Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Întunecat şi rece

De ce nu m-a impresionat pînă la lacrimi „Foxcatcher”, aşa cum se pare că a făcut-o cu restul lumii. Spoiler alert.

Nu, nu viziunea rece şi întunecată mă deranjează cel mai tare la pelicula lui Bennett Miller, căci, în definitiv, […]

duminică, 11 ianuarie 2015, 9:58

De ce nu m-a impresionat pînă la lacrimi „Foxcatcher”, aşa cum se pare că a făcut-o cu restul lumii. Spoiler alert.

Nu, nu viziunea rece şi întunecată mă deranjează cel mai tare la pelicula lui Bennett Miller, căci, în definitiv, întregul film este povestea unei crime, premeditată sau nu. Aducerea unui fapt real în sala de cinematograf este făcută, de data aceasta, într-un fel greoi, apăsător, totuşi tulburător, la limita paradoxală, dar ciudat de subţire, dintre thriller cu rădăcini reale şi plictiseală.

Îl lăsăm la o parte, deocamdată, pe Channing Tatum, pe care, sincer, mi-aş dori să-l cunosc într-o bună zi numai pentru a îmi da seama cu adevărat dacă primeşte doar roluri de om cu capacităţi intelectuale reduse pentru că îl ajută cumva firea sa reală sau acestea sînt doar coincidenţe din cariera sa. OK, şi pentru că e drăguţ.

Steve Carrell, care, spun unii, merită Oscarul pentru rolul din „Foxcatcher”, şochează mai ales prin machiaj şi prin schimbarea registrului, trecînd de la comicul confortabil cu care ne-a obişnuit la interpretarea unui personaj plin de umbre, de ambiţii şi de pasiuni care nu pot fi puse la îndoială, complex şi, pînă la urmă, ucigaş. „Foxcatcher” se bazează pe o poveste cît se poate de reală – John du Pont (Carrell) a fost un filantrop iubitor de lupte, lupte autentice adică, nicidecum americanul wrestling, care a luat sub aripa sa doi campioni olimpici ai anilor ’80, Mark (Tatum) şi Dave Schultz (Mark Ruffalo). În 1996, du Pont l-a omorît pe Dave Schultz, pentru un motiv pe care nimeni nu l-a aflat niciodată. Excentricul a murit în închisoare în 2010, tot în globul unei iluzii, cerînd să fie dus la groapă îmbrăcat în costumul de lupte. De altfel, cronica lui „Foxcatcher” a apărut în Gazeta Sporturilor pe 29 noiembrie, sub semnătura lui Justin Gafiuc, pelicula fiind proiectată în toamnă la București, în cadrul Festivalului Filmelor de la Cannes.

Poate mă aşteptam ca reluarea poveştii să-mi ofere un răspuns, trecînd de intriga sportivă şi călătorind în inima cazului poliţist. Uneori, cerem de la artă mai mult subiectivism decît poate ea oferi, cerem supoziţii care să ne alimenteze mai departe paranoile şi bănuielile personale. Cazul rupt din realitatea bolnavă a lui Du Pont are de toate – omul trăieşte cu iluzia că este Mecena reîncarnat, cocaina apare şi ea ca personaj secundar, însă important, crima (de)săvîrşeşte o viaţă sau chiar mai multe. Dar este, de fapt, un film fără eroi, care spune oarecum plat o poveste senzațională, ce merita mai mult din punct de vedere cinematografic.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 15:15

…foarte interesant…lumea sportului este plina de drame …

Goool (6 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 15:55

Citeam si eu Hazeta Sporturilor cand o doamna imi da recenzie de film. E desen animat? Parca Tatum ala e personaj din The Simpsons, campion la box. Nu pare dragut, dar gusturile nu se discuta. Aaa, acum vad legatura, e articol despre box.

Adi (3 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 17:39

Si totusi, chiar ti se pare ca Jax din Sons of Anarchy (interpretat de Channing Tatum) este un om cu capacitati intelectuale reduse? Sau nu ai vazut serialul? 🙂

Octavian Stăncioiu (7 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 17:39

…Și este plină de bolnavi, lumea sporturilor.

Steaua-1986-forever (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 19:12

Un film foarte foarte slab dupa o poveste (reala) a unui bolnav psihic. Da, dar a unui bolnav psihic cu bani.

staedler (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 19:22

#2 Adi – Jax din Sons Of Anarchy n-are nicio legatura cu Channing Tatum.
Jax este interpretat de Charlie Hunnam

Cristi (1 comentarii)  •  11 ianuarie 2015, 21:25

Ady,cred ca tu nu ai vazut Sons of Anarchy.Actorul care interpreteaza rolul Jackson „Jax” Teller este Charlie Hunnam,nu Channing Tatum.

Seba (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 1:29

In Sons Of Anarchy joaca Charlie Hunnam nu Channing Tatum,intrebarea e tu ai vazut serialul sau il asculti la radio?

Daniel (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2015, 13:24

Mie mi s-a parut un film foarte bun. Actorii s-au dedicat intens misiunii lor (iar rolurile n-au fost deloc usoare!) iar filmul prezinta exact cum trebuie lumea sportului: una intunecata si rece pe interior in care esti obligat sa te lasi condus de scopul colectiv, adica obtinerea succesului, acceptand ca propriul eu sa-ti fie calcat in picioare. O lume in care cine are bani are voie sa faca (aproape) orice. O lume a prostitutiei de dragul unor rezultate.
Mai mult, filmul prezinta foarte bine si atmosfera de slugarnicie nu numai a lumii sportului in fata bogatilor lumii, dar chiar si pe cea a lumii in general.
Totusi, povestea are happy end, pentru ca se petrece totusi in America. Sunt convins totusi ca intr-o tara ca Romania, ca sa revenim la ale noastre, Du Pont n-ar fi murit in inchisoare.

Comentează