Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cît de rău este să fii Lance Armstrong

Căci bine, cu siguranţă, nu este! Transformarea unuia dintre cei mai iubiţi eroi ai lumii moderne în ratat universal continuă.

E dificil să fii empatic cu un personaj dovedit mincinos şi fals. Unul care şi-a bazat întreaga carieră scînteietoare pe […]

duminică, 22 februarie 2015, 10:48

Căci bine, cu siguranţă, nu este! Transformarea unuia dintre cei mai iubiţi eroi ai lumii moderne în ratat universal continuă.

E dificil să fii empatic cu un personaj dovedit mincinos şi fals. Unul care şi-a bazat întreaga carieră scînteietoare pe înşelăciune chimică, prin preschimbarea secretă treptată într-un Hulk în şa, care a vrut mai mult şi mai mult şi mai mult, fără să ia în calcul, cu nonşalanţă arogantă, faptul că, într-o zi, butoiul farmaceutic va face explozie răsunătoare. Imaginea de acum zece ani a lui Lance Armstrong mi-a rămas atît de puternic înşurubată în cap încît uneori uit ce a făcut sportului şi îmi aduc aminte de el numai sub forma ciclistului serios, superstar modest şi familist, supravieţuitor al cancerului, reprezentant al unei fundaţii umanitare. Probabil că urmele de empatie rămase pe fundul oalei cu melancolie se datorează perioadei în care supereroului nu i se găsiseră încă mantiile pline de substanţe dubioase.

De trei ani încoace, figura celebrului mincinos se descompune în continuare, fără încetare. Ruşinea curge şi curge în valuri dinspre partea-i, uneori chiar şi sub formă de cash. Săptămîna aceasta, un tribunal din Texas a decis că Armstrong trebuie să plătească 10 milioane de dolari despăgubire firmei care i-a dat un bonus în 2004 pentru performanţa de a fi depăşit bariera de cinci Tururi ale Franţei cîştigate. Nota de plată pentru fraudă se întoarce în rate semnificative, scoţînd din nou, din cînd în cînd, în faţă un nume pătat, care ar fi preferat să se ascundă pentru totdeauna şi să nu mai fie citat sau recunoscut nici în ruptul capului.

Ciudat este că Lance Armstrong nu este nici criminal în serie, nici singurul sportiv dopat de pe planetă. Dar ranchiuna pe care încă i-o poartă cei care s-au simţit direct înşelaţi pare a fi fără limite. E ca şi cum Michael Jackson ar fi fost descoperit că a făcut playback toată cariera. Uneori, se pare că ura care îl urmează pe Armstrong este rezultatul direct al iubirii cu care a fost înconjurat atîta timp de oamenii care au învăţat pe de rost Franţa uitîndu-se la Tururile sale galbene. Nu e o noutate pentru nimeni că iubirile neonorate se răzbună, mai ales cele care păreau reciproce, dar nu au fost niciodată aşa.

Problema principală a lui Lance Armstrong este, de fapt, că ne-a lăsat să credem că poveştile incredibile, de rezistenţă, pasiune şi devotament, chiar se mai întîmplă, chiar şi şapte ani la rînd. Din cauza lui, vom trăi mereu cu senzaţia că vremurile glorioase din vieţile noastre au fost, de fapt, înţepate în venă.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

magus1349 (3 comentarii)  •  22 februarie 2015, 13:31

Nu faptul ca s-a dopat sistematic e de neiertat la Lance Armstrong. Au facut-o si altii si o vor mai face.
De neiertat e ca a adus teroarea in pluton si in anturajul plutonului. Modul cum i-a haituit pe cei care-i puneau la indoiala corectitudinea. Ciclisti pusi la punct, asistente medicale si ziaristi tarati perin tribunale, etc.

Alex (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 14:52

Este drept ca Lance Armstrong s-a dopat. Este lesne de inteles ca a avut cele mai bune substante la dispozitie si ca stiinta l-a ajutat peste limitele omenesti. Dar, sa nu uitam inainte de a da cu pietre, 90% dintre participantii la marile competitii de ciclism se dopeaza. Ca sunt prinsi sau nu asta este altceva. Capacitatea la efort, psihicul de otel si forta de a reveni insa sunt ale lui Lance, fara doar si poate. Practic Lance Armstrong este si va ramane cel mai mare ciclist al lumii, intr-adevar intr-o lume a rutierilor ce incalca regulile fair play-ului.

Bogdan (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 15:36

Sunt altii care au platit si mai scump … gen Pantani.
Acesta este sportul dopatilor… imi pare rau ca mi-am pierdut zilele alaturi de acesti „sportivi”.
Cat despre Lance, mai scoate o carte.. mai face cateva mil, nu-i o pb pt el ca mai trebuie sa platesca cate ceva din cand in cand. E normala aceasta ura… a distrus ciclismul.

ion (4 comentarii)  •  22 februarie 2015, 15:54

cei care urmareau ciclism in vremea aia stiu ca lance era iubit de unii si urat de altii…cei din afara care il admirau dincolo de orice au gandire de molusca

Sorin (2 comentarii)  •  22 februarie 2015, 16:24

De acord cu comentariile #1 si #2. Ceea cenu gasesc eu just este ca toate povestile au aparut mult dupa retragerea sa (prima …).

Un sportiv dopat este suspendat 2 ani, dupa care are dreptul sa revina si sa arate ce poate. Lance nu mai poate. Si cei care i-au acoperit minciuna (doar nu a fost singur, se stia inclusiv la UCI) raman nepedepsiti, toate se sparg in capul lui Lance.

Restul , e drept ca a furat, mintit, etc.

Europiu (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 16:26

@magus: Absolut corect!!! Exact asta este problema, rautatea cu care si-a urmarit toti contestatarii pe care i-a tarat prin procese si le-a terfelit numele. Cred ca imaginea lui (din Turul 2004, cred) cu cinicul „zip-off” ar trebui readusa cat mai des, tuturor, in fata ochilor.

Bogdan (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 17:14

Am scris și eu despre această veritabilă înșelătorie americană:

banigreipenet.blogspot.ro/2012/11/lance-armstrong-inselatorie-americana.html

asdf (3 comentarii)  •  22 februarie 2015, 17:23

Toti se dopau si toti se dopeaza.

Dar doar Armstrong isi punea avocatii sa le distruga vieti
le. Doar Armstrong se comporta ca un tiran in pluton. Doar Armstrong a mintit atataaaaaaaaaaa timp desi era clar ca era deja prins.

Ma intreb ce le poveste copiilor sai, mie mi-ar fi rusine 🙂

Cata (2 comentarii)  •  22 februarie 2015, 17:27

toti cei care au posibilitatea se dopeaza! in special cei care beneficiaza de conditii excelente de pregatire! folosesc substante care vor fi interzise in viitor!!! voi chiar nu intelegeti nimic din aceaasta industrie numita sport unde anumite steaguri trebuie sa fluture ca simbol al puterii si dominatiei… sinteti niste bieti naivi…voi vreti sport si nici nu stit ca va uitati la o comedie nici macar reusita. in lupta cu timpul s-a inventat dopajul… si in unele tari e politica de stat.

dan olteanu (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 17:35

Cel mai mare ciclist al lumii a fost MARCO PANTANI.

bca (2 comentarii)  •  22 februarie 2015, 17:50

de curand a declarat ca ar face la fel!!!asta e omul Lance!

bca (2 comentarii)  •  22 februarie 2015, 17:52

a declarat recent ca ar face la fel!asta e omul Lance!!

alexhaiducu (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 17:58

problema e un pic falsa! cati dintre sportivi nu triseaza??? toti triseaza sau se bazeaza pe ceva care sa nu fie sesizat! indiferent daca sa dopat sau nu meritul de a fi castigat tururile alea nu il poate lua nimeni! nu dopajul a castigat ci el! dopajul cere mai multa munca! cei care fac sport stiu ce vorbesc! 99 % dintre sportivi isi forteaza limitele pentru a fi in centrul atentiei,de asta se numesc profesionisti! amatorii sunt necunoscuti!ceilalti 1% inca se gandesc cum sa procedeze! dintre toti cei care se antreneaza doar cei cu multa munca inving!indiferent de ce ii sprijina la antrenament!

omu rau (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 18:03

Nu Lance a fost prostul aici. Aia care i-au dat prafurile trebuie condamnati. Tin minte ca cinteam in urma cu cativa ani un articol despre „farmaciile” echipelor mari de fotbal. Problema e ca antidopingul nu are cum sa ii prinda, atata timp cat utilizatorii inventeaza substante noi care nu sunt pe lista antidopingului. Cand intra pe lista, deja se trece la un alt nivel si efortul antidopingului e aproape nul. De asta se si inregistreaza cazuri atat de rare de dopaj la nivel inalt. Iar aceste lucruri nu se vor opri pana cand sportivii nu vor intra pe tereni fara sustinatoare de efort si tot felul de siropuri si pungulite prin buzunare si pe margine. Dar atunci dispare spectacolul.

sming (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 22:31

mai ……..dusmanoaso si otravito, te-ai suit vreodata pe o bicicleta, macar cu trei roti ?; n-ai inteles niciodata si n-ai sa intelegi ce s-a intamplat, dar arunci cu otrava ca un sarpe; v-ati gasit subiect de discutii, la aproape 3 ani de cand singurul om a demascat sistemul; ce-ar fi sa te mai gandesti, macar la faptul ca a fost sportiv profesionist, si ca a luptat cu oameni care procedau in acelasi fel ? pe tine si pe naum (cu litera mica), v-as pune sa urcati macar Transfagarasanul pe o bicicleta, si dupa aceea sa-mi spuneti daca dopati era mai bine; mai gandeste-te inainte sa arunci cu noroi intr-un mare sportiv distrus de un sistem putred (la fel de putred in toate sporturile de anduranta)

anticircotas (1 comentarii)  •  22 februarie 2015, 22:57

Pun si eu o intrebare aici, daca tot e singurul loc unde se vorbeste de ciclism: azi s-a incheiat Turul Andaluziei, 5 zile minunate, cu o lupta „la baioneta” intre Contador si Froome, a fost prea greu pentru un asa-zis ziar „de sport” sa aloce cateva cuvinte despre aceasta cursa in locul can-can-urilor obisnuite? Chiar astept un raspuns…

jimmybitza (1 comentarii)  •  23 februarie 2015, 0:01

nu a fost un campion curat asa cum am fi dorit cu totii ,,dar din cauza lui,,s-au vandut milioane de biciclete,copiii au indragit ciclismul…si asta va ramane ! este un castig imens pentru sportul copiilor si acest lucru trebuie subliniat ! iar daca el a trisat, si rorusi multi din primii 20-30 s-au tinut scai de el an-de-an atunci inseamna ca si ceilalti erau dopati..iar in acest caz el a castigat 7 tururi corecte in lupta cu cei mai mari ciclisti ai momentului dar care erau si ei la fel de ” curati ”…numai cine nu vrea , nu recunoaste acest lucru !

Alt Alex (1 comentarii)  •  23 februarie 2015, 3:48

@Alex

Imi pare rau, tipul e un trisor. Mai mult, e un mincinos si are un character infect. Adu-ti aminte cum i-a amenintat pe cei care au inceput demascarea lui…
In plus, a declarant recent ca ar face acelasi lucru din nou!

catalin_cj (1 comentarii)  •  23 februarie 2015, 11:16

@swing. nu a facut-o din obligatie ci ca sa castige bani si faima. daca cineva il punea sa se faca ciclist era de inteles dar asa…

Serban (2 comentarii)  •  24 februarie 2015, 1:48

Ma intreb unde a ajuns jurnalistica romaneasca?Si ma si mir,dar nu prea mult,caci era de asteptat!Cei ce citesc acest ziar si chiar comenteaza,sunt vai de mama lor,oameni fara carte,ce ii au drept modele pe Becali,Salam,Mitica,EBA,Bianca lui Bote si…si….si….,lista e impertinent de bogata!!Scoala nu mai exista,deci nu e vina lor.Dar ziaristii sunt vinovati.Ei ar trebui sa fie un exemplu pentru acesti oameni fara noroc,caci ei manuiesc cuvantul.Nu mai vorbesc despre ce scriu,asta e gunoi din facere,dar macar gramatical sa fie fara cusur!Aici nu au nicio scuza!Ziarul acesta este plin de greseli.Nu este singurul,desigur!
Nici macar nu am citit acest articol,m-a apucat furia de la titlu.Pai bine Doamna(domnisoara) ziarista(daca sunteti domnisoara,mai e o sansa,maritati-va repede si capatati un nume de om normal,daca insa sunteti doamna,s-a cam incurcat treaba,vedeti insa cum scapati de Dusmanescu,va tine in loc!!!),cum se scrie „sa fii”???!!!Nu ma astept sa lasati acest comentariu sa treaca,oricum nu-l intelege niciun cititor al GSP,dar macar invatati cum este corect!!!”Sa fii” se scrie cu doi „i”,doar cand este un imperativ!Dar in cazul titlului domniei voastre,este folosit ca un infinitiv,in loc de „a fi”, si asta se scrie doar cu unul singur!!!Ati inteles?!

Room (2 comentarii)  •  24 februarie 2015, 10:18

Nu poti fi bun doar din pastile.

nypd (7 comentarii)  •  24 februarie 2015, 20:36

Doua observatii:
1 – cu toate „prafurile” din lume nu poti face dintr-o martoaga cal de curse; capacitatea lui fizico-psihica e neegalata pana in ziua de azi.
2 – nimeni nu a cerut returnarea sumelor cheltuite pe publicitate in timpul unui meci trucat; ani de zile Lance a tinut in fata televizoarelor milioane de spectatori ce au generat profituri pe masura.
In rest, orice competitie are un singur castigator.

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  26 februarie 2015, 15:26

Serban, ti-am aprobat comentariul ca sa-ti dai seama ca ai latrat la luna pe o jumatate de pagina. Invata sa scrii si dupa aceea mai treci pe aici.

Tudor (1 comentarii)  •  14 martie 2015, 22:30

Voi chiar va imaginati ca vreunul din ciclistii de top prezenti in marile tururi este complet „curat”?Va vine a crede ca se pot face eforturi supraomenesti de a pedala 4.5.6 ore continuu in ritm sustinut timp de una,doua sau trei saptamani la rand doar cu 3 oua la micul dejun si alte delicii culinare la pranz si seara fara adaosuri aromate din laboratoare secrete????????…………Daca va imaginati numai 10% din ceea ce am scris mai sus inseamna ca nu v ati urcat niciodata in saua unei biciclete cu gandul de a parcurge minim 20-30 km,daca ati fi facut asta stiti desigur cata energie se cheltuieste.Poate ati vazut in cursele de ciclism cum concurentii arunca pe marginea drumului o parte din bidoanele golite de continut consumate pe traseu,dar pe unele au mare grija sa le predea masinii de asistenta tehnica….Oare de ce?…………….Ramane sa com
entati in voie orice va imaginati,e clar ca nu stiti nimic din viata reala a unor sportivi de performanta.

Comentează