Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Era glorificării celulitei

Pe Internet umblă obsesiv moda „sînt frumos aşa cum sînt”. Ceea ce, filosofic, e adevărat. Dar pe alocuri trist şi, în multe cazuri, total nesănătos

Certăm anii ’90 că sînt cei care au croit femeia-şnur. Fotomodelele anorexice, cu machiaj heroin-chic […]

miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:49

Pe Internet umblă obsesiv moda „sînt frumos aşa cum sînt”. Ceea ce, filosofic, e adevărat. Dar pe alocuri trist şi, în multe cazuri, total nesănătos

Certăm anii ’90 că sînt cei care au croit femeia-şnur. Fotomodelele anorexice, cu machiaj heroin-chic şi coaste de ogar, cu picioare care păreau că se rup la fiecare pas făcut pe catwalk, au dat definiţia corpului perfect pentru o vreme. Poveştile despre degete băgate pe gît erau atît de frecvente încît trecuseră bariera lumii modei şi se extinseseră în toaletele liceelor. Toată lumea voia să fie Kate Moss, iar uneori preţul plătit era chiar viaţa. Oricît de dramatic ar suna chestia asta. De parcă omenirea intrase într-o noapte a minţii, unde femeile mai ales, dar nu doar ele, uitaseră că dacă nu mănînci dispari.
Am clipit de două ori din ochi şi ne-am trezit douăzeci de ani mai tîrziu.

Este epoca selfie-ului, toată lumea simte nevoia de a se expune celorlalţi. Eu la restaurant cu prietenii, eu cu o felie de tort de ciocolată, singură în bucătărie, eu în fundal, căci în prim-plan e o scenă de food-porn. Fiinţele slăbănoage de odinioară sînt tratate pe Internet drept semipiţipoance şi trebuie automat un strop demonizate şi batjocorite. Este era în care dacă ai celulită, trebuie să pui 20 de fotografii cu tine pe Facebook, sub care să scrii aşa: „Sînt grasă, dar frumoasă!”, „Frumuseţea trece, caracterul rămîne!”, „Nu contează ce zic alţii, dacă eu mă simt bine aşa!” Care este oare adevărata superficialitate: să arăţi bine cu orice preţ sau să îţi imaginezi că întruchipezi perfecţiunea în numele neglijenţei faţă de propriul corp?

Dar aceasta este cea mai importantă întrebare dintre toate, trecînd peste aspect. Oare te simţi bine aşa? Ţi-ai făcut analizele în ultima vreme, între două fotografii care glorifică mîncatul dezordonat, scuzele ca să nu faci sport, schimbarea gărzii la tine în garderobă? Asculţi „All About That Bass” şi ţi se pare că acest cîntec a fost scris pentru tine şi formele tale? Te consolezi cu ideea că eşti împăcat cu felul în care trupul tău face parte din viaţa ta şi crezi că este suficient? Sigur nu te minţi cu toate astea?

Ştii că a cîntări cu 20 de kilograme în plus (desigur, întrebarea este în plus faţă de care standarde?, dar cred că răspunsurile, oricît de variate ar fi, te vor trimite tot în zona prezervării nivelului general de sănătate) înseamnă coloană vertebrală distrusă, genunchi în curs de autoexterminare, inimă sufocată, diabet care de-abia aşteaptă să te pună la pămînt? În acest timp, colesterolul şi trigliceridele îşi freacă palmele ca nişte asasini silenţioşi. Trupul tău se află sub asediu, iar tu eşti principalul duşman în această poveste.

Toleranţa şi acceptarea nu au nici o valoare cînd judecăm o persoană după aspect. Dar dacă tu te percepi în oglindă drept o persoană arătoasă care încearcă să convingă lumea că numai celulita e sexi, eu te văd, în pozele tale, drept o persoană care ar face bine să aibă mai multă grijă de sănătatea ei, mîncînd mai atent şi făcînd sport după puterile sale.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

danfartala (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 11:40

decat asa zisele modele care au 50 kg la 1,85 m mai bine altfel!fetele acelea sau asa zise vedete la care vezi coastele de la constanta sunt mai sanatoase?femei sanatoase nu sunt cele care merg la sala si mananca ,,sanatos,, ci acelea care chiar traiesc intr-un mediu normal!

Adi (3 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 12:02

Un articol foarte bun. Initial ma intrebam ce legatura are cu sportul, dar apoi am observat ca sportul e in prim plan. Din pacate ai mare dreptate, ca nu se gandesc deloc la sanatate. Asa cum nici in anii 90 nu se gandeau cand slabeau ca dracu. Multi inca nu inteleg ca in orice faci si mai ales in alimentatie, trebuie sa existe echilibru. Fara el iti distrugi sanatatea.

Misu (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 12:21

Sunt gras si cred ca ai perfecta dreptatate.

Ush (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 12:45

Nu cred ca e era glorificarii celor peste 20 de kg in plus. Este epoca glorificarii normalului.
Venind dinspre epoca scobitorilor ceea ce trebuie pus in valoare este diferenta fata de acea epoca. Si care este, cum spune si melodia repectiva, sa ai ce iti trebuie „in all the right places”.
Daca apare si celulita, asta e – e ceva normal. Nu e normala obezitatea. Dara daca cineva se simte bine obez si a gasit si persoane care sa o aprecieze asa cum este – este alegerea ei (desi trebuie sa fie constienta de niste riscuri referitoare la sanatate).
Si in esenta, dupa cum ai spus si tu, este sa te simti bine tu cu tine insuti, indiferent de moda.

Racul (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 12:51

Misu: +1 🙂

Cu toate astea, nu trebuie neglijat nici aspectul sexualitatii. Grasele chiar nu-s sexy pentru majoritatea barbatilor.

Barbatii au bulan maximal ca trebuie sa fie „doar putin mai frumosi ca dracu”. Viata nu-i justa 🙂

Valentin (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 13:14

Bravo! F Corect spus!

Cyanilla (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 13:38

Cred ca mai dureaza pana sa ajungem la o medie intre silueta din anii ’90 si all about the bass-ul anului 2000+ Fast food e omniprezent si accesibil, iar pentru a iesi din tagma celor multi care se ingrasa din ce in ce mai tare, a te mentine suplu in fata tuturor ispitelor e dovada de tarie de caracter, ambitie. Si apoi, un corp fit/lean e unul intotdeauna pentru care trebuie sa muncesti, nu-l primeste nimeni de-a gata. Nu degeaba se spune ca abs are made in the kitchen.

Alex (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 13:49

Stimata doamna, eu recunosc sa prefer femeile cu forme, naturale, nu artificiale, si acele cateva kg in plus de multe ori nu sunt asa de deranjante. Dar daca e sa privim ceea ce consumam cu totii, de la produse procesate de n ori, parca tot mai sanatoasa e slanina din camara bunicii alaturi de o ceapa rosie si o felie de branza decat o bucata de carne slaba luata din magazin sau decat o capita de verdeturi alaturate intr-un bol. La urma urmei omul e omnivor, nu e nici doar carnivor, nici doar omnivor. Am ajuns in secolul 21 hranindu-ne cu alimente pe care bunicii le dadeau doar animalelor ca sa le ingrase.
Intr-adevar obezitatea e o problema, dar pentru asta trebuie umblat la un cadru legislativ care sa oblige producatorii sa nu mai proceseze excesiv alimentele si sa foloseasca materie prima de buna calitate. Sunt multe de facut.
Pomeneati si de celulita, sunt multe fete/femei slabe, ca scobitorile si totusi au mai multa celulita decat altele care au cateva kg in plus. In aceste cazuri care este problema?
Si totusi poti sa ai cateva kg in plus si sa fi sanatos tun, la fel cum poti sa ai greutatea optima si sa ai diferite boli care teoretic sunt specifice persoanelor obeze. Vorba bunicii, nu esti gras da esti uns…
Numai bine

Mike (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 14:11

Ma bucur ca a scris cineva despre aceasta porcarie de „melodie”. Schimb postul de cate ori se difuzeaza.
Cat despre ce scrie Alex: draga Alex tu esti intreg la mine? Adica slanina e mai sanatoasa decat un piept de pui la gratar? Nu e vina puiului daca voi cumparati pui ieftin si nesanatos!

Alex (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 15:15

@Mike,

Bunicii mei au trait peste 80 de ani si pot sa spun ca, aproape zilnic mancau slanina si n-au avut probleme cu colesterolul sau cardiace.
Iar apoi daca te vei documenta ceva mai temeinic vei afla ca, carnea la gratar, e ceva mai nociva chiar cancerigena de cele mai multe ori, ca e carne de pui, de porc, de maimuta de ce vrei tu.
Daca vrei pui sanatos si de calitate trebuie sa-l cresti tu la curte si sa-i dai mancare pe care o produci tu ca sa fi sigur ca nu e plina de hormoni, antibiotice si alte porcarii

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 15:32

@danfartala,
cu putina atentie ati fi observat ca exact cu exemplul gresit al femeilor moarte de slabe am inceput textul. In rest, va pot contrazice la fiecare cuvant pe care l-ati scris acolo.

Sergiu Stefanica (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 16:34

Foarte bun articol, demult gandesc la fel. Oricum problema cu „sunt gras si ma simt bine asa”vine din America. 80% din populatie e supra-ponderala. Trebuia sa iasa cineva sa cante si pentru ei,nu? Artistii americani canta acum doar despre funduri mari si cum sa ne chinuim sa dam din ele cat mai tare, un fel de manele romanesti acum 7-8 ani.
Am citit recent un studiu facut in Olanda care zice ca in ultimi ani sunt toti mai multi oameni care fac sport si care merg la sala, doar ca nimeni nu prea slabeste. Sa ne uitam si la ce mancam. Nimic nu prea mai e natural prin supermarket-uri, iar ce e produs „bio” iti „indoaie” portofelul.
Imi aduc aminte de o imagine din filmul animat Wall-E, in care oameni grasuti stateau pe un scaun cu o tableta in fata. Asta era mijlocul de transport…greu cu mersul pe jos. Acolo ne indreptam cu totii

Silviu Dumitru (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 18:11

In cea mai mare parte, un articol foarte bun! Legat de ce spune danfartala, e adevarat ca nu trebuie sa mergi neaparat la sala si nici sa pici in extreme cu alimentatia „sanatoasa” (vezi veganii si altele) ca sa fii sanatos. Ca si in cazul greutatii ideale, e vorba de echilibru. La 1,70, o femeie care are 60 de kg arata foarte bine, fara sa fie nici slaba, nici grasa. In ceea ce priveste extremele, decat moda anilor 90, cand fetele aratau ca fugite din vreun lagar de concentrare, prefer 4-5 kilograme in plus, care nu omoara pe nimeni.

Octavian Stăncioiu (7 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 20:22

Articol care atacă unele dintre componentele globalizării. Felicitări, doamnă!

Marc33 (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 21:22

Daca doamna Dusmanescu este persoana din poza m-as mira tare mult sa nu aiba si dinsa celulita. Doar ca e probabil prea desteapta sa o expuna 🙂

sorin (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2015, 23:31

Nu are nicio legatura daca autorul articolului are sau nu celulita, nu asta era ideea. Am vazut mesaje cu autoincurajare de la grasi pe FB gen „de ce sa fiu numai oase, o sa am timp destul” , dar nu se gandesc ca muntele de grasime ce-l cara dupa ei, poate cauza boli cardiovasculare sau diabet. Fiecare traieste cum vrea.

Jucatoru (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2015, 0:57

@Marc33
D-na Dusmanescu nu are o problema cu celulita, ci cu glorificarea ei. Total de acord. Nu toti suntem fotomodele, dar deja e jenant sa te lauzi ca arati penibil.

Robert (1 comentarii)  •  8 ianuarie 2015, 8:39

Bun text

Comentează