Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Fetele și Turul

Aproape toate marile competiții masculine își au varianta feminină. Ciclistele vor înapoi Marea Buclă, lucru pe care l-au mai încercat și înainte.

Fetele vor să fie ca băieții. Sînt prinse de secole în trupuri mai fragile și în prejudecăți mai […]

luni, 15 iulie 2013, 9:46

Aproape toate marile competiții masculine își au varianta feminină. Ciclistele vor înapoi Marea Buclă, lucru pe care l-au mai încercat și înainte.

Fetele vor să fie ca băieții. Sînt prinse de secole în trupuri mai fragile și în prejudecăți mai oțelite, iar revoltele lor, categorisite drept injuste și chiar ridicole de unii sau alții, dau uneori roade neașteptate. Egalitatea sexelor nu este reală, mai ales în sport, mai ales cînd vine vorba despre popularitate și deschidere. Fotbalul, boxul, hocheiul aparțin părții masculine a lumii, deși femeile au pus pasul acolo de multă vreme. Le mai trebuie însă multă răbdare să schimbe curentul general. Știau de la bun început că va fi greu, că Million Dollar Baby trăiește doar în filme și că diferențele din ochii publicului se vor face atît la modul obiectiv, cît și la cel subiectiv.

Turul feminin al Franței a existat. S-a disputat cu sincope, în lipsa tradiției și interesului, ba în deschiderea Marii Bucle a băieților, ba undeva în luna august, după ce toată grandoarea cursei băieților se termina de mult și lumea nu mai concepea în programul său estival un alt Tour de France. Era o cursă importantă în calendarul internațional, dar nu destul de importantă. Nu avea nicidecum traseul băieților și nici vizibilitatea lor, deși vedete precum veterana Jeannie Longo au ieșit cîștigătoare.

În 2009 s-a disputat pentru ultima dată. A avut doar patru zile, adică patru etape, și s-au prezentat la start 66 de fete. Victorioasa din acel an, Emma Pooley, sugera să se reboteze competiția. Din Marea Buclă își merita fără doar și poate numele de Mica Buclă. Și de atunci nimic. Ciclistele au rămas fără Turul Franței, deși știau și ele că nu este echivalentul, ca efort și celebritate, cu concursul atît de mediatizat, controversat și, oricum, atît de aplaudat al băieților. Nu a fost o nedreptate, ci doar o conjunctură. Nu au mai fost sponsori.

Acum, Marianne Vos, o olandeză cu medalii olimpice, vrea Turul înapoi. Dar nu ca înainte. Ci vrea în mijlocul acțiunii. Ciclista i-a scris lui Christian Prudhomme, directorul Marii Bucle adevărate, să-i ceară ca femeile să fie primite, cot la cot cu bărbații, în cursa cea adevărată, nu în vreo competiție separată, care se străduiește să supraviețuiască, dar care nu a reușit această performanță în ultimii patru ani.

După 100 de ani de Tur, emanciparea vrea să poarte tricou galben și să bea șampanie în drum spre Paris într-un cadru unde egalitatea de șanse să fie noul motto. Iar se amestecă ele femeile, va spune cineva. Dar oare știu ele, de data aceasta, în ce vor să se amestece?

Comentarii (4)Adaugă comentariu

GOLOMBIOSCHI ILIE (5 comentarii)  •  15 iulie 2013, 17:46

Ideea pare interesanta din foarte multe puncte de vedere si unul de ne neglijat ar fi si acela al curatirii de flagelul dopajului. Cu toleranta, intelegere si ingaduinta, bazat pe un regulament adecvat, demersul poate fi o cauza castigata.

ovidiu_3003 (166 comentarii)  •  15 iulie 2013, 23:49

O idee foarte buna …ar trebui aplicata si la tenis …

Manasse (8 comentarii)  •  16 iulie 2013, 13:19

Sincer, eu în afară de Jeannie Longo n-am auzit de vreo altă ciclistă … și madam Longo e din preistorie …

Oricum, dacă fetel beau ceiuțul care trebuie, s-ar putea să avem mari surprize într-o astfel de competiție mixtă.

homebet (1 comentarii)  •  16 iulie 2013, 15:04

Sunt curios cate ar reusi sa ajunga la Paris

Comentează