Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cum cresc copiii?

Sincer, habar nu am. Mi-e teamă de răspuns şi, mai ales, de drumul pînă la el. Ce-i face să fie cruzi şi superficiali, ca juniorul care s-a filmat bătîndu-şi joc de o fată într-un avion?

Micul fotbalist Mihai Oarnă a […]

duminică, 23 martie 2014, 10:31

Sincer, habar nu am. Mi-e teamă de răspuns şi, mai ales, de drumul pînă la el. Ce-i face să fie cruzi şi superficiali, ca juniorul care s-a filmat bătîndu-şi joc de o fată într-un avion?

Micul fotbalist Mihai Oarnă a fost iertat şi reprimit la echipa sa. „L-am graţiat”, au zis şefii de la Academia Hagi, cu atingere umoristică la poveştile serioase din fotbalul de seniori şi experţi, după ce băiatul a stat cîteva luni suspendat. E şi normal. La urma urmei, un gest lipsit de bun-simţ nu face din tine un monstru. Sau, cel puţin, nu la infinit. Stai pe bară, plăteşti în cel mai usturător mod pentru existenţa ta de mic fotbalist, apoi revii. Poate ţii minte ce te-a trimis acolo, ca să nu mai faci şi a doua oară miştouri pe care să le filmezi.

Este un gest, înainte de toate, de personaj lipsit de ghidare. În ciuda teoriilor că sportul de echipă produce minuni în foile de varză ale temperamentului şi caracterului, că îţi şlefuieşte empatia, că te face mai atent. Poate că sportul te face mai atent cui dai pase şi cum să te speli mai frecvent decît alţii. Dacă respectivul nu poartă însă acelaşi echipament cu ei, copiii se transformă în cele mai nemilostive creaturi, nu te recunosc în haită şi muşcă şi ei cum pot. Căci da, un adolescent e tot un copil, de la care avem mai multe pretenţii. El are în plus un dram de discernămînt, anulat complet totuşi în unele momente de Niagara hormonilor şi de iluzia imortalităţii. Şi un dram de şmecherie, pe care nu-l pierde nici atunci cînd doarme.

Cel mai greu lucru din lume este să creşti oameni din copii. Fotbalişti, baschetbalişti, violonişti, ciobănaşi cu oi pe munte. Toată lumea o face şi, de fapt, habar nu avem ce facem. Taţi şi mame speriaţi, cărţi de parenting care se contrazic în linii mari şi în detalii, psihologi specializaţi, antrenori care cunosc şi aplică miracolele unei false discipline. Cînd toate acestea tremură şi nu ne mai putem baza pe ele, dăm vina pe anturaj, chiar şi cînd acesta nu există. Rata de eşec este foarte, foarte mare.

Cea mai bună revanşă pe care ar putea să şi-o ia tînărul Mihai Oarnă faţă de oamenii pe drept revoltaţi? Ar fi ca, într-o zi – preferabil mai curînd decît mai tîrziu, deşi şi atunci ar fi mulţumitor -, să joace într-adevăr un fotbal care să ne facă să-l menţionăm doar pentru asta. Oamenilor le place să-şi plaseze speranţele în căuşul compensaţiei anticipative. Pînă atunci, „graţierile” date de club nu şterg paşii greşiţi. Pentru că oamenilor le „plac”, de asemenea, imaginile puternice. Iar tînărul Oarnă a avut grijă să-şi facă deja una.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Eugen Borbely (16 comentarii)  •  23 martie 2014, 14:45

Dragă Oana,
Lucruri de genul acesta se întâmplau şi în vremurile trecute, când educaţia şi respectul pentru cei din jur erau preţuite cu altă măsură faţă de ziua de azi. Chiar aici, în „Home page”, o fetiţă s-a sinucis, dar Monica Gabor era modelul ei de succes. Sunt multe teste de bacalaureat care spun cu nonşalanţă cine sunt idolii tineriulor de azi. Eu cred că şi media are partea ei de vină. Rolul de informator (am înţeles că media nu vrea să devină formator de opinie decât în cazul în care politicul o cere) al mediei poate fi adaptat în aşa măsură încât promovările unor personaje să nu aibe impactul dezastruos de până acum. Eu încă nu am auzit pe nimeni care să vrea să devină Simona Halep sau Ana Maria Brânză. Sau Nadia…
Succes în continuare!

17 Dusmani Talentati (8 comentarii)  •  23 martie 2014, 15:08

Cresc singuri. De ce nu scrieti adevarul ? Eventual cresc in haita, in gasca. Mamele ar trebui sa stie macar cu cine se inhaiteaza. Macar vedeti acum ce inutili sint instructorii si carturarii neamului care le tot trag de dimineata pina-n seara cu Pitagora si Eminescu asta al lor unora care nu au cei sapte ani de acasa.
Macar stie mama lui Mihai Oarna ca asta, puisorul mamei, umbla cu Raducioiu !
Umbla prin avion, holuri de hotel, viziteaza cu echipa magazine si vad filme pentru handicapati.

Pentru a corecta greselile din articol:

Mihai Oarnă nu era la Academia Hagi, era la Lotul U 16. Era cu Raducioiu.
Iancu nu era la Steaua, era la Lotul de tineret. Era cu Steleeea ! Oare stie mama lui ?
Lato, Chipci & stelistii erau la PiTurca si s-au ingrasat. Doamne ! Oare mamele lor stiau ?

Daca ciumpalacii care erau cu Mihai in avion erau macar acolo, caci nu puteau zbura cu barul clubului Bambi, se culturalizau citind carti animate in italiana, alta e situatia cu Iancu, Stanciu & Co., care se jucau singuri noaptea pe holuri de hotel. Ghici unde era Steleeea ? Acasa, la baut si chinuit femeia. Am auzit ca parinti mai de doamne ajuta din Italia s-ar fi scandalizat totusi. E adevarat ?
Va rog sa va informati mai bine daca tot vorbiti de puisorii nostrii !

PS totusi interesant. Am citit si niste articole din urma. Bune. Cred ca puteti lua chiar locul unor colegi la Fotbal Club. Ei le au mai mult cu muzica stelara sovietica.

CARCOTASA (1 comentarii)  •  23 martie 2014, 18:21

Cum cresc copiii?
Ca ziaristii!

katalin1 (4 comentarii)  •  23 martie 2014, 18:26

Bine scris.E generalizat la noi,se vede ce caracter au talentele care dupa cateva meciuri reusite li se mareste contractul si raman sperante pe viata cum dau de ceva bani

Steaua-1986-forever (2 comentarii)  •  23 martie 2014, 19:15

Avand in vedere subiectul, as dori sa va pun o intrebare: ce parere aveti de gestul lui Dinu Gheorghe care ii pune piedica unui adversar? Vorbim despre un „gentelman” (cel putin asa e considerat in „lumea fotbalului”) care era creditat ca fiind cel mai bun manager din tara, un individ cu ceva cultura (unii spun ca la traficul din vami si nu la scoala), un individ cu ceva rezultate prin fotbal (minore as spune eu dar deh, eu tin cu „ceilalti” pot fi acuzat de subiectivism). Vi se pare ca „domnul” Dinu Gheorghe este un exemplu? Dar un bun „parinte” pentru tinerii fotbalisti?

mario (2 comentarii)  •  23 martie 2014, 19:48

Asta se intampla si inainte de ’89,nu e ceva nou la noi.

mosu (3 comentarii)  •  23 martie 2014, 21:49

Cine oare n-a facut greseli in viata.Si ce e de a doua sansa la care au dreptul inclusiv condamnatii la 20 de ani sau mai mult?Cat despre educatia prin spor ea exista dar trebuie rabdare si investitii serioase pe toate planurile.Exemplul e Barcelona cu La Masia unde au creat nu numai fotbalist de exceptii dar si caractere.Si sa mai terminam cu rautacismele vorba sefului lui Mihai Oarna.Un salut si multa bafta pustiului.

calin ag (1 comentarii)  •  24 martie 2014, 0:54

foarte bine ca a fost iertat si i se acorda o noua sansa sper sa vorbeasca de acum incolo pe terenul de fotbal;iti urez multa bafta pustiule!

jean (1 comentarii)  •  24 martie 2014, 10:59

n-avea grija …pe meleagurile astea nu e nevoie sa fi om. Poti creste ca o leguma, fara constiinta si sentimente.

Catalin (1 comentarii)  •  25 martie 2014, 11:49

foarte frumos acest reportaj,deci se poate in presa si cuvinte frumoase cu caracter influentabil in bine,merita aceasta fata un sincer….BRAVO

Comentează