Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Ce pot face, uneori, copiii

Iulia Lipnițkaia are 15 ani și este campioană europeană la patinaj artistic. Copiii de vîrsta ei merg la școală și mănîncă fast-food.

Cea mai tînără campioană continentală din istorie ar trece neobservată îmbrăcată „civil”, pe coridoarele unui liceu. E adolescenta […]

luni, 20 ianuarie 2014, 10:30

Iulia Lipnițkaia are 15 ani și este campioană europeană la patinaj artistic. Copiii de vîrsta ei merg la școală și mănîncă fast-food.

Cea mai tînără campioană continentală din istorie ar trece neobservată îmbrăcată „civil”, pe coridoarele unui liceu. E adolescenta obișnuită, nici spectaculoasă, dar nici urîțică și, în unele ipostaze, rusoaica pare chiar mai mică de 15 ani. Pe cît este de slabuță, pe atît e de puternică în sărituri, pe atît de convingătoare, expresivă și devotată sportului ei, unul dintre cele mai grele dintre toate disciplinele lumii.

Pe Iulia nu o s-o vedem niciodată într-un liceu, printre copii. Este educată la domiciliu, iar lipsa socializării cu puștii de vîrsta ei reprezintă numai unul dintre prețurile plătite pentru ca la 15 ani să devină campioana Europei. Noi oare ce făceam pe cînd aveam 15 ani?

Eu, de exemplu, începusem să fumez deja, dar numai de rușine. Cineva, probabil un coleg mai mare, îmi oferise o țigară și am acceptat-o de ochii lumii, deși mai degrabă nu aș fi vrut-o. Jucam cu orele baschet fără vreo aspirație de mare sportivă. Ba chiar dimpotrivă. Băieții erau la fotbal, pe terenul alăturat. O dată, la panoul nostru de baschet din Studențesc, a apărut Bogdan Stelea, ne-a rugat să-l primim și pe el. Ne dădeam coate ca proștii și nu știam cum să facem ca să jucăm în echipă cu el. În rest, mergeam la petreceri și dansam. Da, apăruseră și cîteva picături de alcool pe acolo, prin gașcă. Nimic grav însă.

Nimeni nu era erou. Nici unul dintre noi nu petrecea șase ore pe zi pe gheață, repetînd pînă la leșin toe loop-uri, elemente de legătură, scheme grațioase. Nimeni nu-și consuma o parte din suflet pe muzica aceea sfîșietoare și matură din filmul Lista lui Schindler. Vai, pe cînd aveam 15 ani nici măcar nu se făcuse Lista lui Schindler!

Copiii uneori ne iau prin surprindere. Nu vrem, orgoliul nostru de oameni mari și compleți nu ne lasă să-i luăm în serios. Nu, nu au pasiuni, au doar toane. Nu, nu au talent, copiază doar pe cineva. Și într-o bună zi apare Iulia Lipnițkaia, cu costumașul ei roșu și obrajii înflăcărați de la răceala gheții de sub patine. Cu ușurimea unei gîze și cu seriozitatea apăsătoare a unui tablou greu de descifrat.

Atît de perfectă și de dramatică încît te întrebi dacă, în ciuda performanței de la Budapesta, fetița asta nu merita, în loc de medalia de aur atît de precoce, o copilărie, o gașcă și o țigară furată în spatele sălii de sport, cu sufletul la gură.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Marius (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 13:33

Nu, nu merita.
Merita o medalie de aur si atat. De asta lumea isi va aminti de ea, si nu de copiii care au o gasca si o tigara furata in spatele salii de sport, cu sufletul la gura…

Octavian Stăncioiu (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 13:54

A scris Marius ce as fi scris si eu. Cata relativizare, si cat de aiurea!
Mai putin si doamna Dusmanescu ar fi sesizat forurile antidiscriminare, pentru copilaria rapita acestei fecioare.

Ovidiu (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 14:13

Stupid articol, stupida mentalitate. Frumos raspunsul lui Marius, bravo.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 14:23

Felicitari pentru articol ,Oana Dusmanescu !

nea alecu (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 14:41

Privind evolutiile ei la acest campionat nu te poti decat minuna de perfectiunea lor ,in primul rand din punct de vedere tehnic.Ireprosabil !Si nu trebuie sa fi specialist ca sa-ti dai seama.Latura artistica este subiectiva sau chiar trebuie sa fii arbitru ca sa poti evalua corect. A fost primul concurs de patinaj artistic pe care l-am vazut dupa mult timp .Am nimerit din greseala la el cand erau ”impusele” si am tinut neaparat sa vad „liberele”, in special pentru aceasta patinatoare de mare exceptie.

CEZAR (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 17:34

fain articol, jos palaria!
pacat de final…

laurentiu (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 18:02

un „anti-articol” perfect! de-aia nici unul dintre noi nu este erou si stam sa comentam pe GSP 😀
… dar macar mi-a trezit curiozitatea sa vad evolutia campioanei

Ioan (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2014, 19:47

Cand sa-ncep sa cred ca sfarsitul va fi unul frumos, chix: bata-n balta… Articol-tampenie, pacat cele 3 minute pe care le-am pierdut frunzarindu-l. Daca acestei doamne i se pare ca acestei campioane nu-i e de ajuns medalia de aur si tot ce-nseamna ea si trebuie sa i se inlocuiasca toate acestea cu o tigara fumata-n curtea scolii si cu O ASTFEL DE COPILARIE, inseamna ca… valorile ei sunt tigarile si pierderea vremii, iar non-valorile sunt medaliile de aur si campionii. Rusinos articol…

scoicarul (14 comentarii)  •  21 ianuarie 2014, 7:52

Sunt multe alte feluri, infinit mai rele de a pierde copilaria.

Claudiu (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2014, 10:00

Dacă această sportivă dorește să facă sport de performanță la vârsta ei, care este problema? Vorbim despre ”copilărie furată”, ”copilărie întinată”, ”copilărie pierdută”, dar nu luăm în considerare că, poate, aceasta este ”copilăria” pe care și-o dorește Iulia Lipnițkaia.
Știu că în trecut, în URSS, practicarea sportului de performanță începea încă de la primele clase de școală primară. Atunci se făcea selecția (una dură, este drept!), din care doar cei mai buni dintre cei buni mergeau mai departe, pe drumul afirmării sportive. Se foloseau droguri pentru asta? Greu de spus! Mai degrabă foștii sportivi din fosta RDG erau îndopați cu droguri. Despre sportivii din URSS nu s-a scris mult pe tema drogurilor, dar nu bag mâna în foc că toți erau curați.
Revenind la articol, între țigările, drogurile (ușoare sau nu) și alcoolul pe care adolesecenții români le folosesc la greu, este de preferat un tânăr care își ”sacrifică” acest gen de adolescență, pentru a face sport de performanță.
Eu îi doresc succes acestei patinatoare la JO!

laur (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2014, 12:00

„merita o tigara”?!?
tigara e o pedeapsa nu un premiu!

coco$u (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2014, 1:54

A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialization is for insects.

-Robert A. Heinlein

Va invit, cu incredere, sa folositi functia „traslate”.
Opinia mea: la 15 ani campioana europeana = copilarie ratata!

arh. Gheorghe Petrescu (7 comentarii)  •  25 ianuarie 2014, 3:34

Nadia Comaneci a castigat la o varsta frageda Aurul Olimpic la Gimnastica, un sport tot atat de frumos ca si patinajul artistic. Care este problema? Daca fatuca are talent si parintii ei au indrumat-o spre patinaj de mica, e treaba lor daca a avut copilarie sau nu? Cati copii cu copilarie si distractie sant epave ale societatilor in care traiesc. Prefer o varianta fara copilarie dar cu performante notabile in sportul de performanta decat, un betiv sau o prostituata de tanar/a fara nici un viitor. Nadia Comaneci e vorbita de toata planeta pamant, asa va fi si cu patinatoarea, Iulia Lipnitkaia, ce a castigat aurul European la patina artistic, de la Budapesta. Asa ca stimata ziarista, lasa, ca tinerii de azi ce vor performanta, sa-si croiasca singuri viata lor sportiva, si nu va ingrijorati de copilaria lor, caci asa, ei fara copilarie, vor zburda intr-o viata viitoare, aparte si intr-o lume a marilor bucurii purtate pe bratele performantei. Felicitari fetitei de 15 ani pentru performanta ei si dvs. doamna Oana Dusmanescu fumati-va incontinuare tigarea din adolescenta. Cine vrea sa faca performanta, o face, indifferent de mine sau de tine. Dupa mine, Iulia Lipnitkaia va fi CAMPIOANA OLIMPICA in 2014. Am vazut evolutia ei continentala si pot spune ca, nu are cine sa o intreaca. Frumusel articol.

Comentează