Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Cluburile mari care nu există

Echipele construite cu bani mulți și fără suflet se prăbușesc. Lumea roboților întîrzie, din fericire, să se instaleze.

Anji Mahacikala. Poveste rotundă, începută în 2011. Avea tot ce îi trebuia ca să atragă atenția. Exotism și pionierat. Daghestan și conflict. […]

luni, 19 august 2013, 9:52

Echipele construite cu bani mulți și fără suflet se prăbușesc. Lumea roboților întîrzie, din fericire, să se instaleze.

Anji Mahacikala. Poveste rotundă, începută în 2011. Avea tot ce îi trebuia ca să atragă atenția. Exotism și pionierat. Daghestan și conflict. Ambiții de patron tînăr, care, oricît de împlinit ar fi în afaceri, se simte marginalizat fără o echipă de fotbal. Așa că începuse s-o construiască, frumos și promițător. Promițător, dar din porțelan scump, care nu trebuie doar cumpărat, ci și întreținut. Samuel Eto’o, Guus Hiddink, Roberto Carlos. Și alte nume mai puțin sonore, dar la venirea cărora banii au sărit ca dintr-un sac fără fund.

Avioanele zburau de la Moscova la Mahacikala, căci jucătorii locuiau acolo, în capitala luxului estic, și doar veneau să joace în republica rusă cu tendințe separatiste. Era un joc mai mult, un experiment, un moft al lui Suleiman Kerimov. În 2013, după doi ani de minune nematerializată, răbdarea miliardarului s-a terminat, locul 3 la finalul campionatului nu a fost de ajuns, iar bugetul a fost redus. Anji și-a tăiat aripile de una singură, căci așa se întîmplă cu toate începuturile bruște și dezechilibrate. Lipsea ceva de acolo. Lipsea inima cuiva.

Într-un alt colț de lume, în Principatul Monaco, un alt miliardar rus, tot tînăr și cu chef de fotbal, și-a făcut în 2013 un mic cadou. Un club cu istorie. A făcut achiziții grandioase, de la Radamel Falcao, transferat de la Atletico Madrid cu lacrimi de regret cu tot, pînă la Eric Abidal sau Carvalho. Dar tocmai el, patronul Ribolovlev, care la origine este medic cardiolog, ar fi trebuit să știe primul că fără inimă nu se poate trăi.

Noul AS Monaco, în forma sa nouă, lustruită și strălucitoare, nici nu a apucat să scoată bine capul în lume. Gigantul deja se clatină, iar căderile sînt cu atît mai dureroase. Primul care pare să dispară din tablou este chiar superstarul Falcao, căruia i se caută deja un alt club. Unele lucruri sînt prea scumpe chiar și pentru miliardari. Pentru că sînt greu de înțeles și de balansat, pentru că sînt în afara universului rece.

Te și miră imprudența unor oameni care au făcut la viața lor atîția bani. Cum de au calculat atît de eronat, cum de au modelat atîtea speranțe fără ca, de fapt, să poată să le susțină. Nu le pot susține pe plan emoțional, nu neapărat financiar. AS Monaco e doar o jucărie. Noroc că roboții aceștia sînt puțini și nu merg prea departe.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  19 august 2013, 11:48

Foarte bun articol …plin de invataminte pentru tinerii milionari romani care vor sa investeasca in fotbal .

cristian007 (3 comentarii)  •  19 august 2013, 11:49

Raspunsul la intrebare :
http://www.youtube.com/watch?v=CtQhMCUbpps

Tot simpatic, in filmul Le Concert(Radu Mihaileanu regizor), exista dialogul dintre un magnat rus(interpretrat genial, bineinteles, de Vlad Ivanov) si mama sa, in care aceasta il compatimeste datorita pasiunii acestuia pentru muzica clasica cam asha : decat sa te apuci de muzica clasica, mai bine itzi cumpari o echipa de fotbal :)).

Alex One (6 comentarii)  •  19 august 2013, 11:50

Inainte de Anji am avut noi in Ro, Unirea Urziceni si mai avem inca,din pacate, CFR Cluj. Echipe artificiale fara trecut si viitor,fara suporteri, cu trofee castigate dubios ca sa nu spunem altfel. Nu cred ca s-au prescris faptele celor de la CFR (nu s-a implinit tremenul de 15 ani) ,exista proba video indubitabila cu declaratia lui Muresan care declara ca au stimulat financiar adversarele contracandidatei la promovarea in pima divizie. Se ocupa cineva de la presa sa se faca dreptate ? Pentru o fapta similara Becali a fost condamnat si i s-au confiscat banii. Daca presa ar fi facut in cazul CFR macar jumate din iuresul pe care l-a facut in „cazul valiza” ,in locul lui Gigi ar fi fost Arpi&Muri.

Georgel (2 comentarii)  •  19 august 2013, 12:19

usor vin, usor se duc, asta e circulatia banului, aceste echipe sunt ridicate, altele incaseaza bani pentru jucatori, acestia iau salarii bune (altfel n-ar veni). Monaco a avut multe caderi in istorie, Anji a aparut de vreo 20 de ani in elita. O echipa de varf nu poate exista fara aceste milioane, vezi cît s-a băgat la Chelsea ca să ia CL. Putini sunt si patronii care de la tinerete pana la batranete au jucaria numita club sportiv. Oricat de albastrii ar fi ochii lor, cateodata se mai si prabusesc.

@ ovidiu_3003: mai cunosti pe cineva care vrea sa investeasca in vreun club al nostru ? Asteapta U Cluj, Argesul, Craiova, Sibiul si multe altele.

Tudor (3 comentarii)  •  19 august 2013, 13:49

le recomand celor care spun ca perla Ardealului nu are istorie cele 2 cărţi despre CFR CLUJ, „CFR 100%” şi Vestiarul Campionilor, şi vor vedea că s-a înfiinţat în 1907 fiind cea mai veche echipă din Liga 1.
Da, CFR nu are foarte mulţi suporteri acum, dar va avea peste 5 sau 6 ani, când toţi cei de la echipele de junirori ale CFR-ului de acum, vor avea 20 şi ceva de ani ….

Brondby (1 comentarii)  •  19 august 2013, 13:52

Mai exista exemple in acest conglomerat al echipelor bogate dar fara suflet, echipe care insa nu s-au prabusit atat de repede.

Real Madrid e o echipa fara suflet de vreo 10 ani incoace dar cu multi chiar prea multi bani si performante notabile absolut inexistente.

City la fel. Chelsea a mai scos capul dar nu e departe.

E un fenomen foarte toxic in relatia intre bani fara numar si minte fara calitate !

Shogun_blue (1 comentarii)  •  19 august 2013, 13:59

La cRaiova ce a fost acum 2 ani ??.. despre asta ar trebui sa scrii

darkdark (2 comentarii)  •  19 august 2013, 14:01

@ovidiu_3003 Foarte hazlie atitudinea ta pentru acest articol. Il aprobi, dar nu ai ezitat sa sari in barca Olgutei pentru a ciuguli firimituri din mana lui Mircea Sandu.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  19 august 2013, 14:06

Cum sa ti spun domnule Dark …stiu sigur ca Mititelu a vandut meciuri …echipa aceasta noua inca nu a apucat sa vanda vreun meci .

darkdark (2 comentarii)  •  19 august 2013, 14:12

@ovidiu_3003 Si daca presupunem ca e adevarat ce spui, desi stenogramele convorbirii cu Becali dovedesc exact contrariul, dar repet si daca asta este adevarat, a avea un patron corupt este un motiv „determinant” pentru sa-ti parasi echipa de suflet. Articolul se bazeaza pe suflet, citeste-l cu atentie.

Octavian Stăncioiu (7 comentarii)  •  19 august 2013, 14:36

Acesta e fotbalul postmodern…

bibi (2 comentarii)  •  19 august 2013, 14:44

Exemplele de la noi pot continua: asa-zisa Poli Timisoara(sub „domnia” lui M Iancu), actuala Recas, Petrolul de azi care are in componenta numai jucatori straini(cui foloseste asta?) – pacat de suporteri. Idem Rapid, condusa spre desfiintare.
Frumos articol.

dan (1 comentarii)  •  19 august 2013, 14:45

1. nu i s-a terminat rabdarea. a facut o afacere proasta, a pierdut o jumatate de miliard de dolari si a trebuit sa taie din costuri pe undeva. a taiat la anzhi. in plus, erau mari probleme in vestiar, in special datorita lui denisov. reduce costurile si face o echipa din jucatori locali. nu o desfiinteaza.

2. rybolovlev a cumparat as monaco in 2011, nu in 2013. nu se clatina nimic, au aparut speculatii pentru ca ar trebui sa se inregistreze in franta si, deci, sa nu mai plateasca taxe de paradis fiscal. dar au ramas speculatii. falcao tocmai a zis ca nu pleaca nicaieri.

din 1 si 2, cam tot articolul pica, zic eu… asa se intampla cand citesti (sau intelegi) doar titlurile

Blaustein (3 comentarii)  •  19 august 2013, 15:07

Anji intradevar, a fost doar un foc de paie, a primit ce merita. Monaco insa nu poti sa-l numesti „colt de lume” sau echipa fara inima. Intradevar nu o echipa atat de mare care sa „suporte” o investitie atat de mare peste noapte. El probabil s-a bazat pe politica fiscala normala din Monaco dar o asemenea aroganta nu putea ramane „netaxata”. Sper sa-i arda rau la bani, ca pe PSG in Franta. Chiar si in urma unor mari blufuri financiare o echipa fie ea si mare se pune pe linia de plutire in multi ani..vezi Chelsea…iar la Man City mai dureaza si vorbim aici de echipe cu foarte multi suporteri(„inima”). Altfel proiectul e sortit esecului, mai devreme sau mai tarziu.

Blaustein (3 comentarii)  •  19 august 2013, 15:18

@Tudor Cand CFR Cluj va creste acesti juniori de care spui tu si va juca cu ei atunci va castiga respectul tuturor dar eu cred ca acel moment nu va veni. Este o echipa construita pentru profit imediat axata pe aducere de mercenari care sa aduca rezultate rapide(in speta accederea in grupele UCL, pe munca altora daca se poate – respect insa pentru rezultatele din sezonul trecut- La CFR vom mai vedea probabil investitii cand vom avea din nou echipa calificata direct in grupe, ei nu se obosesc prin EL….). Desi este o echipa veche, dintr-un oras mare, nu are istorie(rezultate) a stat toata viata prin ligile inferioare. De suporteri nu mai vorbesc, o adunatura de admiratori ai patronului – ceva in genul celor care se adunau pe langa Gigi Becali la interviuri si ii strigau „sus pe masina”. Parerea mea e ca poate fi incadrata fara probleme la capitolul echipe fara inima.

me (1 comentarii)  •  19 august 2013, 15:22

1. pana una alta si steaua, si dinamo au fost 2 echipe constituite artificial la vremea respectiva. adica cu forta, si tot asa s-au facut si transferurile.

2. fara banii rusilor si a a arabilor, premier league ar fi castigata an de an de manchester united.

clujean (3 comentarii)  •  19 august 2013, 15:23

@Tudor: minciuni, minciuni, minciuni securiste „marca” paszkany&muresan! Clubul de fotbal cfr nu are nicio treaba cu anul 1907. Pot sa se scrie un milion de carti despre cfr, adevarul ramane unul singur. Daca tot te pasioneaza lectura, iti recomand o carte buna: „Sepcile rosii” a lui Ioan Chirila. Adica daca chiar esti interesat de ISTORIA ADEVARATA a unei echipe de fotbal simbol pentru Romania.

Alex_Stan (2 comentarii)  •  19 august 2013, 15:49

Singurele echipe din Romania care au multi suporteri: Craiova si Steaua.

La Dinamo se umple stadionul cand mai joaca cu vreo echipa ca Lazio, Man U..adica odata la 6 ani (da, majoritatea care vin acum sunt huligani – zisi si ultrasi). In Romania fenomenul de ultras este sinonim cu huliganismul).

Iar la Rapid, aia nu sunt suporteri, ca fac 10 greva foamei nu inseamna ca au suporteri. Ci mai degraba ultrasi, ce am scris mai sus. Sa arunci cu scuipat, cu pietre si cu excremente pe adversari e demn de puscarie.

Daca la Craiova se va face treaba, lumea va reincepe sa vina la stadion.

andrei (2 comentarii)  •  19 august 2013, 16:29

Pentru Tudor – CFR inseamna CAILE FERATE ROMANE. Cum in 1907 Ardealul (deci si Clujul) nu facea parte din teritoriul Romaniei , ci era parte a Imperiului Austro-Ungar, este o prostie sa spui CFR 1907. O fi fost fondata atunci vreo echipa a feroviarilor clujeni, dar nu alcatuita din romani si nu avea in denumire cuvantul Roman.

Gica Perpet (30 comentarii)  •  19 august 2013, 17:41

doamna Fufa, cara-te ca esti urâta, ai o poza de trompetista

vaalah delirium (1 comentarii)  •  19 august 2013, 17:53

macar patronii aia de care se scrie au decenta de a juca pe teren si a plati fotbalistii pentru performanta si valoare nu ca la noi,la steau unde patronul si altii din conducere alearga cu valize de euro jucatorii adversi si infunda puscariile patriei iubite in rand cu borfasii .pentru coruptie.vezi patronul stelei jiji becali,presedintele clubului si directorul general de la aceiasi ….

IudaFcVaslui (1 comentarii)  •  19 august 2013, 19:08

@me

Bine ca ManU e finantata de englezi si nu de americani, dooh !

CRISS (1 comentarii)  •  19 august 2013, 20:11

Un articol interesant.Si,DA!,stimata doamna:aveti dreptate!

eu (1 comentarii)  •  19 august 2013, 21:27

Gica Perpet
hai sa vorbim de articolul ei si sa lasam partea fizica la alte analize.stii cat dureaza sa scrii un articol de calitate?
hai sa analizam ce-i de analizat.
Bun articol asta demonstreaza inca o data ca banii nu pot cumpara orice

Tudor (3 comentarii)  •  19 august 2013, 21:30

blaustein : Sergiu Buş este din pepiniera proprie a perlei Ardealului.Tiuţ a mai fost în lotul lărgit pentru meciurile din liga campionilor, al treilea portar.Muri a spus că nu joacă pentru că nu dau randament.Altfel nu ar avea nicio logică să nu joace.
Andrei şi clujean : într-adevăr, era clubul feroviarilor clujeni.Se numea KVSC -Kolosvari Vasutas Sport Club tocmai că pe atunci oraşul Cluj se afla în Imperiul Austro-Ungar.Ulterior a purtat mai multe denumiri şi s-a stabilizat la acea de CFR.
Cam prin asta au trecut mai toate echipele, adică şi-au mai schimbnat denumirea în timp.Vă recomand cărţile CFR 100% şi Vestiarul campionilor scrisă de Cantor Zoltan, prima din ele lăudată şi de Cătălin Tolontan într-un editorial la acea vreme.

Georgel (2 comentarii)  •  20 august 2013, 9:40

Kolozsvári Vasutas SC a fost primul nume al CFR ului clujean, dacă nu greșesc, era echipa căilor ferate, nu contează cărei țări aparțineau, important este că echipa a fost sponsorizată mulți ani de CFR. Numele de CFR este impropriu astăzi, echipa nemaifiind ținută de CFR, restul echipelor CFR fiind desființate din cauza priorităților (falimentare) ale CFR. Dar s-a păstrat numele tradițional, chiar dacă echipa și-a tras sponsor. Nici Poli 3 Timișoara. nici Petrolul, nici Dinamo, nici U Cluj, nici celelalte nu mai au treabă cu cei care i-au susținut înainte de 1992. Rău este că mjulte echipe căpușează bugetele locale sau vreo companie de stat (cazurile Petrolului, Concordiei, Pandurilor). Se revine, încet, la sponsorizarea statală, ca până în 1990.

ptr me (1 comentarii)  •  20 august 2013, 12:22

nu uita ma man united este patronata de americani

hjz (1 comentarii)  •  20 august 2013, 14:49

exista si contraexemple:
Chelski si Al Manchester Al City

ik (2 comentarii)  •  21 august 2013, 0:06

de ce e cfr artificiala? ca a venit unu’ si a bagat bani intr-o echipa care exista de zeci de ani, care a avut ceva istorie in prima divizie si avea suporteri, chiar daca putini? acum suntem multi suporteri ai cfr si pentru noi echipa asta reprezinta clujul si ardealul acela care are ambitie sa se bata pentru locul 1 cu bucuresti, ardealul acela unit, in care toti suntem ardeleni, indiferent de etnie(fara nationalisme exagerate, ca la u cluj; desi, pentru mine, ca roman ardelean, u cluj este un simbol pentru care am un respect urias).
in schimb, steaua si dinamo ce reprezinta? implanturi ale unor cotropitori, cu adevarat echipe fara suflet, care au fost favorizate de putere exact cum miliardele unor abramovici favorizeaza echipele finantate de ei. au venit rezultatele si milioane de romani, ca oile, s-au apucat sa tina cu echipele astea care, extrasportiv, nu simbolizeaza absolut nimic. nici macar nu mizeaza pe un potential de patriotism local al bucurestenilor. ca ei au vocatie de echipe nationale…ca na, au pornit ca echipe ale unor ministere ale romaniei, nu ale bucurestiului. interesati-va cate lucruri (regiuni, orase, cartiere, clase sociale etc.) reprezinta alte echipe mari din europa si dupa aia uitati-va la steaua si dinamo…zero absolut. rapid are suflet. steaua si dinamo au doar campionate. aproape de cand s-au infiintat. au atras suporteri lenesi, care nu stiu ce-i aia sa te bucuri pentru o promovare, sa astepti ani de zile un titlu(in fine, dinamo, mai ales, incepe sa invete :)). eu tin cu cfr de cand a promovat din C in B…

ik (2 comentarii)  •  21 august 2013, 0:22

si inca ceva…toate echipele in care au bagat bani miliardarii aveau suflet inainte. de aia au si considerat ca e o investitie buna. ca nu trebuie sa bage bani si in cresterea credibilitatii, pe langa cresterea performantelor. pana si anji, e singura echipa cat de cat fanion a daghestanului, republica natala a patronului. de aici si partea cu sufletul.

adrian_hora (6 comentarii)  •  21 august 2013, 8:24

@gica perpet, frustrat esti baiatule 🙂
ce a facut, te-a refuzat ?

bogdan (1 comentarii)  •  21 august 2013, 13:34

Am vazut la meciul cu Montpellier un stadion plin ochi.Monaco si cand in UCL acum ani buni,nu il umplea,imi amintesc ca ma intrebam pentru cine joaca echipa aia,nu mai vorbesc de campionat unde daca veneau 3-5000 de oameni.Imi parea de acum 10 ani o echipa fara suflet.Iar acum se umple stadionul???!!!Doar pentru a venit un investitor exotic(pentru aroganta franceza).Mirajul miliardarilor…francezii sunt ca taranii nostrii.Stiu ce spun,am fost pe acolo.

UnuL (1 comentarii)  •  21 august 2013, 17:46

mai e si Unirea Urziceni, echipa desfiintata si va mai fi si Astra (Giurgiu mai nou) cand nu va mai investi nimeni.

Comentează