceeasi directie. Banul este cel care dicteaza, ieri citeam de Parma, o alta fosta campioana si poate intr-un viitor mai mult sau mai apropiat de ce nu Barcelona ,Real , Milan etc. Totul este relativ cu cat ai mai putini bani cu atat te duci mai jos , ai bani aduci jucatori buni , n-ai bani iei ce gasesti , rebuturi, liberi de contract.

chirila al batran (1 comentarii)  •  22 martie 2015, 23:27

Măi, mamă, ai venit și matale la fotbal?

costelinho (1 comentarii)  •  23 martie 2015, 0:34

Oare de ce in cei 5 ani cat Romania a avut dreptul la 2 echipe in UCL, campioanele au fost doar din provincie, la fel si vicecampioanele? Pentru ca Becalii daca iesea campion cu Steaua, nu impartea nimic cu Mitica si cu Nasu’. De aceea au fost inventati Pazscany si Bucsaru si reinventat Marius Stan.

Ramon (9 comentarii)  •  23 martie 2015, 9:11

așa cum România este anormală, la fel este fotbalul ei. Unirea a fost un lucru bun făcut de cineva care a fost, cândva, bogat. Când banii nu au vrut, totul s-a spulberat. Patronul nici măcar nu s-a deranjat să întrețină un business care a funcționat, asta dacă nu cumva strict sportiv, și Unirea a ieșit pe minus. S-a scris mult că sponsorizarea aduce câștiguri patronilor. FALS, dovada multele echipe care s-au desființat. Fotbalul papă bani, nu numai cei de la TV, sau, poate, în 5 ani se vor mulțumi doar cu banii de la TV, câți vor mai veni. Comparam odată media de specttaori in liga engleză in 1988 față de 2010. Ce să vezi ? Deși numărul de meciuri jucate a crescut, media de spectatori nesătui de fotbal a crescut (in Anglia). În 1985 fotbalul englez era in fruntea Europei, deci nivelul rezultatelor de acum este un pic mai scăzut, dar spectatorii au crescut, până și din mai multele meciuri europene de după 1992. Ce este la noi ? Cădere cu 60 %. De aceea au apărut jucării ca Unirea, CFR Cluj, Astra, Rocar, FC Onești, care au fost aruncate când s-au plictisit de ele (sau nu au mai avut bani pentru ”baterii”). Nimic de făcut, economia României se restructurează încă odată, tot mai puțini bani sunt de aruncat, tot mai multe guri de hrănit fără să aducă ceva.
Chinezul a rămas fără susținere după 1940, Ripensia tot fără bani 1948, Venus nu și-a găsit un sponsor, în timp ce țara se dinamoviza, nu are rost să mai discutăm de campioanele de până în 1916, au fost competiții cu maxim 6 echipe (1915) care au fost spulberate de război. Mai important este cum Argeșul, U Craiova și UTA s-au spulberat în contextul unor afaceri care au dat întotdeauna minus. Banii scurși de pe la primării sau afaceri locale nu mai vin, așa că de bază rămân cei din TV.

Ramon (9 comentarii)  •  23 martie 2015, 22:08

@ costelinho: te uiți un pic cine a fost prim-ministru pe vremea când titlurile au ajuns in provincie ? Nu cumva Boc a fost mare primar (și pitic prim-ministru) in orașul care a câștigat 3 titluri ? Nu cumva podiumul s-a schimbat radical după ce a venit Pontacul ? Poate nu este o influență politică, dar schimbarea echipelor de top este reală (revenirea Stelei, Petrolului cu premar PSD, acum cu niscaiva probleme, Craiova cu primar PSD și ASA.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  28 martie 2015, 14:44

Echipele care se duc …zboara cu Andreas Lubitz…

Comentează