Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Jordan sau James?

Aceasta a fost întrebarea săptămînii trecute. O întrebare pusă puțin cam devreme, la care însă unii știu deja răspunsul.

Dezbaterea a înflorit din nou în presa americană. Brusc, așa cum a mai apărut și înainte și așa cum se va […]

luni, 21 octombrie 2013, 9:59

Aceasta a fost întrebarea săptămînii trecute. O întrebare pusă puțin cam devreme, la care însă unii știu deja răspunsul.

Dezbaterea a înflorit din nou în presa americană. Brusc, așa cum a mai apărut și înainte și așa cum se va mai aprinde de multe ori și de aici încolo, periodic și obsesiv. Are șanse istoria baschetului profesionist să-și schimbe regele?

Adevărul este că LeBron James deține cu eleganță toate calitățile unui superjucător. Degajă forță, încredere în sine, dincolo de talentul atestat și paraatestat. Are 28 de ani și deja două titluri de campion NBA, alături de Miami Heat.

În topul marcatorilor, LeBron se află deocamdată departe de Jordan, locul 3 din toate timpurile. Dar e firesc să fie așa, cifrele se adaugă de la meci la meci. Cariera jucătorului de la Miami se derulează chiar acum, sub ochii noștri, iar urcușul său în top va fi o chestiune de ani.

Dar James mai are de cucerit patru inele de campion al celei mai puternice ligi de baschet din lume ca să-l atingă pe His Airness la acest capitol. Desigur, și acest lucru se poate petrece.
Dar.

Dacă intrăm în universul subiectivismului, James nu are cum să cîștige. La el e vorba de talent, la Jordan era mai mult decît atît. La Jordan era sclipire. LeBron însuși l-a declarat categoric pe Jordan cel mai mare, dar asta nu înseamnă că nu are dreptul să viseze. O altă problemă de-a lui ar putea fi faptul că pe el nu-l iubește toată lumea, așa cum îl iubea pe Jordan în anii ’90 și mai tîrziu. Și este greu să ajungi la o majoritate copleștitoare cînd nu ești chiar cel mai simpatizat copil din clasă, oricît de bune ți-ar fi notele și recomandările profesorilor.

Decizia care l-a împins pe James înspre Miami pentru a ajunge la o echipă care să aibă șanse mai mari de a juca finala NBA încă îi mai face pe unii să creadă că loialitatea nu se numără printre virtuțile baschetbalistului. Cea mai bună soluție ar fi următoarea: LeBron James și Michael Jordan, miraculos aduși la aceeași vîrstă în același timp, pe același teren, pentru cîteva meciuri sau chiar sezoane la rînd. Și un Kobe Bryant, customizat și aruncat în luptă și el, pentru că este un mare jucător care nu poate fi neglijat.

Sau ne-ar putea mulțumi pur și simplu răspunsul că fiecare dintre ei și-a dominat era și că uneori comparațiile și statisticile dăunează poeziei, deși poate ajută istoria.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

brazvan (12 comentarii)  •  22 octombrie 2013, 20:01

majoritatea dintre noi au tendinta de a-i vedea pe contemporanii lor drept cei mai buni ever, indiferent de domeniu, ca e fotbal, baschet, tenis sau altceva.
asa ca interesant ar fi ca pe langa votul aferent sa se treaca si varsta.

si inca ceva. Jordan…

presario (1 comentarii)  •  22 octombrie 2013, 23:09

La finalul carierei LeBron va fi cel mai bun din toate timpurile, insa in acest moment MJ ramane, regele. Cu toate acestea, Kobe este cel mai bun „closer” din baschet.

Alter-Ego (15 comentarii)  •  23 octombrie 2013, 13:01

Eu nu ma situez printre cei care considera ca tot ceea ce e contemporan e bun. Spre exemplu, cred ca fotbalul in urma cu 10 ani era mult mai bun decat cel de-acum. Iar anii 90 au fost pentru mine cea mai frumoasa perioada traita pana in prezent.Asta nu ma impiedica sa semnalez lucruri care mi se par evident mai bune in zilele noastre.In cele din urma, e doar parerea mea, pe care am argumentat-o.E tot ce-am avut de spus. Bucurati-va de baschet !

Bojidar (2 comentarii)  •  26 octombrie 2013, 21:17

Nu trebuie omis Earvin „Magic“ Johnson Jr. (n. 14 august 1959, Lansing, Michigan)
Studii: Michigan State University, Everett High School.
Premii:
5× Campion NBA (1980, 1982, 1985, 1987–1988)
3× Cel mai bun jucător din NBA (1987, 1989–1990)
12× MVP-ul în NBA All-Star Game (1980, 1982–1992)
3× MVP-ul finalei NBA (Format:Nbay, Format:Nbay, Format:Nbay)
9× All-NBA First Team (1982–1990)
All-NBA Second Team (1981)
NBA All-Rookie First Team (1979)
2× NBA All-Star Game MVP (1989}, {1991)
NBA’s 50th Anniversary All-Time Team
NCAA Men’s Basketball Champion (1979).
Dar nici Kobe Bryant (n. la 23 august 1978) nu trebuie neglijat.

gary (5 comentarii)  •  27 octombrie 2013, 16:11

JORDAN FOR EVER!!!

Comentează