Au pus vertebre florilor!
Premierul Dăncilă sare în ajutorul copiilor care stau în cap pe ciment şi lansează programul "400 de borduri de sport"
„Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne fereşte!, unui copil i s-ar fi întâmplat ceva”. Aşa comenta ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, acum mai bine de un an, faptul că unii protestatari şi-au adus copiii în Piaţa Victoriei. „Citiţi Legea 272/2004 şi veţi vedea acolo că se precizează foarte clar că părinţii nu au voie să îşi expună copiii la mitinguri”.
Şi a venit iar Simfonia Lalelelor, de la Piteşti, cu mitingul pe teme horticole organizat în centrul oraşului. Să nu vă gândiţi că Primăria Piteşti a cheltuit nemăsurat pentru eveniment! Nu, a dat doar 500.000 de lei, mai puţin decât pe brandul FC Argeş, 660.000 de lei, TVA inclus, cumpărat de la ANAF.
Sonata asta bugetară, la care sunt invitaţi prim-miniştri, miniştri, preşedinţi şi ambasadori, se organizează din 2003, observa ziare.com. De 15 ani, copii de grădiniţă şi elevi sunt puşi să defileze prin faţa politicienilor plantaţi pe podium, printre lalele. În ciuda criticilor, la fel ca vânătoarea de la Balc, parada a continuat. Premierul Viorica Dăncilă a fost la Simfonie şi în 2015, ca europarlamentar.
„Luptătoare” pe banii părinţilor
De doi ani, în paradă au apărut şi gimnastele argeşene, antrenate de Nicoleta Andrei. Anul trecut, 19 fetiţe de la ritmică şi aerobică au defilat la Simfonie. Afară erau cinci grade Celsius, conform presei locale. Bătea vântul. Prin faţa spectatorilor şi invitaţilor în haine de iarnă, gimnastele, în costum de competiţie, făceau notă discordantă. Într-un interviu pentru ziarulargesul.ro, antrenoarea Nicoleta Andrei a declarat defilarea un succes, „fetele mele sunt luptătoare”. Pregăteşte 306 eleve, „pe unele le-am luat de la trei anişori, nici nu vorbeau bine”.
Clubul Sportiv „Nicoleta Andrei” Olimpic Argeş nu e înregistrat la MTS. Îşi desfăşoară activitatea în săli de sport de pe lângă licee şi case de cultură. Trăieşte din cotizaţiile părinţilor. „Nu vă puteţi imagina ce cheltuieli impun concursurile oficiale!”, spunea antrenoarea. „Fără părinţii micuţelor nu puteam ajunge aici”.
Premierul inimilor
În luna mai, anul trecut, de Zilele Municipiului, Nicoleta Andrei a organizat o competiţie de gimnastică şi balet, cu finanţare de la Centrul Cultural Piteşti. Concursul s-a desfăşurat în aer liber. În Piaţa Primăriei a fost întinsă o mochetă roşie. Gimnastele, scrie presa locală, s-au schimbat în tufişuri sau în maşinile părinţilor.
Anul acesta, la paradă, copilele n-au avut covor. Şi astfel, în faţa premierului Dăncilă, o fetiţă de trei ani pune capul pe ciment, ezită, dar e îndemnată de antrenoare: „Hai, dă-te peste cap, hai!”. Şi s-a dat peste cap, s-a rostogolit cu spatele pe beton, notează Recorder.ro.
În cei 15 ani de defilări şi de copii lalelizaţi, acesta a fost punctul cel mai de jos. Mai jos de atât nu se putea, oricât ar fi chemat la luptă Nicoleta Andrei. Cum ar spune baronul local de Coubertin, în situaţii din astea, important e să n-ai coloană.
Premierul Dăncilă, în zi de mare graţie, a electrizat audienţa atât cu eşarfa din nylon, oferită de gazde, cât şi cu prezenţa de spirit. I-a oferit flori micuţei care ratase aterizarea. Nu i-a urat să devină martiră, făcând podul de sus şi roata. Pentru că asta e, nu găseşti textieri ca ai lui Erdogan pe toate drumurile. Apoi prim-ministrul a aplaudat copiii cu dizabilităţi defilând în scaun cu rotile, sub pancarta Protecţiei Copilului.
Pediatria salvează Simfonia
Conform legii citate de ministrul muncii, părinţii n-au apărut nici anul ăsta la mitingul organizat de Primăria Piteşti. Unde-or fi fost? Poate erau printre spectatori, aplaudând, poate că nu. Poate erau acasă, înjurând în intimitate Guvernul.
Viorica Dăncilă, premierul statului paralalelesc, a trecut elegant peste gafa organizatorilor care au trimis sportivi insuficient antrenaţi la paradă. La anul însă, defilarea va fi fără cusur. Primăria Piteşti plănuieşte să renunţe la copii, care au cam dezamăgit în ultima vreme. În locul lor, se va apela la gândacii din Spitalul de Pediatrie, aflat în subordinea Consiliului Judeţean. S-au înregistrat deja mari progrese în dresarea lor. De pildă, gândacii au învăţat să se ascundă când vin inspectorii de la Ministerul Sănătăţii. Ştiu să formeze lebede din mănuşi chirurgicale. Şi pot forma din corpurile lor, pe pereţii saloanelor, nu doar slogane, ci discursuri întregi despre dublarea salariilor, ceea ce e cam peste mână să le ceri copiilor de grădiniţă.