Pregătiri pentru RON 2018
Premierul Dăncilă a dublat şi numărul stadioanelor din Grant, după ce dublase numărul turneelor finale găzduite de România: Euro 20 şi Euro 20
„Mult stimată Viorică, noi credeam c-o ai mai mică experienţa politică. Dar mărturisirea-ţi clară, de la un talk-show de seară, dovedeşte elocvent că-n CV-ul dumitale, cu-adâncimi fenomenale, încape întregul continent”.
Aşa ar fi scris un celebru epigramist despre declaraţia de europenism a premierului Dăncilă. Versurile originale erau despre o poetă, care semna ode prin anii ’50. Anii aceia, niciodată destul de îndepărtaţi.
Europarlamentar, adjectiv
„Trebuie să-i laşi să vorbească”, a conchis Viorica Dăncilă, la un post TV, despre cei care-o critică. Din propria experienţă, premierul ştie că, dacă-i laşi să vorbească, fără să le pui o foaie dinainte, se fac de râs. Prim-ministrul ne-a lămurit şi de ce nu vorbeşte limbi cu mai mult de două cifre.
Pentru că „la Bruxelles se pronunţă 20-20” şi „când nouă ani ai vorbit aşa, este normal ca acest lucru să încerci să îl duci mai departe”. Partea cu nouă ani e confirmată de site-ul Parlamentului European, dar despre partea cu vorbitul în engleză, până nu pipăim cu urechile şi nu urlăm „Este!”, nu credem.
Vor majora „farmecul vieţii”
Să zicem că Viorica Dăncilă a fost contaminată cu aerul european, care conţine azot, în proporţie de 78 la sută. Dar gata, a lăsat „acest lucru impasibil să treacă”. A promis că de-acum va pronunţa româneşte cifrele arabe şi va citi cum se scrie: 2020. Cât despre pregătirile de organizare, pentru început, spune Dăncilă, vor fi renovate „Giuleştiul, Dinamo, Rapid şi Giuleşti”.
Nu şi stadionul „Valentin Stănescu”. Păcat! Dar vor intra curând pe lista CNI multe alte stadioane: Cotroceni, Cotroceni, Steaua, Ghencea, CSA, Ştefan cel Mare, Groapă, Cotroceni, Arcul de Triumf, Aviatorilor, Cotroceni, Muzeul Satului, Piaţa Presei, Dorobanţi, Televiziunea Română, Sala Palatului, Cotroceni.
Şi Piaţa Universităţii, după vechiul proiect „Valea Jiului Arena”. Şi Piaţa Victoria, unde va fi construit un stadion format din oameni, care compun macrameuri din corpurile lor, iar gazonul, tot din oameni, va fi brodat cu miliţieni de jur împrejur. Şi Cotroceni.
Ce nu te critică te face premier
În direct la România TV, Dăncilă a decodat criticile la adresa ei după gafa cu Euro 2020. „Când îi văd atât de înverşunaţi pe lucruri atât de mărunte, îmi dau seama că merg pe direcţia bună”. Păi, nu? Să ştii să citeşti e un moft reacţionar, chiar duşmănos în România anului 2018, în care totul, urban, rural, e digital, inclusiv semnătura, cu degetul muiat în creion chimic şi pus peste cruce.
Programul de guvernare stă în lucruri mari, cum ar fi corpul de literă, nu în lucruri din astea mici, subiect, predicat, pilonul doi. Claudiu Răducanu, fostul fotbalist, ar fi locuit bucuros într-un blocnotes. Iată că ţara a progresat în salturi fără plasă şi visul său e aproape de a se împlini. A apărut, în sfârşit, un Guvern capabil să construiască blocnotes-uri sociale, pentru tineri. Şi chiar să introducă mai multe ore de blocnotes în şcoli.
Iar noi strâmbăm din nas că premierul României se încurcă la stadioane. Asta e, la Bruxelles se combate solid, dar nu despre Rapid. De pildă, în ianuarie, Viorica Dăncilă descoperea că „schimbările climatice afectează în mod diferit cele două sexe”. Şi a alertat Comisia Europeană să ia măsuri, să uniformizeze situaţia. Astfel au trecut nouă ani intenşi, după care Viorica Dăncilă s-a întors în ţară total aculturată.
Palatul Victoria, pe lista pentru Euro
„Dacă nu au alte lucruri legate de guvernare, legate de obiective majore, îşi caută lucruri mărunte să arunce cu noroi anumiţi oameni pentru că aşa au fost învăţaţi”, a parat premierul Dăncilă criticile. Euro 2020 nu e un medicament de bază, să merite să-i reţii numele. Dar e totuşi obiectiv „de interes public şi importanţă naţională”, denumit aşa prin hotărâre de guvern. Infrastructurile pe care Executivul s-a angajat să le facă, pentru găzduirea unei grupe de la turneul final, nu ţin numai de fotbal.
Sunt unele de strictă necesitate: drumuri, drumuri, drumuri. „Se vor face”, spune premierul, misterios, fără să menţioneze cine anume le va face.
Nu ştim în ce direcţie bună pentru el se deplasează cabinetul Dăncilă. Secret de stat degeaba! Dar putem aproxima cu fineţe unde va ajunge, prin eforturi neprecupeţite. Suntem abia la euro 4,7. Până la euro 2020 nu e o cale chiar aşa de lungă, dacă mergi cu viteză de citire.