Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Modelul perfect

Nu există. Să ne intre bine în cap. Totul e un Hollywood real, în care a-ți alege un model din sport a devenit mai riscant decît o plimbare pe aripa avionului

Trăim o bucată de istorie în care sportivii cu […]

luni, 18 februarie 2013, 11:04

Nu există. Să ne intre bine în cap. Totul e un Hollywood real, în care a-ți alege un model din sport a devenit mai riscant decît o plimbare pe aripa avionului

Trăim o bucată de istorie în care sportivii cu destin de model pentru mase se prăbușesc pe rînd. Îndoiala ne-a pătruns încet-încet, cam cum au intrat perfuziile în venele lui Lance Armstrong, sau mai repede, cam ca un glonț, în cazul lui Oscar Pistorius. În curînd or să ni se termine exemplele de eroi cu totul și cu totul din aur. Și atunci de-abia cred că vom poposi și noi, în sfîrșit, pe planeta Adevărului, galaxia întunecată a Realității.

Simțim întotdeauna nevoia ca sportivul în sine să nu ne ajungă. Nu, pentru mințile noaste bolnave de povești dramatice și fermecate, sportivul nu trebuie să fie doar sportiv. S-ar pierde ceva. Bicicletele nu ar mai fi biciclete și nici lamele pentru alergat lame. Cînd statuia se dărîmă, îl ceartă lumea și pe sportiv, nu doar pe trișor, nu doar pe ucigaș. Poveștile acestea sînt periculoase pentru că nu ne mai dăm seama unde stă granița și ne supărăm apoi pe toți, pentru că dezamăgirea noastră nu știe să distingă între poză și caracter.

Probabil o să ajungem să stăm la soare pe partea sigură a poveștii și să ne îndrăgostim iremediabil de personaje în întregime negative, dar cinstite în felul lor. De exemplu, eu, după Lance și Oscar, aș vrea să votez cu inima deschisă pentru Mike Tyson. Nu a dezamăgit niciodată, pentru că filmul lui a fost de la bun început un David Lynch, nu un Roberto Benigni.
De-acum o să dăm în patima căutării febrile în biografii, în speranța sadică și eliberatoare că vom găsi ceva urît, cît de mic și de neînsemnat. Michael Jordan? Iubitor de cazinouri. Michael Phelps? Marijuana de distracție. Marion Jones? Dopaj și mărturie mincinoasă. Boris Becker? Probleme cu fiscul. Mai mulți la un loc? Crime împotriva modei sau ieșiri mînioase față de ziariști. Katarina Witt? A pozat în Playboy. Scuzați-mă, asta e de bine.

E un moment bun în istoria sportului să nu ne mai alegem modele. Secretele mici ale celor mari să ne țină departe de idoli și de imagini romanțate. Să ne păstrăm moderați și circumspecți, să bănuim orice și pe oricine. Poate nu e suficient ca doi oameni să distrugă un soi de religie, dar începutul pare hotărît și înspăimîntător.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

robert (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 11:30

Oana, incearca te rog Brad Thorn (omul care a castigat tot ce se poate in rugby si ajucat atat pt Australia cat si pt Noua Zeelanda si la 38 de ani a revenit la cel mai inalt nivel) sau Richie McCaw- un mare gentleman pe teren si in afara…

Adi (5 comentarii)  •  18 februarie 2013, 11:34

Model perfect in sport nu exista,pentru ca si ei sunt tot oamenii,iar oameni fara defecte nu exista.

fan barca (2 comentarii)  •  18 februarie 2013, 11:36

RF

Adi (5 comentarii)  •  18 februarie 2013, 11:37

Si ca o completare eroi de care zici tu perfecti si „de aur” nici nu au existat vreodata,e utopic ceea ce spui tu,oamenii au defecte indiferent daca e un om simplu sau vedeta,diferenta dintre unii si altii e meseria pe care o practica nimic mai mult.

cristi (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 11:41

Alex Delpiero

Gabriel Bratu (2 comentarii)  •  18 februarie 2013, 11:50

Nu exista oameni perfecti, dar din fiecare trebuie luat ce trebuie.

Tudor Popescu (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 11:51

Exemplele dv-stra acopera doua aspecte complet diferite. Sportivi care au trisat pentru a obtine gloria si sportivi care au transpirat cinstit in sala sau bazinul de antrenament. In ceea ce-l priveste pe Oscar Pistorius ar fi decent sa ne pronuntam dupa ce o va face justitia.
Este intradevar dezamagitor sa-l fi avut pe Armstrong idol sportiv dar oare de ce e nevoie sa disecam viata celorlati la detaliu. Un idol sportiv trebuie sa ramana idol doar in lumea sportiva. Oscar Pistorius, mai presus de ultimul eveniment, a dodvedit multora ca s poate chiar si atunci cand ai ambele picioare amputate. Sant convins ca acest lucru nu is v-a putea lua niciodata. Michel Phleps poate fuma cata marijuana vrea. Este cel mai titrat sportiv Olimpic din toate timpurile. Si apoi acest lucru, marijuana, trebuie vazut prin si prin perspectiva culturii. In US a fuma un „joint” e mult mai intalnit decat bautul pe strada. Cat despre Jordan, de ce trebuie sa ne uitam la faptul ca ii plac jocurile denoroc? Sau daca o facem atunci sa aratam sinreversul medaliei:Jordan supports many charitable causes including the James R. Jordan Boys and Girls Club in Chicago, the Jordan Institute for Families at the University of North Carolina, the Make-A-Wish Foundation and many others through the M & J Endowment Fund. His annual Michael Jordan Celebrity Invitational golf tournament has raised more than $2 million for several worthy charities since its inception.
In afara de Armstrong, ceilalti raman adevarati Idoli sportivi. Fiecare individ are dreptul la slabiciunile lui. Avem o singura viata si acesti indivizi si-au daruit-o sportului. Sa trecem cu vederea , nu si lui Pistorius in cz in care e declarat vinovat de justitie, activitatile din afara lumii sportive. Pana la urma nici preotii nu aplica ceeance propovaduiesc. Cat desre noi ceilalti, in cazul in care alergam prea tare dupa perfectiune, s-ar putea sa ne rupem gaturile.

Adi (5 comentarii)  •  18 februarie 2013, 12:12

Doar oamenii slabi au idoli.

cristi_schleck (2 comentarii)  •  18 februarie 2013, 12:16

Exista si sportivi model. Ii poti regasi in fotbal, ciclism, atletism, baschet, handbal…doar ca acestia nu ies cu NIMIC in evidenta ptr simplul fapt ca nu sunt mediatizati prea mult, fiind prea CUMINTI si nu atrag sub nici o forma atentia, rating, etc.
As putea numi un Thierry Henry, un Jens Voigt, Mark Cavendish si alte nume din alte sporturi care sunt sportivi si gentlemani in afara sportului, dar trebuie sa ii dati voi EXEMPLE, ca noi ii stim deja….

Flo (2 comentarii)  •  18 februarie 2013, 12:30

Ole Einar Bjørndalen

Flo (2 comentarii)  •  18 februarie 2013, 12:33

Michael Johnson

Adi (5 comentarii)  •  18 februarie 2013, 12:35

Eu zic sa o lasam mai moale cu sportivi si alti oameni publici,is atatea modele de oameni pe langa care trecem in fiecare zi si noi habar nu avem ca exista.

Shogun (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 12:36

Ayrton Senna. Stiu ca o multi o sa zica, ca o provocat accidentul din Japonia cu Alain Prost, dar asta il face sa fie un model de urmat. El o zis ca daca or sa schimbe pozitiile de start ( cei din FIA ca doar erau francezi nu ? ),asa o sa faca si s-a tinut de cuvant. Cine nu stie istoria acelei intamplari sa se abtina de la comentarii.

GENU (24 comentarii)  •  18 februarie 2013, 13:16

Intr-un editorial recent, „Un erou proaspat”, daca nu ma insel, deplangeati absenta acestui model pentru Romanica noastra de azi. Si ne rugati sa-l asteptam impreuna. Intr-o mica interventie v-am spus ca trebuie sa le cinstim mai intai pe cele din preajma noastra, ignorate de lipsa noastra de criterii si de respect pentru valoare si autentic. Articolul, incercam sa fiu sugubat, semana cu enumerarea asteptarilor fetelor ajunse bune de maritis -pretentii maximale, iar la urma eroul de basm implineste destinul adolescentei cu busuioc sub perna.
Astazi, faceti un pas in afara, dupa zadarnice scrutari in batatura proprie si, devastata de cazul Armstrong si de acela si mai dramatic al unui Rogojin paralimpic, va declarati neconsolata dezamagire in fata perisabilitatii tuturor presupuselor si propuselor modele. Decat campioni gonflati, mai bine din cei reali si cu defecte la vedere, oameni ca si noi, nu zei contrafacuti. EXperienta a meritat si pare ca v-a adus cu picioarele pe pamant.
Oameni perfecti oricum nu exista, iar cei propusi ca atare sunt doar masura infantilismului si ipocriziei noastre-abia daca iesim din contingentul mediocrilor si ne declaram mirii si miresele absolutului. Candva, pe vremea cand doamnele isi traiau ultimii ani, una din ele mi-a spus asa-„draga, intr-o casnicie nu calitatile sunt cel mai important ingredient, ci capacitatea de a suporta defectele celuilalt”. De fapt, noi toti, modele sau nu, ar trebui sa fim evaluati ca la saritura in lungime-nu media esecuri victorii face randamentul. O singura fapta buna poate rascumpara o viata spun sfintii parinti. Si spun bine

GENU (24 comentarii)  •  18 februarie 2013, 13:21

Mica corectura la „doamnele isi traiau ultimii ani”-y compris domnii erau in aceeasi situatie.

viorescu (3 comentarii)  •  18 februarie 2013, 14:21

In zilele noastre sportul devine si el mai mult un fel de business, o industrie, in care totul se invirte din ce in ce mai mult si din ce in ce mai repede in jurul banului. Iar showbiz-ul vine, completeaza si zapaceste. Oare cit au cistigat unii din „salariul de sportiv” si cit din reclame sau alte extra activitati? Deci eu zic ca nici n-ar trebui sa mai cautam corectitudine & cinste nici in sport, nu mai zic de fair play. E o relatie invers proportionala intre ele si ban. Ca deja unii au uitat ca sportul e pentru sanatatea trupeasca si nu pentru cea a buzunarului.

Dragos (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 15:05

Dupa parerea mea exista multe modele din sport far pentru mine modelul din sport este Roger Federer..chiar daca nu sunt fanul lui este un model din sport, este un domn si pe terenul de tenis dar si in afara acestuia.
aceste considerente pot fi luate si din ceea ce este Roger Federer un jucator formidabil un tata la fel dar si un om cu un suflet mare.

bingo (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 16:25

cum sa nu existe? eu am invatat de la gsp ca modelul perfect in sport este becali, iar cele aproape perfecte sunt borcea, mititelu, mm stoica, sechelariu si chiriches.

DIS (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 16:47

Exista model de sportiv!

Numele lui este Ricardo KAKA!

Gigi Teodorescu (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 16:58

Federer!
Sportiv impecabil cu o viata de familie impecabila.

teo (1 comentarii)  •  18 februarie 2013, 18:51

alexandro zanardi

@#8 (12 comentarii)  •  18 februarie 2013, 21:01

Cam asa e. Ma distreaza toti exaltatii care i-ar ucide pe Messi sau Cristiano, depinde in care tabara se afla. Sau toti analfabetii care se inchina la Gigi si la nevertebratele din jurul sau, in frunte cu Lolipop.

Comentează