Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Ochii pe premiu

Ce este aceea? Ne pare rău, dar nu este specialitatea noastră

Dacă nu e un strop de hîrjoneală extremistă la mijloc, parcă nu mai există dragoste. În cazul acesta, dragoste de fotbal din interior.

Vineri echipa lui Victor Piţurcă […]

joi, 12 septembrie 2013, 10:55

Ce este aceea? Ne pare rău, dar nu este specialitatea noastră

Dacă nu e un strop de hîrjoneală extremistă la mijloc, parcă nu mai există dragoste. În cazul acesta, dragoste de fotbal din interior.

Vineri echipa lui Victor Piţurcă avea atitudine, avea zvîc şi chef. Nu, jucătorii nu păreau superoameni, păreau doar foarte hotărîţi. E adevărat şi că Turcia a fost mai adversar decît Ungaria. Dar păcatul de a acţiona frumos doar sub adrenalină e greu de suportat. În primul rînd de către fotbalişti. S-au concentrat foarte mult să trimită Ungaria acasă ruşinată, ceea ce, ca fapt privit izolat, este superb. Iar apoi a intervenit relaxarea aceea potrivinică, relaxarea datorată falsei impresii că publicul şi federaţia se vor afla în veneraţie şi extaz la nesfîrşit. Rivalii politici, teritoriali, istorici, rivali din cauza patimilor unora şi altora, nu sînt deloc aceiaşi cu rivalii din fotbal.

Ochii pe premiu! Pentru toată lumea implicată, inclusiv pentru fani, premiul a fost Ungaria. Acum, a doua-a treia zi, ne dăm seama din nou de ceea ce ştiam, de fapt, dinainte. Nu Ungaria era premiul cel mare, ci Turcia. 0-2, cu golul acela înscris pe crepuscul de meci, ca să sublinieze chinul şi speranţele degeaba! Prea tîrziu. Am uitat să ne amintim un amănunt simplu. Nu era nevoie de o revelaţie. Poate doar trebuia repetată ţinuta orgolioasă din partida de vineri. Poate, doar poate.

Sau poate, doar poate, rezervele de energie fizică şi mentală trebuie privite şi ele exact aşa – nişte resurse care se termină cîteodată pe neaşteptate, chiar dacă, în teorie, nu are voie să se întîmple asta. Soluţiile nu sînt aceleaşi la toate problemele, dar, înainte de toate, cineva ar fi trebuit să ştie că problemele, o dată ce sînt corect identificate, conţin în ele soluţiile. De data aceasta, a lipsit viziunea. Norocul legendar s-a terminat şi el, mai ales că nu avea ce să caute de la bun început în ecuaţie.

Poate, doar poate, aceasta va fi lecţia opusă lecţiei predate ungurilor, care deja păleşte la nivel mare şi rămîne glorios doar în mintea naţionaliştilor. Va fi pagina de unde vom învăţa că a te concentra în direcţia potrivită este cea mai simplă şi cea mai sigură cale de a începe şi de a încheia ceva cu bine. Şi că uneori trebuie să mai păstrezi din determinare, forţă şi onoare şi pentru meciurile care urmează. Nu doar în fotbal, nu doar în sport.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

simplu suporter (3 comentarii)  •  12 septembrie 2013, 11:34

si inca ceva Oana. Cand unul din posturile cheie (care a fost printre cei mai slabi in meci) Hoban intra pe teren si se roaga de mama focului, trebuie sa stim ca baiatul nu isi gaseste motivatia in el ci in la ce se roaga el acolo. adica ar zice dupa meci ca a avut ajutor divin, sau ca de data asa nu l-a ajutat. un factor extern adica, nu unul care depinde numai si numai de el si de restul echipei. tot mentalitate se numeste si asta. (de sclav)

mosu (3 comentarii)  •  12 septembrie 2013, 11:37

bun articol.arta asta de a tine jucatorii concentrati o au doar marii antrenori.si dl.Piturca nu se afla din pacate printre ei.ne trebuie un antrenor constructor ,si fara sa fim obsedati de rezultae imediate care vin oricum in urma lucrului bine facut.poveste veche deh.un salut.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  12 septembrie 2013, 11:54

Este un articol bun …foarte placut de citit …din care rezulta ca poporul nostru se multumeste cu putin …Nu conteaza ca nu am luat premiul cel mare …ochii nostrii au fost pe un premiul …dupa ce l am obtinut am lasat o mai moale …

abcd (1 comentarii)  •  12 septembrie 2013, 11:57

Nu înțeleg de ce atâta lume are ceva împotriva lui Hoban. Nu știu de ce este el găsit vinovat de mulți pentru înfrângerea României. Nu înțeleg de ce se face atâta vâlvă pe absența lui Bourceanu. Chiar dacă ar fi fost Bourceanu în teren, tot se făceau greșelile în apărare, iar în atac nu avea cine să dea gol. Problemele nu au fost la mijlocul terenului, ci în centrul defensivei și în atac.

Cristian (7 comentarii)  •  12 septembrie 2013, 14:50

Frumos articol, jos Piturca 🙂

t (1 comentarii)  •  13 septembrie 2013, 12:26

Turcia o sa bata Olanda la maxim un gol diferenta, daca o sa bata si pe Estonia speram sa o bata la maxim doua tinand cont ca e in deplasare. In aceste conditii tre sa facem un +9 cu lesinatele astea doua: Andorra si Estonia. 6-0 la andorra si 3-0 cu estonia ar fi o varianta dupa parerea mea pe care putem sa ne-o propunem fara sa fie ceva SF. (Normal ca Ungaria nu tre sa bata in Olanda si parerea mea ii ca nu prea are cum sa o faca). Deci suntem inca la mana noastra.

arh.Gheorghe Petrescu (7 comentarii)  •  14 septembrie 2013, 5:13

Articol pe intelesul tuturor. Pacat ca am catapotat prima data la Budapesta cand am jucat fara spectatori, si am luat un punct chinuit, iar apoi la Bucuresti cu Otomanii cand am pierdut trei puncte. Asta este, mai mult nu se vrea sau, nu se poate. HAI ROMANIA!

Comentează