Imperialist american, cădea-ţi-ar salsa-n Ocean!
Binefacerile Mondialului: ruşii nu se mai tem de occidentali, occidentalii nu se mai tem de urs
„După două săptămâni în Rusia, m-am întors în viaţă. N-am fost atacat de huligani fioroşi, n-am fost mâncat de urs. N-am fost otrăvit sau asasinat. Presei engleze să-i fie ruşine pentru propaganda împotriva poporului rus!”. E concluzia unui jurnalist britanic, după excursia la Cupa Mondială. Păi, ursul a fost reeducat, nu mai mănâncă de capul lui. Aşteaptă să se aprindă beculeţul roşu.
„Kakaia” inamic?
După acest turneu final, sună pronosticul BBC, occidentalii vor descoperi că nu tot ce se spune despre ruşi are acoperire în realitate. Problema însă, pentru regimul de la Kremlin, e că şi ruşii vor afla că „duşmanii” de la Vest sunt, de fapt, nişte petrecăreţi amatori, care nu rezistă la băutură, nu ţin minte versurile şi n-au ureche muzicală.
„O să descoperim că n-avem inamici peste hotare. Or, tocmai asta e baza propagandei Kremlinului”, a comentat un jurnalist rus, de la un post de radio independent, conform sursei citate. Putin a anunţat că, la turneul final, lumea să ia act, înmărmurită, de „noua măreţie rusă”.
Dar suporterii echipelor n-au venit cu treaba precisă de a măsura dimensiunile stepei, au venit să se bucure de fotbal. Sumele cheltuite pentru acest turneu, de ordinul zecilor de miliarde de euro, sunt, într-adevăr, impresionante. Stadioanele, dintre care unele vor fi demolate după Mondial, sunt opere colosale de inginerie. Însă locurile de cazare s-au dovedit, în unele oraşe, prea puţine. Rezervările s-au făcut cu ani înainte. Fanii columbieni, de pildă, n-au avut unde dormi, la Saransk. Din fericire, nu traversaseră Oceanul ca să doarmă, aşa că au dansat salsa toată noaptea.
Dar ceea ce rămâne în bagaje, după căderea cortinei, e spiritul festiv al străzii şi larma tribunelor, nu papucii şi halatele din hotel. „Când se va termina magia?”, scrie „The Guardian”. Când se va termina berea sau mai devreme? Un turist, adaugă publicaţia britanică, a întrebat un poliţist rus: „După turneul final, voi putea să mă plimb pe aici cu sticla în mână?”, „Dacă nu eşti rus, nu”.
Maica Demografia
Două polemici, doar două, contrar previziunilor, au agitat până acum sărbătoarea Mondialului. Prima a provocat-o un parlamentar rus, femeie, care a sfătuit „rusoaicele să evite sexul cu turişti veniţi la turneul final, mai ales dacă aparţin altor rase”. „Copiii metis suferă, sunt marginalizaţi”, a argumentat deputata. I-a răspuns un parlamentar din partidul naţionalist al lui Vladimir Jirinovski: „Ba să facă sex cu străinii! Cu cât se nasc copii mai mulţi în Rusia, cu atât mai bine”. FIFA s-a făcut că nu aude remarca rasistă şi polemica n-a depăşit rubrica parlamentarismului divers.
Cealaltă discuţie, purtată aprins în reţelele de socializare, se referă la influenţa lui Vladimir Putin asupra arbitrajului video. Încă o victorie controversată, cum a fost cea cu Spania, şi liderul de la Kremlin va fi poreclit Pinaltici şi va fi declarat capul Colhozului care mânuieşte fotbalul mondial. Iar în presa engleză mai pricinoasă vor apărea poze cu VAR alături de nişte membre androide ale unui ansamblu folcloric sau, dat fiind specificul naţional, alături de corpul bionic de balet de la Balşoi.
„Noua măreţie”, acum şi în Capitală
Pe astfel de teme, nu trebuie să ne facem griji încă de pe acum, ca organizatori de Euro 2020. România nu e calificată automat, n-avem motive să tragem nădejde la acel 105 la sută pravoslavnic acordat gazdelor. Putem să ne preocupăm de înclinarea exagerată a politicienilor români pentru fenomen şi de obiceiul lor de a se poza alături de sportivii zilei. Să ne frământăm că turiştii nu vor cosuma destul, pentru că vor viziona meciurile în aeroport, până vine metroul, să-i ducă la stadion.
Nu-i exclus să avem şi noi revelaţia că străinii au alte intenţii decât să ne ia stima de sine şi mâna de lucru, cu tot cu lingura de lemn. Dar, în principiu, privind în extaz agoniile în serie de la Mondialul rusesc, ne putem face o idee despre ce câştig ne paşte la Euro. Judecând după stadiul pregătirilor, la revenirea acasă, vizitatorii occidentali vor da următorul comunicat pe Facebook: „M-am întors după două săptămâni petrecute în traficul din Bucureşti. Vă rog, povestiţi-mi şi mie cum au jucat ai noştri!”.