Oana Dușmănescu

Descoperă subiecte de viață în sporturi extreme și povești extreme în sporturi la care toată lumea crede că se pricepe

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Oana Dușmănescu
American Bully

Mai țineți minte istorioara aceea ușor tulbure din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, în care Lochte și alți câțiva înotători americani au inventat că au fost victimele unui jaf armat? De fapt, vandalizaseră, beți, o stație de benzină și […]

...

”It’s coming home, lads”

De ce iubește lumea o echipă pe care, în paralel, o ceartă? Că a avut traseu ușor, că nu a jucat tocmai fotbal, că pe alocuri s-a chinuit pe teren și ne-a chinuit și pe noi, în fața televizoarelor?

Vraja […]

...

Era în care râsul se îneacă

Glumele politice. Glumele întortocheate din fake news, cele care-ți trimit un nod în gât. Știrile gen pamflet, dar nu genul subtil și distractiv, ci cele care par mai amare și mai triste decât cele reale. Toate astea scufundă simțul umorului […]

...

Cele mai complicate lucruri din lume

Primele biciclete au fost inventate la începutul secolului al nouăsprezecelea. De-abia la începutul acelui secol, adică acum vreo 200 de ani. La cât de repede am învățat că trece vremea, descoperirea asta atât de simplă pare că a venit foarte, […]

...

Regi de tot felul

Vineri seara, puteai să ții cu Spania sau cu Portugalia sau cu vreo echipă de pe vreo planetă încă necartografiată. Cristiano e ca un dragon acaparator, devastator, încrezut și imposibil de imitat. Unii spun că dragonii fac prăpăd și nimic […]

...

Avioane-fantomă

În Rusia, echipele mor în accidente îngrozitoare. În România, cluburile dispar lent şi chinuitor, iar reclădirea lor pare pasul imposibil.

Săptămîna trecută, cerul a trimis nervos către pămînt o echipă întreagă de hochei. Avionul în care zburau liniştiţi către Belarus, […]

marți, 13 septembrie 2011, 11:26

În Rusia, echipele mor în accidente îngrozitoare. În România, cluburile dispar lent şi chinuitor, iar reclădirea lor pare pasul imposibil.

Săptămîna trecută, cerul a trimis nervos către pămînt o echipă întreagă de hochei. Avionul în care zburau liniştiţi către Belarus, spre un meci din Cupa Continentală, jucătorii de la Lokomotiv Iaroslavl a căzut, făcînd să dispară, ca din suflul acid al unui magician ostracizat, 43 de vieţi. Cehi, ruşi, germani, hocheişti, oameni. Fotografiile lor au fost aşezate pe gheaţă de adversarii ce urmau să le fie gazde şi au ajuns să le fie bocitoare. O arenă s-a umplut ochi şi i-a aplaudat printre plînsete, ca şi cum ei nu ar fi plecat niciunde.

Din fericire, în România nu s-a prăbuşit vreodată o aeronavă care să poarte la bord sportivi. Cu toate acestea, şi la noi echipe întregi s-au şters de pe faţa lumii, cu violenţa şi neînţelesul unui bombardament atomic. Unirea Urziceni s-a preschimbat doar într-un crater scos la o licitaţie care nu pasionează pe nimeni. Universitatea Craiova s-a stins, în urletul suporterilor. Din baschet, Steaua a murit de două ori în 15 ani. Se mai aud ecouri de fantome familiare, cum ar fi Corvinul Hunedoara sau Progresul Bucureşti. Epidemia s-a extins chiar la următorul nivel – boxul autohton a fost lăsat să agonizeze, pînă ce s-a trezit legat la aparate, în moarte cerebrală, la mîna unor medici fără licenţă.

La noi, sportul îşi dă, pe alocuri, obştescul sfîrşit din lipsă de finanţe şi nepăsare. Se poate spune că hocheiştii de la Lokomotiv au murit, paradoxal, pentru că aveau bani. Ca să străbaţi Rusia, de pildă, etapă de etapă, îţi trebuie bani, nu glumă. Distanţele lor rîd de ale noastre şi îşi iau uneori jertfa. Totuşi, Lokomotiv a dat lumii de ştire că trăieşte. Treizeci de jucători şi-au exprimat deja dorinţa de a juca pentru acest club. Mai exista şi varianta ca fiecare formaţie din prima ligă rusă să trimită cîte un hocheist la echipa din avionul blestemat, ca s-o reconstruiască.

Telenovelele noastre sînt mărunte şi multe, intrate în ordinar şi, drept consecinţă, aşteptate, pîndite după colţ. Nu vorbim despre dacă, ci despre cînd vom nota în calendar următoarea dispariţie. Tragediile altora sînt rare, iar pe cenuşa lor începe să se clădească, aproape de a doua zi, altceva. Minţile şi voinţele nu par împietrite, chiar dacă sufletele sînt. Acolo, un motor mic şi neobosit lucrează, aici, totul rugineşte revoltător. La noi, sfîrşitul unor echipe e mai definitv decît moartea în sine.

La alţii, moartea e o iluzie dureroasă. La noi, e o stare de spirit.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Cip (1 comentarii)  •  13 septembrie 2011, 16:19

Felicitari pentru cuvintele mestesugite care descriu o tristete adanca, tristete ce se vroia a fi pusa in fraze de mult timp. Ne statea cuibarita in varful limbii, insa noi, alintandu-ne asemeni tinerilor in valtoarea pubertatii, nu ne puteam asuma adevarul rostit. Suntem multi cei care ne-am saturat de mormanul de necuratenii care intineaza, nu doar in sport, memoria romanilor curajosi, eroi nestiuti de nimeni care nu s-au sfiit sa o ia de la capat dupa prapadul unor razboaie planetare. Pacat ca noi, cei de acum, suntem buni doar sa cantam doine, nu si sa tacem, sa luptam si sa o luam de la capat ca ei. Acesta este blestemul nostru, sa ne pierdem in vaiete si sa uitam cuvantul NATIUNE, poate acel motor mic si neobosit. Putin trecut de 20 de ani privesc in jurul meu si realizez ca suntem facuti dintr-un aluat moale si putrezit, ne uitam istoria, traditiile si pierdem esenta apartinerii la un neam. Incercam sa ne ascundem in ritmul alert si cosmopolit, multilingv al prezentului. In ipocrizia noastra ajungem sa ne credem in fel si chip, mai cu accent decat spaniolii si mai bravi decat teutonii. Ne renegam originea si ne uram tara. Cati romani nu rad de orasul lor natal cand aduc un strain in vizita in Romania ? Cati nu privesc si rad cu pofta, indreptand palmele catre blocurile cenusii ? Pacat de oamenii mici care cresc acum printre noi. Deja ii vad dezradacinati, fara mandria si fara memoria ca sunt romani. Alaturi de nemti, sarbii sunt singurii care au avut puterea sa se ia la tranta cu americanii. Oare aici, cand auzim imnul ni se umezesc ochii ca dincolo de Dunare ?

sturridge (3 comentarii)  •  13 septembrie 2011, 17:34

Articolele de genul asta strica un pic imaginea gspului. Cu alte cuvinte, felicitari!

mng (6 comentarii)  •  13 septembrie 2011, 18:32

Un articol deosebit de trist (prin adevarurile sale). Si oare cate exemple mai putem sa gasim? Pe de alta parte presa sportiva in general, sub scuza rating-ului a promovat in exces non valori.

Iar din pacate acest trust vorbeste prea mult cu si despre Becali, Nunta Anului si alte mizerii de genul asta. Vorba lui sturridge…tu si cu Oprisan stricati piata:)))

Magda (4 comentarii)  •  13 septembrie 2011, 19:50

Adevarat! Si din pacate nu se intampla doar in domeniul sportului.. dar sa faca parte din structura noastra genetica, eterna de romani sau sa fie doar un nor trecator, ceva vindecabil in timp de catre altii mai puternici?

Comentează