Arhiva

Toate articolele
Cele mai noi articole de Arhiva
De cînd îl știu

Vara lui 1987. Radio București difuza lunea o emisiune de sport, “Magazin sportiv”, o retrospectivă a săptămînii precedente. Acolo, de ceva vreme, Ovidiu ținea o rubrică. În vara aceea, după Wimbledon, a recitat, cu vocea sa joasă și gravă, o […]

...

Ponta a vrut să se folosească de imaginea lui Halep în campanie, dar ea l-a refuzat

Mai întîi știrea, fără comentariu. În perioada 2-16 noiembrie, prim ministrul Victor Ponta a făcut presiuni la Simona Halep pentru un meci de imagine. Schimbul de mingi ar fi urmat să aibă loc la clubul Stejarii, care aparține omului de […]

...

Reunirea de la Rahova

Ieri, de ziua lui Gică Popescu, Hagi i-a strîns și au mers la Rahova. Pe Stelea și pe Didi, pe Dumitrescu, pe celălalt Ilie, „Cobra”, pe Gâlcă, pe Gabi Balint. Plus Chivu, cel care va putea spune peste ani că […]

...

Revoluție în fotbal declanșată de comentatorii TVR! » Iată 10 informații care vor bulversa Universul :)

FIFA a decis să-i introducă pe cei 8 comentatori TVR în albumele Panini. Mario Balotelli a anunțat pe Twitter că oferă 4 Bocanaci și 3 Mihoci pe un Șelaru. Celebrul comediant american Dave Chappelle a declarat că a ajuns la […]

...

Ion Țiriac, bomba nucleară și o demonstrație de meserie

Sînt 12 ani de atunci. Un interviu cu Ion Țiriac pe tema finalei de Cupa Davis cu SUA, cea de la București, din 1972. Bogdan Enoiu și trupa sa de la McCann au organizat atunci un eveniment superb, „Rejucarea unui […]

...

Elevul Dima cu temele (ne) făcute

Au trecut 67 de ani de cînd Mihail Drumeş publica „Elevul Dima dintr-a şaptea”. Romanul a fermecat generaţii la rînd, visul adolescentin al expediţiei spre Galapagos s-a transformat aseară într-o călătorie concretă. Spre nicăieri, cu un alt Dima protagonist. Tot […]

duminică, 8 decembrie 2013, 11:42

Au trecut 67 de ani de cînd Mihail Drumeş publica „Elevul Dima dintr-a şaptea”. Romanul a fermecat generaţii la rînd, visul adolescentin al expediţiei spre Galapagos s-a transformat aseară într-o călătorie concretă. Spre nicăieri, cu un alt Dima protagonist. Tot un elev, după prestaţie, corigent cel puţin la raportul cu sine.

Iulian Dima e arbitrul care a acordat 19 cartonaşe, dintre care 3 roşii!, la CFR – Timişoara, în vară. Dacă atunci a greşit, iar aseară a greşit din nou, avem o mare problemă. Dacă atunci a procedat corect, iar aseară nu, să nu mai auzim de „manieră” şi „stil” de arbitraj!

Ce spunea Mitică Dragomir despre Dima după partida de basm din iulie? „Eu pun pe seama căldurii. La iarnă o să avem arbitraje excelente!”. Dar ce frig i-a fost şi lui Dima la Galaţi, ger de Dunăre, care i-a strîns buzunarul de la piept cu ţurţuri de inechitate!

Cînd Pintilii îl calcă minereşte pe Cooper, din spate, pe pulpă, Dima priveşte. De foarte aproape. Măcar a acordat lovitură liberă! Cînd acelaşi fotbalist faultează din spate, idem. Piovaccari intră prin alunecare, faultează din spate, la un metru de „central”, pentru un „galben” care iese din manuale şi se îmbracă în evidenţă pînă şi pentru chibiţii din Zanzibar. Dima, impasibil, rămîne egal cu sine. Cu care sine!?

Şi ar mai fi un „triplu henţ”, Gardoş – Varela – Szukala, schemă de flipper devenită „triplu tulup”. Nota lui Dima? Nimic. Punem şi fermitatea de la penalty-ul neacordat Oţelului, cînd a privit spre Nagy şi a mers pe mîna acestuia de parcă nu el era omul acelui CFR – Poli, cel care i-a făcut pînă şi pe Ogbu şi Obiora să se înfioare la asemenea inflexibilitate.

În iunie 2012, site-ul CCA găzduia un interviu cu Iulian Dima sub acest titlu-confesiune, o „ars arbitraria” de mare profunzime: „Arbitrul trebuie să fie capabil să-şi stăpînească emoţiile”. Iulian Dima şi le-a stăpînit la Galaţi. A fost ok, mergem spre nicăieri, expediţiile îşi strîng parcursul din hărţi. Pînă cînd noi înşine devenim Galapagos.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

Ovidiu (51 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 23:52

oare cat mai fura echipa asta?

scribul (5 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 23:58

Scuze ca-ti zic, dar esti pr0st rau daca ai vazut penalty la „triplul hent”, care n-a fost nici macar o data. Vezi ca a zis si idolul vostru anti-stelisti, Craciunescu.

De Cooper, care trebuia eliminat de doua ori, nimic????????

scribul (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:00

Scuze ca-ti zic, dar esti &*&%$ rau daca ai vazut penalty la “triplul hent”, care n-a fost nici macar o data. Vezi ca a zis si idolul vostru anti-stelist, Craciunescu.

De Cooper, care trebuia eliminat de doua ori, nimic????????

Te-ai gandit ca poate vezi arbitrajul asta intr-o singura directie doar din cauza ca nu suporti Steaua? Sau ordinul de sus, cel de a critica Steaua la orice miscare al gsp-ului, si-a spus cuvantul in cazul tau? Rusine!

as (2 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:02

felicitari pentru articol Gabriel,aceasta ciuma de echipa numita steaua nu se mai satura furand…

fabregas (8 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:03

Felicitari! O analiza mai pertinenta decat toate cele facute de comisiile Ligii. Ceea ce nu m-a surprins, din pacate, a fost analiza lui Craciunescu, „marele” mogul al arbitrajului romanesc, eminenta tot mai cenusie care bantuie digi tv cu abracadabrantele sale explicatii. Cine le-a auzit cred ca stie la ce ma refer. Cum poti sa fii un monument de ipocrizie si sa pretinzi ca tu ai crezut in acest dima cu temele „facute” dar mainile „murdare”? Steaua este in cadere libera dar stati linistiti, jocurile sunt facute iar arbitri o vor scoate si anul viitor campioana rusinii nationale. Important este sa mergem tot cu ea in CL si sa ne acoperim de rusine ca si acum. La nationala tot cu ei, ca vorba aia, Piti n-are stil dar are „stilisti” si mai sunt multe campionate europene si mondiale la care stranepotii nostri pot spera sa vada si Romania. Inca o data felicitari!

dan (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:12

M-am saturat sa nu fim obiectivi, noi romanii!
OK cu cartonasele, indifferent de culoarea pe care ai vazut-o tu…dar cum spunea cineva de mai sus, ar trebui sa te uiti si in ograda galatiu-lui sa-l vezi pe Cooper ala. Apoi sa ceri de 2 ori penalty in conditiile in care totul e vag, la limita…si sa pui asta in carca arbitrului, e dovada subiectivismului de care sufera romanul. Ce se intampla daca dadea penalty la ambele faze? Atunci ai fi spus ca cel putin la o faza a gresit arbitrul.
Haideti sa fim obiectivi, indifferent cu ce echipa tinem. Otelul trebuia sa o bage inca odata in poarta si ar fi castigat, pe asta se joaca fotbalul, pe goluri care cred eu, ar trebui sa se merite nu sa fie acordate pe subiectivisme.

roseman (3 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:12

Domnule erceanu, v-ati uitat doar la o repriza??? Ce spune-ti , la scorul de 1-1, aritrul Dima din clasa saptea corigent acorda , eronat, lovitura de 11 m impotriva lui Steaua!! De ce nu ati comentat nimic? Rusine!!!!!!! Comentati doar ce va place si nu sunteti impartial cum ar trebui sa fie un adevarat jurnalist. Rusine inca o data!!! Cred ca sunteti repetent, si treuie sa mai priviti odata repriza a doua. Sau se poate ca un arbitru sa tina o repriza cu Steaua si una cu Otelul??

roseman (3 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:14

Berceanu ….am gresit mai sus numele s

miki (2 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:15

oile nu mai pot face nici macar un egal fara blaturi,daca ar fi fost arbitrii corecti stelemeaua era pe locurile 7-8 acum…

adi_dinamo (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:15

hotie pe fata…asa sa tot castigi campionate..

planetfun (3 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:17

Scribul – n-ai inteles : omu a zis clar ,e dezamagit ca s-a razgandit arbitrul chiar daca era incorect sa dea penalty …acum judeca tu obiectivitatea unui jurnalist

unul (6 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:19

@scribul
Arbitrul Dima a gresit, cand a faultat Pintili ( de rosu) trebuia eliminat….galateanul ! 🙂

Marc (19 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:20

Craciuneascu a fost de bun simt la interventia telefonica.
Toata lumea a vazut u rabitraj rusinos, ai putin stelistii.mai devereme sau mai tarziu, se v-a intoarce impotriva lor modul asta de a juca cu arbitrii.
Numai un descreierat fanatic n-a vazut ca toate deciziile au fost pro Steaua.
Aici includ si atunci cand a apreciat corect, cum a fost faza penaltiului invocat de Otlelul, desi meritul este mai mult al tusierului.
Si un copil de clasa I a vazut cel putin galben la gheta pe gamba a lui Pintili, apoi la piedica pusa din spate, apoi la Piovacarii la atac din spate pe un contraatac al otelarilor.
Eliminand restul fazelor, inclusiv cele cu henturile, sau cea cu impiedicarea lui Chipciu, ce a precedeat golul, toate fiind discutabile, fazele descrise mai sus au aratat un arbitru cu STEAUA pe piept.
Aceasta evidenta ramane!

NKDP (14 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:22

RUSINEA ROMANIEI DIN 1948 SI PANA ASTAZI AU FOST ARBITRATI LA FEL AU LUAT CU FORTA 24 DE TITLURI! ACEASTA ECHIPA A DISTRUS FOTBALUL SI FAYR PLAYUL!

Sorel (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:22

Ai uitat sa zici de faultul inexistent de la lovitura libera in urma careia se inscrie.Stelistul se agata de fundas si se arunca. Desigur ca sunt „greseli omenesti” dupa cum tot auzim pe la TV. Dar astept si eu primul meci din istorie cand vom vedea astfel de „greseli omenesti” si contra Stelei, nu doar in favoarea lor …

Steaua1986forever (2 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:36

Gabriel Berceanu tu ai cu jurnalismul cam la fel de multe lucruri in comun cate ai si cu limba chineza. Iti recomand mai bine limba chineza. Asa un articol partinitor de multa vreme nu am vazut nici macar la antistelistii cei mai fanatici din presa sau nici macar la astia care comenteaza pe aici. Stai jos, nota 2.

cris4co (6 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:37

pai penalty nu s-a dat…cartonasele nu s-au dat…nici henturile nu s-au dat…………da ceva LOVELE s-a dat?

mircea (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:38

un articol bun.felicitari.pentru ce nu se pune punctul pe 1 cu aceasta echipa blatista care pune sportul romanesc intro lumina proasta in europa.

ionut (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:38

alt frustrat de ziarist 🙂
hai, sterge-mi commentul, ziarist anti-stelist…n-am vazut in viata mea un articol scris cu atata inversunare impotriva unei echipe…s-a gresit in favoarea sau in defavoarea ambelor echipe..

Bogdan (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:41

Mai e ceva Gabriel: simularea grosolană a actorului Chipciu, care nu e la prima capodoperă. Şi la Braşov a sărit la fel de artistic.

Christiano (38 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 0:46

Salut, am vazut o faza ciudata ieri (duminica)si la Torino – Lazio, cand Torino scapa pe contra-atac, e faultat atacantul din spate de un lazial, dar arbitrul lasa jocul sa continue, iar faza se muta imediat in preajma careului torinez iar arbitrul da fault si galben. Cred ca echipele mari sunt avantajate mereu, oriunde, si de multi anii, aproape dintotdeauna. Stiti asta foarte bine, banu, relatiile, ele decid. Moggi, etc. Pana la urma fotbalul e un joc de 11 contra 11, 22 de picioare contra 22 de picioare, orice se poate intampla, mai ales ca poate echipa favorita joaca la misto, nu ia jocul in serios. Dar atunci cand ar trebui sa fie pedepsita, arbitrul o salta un pic….

durul (12 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:05

Galatiul este casa noastra si ne pisam pe capitala voastra !intrebare : s-a gasit loc in autocar si pentru nenorocitul de dima in autocarul oilor ? eu sunt convins ca da !

emyx (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:08

jet.articol comandat.daca nu joaca steaua ,asta nu inseamna ca si fura k dinamo-
astro-petrolistule.

mardel (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:18

stelemeaua, noua „CeFuRa”

bilaro (7 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:27

:))) Stiti cum sa va vindeti ! :)))

aham (31 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:37

altu care scrie articole anti-steaua fara sa incerce macar sa fie obiectiv. bai „desteptule”, de ce nu zici nimic despre cooper ala de ex? ala trebuia eliminat inca din prima repriza. hentul ala „triplu” n-a fost hent deloc, penalty-ul ala anulat s-a dovedit corect anulat, esti chiar atat de nesimtit pe cat pari sau doar batut in cap?? nu mai aveti nici o limita.

jos_cenzura (51 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:39

Eu simpatizez cu Steaua, dar in prima repriza mi s-a facut scarba de cat de fatis a putut trage cu noi acest Dima. In repriza a doua parca s-a mai linistit, dar prefer sa pierdem decat sa castigam in maniera asta. Pana la urma imi place fotbalul mai mult decat imi place Steaua. Imi pare rau ca unii suporteri stelisti sunt atat de orbiti de spiritul apartenentei la trib, si ajung atat de lipsiti de obiectivitate in ceea ce priveste arbitrajele (sau pur si simplu le lipseste IQ-ul din nastere sau nutritia din copilarie).

SRI (2 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:42

ha ha ha, nici cu arbitrii stelistii nu pot castiga un meci. Faza cu triplu hent e sublima, poate intra in programul de revelion al televiziuniilor cu titlul „cum joaca niste pacalici fotbal”

Ceferistul de serviciu (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 1:46

Dima a arbitrat cu „tema” CFR Cluj-Poli Timisoara. Stiu mai multe, dar nu pot spune. Probabil e ca nu-i singurul care arbitreaza cu „tema”(pro Steaua). Nu e singurul, insa el e mai neexperimentat, intra in vizorul opiniei publice mai usor decat si-ar dori cei care-i incredinteaza „misiunile”.

Dany (5 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 2:08

..

Ionescu (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 2:08

Asa arbitrii, asa jurnalisti, asa echipe, asa sport.
Intamplarea a facut sa lecturez romanul mentionat iar analogia cu acest meci mi se pare una lipsita de orice sens. Daca totusi vreun ultras curios pune pana pe carte si-o citeste, atunci esti scuzat.
Pana la un punct, nu-ti contest parerea asupra manierei arbitrajului, insa si tu, si aproape toti colegii tai, nu stiti cand sa va opriti.
Cum pe nenea arbitru l-au luat gerurile Dunarii, pe tine nenea jurnalist, te-au luat cu totul valurile sale.
Sa sustii ca fost penalty la cele doua faze, si dupa toate reluarile date, chiar inseamna ca ai privit de sub pacla unor valuri pline de fitoplancton.
Una peste alta, Steaua a facut un joc mizerabil insa Otelul a fost chiar mai rau.
Probabil ca m-am obosit degeaba, dar asa mai fac uneori…

Dany (5 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 2:11

Oare cand am sa vad is eu un arbitru galatean la un meci al otelului….numai la steaua e posibil sa fie unul din Bucuresti Si cu nevasta-sa cu nu stiu ce ruda d la steaua….rusine

Dany (5 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 2:13

Ce norok au avut cu Jegu asta de arbitru,un repetent,un dement….trebuia exclus ve Viaţa din arbitraj asemenea specimen nu are ce cauta in fotbal

Dany (5 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 2:19

M….ie steaua rusine…eu asta va faceti de rusine in Europa ca in campionat Sunteti ajutati si la fiecare jok stati ca piz…dele numai pe Jos sa va dea fault ordinari astia de arbitri….kipciule sper sa iti rupi picioru ala cu care ai cazut ca o pi…zda si sa stai macar vreun an accidentat

Dany (5 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 2:24

Sper sa se joace is cele 2 etape din retur is sa ve bata Astra ca asta meritati ….voi aia care ati u is campionatul..:)))bine macar ca nu ati ucis si champions league

becali zare (2 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 2:24

Valentin Ceausescu ar merita si el un trofeu fair play, pentru ca furaciunile de pe vremea lui sunt parfum fata de mizeriile pe si le permite echipa ciobanului astazi. Pe vremea lu’ Ceasca, macar aveau inspiratia sa nu transmita meciurile „strategice” la televizor. Astia de acum nu au nici o rusine… hotia e pe fata si sub privirile tuturor.
Pe ce se bazeaza acesti arbitrii? Pe faptul ca nimeni nu le va face nimic.
Elevul Dima a avut o TEMA clara: 3 puncte pt steaua si fara cartonase pt „Revelatia UCL”. Si-a facut tema, dar nu i-a iesit rezultatul.
Mr Bricheta are si el partea lui in toata povestea asta. Delegarile sunt facute la cerere.

kelevra (3 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 3:23

asta sub nick’ul scribul e copilul lui reghencampf, cred… ori are IQ’ul pe la acelass nivel cu al creditorului clubului steaua hotia

spinoza (7 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 4:32

Domnule ziarist. S-a-ntors roata. Asa-i in fotbal, daca urmaresti fenomenul… sau… scrii de-a-n pixulea? De faza cand Popa este calcat de Benga (Steaua-Petrolul) ai scris ceva??? Nimic? Vai, cat de obiectiv sunteti stimate ziarist!!!

Australianu (7 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 4:44

Numai ipocriți la comentariile astea!!!!
Vă crește ciocul și comentați în gura mare imediat cum e avantajată o echipă cu care nu țineți, sau care în mod INEXPLICABIL o urâți!
Inexplicabil, pentru că ura, la fel ca rasismul nu are nici o treabă cu sportul.
Treaba e că tăceți ca porcu în băltoacă atunci când e avantajată echipa voastră.
Rușine ipocriților!

ANTON (5 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 6:13

Nu numele l-ai gresit Roseman, ai gresit limba in care ai scris….

ciupi (112 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 6:25

faza aceea, din ultimul minut parca, a fost cumva la limita dintre regulament si iregularitate, centralul era aproape de faza, trebuie sa decida asa cum o vedea el insusi, nu era nevoie sa astepte opinia colegului sau, ceea ce in opinia mea inseamna ca nu el a fost vinovat de delegare, ci aceia care l-au pus sa fluiere la galati. asta ma duce cu gandul ca omu’ care i-a scris numele pe foaia de arbitraj stia ce face. o asemenea partida, despre care se stia ca va fi dificila trebuia condusa de un arbitru cu nume, ceea ce dima dintr-a saptea primara nu avea cum sa fie.

@ Marc – 13 (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 7:24

De ce scrii cu picioarele , ma baiete ? Foloseste si tu degetele de la maini cand chinuiesti ( inutil ) tastatura aia …

gaby (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 7:41

rusine ba stelisti tzepari…fara arbitri sunteti 0!!!

ruşine (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 8:05

Nu ştiu cum mai au tupeu steliştii să încerce măcar să se apere. Când jaful a fost mai mult decât evident. Nici pe vremea lui nea Nicu nu furau în halul ăsta. Asemenea ipocrizie e specifică steliştilor.

valy_coolio (3 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 8:07

Dupa 10 ani de fotbal si 3 de arbitraj pe care i-am facut te declar IDIOT Berceanule. Cum poti sa spui ca a fost triplu penalty la acea faza si ca pe final penalty facut de parvulescu cand omu clar atinge mingea… adevarat ca intrarea lui pintilii a fost de rosu dar si a lui cooper… oricum dupa cum spuneam mai bine apucate sa scrii despre altceva despre fotbal paaaaa…. stil de a scrie ai esti chiar funny dar mai bine ti-ar sta la cancan

oieru; (1 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 8:45

ca la stana.arbitraj „impecabil”.daca nu erau meciurile „strategice ” de la inceputul sezonului si atatea „greseli”de arbitraj in favoarea stanei din ghencea stoaia era pe locul lui sageata navodari acum

q (3 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 8:53

arbitru a gresit..a dat penalty pt hotzelu… noroc cu tusieru,,,daca tinea cu steaua nu dadea penalty..mai capi seci ce suntetzi…grea logica asta..a dat acel 5%ce se da pentru echipa mai titrata..peste tot..stiti cum se spune…fortes fortuna juvat,,,

ciprian (2 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 8:56

si nu cumva inflexibilitatea lui dima e asa doar pentru cunascatori, in favoarea stelei in toate deciziile? al catelea meci? al 14 cumva, in care steaua e ajutata in mod clar de arbitrii sa castige puncte si sa apara nesimtitul de reghe sa spuna ca e in grafic( probabil la furat) iar fanii la fel de nesimtiti ai stelei sa se laude cu super performantele din liga campionilor(????? astia chiar sunt tampiti sau nu stiu inca despre rusinea stelei de a nu mai castiga nici un meci in liga de la kiev incoace?)

zinedine (2 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 9:08

nu-i nici o problema. Marti la Londra nu o sa arbitreze Dima. O sa pregatesc o sampanie pentru super jucatorii astia de CL in frunte cu Mache…

catalin T (4 comentarii)  •  9 decembrie 2013, 9:14

felicitari pt curajul de a spune lucrurilor pe nume. a fost un arbitraj clar pe fata cu 5teaua, cu toate deciziile luate intr-o singura directie, culminand cu faultul de rosu la care pintili nu ia nici galben, acolo nu poate exista greseala, s-a petrecut la 2 m de arbitru, doar rea vointa. 5telisti sunt ca de obicei , dupa chipul si asemanarea lui mimi, niste nevertebrate ridicole in subiectivismul lor. si din pacate nu e doar meciul asta, sezonul asta, de cand cu bricheta la cca, raportul „greseli” pro/contra 5teaua e undeva pe la +10 cel putin, au nu mai putin de 10 pct luate pe „greseli” de aribtraj din 32 obtinute. dar arbitrajul de la galati a fost cireasa de pe tort, in prima repriza am crezut ca ne-am intors in comunism, si arbitrul are tema de casa: 5teaua trebuie sa castige.

Comentează