Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Băieţii fragili

„Stejarii” nu mai cîştigă meciuri. Şi riscă să fie părăsiţi de publicul care s-a strîns în ultimii ani, cu drag, în jurul rugbyului.

Naţionala de rugby a României este foarte iubită. Sigur, mai mult cînd e vară şi cald afară […]

luni, 19 martie 2012, 12:23

„Stejarii” nu mai cîştigă meciuri. Şi riscă să fie părăsiţi de publicul care s-a strîns în ultimii ani, cu drag, în jurul rugbyului.

Naţionala de rugby a României este foarte iubită. Sigur, mai mult cînd e vară şi cald afară şi îţi permite vremea să vii la stadionul Arcul de Triumf cu tot familionul. Poţi să îi aduci şi pe seniorii familiei – pentru că lumea din tribune nu înjură, se poartă mai frumos decît la fotbal, să zicem -, dar şi pe cei mici – au loc să se fugărească atît cît le pofteşte inima şi te lasă să te uiţi în linişte la meci.

Poţi să bei bere, da, bere! Dacă nu ştii chiar toate regulile jocului de rugby, cineva de lîngă tine, de regulă un fost rugbyst ajuns acum la senectute, îţi explică răbdător tot ce nu ai înţeles. Pleci de acolo cu sentimentul că sportul poate fi, în sfîrşit, civilizat, normal, relaxat. Mai ales la IRB Nations Cup atmosfera este cosmopolită. Se vorbesc multe limbi ale pămîntului.

Naţionala de rugby a creat în ultima vreme în jurul ei senzaţia de căldură. Ne plac băieţii ăştia puternici, bătăioşi, care poartă pe echipament tricolorul. Ne sînt simpatici, chiar dacă nu sînt fotbalişti. Stadionul se umple cînd joacă ei şi pentru că, de cîte ori deschid gura, vorbesc legat, dedicat, cu modestie şi bun-simţ. Şi se mai umple şi pentru că, în ultimii ani, fără să facă totuşi parte din reprezentativele naţionale de prim rang ale lumii, „stejarii” cîştigau. Îşi cîştigau meciurile care contau, cum a fost, de pildă, acela cu Uruguayul din barajul pentru calificarea la Cupa Mondială de anul trecut (scor nimicitor, 39-12). Atunci s-a văzut cel mai tare că rugbyul românesc reuşise să nască un club lărgit, format din cunoscători şi mai puţin cunoscători deopotrivă. Un club de 7.000 de oameni şi alte cîteva sute rămase pe dinafară, pe la porţile arenei bucureştene.

În ultima vreme, naţionala de rugby a României nu a mai cîştigat meciuri. A pierdut sîmbătă, 12-13, în deplasare cu Spania, în Cupa Europeană a Naţiunilor. Cu o săptămînă înainte, era rîndul Georgiei să îi învingă pe „stejari”. Două echipe care acum cîţiva ani nu le dădeau tricolorilor mari bătăi de cap. De aici senzaţia că se construise ceva bun, primitor şi valoros, dar fragil şi efemer. De aici teama că tot acel aer unit, de familie extinsă, de spectacol şi inimă laolaltă, va dispărea dacă şi rezultatele echipei naţionale se vor topi. De aici ameninţarea anonimatului, a meciurilor jucate trist, fără suflete în tribună.

Publicul ajunsese sufleteşte la un echilibru. Da, ştia că România nu va bate curînd Franţa sau Scoţia, aşa cum o făcea odinioară. Dar avea cîteva certitudini, numite Georgia, Spania, Portugalia – liga noastră! Ar fi păcat să nu mai aibă nimic.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Radu (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:17

Da, imi pare rau ca ne-au batut spaniolii. Vazand prima repriza, nu credeam ca ne pot bate. Pacat. Din pacate lipseste orgoliul la echipa nationala.

mamuka (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:31

Eh, doar infrangerea cu Spania e o surpriza. Georgia ne-a cam luat fata de ceva timp incoace. Poate e lipsa de motivatie, de valoare, de atitudine.. cine stie. Trebuie sa mergem inainte.

Altfel, la stadion publicul este relaxat insa, din pacate, inca destul de departe de civilizat. E mai bine decat la fotbal dar tot „balcanic”.

Gareth Edwards (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:35

Felicitari pentru articol!!!

Va lipseste doar un pahar de bere de genul celor pe care probabil le-ati savurat cu ocazia turenului IRB de la Bucuresti…

Enciu Stoica (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:38

Exceptional articol. Meritati toata lauda pentru ca va aplecati asupra problemelor rugby-ului romanesc.

Vlad (3 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:45

Georgia este clar peste noi, au facut o prioritate din rugby, au un plan de bataie. De spanioli nu stiu, insa sigur si la ei federatia planuieste ceva. La noi?? ce face federatia romana de rugby???? doar administreaza cele 10-15 cluburi?? are vreun plan de bataie, ca sa popularizeze sportul? sa duca la o crestere chiar daca mica, macar clara??? Nici macar nu au facut si ei scandal cand a aparut proiectul National Arena, sa faca tam tam sa se adauge acolo 2,3 metri in ambele capete sa se poata juca si rugby la nevoie!!!

vicente (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 13:55

stau in madrid si vad cat de mult investesc spaniolii in rugby sunt mult in fata noastra echipele de club sunt pline de jucatori argentinieni iar la noi copiii nu prea sunt incurajati la astfel de sporturi

gicu (3 comentarii)  •  19 martie 2012, 15:24

bun comentariu, felicitari, astfel de comentarii ar trebui sa apara zilnic.
am fost la meciul de la madrid, aproape ca imi venea sa plang la sfarsitul meciului, am ajuns ciuca batailor, lipsa totala de atitudine, cativa jucatori total depasiti de de situatie, lemnaru, dumitras,lazar, am privit meciul de sus si suportam consecintele, prevad un dezastru in rugbyul romanesc in viitorul foarte apropiat, o sa ne bata si moldova in scurt timp, trebuie solutii urgente si investitii dar mai cu seama schimbul de atitudine, primeaza aerele de mare vedeta . salutari la toti.

jiji (2 comentarii)  •  19 martie 2012, 15:27

au obsit baietii la Cupa Mondiala. cineva trebuie sa le scoata din cap fumurile. si cind te gindesti ca la un moment dat se vorbea ca e posibil sa participam la un turneu al celor 6 natiuni. sa nu disperam, totusi. suntem in primii 10 in Europa…si jucam un rugby de amatori…

bibicu (1 comentarii)  •  19 martie 2012, 15:28

ci,ala de-a facut puscarie antrenor la alta echipa nationala fara sa antreneze nicaieri,iar antrenori ca branescu,ciorici,nega stau acasa,cam asa stau lucrurile

gicu (3 comentarii)  •  19 martie 2012, 15:40

„baietii fragili” mi se pare un titlu foarte educat, in opinia mea titlul corect era BAIETII DE MAMALIGA,in opinia mea trebuie criticata atitudinea stejarilor din ultimul timp poate asa se trezesc la realitate, sa speram ca se imbunatateste repede situatia ca doar speranta moare ultima.salutari si numai bine.

E.B. (8 comentarii)  •  19 martie 2012, 16:06

Măcar georgienii joacă cinstit, doar cu jucători neaoşi, cum face şi România.

Italia a naturalizat şi a ajuns în 6N, Spania s-a prins de schemă şi, tot cu ajutorul naturalizărilor, vrea şi ea la masa bogaţilor.

Urît, foarte urît.

Dacă pînă şi englezii l-au luat în echipă pe Tuilagi ăla … ce să mai zici?!? Barem Franţa are în echipă un vietnamez, ceva polonez, un basc, mai deunăzi luaseră şi un neamţ …

Mă piş pe ea de globalizare.

Lereter (7 comentarii)  •  19 martie 2012, 16:21

Am fost trist dupa meci,pentru prestatie,in primul rand.Sa ai inaintare mult mai grea,dar imobila,sa joci doar pe inaintare,desi era clar ca nu avansezi,sa nu incerci un arc-suivre,sa nu joci la mana,de loc pe trei sferturi e tris,mai ales neproductiv,In plus te domina pirpirii aia in tusa,si orice atac rapid te panicheaza.Jucam batraneste,din amintiri. Cred ca de vina e staful,el selectioneaza,el alege tactica..Oricum mai jos decat asa nu se poate.Si cum jucam odata …!!??

Pandele (6 comentarii)  •  19 martie 2012, 16:30

Probabil ca multi se indeparteaza de nationala de rugby din cauza rezultatelor. Altii insa (e si cazul meu) au renuntat sa mai vina la meciuri dupa acel parteneriat rusinos incheiat cu Gold Corporation, compania care urmareste sa exploateze aurul de la Rosia Montana. Pentru mine rugby-ul tine si de caracter, de aceea veneam cu placere la meciurile Romaniei, chiar si cind pierdea cu Rusia, Portugalia sau Georgia. Decizia federatiei de a accepta sa faca reclama unei companii controversate cum e RMGC denota lipsa de caracter.

Bogdan B. (2 comentarii)  •  19 martie 2012, 21:09

Nu trebuie să facem un capăt de ţară din înfrângerea în faţa Georgiei – în fond, au echipă mai bună decât a noastră nu de azi, de ieri, ca dovadă uitaţi-vă cine a câştigat ultimele ediţii de ENC! – şi nici din cea în faţa Spaniei, unde s-a testat o garnitură mai tânără. Obiectivul (câştigarea ENC 2011 – 2012) era ratat după meciul cu georgienii, era firesc ca la ultimele partide, cu Spania şi restanţa cu Ucraina, să încercăm alţi jucători. Iar Spania a bătut şi Georgia (!!), să nu uităm! Obiectivul real al rugbyului românesc este calificarea la Cupa Mondială din 2015 şi aceasta se poate realiza dacă ne construim de pe acum o echipă, exact la fel cum fac englezii, care au jucat încântător în 6 Nations cu cea mai tânără echipă! Să nu disperăm, chiar dacă nu mai batem Franţa ca pe timpuri; trebuie să urcăm iarăşi pas cu pas spre elita rugbyului, cu muncă, cu răbdare şi chiar cu umilinţă, de ce să nu o spunem…

marian (6 comentarii)  •  19 martie 2012, 21:49

bibicule, cand vorbesti de antrenorul ciorici te referi, cred eu, la nicu cioarec (fostul pilier de la steaua anilor de glorie si, recent, antrenor la buzau) ? iti multumesc anticipat pentru raspuns.

durden (15 comentarii)  •  20 martie 2012, 0:12

foarte corect articolul!am observat si eu apeopierea aceasta a publicului fata de rugby(cu mentiunea ca ar trebui observata scaderea numarului de spectatori la meciurile de fotbal si cresterea lor la cele de handbal,rugby,baschet sau chiar volei).eu zic ca daca mai dureaza vreo 2 ani,lumea o sa se si obisnuiasca cu acest sport si nu va mai fi dependenta de rezultate

joe (3 comentarii)  •  20 martie 2012, 12:32

Bogdan B are dreptate . Oana Dusmanescu NU . Dansa gandeste ca un suporter de fotbal . In rugby in afara de forta si viteza este foarte multa gandire dar putini isi pot da seama de asta . Faptul ca te invinge o echipa mai buna ca tine in acel moment nu e nimic rusinos . Asa ca noi suporterii de rugby ramanem alaturi de echipa chiar daca in acest moment reconstruim . Totul este ca la trasul liniei in 2015 sa fim la CM . Ii rog pe toti comentatorii neaveniti sau semineaveniti sa inteleaga ca intre rugby si fotbal nu se poate face absolut nici o comparatie . Poate doar ca amandoua fac parte din familia jocurilor sportive pe echipe .

Bogdan (1 comentarii)  •  20 martie 2012, 14:23

E.B. , „vietnamezul” si „polonezul” sunt ceteteni francezi de la nastere si joaca de multi ani in Top 14. Ca sa nu mai vorbim de Harinordoqui (bascul).

gicu (3 comentarii)  •  21 martie 2012, 21:33

INFRANGERE GREU DE DIGERAT, SENTIMENT DE FRUSTRARE TOTAL , ACELASI CA SI CAND CINEVA ITI FURA PORTOFELUL, NU AM PLANS DUPA MECI DE RUSINE CA ERAM CU FIUL MEU DAR AS FI URLAT SA SE AUDA DE LA TOLEDO, CRED CA JUCATORII NU CONSTIENTIZEAZA CA REPREZINTA O NATIUNE NU SUNT STIMULATI, NU POT SA-MI EXPLIC CE AU CAUTAT LA MADRID, DOAR SA NE FACA DE RAS INCA ODATA, NU INTELEG DE CE NU A INTRAT SURUGIU LA PAUZA, NU MAI INTELEG MARE LUCRU DE LA ECHIPA NATIONALA DE RUGBY SI DREPT URMARE PT SANATATEA MEA NU O SA MAI URMARESC MECIURILE CEA CE VA SFATUIESC SA FACETI SI DUMNEAVOSTRA SI SA FITI FOARTE CRITICI LA ADRESA ECHIPEI SI A CONDUCERII CARE NU PARE SA CONDUCA ROMANIA PE DRUMUL BUN.NUMAI BINE.

Dorin (14 comentarii)  •  22 martie 2012, 10:20

Indiferent de conducerea federatiei, staff, nivelul de joc, am fost, sunt si voi fi un suporter al STEJARILOR!

Comentează