Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Dacă ești român la Jocurile Olimpice

Faptul că sportivii noştri nu fac senzaţie la Soci nu e o surpriză pentru nimeni. Desolidarizarea oficialilor însă este

Deşi poate nici asta nu ar trebui să fie. Aşa s-a întîmplat şi la Vancouver, în urmă cu patru ani. Edit […]

duminică, 16 februarie 2014, 12:53

Faptul că sportivii noştri nu fac senzaţie la Soci nu e o surpriză pentru nimeni. Desolidarizarea oficialilor însă este

Deşi poate nici asta nu ar trebui să fie. Aşa s-a întîmplat şi la Vancouver, în urmă cu patru ani. Edit Miklos cădea atunci spectaculos la coborîre, fiind scoasă de pe pîrtie cu elicopterul şi nevizitată la spitalul canadian unde a fost internată de nimeni din delegaţie. Acum, Edit concurează pentru Ungaria. Neaşteptatul nostru cel de toate zilele se repetă, evident, ca într-un film absurd.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român nu-şi face iniţial planuri pentru medalii. Corect, ar fi şi mai absurd. Apoi, cînd tricolorii încep să-şi rezerve ultimele şi penultimele locuri, pămîntul se crapă silenţios între cele două tabere inamice, care, de fapt, ar trebui să fie una singură. Şefii sportului se comportă ca şi cum ar trăi, la fiecare probă, un şoc profund. De parcă nu au nici capacităţile, nici capabilităţile de a înţelege că acelea sînt locurile pe care românii merită să se plaseze, conform pregătirii, experienţei, investiţiilor şi comparaţiei cu celelalte naţiuni participante la Olimpiada de iarnă.

Dacă eşti român ai o singură şansă. Să te duci relaxat la Jocurile Olimpice de iarnă, să nu te stresezi, să te distrezi şi să vizitezi împrejurimile, în timpul liber. Cînd ai cursă, să-ţi faci cît mai bine şi mai serios treaba. În limitele tale, ele există şi asta o ştim cu toţii. Nu performanţele sportivilor din delegaţia noastră mi se par ridicole, ci reacţiile de desolidarizare, de oroare, de scîrbă aproape cu care aceştia sînt trataţi de la falsa înălţime a lojei. De parcă COSR şi federaţiile au urcat în avion nişte potenţiali campioni olimpici, iar la Soci s-au trezit, abracadabra, cu ei înlocuiţi de nişte stafii neputincioase, cu sănii nărăvaşe şi de nestăpînit şi cu beţe de schi stropite din plin cu voodoo de calitate.

Dacă eşti român şi te califici la Olimpiadă, ai fi prost să nu te duci doar pentru că ai cel mai slab timp dintre cei ajunşi acolo. Doar că atunci, aşa cum eşti, te bazezi pe cineva să-ţi facă galerie. În special pe cei care merg cu tine, în acelaşi team, şi care ar trebui să recunoască limitele, punctele slabe. Drumul comun la români se desparte însă, nu poţi conta pe bătrînii tribului, cum nu poţi conta nici pe propriile schiuri sau patine.

Dacă eşti român la Olimpiadă, fă-ţi propriul steag sub care să concurezi, decît să te certe toată lumea, toată lumea ta. Sau să nu-ţi pese, asta ar fi cealaltă soluţie.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

aer foc (5 comentarii)  •  16 februarie 2014, 13:04

am citit doar titlul. chestia cu important e sa participi e inventata de castigatori pentru a a vea parteneri de intrecere. normal ca te duci acolo sa castigi! chiar daca pornesti cu a 50-a sansa. trebuie sa crezi. iata de ce avem o natie de invinsi. pt ca multi ganditi la fel: mergem undeva ca mielul la taiere si ne zicem : „nu avem sanse”. oficialii? te antreneaza ei ca sportiv, iti tin socoteala la ceva? ma gandesc la federatia etiopiana de atletism. sigur oamenii de acolo sunt de o probitate morala extraordinara si-s tin sportivii in matase, ca doar din cauza asta castiga ei atatea medalii. sa fim seriosi: daca esti bun, nu ai motive sa dai vina pe cineva aiurea sa gasesti subiecte ale neputintei tale prin alte parti. avem conducatori dupa chipul si asemanarea sportivilor. ca din cate am inteles si-au trimis si cate un nepot pe la aste jocuri…

adrian_hora (6 comentarii)  •  16 februarie 2014, 13:05

cat a costat deplasarea oficialilor romani la olimpiada? sa includem aici si pe cea a lui ponta ca si el a fost acolo.
apoi sa vedem ce bugete au avutsportivii care ne-au reprezentat, eventual ce bugete au avut federatiile respective(de schi, de patinaj, de hochei si alte sporturi de iarna) – impartim bugetul anual la 12 si vedem cam ce bani se cheltuiesc pe luna intr-o federatie si ce bani se cheltuie cu deplasarea unor paraziti la evenimentele majore cum ar fi olimpiadele sau campionatele mondiale.

Dolores (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 13:36

Ministrul Sportului e de profesie dentist, aveti pretentii la performante? Nu le are nici in clin nici in maneca cu managementul sportiv din simplul motiv ca nu are tangenta nici cu sportul nici cu managementul, singurul sau merit fiind statutul sau de membru in gasca ce paraziteaza tara. Incet-incet va uza de dreptul sau de semnatura si va ceda bazele sportive ramase celor ce l-au propulsat in fotoliul de ministru. Performantele sportive in Romania sunt date strict de efortul unor sportivi si antrenori cu conditia sa gaseasca finantari, daca vor rezultate de top. In rest, toate federatiile sunt parazitate: atletism, fotbal, handbal, ciclism etc.

Val (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 13:58

Eu sunt de acord cu textul articolului. Pana la urma, calificarea in sine la orice olimpiada este o performanta. Felicitari tuturor sportivilor romani de la Soci ! Probabil ca la urmatoarea olimpiada sportivii romani se vor injumatati ca numar, dar sunt convins ca numarul oficialilor nu va scadea. Vorba aia: Doar nu-i costa pe ei nimic, ca este popor destul ca sa le plateasca biletele…

carlos (4 comentarii)  •  16 februarie 2014, 14:27

Fantastic articol ,analiza f. buna, la fel si cele cateva comentarii { pana acum }.

reformistul (5 comentarii)  •  16 februarie 2014, 14:28

nu o sa inteleg niciodata de ce se arunca banii cu atata usurinta.atat timp cat nu avem sportivi care sa impuna pretentii la castigarea unui trofeu, mai bine nu ne prezentam.

Viorel (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 14:48

Felicitari pentru articol Oana, ai perfecta dreptate. Insa pentru cei care urmaresc fenomenul sportiv din Romania, asta nu-i nici o surpriza. Pentru ca daca te uiti atent, in general in fruntea miscarii sportive din Romania sunt de ani buni de zile aceleasi personaje matusalemice. Care au ramas in functii, indiferent de performantele din ce in ce mai slabe obtinute de sportivii romani !

andrei (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 14:55

Pt. aer foc – Cred ca suferi de prea multa fictiune din filme si jocuri. Cum poti sa crezi ca un roman poate concura cu favoritii (sa zicem la proba de bob), cand el nu are macar o pista de bob in tara, cand bobul este probabil mai batran decat sportivul, cand el probabil mai are un job din care sa se intretina. Are rost sa spun de ce conditii beneficiaza favoritii pe care tu vrei sa-i invingi? Mai pune aici nesimtirea federalilor care nu ridica un deget pt a atrage copiii la sport. SI exemplul cu Etiopia e stupid. Aia fug de cand se nasc. In afara de alergare pe distanta mare si medie mai sunt buni la altceva. Si noi avem (mai bine zis aveam) probe sportive favorite. La cum gandesti tu te-ai putea astepta ca un etiopean sa-l invinga pe Phelps la inot.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  16 februarie 2014, 15:08

Un articol foarte bun si destul de curajos …in care ni se arata perfect in ce tara traim …

chinezu (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 16:12

Dela deschiderea festivă mi-am dat seama că cei dela CIOR,au sabotat şi sabotează cu bună ştiinţă lotul reprezentativ. Îmbrăcămintea a lăsat un gust amar, materialul sportiv aşişderea,ce mai bani aruncaţi pe ferastră, pentru ce? Se cuvine o analiză pertinentă la sediul COIR, vinovatul să plătească totul,dar absolut totul.

ramon (9 comentarii)  •  16 februarie 2014, 16:29

in fotbal se revine la sponsorizarea de catre autoritati, dupa esecurile lui borcea, copos, becali, penescu, mititelu. la celelalte sporturi autoritatile fac acest lucru dintotdeauna, intr-un dezinteres total. atunci cand nu sunt bani suficienti de praduit incampanii de minciuni, cum sa cheltui in sport, mai ales cand odraslele nu sunt ale presedintilor de cj sau premari sau sefi de politie ? la sporturi de iarna nu am avut niciodata rezultate, la cele de vara mai rasare cate o minune la fiecare olimpiada, altfel nimeni nu-i responsabil. la cati bani se baga, asa rezultate avem!

florin (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 17:06

Te rog din toata inima sa fii mai agresiva si sa spui lucrurilor pe nume. Nu se poate sa ajugem la olimpiada cu echipamnete din anii ’80 achizitionate personal sau imprumutate. Ce a facut COSR pt aceasta olimpiada? Te rog sa scoti la iveala fapte(banii, investitii). Ce face Romania pt un meci cu Argentina desi luam bataie de la Feroe? Si nu suntem calificati nici unde! Cate sanii, bob-uri sau etc. puteam lua pt sproturile de iarna? Te rog fi mai agresiva. In acelasi timp inteleg ca nu o sa fi cu prima stire pe Pro, aNTENA sau b1. Multumesc pt. articolul tau!

iun (1 comentarii)  •  16 februarie 2014, 17:56

Nu trebuie sa se mire nimeni ,in romania orice functie de conducere este ocupata de cei cu foarte multa nesimtire si incompetenta .

Mihai Rusu (4 comentarii)  •  16 februarie 2014, 19:58

Foarte buna constatarea dvs, doamna Dusmanescu. Ridicolul situatiei din cadrul delegatiei noastre a fost perfect marcat de (ne)participarea celor doi sportivi la sanie, opriti in ultimul moment de directorul competitiei; cei in cauza, nu indeplineau criteriile de siguranta tehnica a saniei lor. Totusi, oficialii nostri i-au trimis la start cu riscul unui accident, ceea ce este iresponsabil si arata incompetenta acestui COSR.
Despre echipament, sanii, boburi si alte chestiuni de dotare, nu mai vorbim intrucit calitatea lor lasa de dorit de cind exista sporturile de iarna. Asistam la o rezistenta formidabila de idei spre emanciparea sportiva din partea tuturor functionarilor din MTS-COSR cu urmarile cunoscute. Cum sa ne explicam altfel, medalia de aur/bronz a Marii Britanii la Soci?
Intr-o tara fara iarna cu zapada si zona montana caracteristice skiului si saniutei, Comitetul Olimpic al Marii Britanii a gasit solutia de finantare/antrenament finalizata cu cele doua medalii. Despre nemti, trebuie sa stiti ca cca 60 de milioane de euro-bani publici- reprezinta bugetul pentru sporturile de iarna, ceea ce explica fluviul de medalii dupa prima saptamina.
Unde nu-i cap, vai de picioare!

Lila (1 comentarii)  •  17 februarie 2014, 1:00

desigur toti aveti mult adevar in ce scrieti; bani putini la sport,eventual si asa putini furati de oficiali si politic prin diferite „inginerii”, conditii proaste de pregatire si echipamente de concurs ramase de la Ceasca; dar criminala este atitudinea delegatilor si cosr, in totala disonanta cu legile sportului, cu fair-playul! Aceasta situatie se repeta in toate domeniile in Romania; Cine este vinovat? Toti suntem vinovati pentru ca suntem lachei, lingai, ne turnam ca in comunism, ne tradam mai abitir decat o fac strainii, ne lasam pacaliti, inselati, mintiti, vanduti si pe deasupra suntem cei mai lasi de pe pamant! cred ca am spus totul! a, am uitat galetile de plastic si malaiul pe care ne vindem la alegeri!

Maniero (4 comentarii)  •  17 februarie 2014, 11:02

Foarte bun articolul, felicitari!

Adi (7 comentarii)  •  18 februarie 2014, 0:26

Ce e de mirare ca oficialilor nu le pasa de oameni?! Avem aproape 600 de parlamentari, desi inca din 2009 s-a decis prin referendum sa ramana doar 300. Somajul creste, dar politicienii produc joburi noi si grase in parlament pentru colegii de partide… Si niciun tribunal nu poate forta parlamentul sa aplice ce a decis poporul prin referendum. Dar poate sa aplice oricand ce decid alesii prin ordonante de urgenta… Am vrut democratie?! Asta este, cum se vede!!!

Vasy (1 comentarii)  •  19 februarie 2014, 19:12

Exista intotdeauna varianta de a concura independent, sub steagul CIO – a se vedea situatia sportivilor indieni.
Totusi, sa nu neglijam ce s-a facut (cu implicarea Federatiei de Ski) la Rasnov – investitie ce a propulsat un pusti (Iulian Patea) in competitia de Ski Jumping.

Comentează