Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Eu, cel din Albion

În lipsa unui fotbal care să aibă consistenţă, românii împrumută pasiunile altor naţii

Odinioară, cu o săptamînă înaintea meciului Dinamo-Steaua, prieteni foarte buni răreau telefoanele, ieşirile la bere. Intrau în atmosferă. Dacă se întîlneau cumva pe stradă sau la […]

luni, 28 noiembrie 2011, 12:49

În lipsa unui fotbal care să aibă consistenţă, românii împrumută pasiunile altor naţii

Odinioară, cu o săptamînă înaintea meciului Dinamo-Steaua, prieteni foarte buni răreau telefoanele, ieşirile la bere. Intrau în atmosferă. Dacă se întîlneau cumva pe stradă sau la un amic comun, erau două variante. Ori se înjurau, aşa, jumătate în glumă, jumătate în serios, ori scoteau cîteva bancuri care vorbeau la modul hazliu-tendenţios despre fotbaliştii echipei rivale. Fluvii de imaginaţie, uneori vulgară, înspumau aşteptarea derbyului. Prietenii aceştia cei mai buni se certau „definitiv” înainte de confruntare, pentru ca, la cîteva zile după – depindea de rezultat – să se împace pînă în retur.

Asta se întîmpla acum cinci ani. De atunci am pierdut amintirea acestui obicei de suporteri pătimaşi, care făceau atmosfera cu mult înaintea fluierului de început al derbyului autohton. Se încrîncenau şi se distrau în acelaşi timp. Exact asta făceau şi jucătorii, pe teren.

Am găsit, în schimb, altă imagine. La jumătatea lui octombrie, meciul Manchester United-Liverpool (1-1) a umplut Centrul Vechi de uniforme roşu cu alb. Aproximativ 150, care colorau toamna bucureşteană. Dacă te apropiai mai tare, îţi era clar. Erau numai fani ai lui Liverpool, cu beri în faţă, rîzînd, sărbătorind. Dacă te apropiai şi mai tare, fără să tragi cu urechea, căci nu era nevoie, observai că oamenii nu sînt nicidecum rude cu Gerrard sau cu The Beatles. Erau români. Şi acesta era derbyul lor.

Acum două sezoane, la un meci de campionat Real Madrid-Barcelona, încheiat cu 2-6, un alt bar din Bucureşti găzduia o serie de urlete de bucurie şi supărare. Era un duel între doi fani ai Barcelonei şi doi fani ai Realului. Cei dintîi erau români, cei din urmă – sîrbi. Puţin a lipsit pînă la a se invita afară, să-şi regleze conturile în mod balcanic pe o cauză iberic-internaţionalizată.

Sîmbătă seară, la Getafe-Barcelona, 1-0, aproape am văzut un scaun zburînd peste fereastră, oprit în ultima secundă. În locul lui, un telefon mobil s-a izbit de perete. La Dinamo-Steaua nu am mai văzut de mult aşa ceva. Nici glume bune nu am mai auzit, căci ce glume bune să faci despre Costea?

Fotbalul românesc s-a prostit, dar iubitorul de fotbal s-a deşteptat. A ajuns să iubească lucrurile care merită să fie iubite. S-a săturat de jumătăţi de masură, de timp pierdut, de aşteptări înşelate. Vrea să trăiască fotbal. Şi pentru asta se deghizează, se adaptează, într-un act oarecum de protest, oarecum de eliberare.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

visca barca (13 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 16:53

se mai fac si acum glume, da’ acum sunt numai de branza, cas, mercur, chitra/presiune/plans, porumb, d-astea.

stevie g (2 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 17:11

Inca ma gandesc daca sa ma duc pe stadion lunea viitoare, lucru de neconceput acum ceva timp

galina blanca (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 17:13

Foarte bun articol,reflecta situatia jalnica a fotbalului romanesc care,din pacate a intrat intr-o coma indusa de conducatori,jucatori,presa si suporteri,iar Steaua-Dinamo in momentul acesta este o umbra a derbyului de altadata.Vorba aceea: „If you can sleep one week before, then is not a derby anymore”.

mng (6 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 18:28

MULTUMIM GETAFE!!!

@mng (13 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 18:33

liniste ca vine palmita!

pt @mng (3 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 19:09

s-ar putea sa vina din partea cealalta de data asta…

@@@mng (io sunt al treilea:) ) (1 comentarii)  •  28 noiembrie 2011, 19:36

Mă baieți, ăia nu îs de-ai noștri dacă nu e un Dănuț Lupu pe teren, un Mutică, un Damian Militaru, Mihali, Mihalcea, Răducioiu, Șumudică, Ciocoiu, Sabin Ilie, Lăcătuș, Belodedici, Țălnar, Rednic, Andone, Rotariu, Daniel Stanciu, Nanu, Ionel Ganea, Marian Rada și ceilalți. Nu i-am prins nici eu, dar am făcut rost în cei 25 de ani de viață ai mei de vreo 50 de casete și 20 de DVD-uri cu meciuri între Rapid, Steaua și Dinamo. Mic fiind eram stelist până să aflu de Rapid, povestea, să văd pe viu Giuleștiul, să cunosc câțiva oameni de acolo.. chestii.
Doamnă, greșiți. Eu mă uit la derby românesc, ca un nostalgic, când tatăl meu vitreg se uită la meciurile din prezent. La Steaua Rapid din toamna asta, el se uita la meci și a venit după prima repriză și ne-am uitat amândoi la Steaua Rapid 3 3 din martie 2004. Parcă e altceva. E modul meu de a protesta și de a-mi păstra vie dragostea pentru fotbalul românesc.

run away (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2011, 3:26

eu stau in UK. urmaresc fotbalul de aici la mai toate nivelele. cu un masochism greu de explicat inca mai urmaresc fotbalul si politica din romania. doamne ce diferenta!!!!

radu (9 comentarii)  •  29 noiembrie 2011, 12:28

Respect stilul coerent pe care il gasesc in toate articolele scrise de tine Oana. Imi place ca vi in peisajul presei sportive cu un alt gen de abordare decat stilul sec si aplicat pe monden pe care il propaga majoritatea colegilor tai.

Ai dreptate cand spui ca majoritatea microbistilor au iesit din starile fotbalului national din ultimii ani, regasind intr-un mod accelerat valorile fenomenului fotbal in mediul international. Personal, am descoperit, constient, fotbalul in jurul varstei de 7 ani. Am dezvoltat o pasiune pentru Steaua si o mare simpatie pentru Liverpool (i-au eliminat pe Dinamo din Cupa Campionilor si m-au scutit, vorbind pur egoist, de efortul de a suporta bucuria colegilor de scoala dinamovisti). M-am maturizat treptat si am trait bucurii si tristeti nemarginite in tribunele din Ghencea sau in deplasarile Stelei. Liverpool a ramas o simpatie pana in 1989. Dupa deschiderea media din perioada 90-94 am inceput sa constat ca ceea ce numeam eu fotbal romanesc, era de fapt o lunga si jalnica piesa de teatru in care se inhaitau cartofori, infractori, golani, jucand hora banilor fara sa le pese absolut deloc de MINE, cel din tribuna. Steaua a devenit o mare simpatie, dar am descoperit ca derbiurile mele se desfasoara, de fapt, undeva departe. Am descoperit cu adevarat U’ll never walk alone si Poor Scouser Tommy. Am inceput sa strang bani pt a ajunge pe Anfield. Am inteles ca un club fara blazon, culori si suporteri nu inseamna nimic. Am descoperit ca suporterii unei echipe nu sunt doar o necunoscuta a ecuatiei fotbalului, masurabila doar economic in zi de meci. Am inghesuit in acel moment toti chelnerii, generalii, butelistii si golanilor din fotbalul romanesc intr-o punga de un leu si mi-am explicat dragostea pentru fotbal exclusiv prin contemplarea frumusetii istorice performantelor echipei din Liverpool. De atunci, fotbalistic, ma bucur si ma intristez exclusiv dincolo de Canalul Manecii. Chestie de gust probabil. Altii gasesc aceleasi trairi prin Franta, Spania etc. Fotbalul de la noi, din punctul meu de vedere, nu exista. Daca vorbim despre acesta, vorbim de fapt despre oligofrenul de becali, gagicile lui dodel, termopanele lui banel si iluziile stupide ale lui matsel.

Duminica a fost o zi grea pt mine si altii ca mine. Liverpool a pierdut 2 puncte pe Anfield. La sfarsitul meciului cu City ma gandeam cu tristete ca nu am mai castigat un titlu din 1990. Aveam insa la gat un fular pe care Liverbird este incununata cu 5 stele europene. Purtam un tricou pe care scria Gerard – 8. DECI mi-am revenit. Nu conteaza palmaresul ci pasiunea drumului catre. Am inceput sa cant cu toti cei de langa mine U’ll never walk alone. … in rest nimic deosebit. Vroiam sa spun doar ca am avut parte de o seara extraordinara, plina de fotbal de calitate. Astazi este meciul din Carling impotriva lui Chelsea … iarasi plec in Albion pt cateva ore. Te salut Oana … va doresc mult succes in procesul de revigorare a folbalului romanesc, tie si colegilor tai. nu uitati insa ca becali daca nu ar fi existat presa, nu s-ar fi nascut.

Brady (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2011, 19:54

Fiecare are nevoie de un meci de plecare pentru a face o mare trecere. La mine a fost acesta: http://www.mysoccerplace.net/video/everton-fc-vs-aston-villa-23 (Decembrie 2008)

Brady (2 comentarii)  •  29 noiembrie 2011, 19:58

Video-ul nu este complet. Dupa acel video, finalul meciului este http://www.youtube.com/watch?v=bbAiaIqOMHo&feature=related . Enjoy 🙂

Anda (1 comentarii)  •  29 noiembrie 2011, 20:59

Nu inteleg de ce ai fi suporter al unei echipe straine. In Romania, daca te-ai nascut in Drumul Taberei spre exemplu, n-ai alta solutie decat sa fii stelist. Dar sa fac pasiune pentru FC Liverpool? Vor mai tine cu FC Liverpool la anul, in liga a doua, fara sa le mai vada meciurile la TV? Eu inteleg sa dispretuiesti echipe straine, asa cum fac eu cu Juventus, AC Milan si Nationala Italiei.

hmmm (3 comentarii)  •  30 noiembrie 2011, 3:32

Anda,sincer nu cred ca asta e ideea articolului…e doar o constatare a faptului ca romanii nu mai sunt atrasi de fotbalul intern care se zbate in mediocritate si care e inconjurat de scandaluri…treaba cu suporterii liverpool si manchester e relatva…parerea mea.

Badea Constantin (1 comentarii)  •  30 noiembrie 2011, 15:15

Radu,ai dreptate!Duminică seara am fost trist pentru că the Reds nu au învins,dar foarte fericit,pentru că am văzut fotbal ,,de pe altă planetă”,a;a cum la noi nu se joacă.Eu am o vorbă-dacă echipele din liga 1 ar juca precum se joacă la un meci din Premier League,ar fi toate obosite cel puţin o jumătate de campionat după un meci.În rest YNWA !

jorj (13 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 17:34

anda, daca te-ai nascut in drumul taberei nu poti sa tii cu liverpool pentru ca risti sa nu-i mai vezi la televizor daca retrogradeaza (slabe sperante), da’poti sa visezi sa te ia botezatu de nevasta desi stiti toate ca-i plce pe banda cealalta si cel mai probabil o sa ajungeti cu fane, care nu e el botezatu, nu are el veyron, da’ are un doua buticuri, o crasma, un cinciar si mai da si cu camata ocazional, deci de un revelion la bulgari iese. buna logica!

durden (15 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 20:53

foarte bun articolul,chiar mi-a placut!am observat si eu aceasta migrare in ultimul timp.credeam pana acum ca mi se pare mie pt ca sincer nu-l credeam pe roman in stare de o asemenea revelatie…

ps:presupun ca vor citi multi fani ai lui liverpool acest articol.asadar am si eu o intrebare.eu vedeam inainte meciurile lor in whispers,unde veneau o gramada de englezi si era super atmosfera.acum vad ca s-a desfiintat.imi poate recomanda cineva un pub asemanator,in care sa se stranga lumea si sa faca atmosfera la meciurile lui liverpool?

pps:@Oana Dusmanescu
eventual poate imi puteti spune numele localului in care spuneti ca ati vazut fanii lui liverpool la meciul cu united

multumesc anticipat

Go reds!!!

Oana Dusmanescu (39 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 21:11

@durden
la halftime i-am vazut, in centrul vechi.

aiurea (1 comentarii)  •  1 decembrie 2011, 21:24

si dreamers, pe undeva pe langa berzei. e muzeu liverpool, patronul merge regulat la meciuri pe anfield si are tatuat lfc pe antebrat.

Dr@Gosh (1 comentarii)  •  3 decembrie 2011, 15:03

Eu am avut oarecum norocul sa dezvolt un „cult” pentru fotbalul european inca de cand am inceput sa urmaresc constient fotbalul (1996…), la varsta de 10 ani…asa ca am avut o copilarie cu multe emotii create de fotbalul lui Owen, Beckham, Giggs, Bergkamp, Henry … pff, imi e imposibil sa insir acum toti fotbalistii care mi-au fascinat copilaria, atat de multi au fost! si acum am descins doar in subiectul Premier League, insa aproape la fel m-a pasionat si Primera Division, Serie A, Bundesliga sau Ligue 1…eu zic ca „migratia” suporterilor este un fapt sociologic in lumea moderna si globalizatoare, iar incercarile unora de a „rezista” acestei miscari reprezinta reflexe de aparare impotriva cursului implacabil al istoriei…in plus, prefer sa fiu un iubitor al FOTBALULUI. cine vrea cu tot dinadinsul sa faca abstractie de fotbalul international ori nu este pasionat de fotbal, ori are un atasament irational fata de locurile in care s-a nascut si a crescut…nicidecum nu vreau sa zic ca trebuie sa ne renegam trecutul, locurile si oamenii din jurul noastru, dar nici nu trebuie sa ne inchistam in acestea…P.S.: eu sunt din Craiova si mereu voi avea pasiunea irationala pentru orice inseamna spiritul Universitatii Craiova, dar asta nu ma impiedica sa imi leg emotiile si sentimentele SI de alte fenomene, oricat ar fi ele de indepartate geografic…

radu (9 comentarii)  •  5 decembrie 2011, 14:59

Anda … cand te nasti in Drumul Taberei ai doua posibilitati:

– parintii au biblioteca / parintii nu au biblioteca

Daca au biblioteca ai doua variante: – citesti sau faci cornete. Cand citesti descoperi valente ce se afla in spatele realitatii vizibile. Incepi sa descoperi idei, ganduri, atitudini, simboluri etc. De ex. cand auzi IMNUL te ridici in picioare si iti pui inima in mana.

– Cand nu citesti, e ca si cum parintii nu ar avea biblioteca, si deci, nu ai alta varianta decat sa devi un mediocru care toata tineretea isi cauta confirmari la alti golani de pe scara blocului. Daca aia sunt stelisti foarte probabil sa devi stelisti … daca nu … nu.

– Cand te intereseaza insa ceva mai mult decat realitatea tampa a primilor 5 metri/raza de la tine, nu ai cum sa nu descoperi SPORTUL. cand descoperi SPORTUL, descoperi si Fotbalul … iar cand descoperi fotbalul incepi sa urmaresti fenomenul. Daca urmaresti Fenomenul Fotbal … e clar ca urmaresti mediul international. pt ca analfabetul de pipera si butelia de miami nu au cum sa reprezinte vreun fenomen, in lumea celor care au trecut prin biblioteca .

Comentează