Amurgul zeilor evazionişti
Tot Maradona, săracul, are mai mult de pierdut ca Messi după eliminarea Argentinei de la Mondial: 30.000 de euro de la FIFA
Messi şi Cristiano Ronaldo au părăsit în aceeaşi zi, în „optimi”, Mondialul rusesc. Au mai păţit-o şi alţii. Zidane, la CM 2002. La CM 2010, vedetele Franţei au găsit de cuviinţă să intre în grevă. O modalitate cinstită de a comunica lumii întregi şi federaţiei de la Paris că n-au chef să joace cum le cântă „Marseilleza”. Au urmat sancţiuni şi iertăciuni, dar Evra şi compania au scăpat de corvoada turneului final.
Lideri cu răspundere limitată
Cazurile de abandon sindicalizat nu sunt totuşi atât de numeroase încât FIFA să schimbe structura Mondialului, să-l transforme într-o competiţie pentru selecţionatele de tineret. Fotbalul e totuşi un sport de echipă, iar Messi şi Ronaldo au circumstanţa atenuantă a trupelor inconsistente alături de care au defilat în Rusia. Argentina 2018 e departe, ca omogenitate şi ca valoare, de Argentina lui Maradona. Portugalia nu mai are concizia şi disciplina de acum doi ani, nu mai practică pânda inestetică, dar eficientă, care i-a adus titlul continental în 2016.
Maradona trăgea echipa după el, şi la Napoli, şi la naţională. Era un gen de lider pe cale de dispariţie în fotbalul de azi. Odată cu supradimensionarea starurilor, s-a rotunjit şi egoismul capetelor de afiş din industrie. Faptul că şi Messi, şi Ronaldo au fost judecaţi şi condamnaţi pentru că şi-au adăpostit o parte din avere de Fisc demonstrează ataşamentul celor doi jucători faţă de anumite valori palpabile, măsurabile.
Maradona a optat pentru valori mai neliniştite, boeme. S-a comparat tot timpul cu Pele şi s-a împrietenit cu orice dictator care-l considera mai mare ca brazilianul. Maradona are, ce romantic!, o biserică a lui, e un Dumnezeu scăpat de sub control farmacopeic, căruia un mic grup de fanatici îi trece totul cu vederea.
La Messi şi la Ronaldo abia mai putem să ne referim ca la nişte persoane. Cei doi sunt numele unor uzine unde lucrează impresari, agenţi, agenţii, PR-işti, bone, medici, avocaţi şi, da, fireşte!, contabili.
Naţionala, rampa spre Oscar
Nici Messi, nici Ronaldo n-au marcat vreun gol în fazele eliminatorii ale Mondialului. Argentinianul a izbutit 23 de şuturi pe poartă, în opt meciuri, iar portughezul – 25 de şuturi pe poartă, în şase meciuri. Prea puţin pentru a intra în istoria statistică a turneului sau în memoria afectivă a tribunelor cosmopolite de la CM. Acum, să fim bine înţeleşi. Nu e vorba despre lipsă de patriotism.
Spiritul lor vrea să se sacrifice pentru culorile ţării, intră pe teren şi se întrebuinţează fără cruţare. Dar corpul nu-l urmează. Corpul zice: „Nu mă dau jos din pat decât pentru 21 de milioane de euro pe an, plus bonusuri de performanţă, plus flori de portocal proaspete pe noptieră, în fiecare dimineaţă”. Iar corpul e vocea întâi, într-un sport de anduranţă, cum e fotbalul din zilele noastre.
De ce au venit totuşi în Rusia Messi şi Ronaldo? Pentru duty free. Tot ce e scutit de taxe merită efortul de a urca în avion. Apoi pentru CV. Procedează ca vedetele de la Hollywood, care, între două blockbustere, acceptă şi un rol de compoziţie, rol „de Oscar”, într-o film în care nu explodează nimic, cu multe replici şi buget modest.
Asta e miza CM pentru staruri de zeci de milioane de euro: să agonisească o formă de prestigiu, care le-ar consacra brandurile dincolo de graniţa aurită a competiţiilor de club.
Pomul lăudat vine cu sacul
Maradona a fost condamnat cu suspendare, după ce a scos puşca şi a tras spre nişte jurnalişti. A avut şi el un proces de evaziune, Fiscul italian l-a acuzat că nu şi-a plătit impozitele regulat. „Dar nu am furat nimic, nu datorez nimănui nimic”, s-a apărat fostul internaţional. La Napoli, Maradona avea un salariu de aproximativ un milion de euro. Acum câţiva ani, susţinea că toată averea lui se ridică la trei milioane de euro. Se oferea să dea toată suma Fiscului, să scape de bănuieli, negocieri şi investigaţii. Ceasurile şi cerceii îi fuseseră confiscați deja. Un sfert de veac mai târziu, piaţa s-a schimbat. CR7 a strâns din fotbal peste jumătate de miliard de euro. Messi are 300 de milioane de euro în conturile cunoscute.
Pentru a fi prezent în tribune când joacă Argentina la Mondial, FIFA îi plătea lui Maradona 10.000 de euro pe meci. Plus transportul, masa şi cazarea, scrie Daily Mail. Pentru Messi, 30.000 de euro, cât ar mai fi primit Pibe de Oro până în finală, sunt bani de benzină. Nu-i ridică de jos, nici vorbă să-şi care singur mingile. Motivaţie simbolică, prezenţă simbolică.