Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Dileme în viteză

Unii cred că Usain Bolt mai are resurse destule. Alţii însă cred că nu doar resursele, ci şi cheful jamaicanului se apropie de final Unii îl văd cu ochii minţii cum va da de pămînt cu propriul său record mondial […]

joi, 15 august 2013, 10:24

Unii cred că Usain Bolt mai are resurse destule. Alţii însă cred că nu doar resursele, ci şi cheful jamaicanului se apropie de final

Unii îl văd cu ochii minţii cum va da de pămînt cu propriul său record mondial la suta de metri. Cele 9,58 secunde vor deveni istorie antică, sînt convinşi aceştia, iar jamaicanul se va instala iute, furios şi definitiv undeva la 9,4 şi ceva. Aşa spune şi singur modestul de Usain, că mai jos de 9,4 nici un pămîntean nu are cum să coboare vreodată, oricît l-ar ajuta genele şi talentul şi Dumnezeu mai ştie ce.

Allan Wells, campion olimpic în 1980 la sută, vede nuanţe de cenuşiu dincolo de forţa dominantă a lui Bolt. Vede suficienţă şi demotivare. Un om cu atîtea medalii olimpice şi mondiale nu are ce să mai vrea de la sport, de la atletism. Poate vrea în schimb mai multe de la viaţa din afara piciorului drept pus cu repeziciune de felină în faţa piciorului stîng, poate vrea să se odihnească şi să vadă lumea la pas, nu din viteza stadioanelor colorate, fără chipuri limpezi în tribune.

Grija pentru Bolt a ajuns grija oricui, în afară de a lui Bolt însuşi. Relaxarea insulară este zeul suprem al acestui zeu, proaspăt campion mondial la 100 de metri, care însă nu s-a mai omorît pe pista de la Moscova cum făcea cum patru ani la Berlin, cînd a îngheţat cronometrul cu noua sa performanţă. Dozează, compară cu cel care vine în urma lui şi cîştigă. De aceea, Fulgerul va şti mereu ce să facă. Dacă nu va putea stabili noi recorduri sau dacă va coborî treptele podiumurilor, pentru Usain Bolt nu va fi nici o nenorocire. Tragedia va aparţine exclusiv acelora care nu vor mai avea cum să spere într-o poveste prelungită şi dezamăgirea, deşi neîndreptăţită, va fi a lor.

Pe lateral, Bolt a început să aibă proiecţia unei umbre. Este umbra temerii celor din jur că jamaicanul va pune într-o zi punct. Din neputinţă sau din lucruri mai bune de făcut. Deja din mintea lui, partea din el care nu e nici cea mai serioasă, nici cea mai statornică, înfloreau gînduri şi ambiţii de fotbalist la Manchester United sau de reprofilări în atletism. E greu să rămîi mereu în acelaşi loc. 100 de metri, la urma urmelor, nu aduc o deplasare atît de semnificativă.

Problema nu este că aşteptăm miracole încontinuu de la Usain Bolt, ci că mai departe de el nu vedem, deocamdată, pe altcineva. Oamenilor de rînd le plac la nebunie eroii, dar intră în panică atunci cînd şirul acestora întîrzie să se împrospăteze.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

bond (2 comentarii)  •  15 august 2013, 11:42

Eu cred ca la Moscova, in conditile in care s-a concurat(ploaie), 9.77 e un rezultat pentru care Bolt chiar s-a „omorit”.Gatlin avea 1.5 m in fata la 20 de metri dupa start . . .

Soso (5 comentarii)  •  15 august 2013, 13:09

Da, asta e problema. Bolt ar da maximul si ar dobori recorduri daca ar exista concurenta care sa il determine sa faca asta. Altfel, va ramane caldut.

magus1349 (4 comentarii)  •  15 august 2013, 13:25

Iti faci griji de pomana !
Cat timp in spatele lui duduie laboratorul resursele sunt garantate .
Singura necunoscuta e momentul cand va fi prins .
Restul e cancan .

rasvan (1 comentarii)  •  15 august 2013, 22:02

televiziunile au îngropat probele de sprint. atîta timp cît primul start furat te descalifică, n-o să mai vedeți recorduri la 100 și 200 m. n-ați văzut ce slab și cu cîtă frică pleacă toată lumea de la start?

dorel (1 comentarii)  •  16 august 2013, 11:26

un cocosel dopat

andrei (2 comentarii)  •  17 august 2013, 8:18

Nu cred ca se dopeaza. Omul e jamaican, se antreneaza in Jamaica, reprezinta Jamaica. Americanii turbeaza de furie ca de ani de zile au pierdut intaietatea in probele de sprint, nefiind vorba doar de Usain ci de o armata de sprinteri de rasa, inclusiv la feminin. Daca era ceva necurat ar fi fost deja descoperit de armata de agenti CIA, FBI, texas rangeri, etc., pentru uncle Sam asta e o problema de stat, rade tot globul de ei ca sunt ridiculizati de o tara subdezvoltata. Doar nu credeti ca doar Asafa era sub control, ales prin tragere la sorti. Sunt convins ca jamaicanii sunt supusi controalelor foarte des dar trebuie sa admitem ca daca la fond si semifond n-ai loc de kenieni sau ethiopieni, la sprint sunt altii mai negrii decat negrii afro-americani.

Comentează