Comisarul aţei albe
Unde ezită MTS pupă Internele: Cosac revine la CS Dinamo, să ţină departe controlul de „pasmanteriile” din club
Când Liviu Dragnea a dezvăluit că „face echipă” cu George Cosac la dublu, practic, i-a pus mâna în cap şi scaunul la locul potrivit actualului preşedinte al FR de Tenis.
Cosac nu e doar „contemporan cu Halep”, e şi coechipierul şefului PSD. Prin urmare, e supracalificat pentru orice funcţie de conducere în sport sau în poliţie. În noiembrie, a fost reales în fruntea FRT. În februarie, a revenit ca şef la CS Dinamo.
După pensionarea precipitată a Monicăi Iagăr, în septembrie, clubul Internelor era condus de fosta canotoare Liliana Gafencu. Tripla campioană olimpică a anunţat verificări ample în actele clubului. Pe cale de consecinţă, a fost demisă cu o lună înainte de expirarea contractului cu MAI. În locul Lilianei Gafencu, conducerea Internelor a restaurat tandemul Cosac – Marian Ştefan, ofiţerul revoltat de la volei. Ei n-ar comanda niciodată vreun control la CS Dinamo, pentru că ar trebui să se ia la întrebări singuri, „Zi, bă, te simţi norocos azi?”, eventual să-şi pună lampa-n ochi, ceea ce, dacă stai să te gândeşti, n-ar fi deloc comod sau fair-play.
O factură balonată
Dintre toţi comisarii şi ofiţerii din structurile sale, MAI a ales să facă echipă tot cu George Cosac. Cel care n-a publicat niciun bilanţ financiar, niciun stat de plată, nicio execuţie bugetară cât a condus CS Dinamo. Cum era replica aceea din „Casablanca”? Dintre toate cârciumile din lume, Internele au ales-o pe cea unde se joacă la dublu.
Despre isprăvile lui Cosac ca manager la secţia din Braşov a CS Dinamo aţi putut citi recent în Gazeta. Şi poate depune mărturie o prelată de 70.000 de euro, doar s-o scuturaţi puţin de zăpadă şi să-i daţi nişte coniac. Cosac a comandat prelata pentru a amenaja un balon deasupra terenului de tenis. N-a comandat însă şi racordarea la reţeaua de gaze, în jur de 8.000 de euro, pentru ca balonul să poată fi umplut cu aer cald. Cosac i-a acuzat de „sabotaj” pe colegii de la Logistică, din CS Dinamo. În fine, prelata zace nefolosită, iar arena de tenis de 1.500 de locuri, din complexul de la Braşov, e inundată de igrasie şi gunoaie. Cosac a declarat că „nu merită investiţii majore”.
Când a câştigat prima oară şefia FRT, Cosac a promis că rezolvă problema infrastructurii lipsă din tenis. În afară de recepţia semnată pentru foaia de cort, n-a rezolvat nimic. A rezolvat, în schimb, relaţia cu MTS. Adică a reuşit să obţină suspendarea finanţării de la Minister, din pricina unor avize lipsă.
În plin conflict cu MTS, Cosac este alimentat, iată, cu încrederea MAI. Pus să vegheze la consemnul şi parola rufelor controversate ale clubului din Ştefan cel Mare. Curtea de Conturi, în raportul pe 2016, a constatat o politică perdantă a CS Dinamo în raport cu echipa privată de fotbal. Nu e o ditamai surpriza.
Noroc bun în cheltuieli
Pe lângă fumul de pucioasă din asocierea cu FC Dinamo, iese abur gros şi din bugetul clubului. În anexa privind achiziţiile directe, pe anul 2017, apar peste 600 de produse, începând cu „panglicărie, pasmanterie”, „cârpe”, „radiere”, „linguriţe”, „aţe pentru cusut”, „antidiareice” şi terminând cu „produse conexe de exploatare minieră şi în carieră” şi „cherestea”. S-ar spune că e o dovadă a responsabilităţii bugetare. În realitate, e o demonstraţie despre cum pot fi tocaţi mărunt, ca pătrunjelul, în jur de 7 milioane de euro, de la bugetul de stat. Ce controlor de la MAI ar păcătui prin curiozitate şi ar cerceta ce face CS Dinamo cu „buteliile cu aer comprimat pentru scufundări”, cu „lichidul de uz hidraulic” sau cu „articolele pentru camping”?
CS Dinamo plăteşte pentru mingi şi fileuri, plăteşte şi pentru stocarea lor. Doar n-o să le ţină în birouri. Iar facturile se rotunjesc de la an la an, deşi, conform documentelor de pe site-ul oficial, CS Dinamo ar trebui să strângă cureaua. Are datorii de aproape un milion de euro. În acest peisaj financiar al paşilor pierduţi, revine comisarul-şef Cosac. Pentru că poate. Poate să coboare fileul până la minge, când împrejurarea informală i-o cere.