Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Programul 100 de biblioteci de sport

Cu cât guvernanţii sunt mai puţin dispuşi la efort intelectual, cu atât elevii sunt mai predispuşi la efort fizic, în proba de cărat ghiozdanul

Permalink to Programul 100 de biblioteci de sport
miercuri, 2 august 2017, 11:31

După modelul gândirii duble – una spui şi tot despre aia faci bancuri, a apărut vorbirea dublă. Un membru al Guvernului Tudose afirmă, alt membru al Guvernului infirmă. Adevărul nu se află undeva la mijloc, ci în cotul cu care conducătorii ţării încearcă apa.

Ministrul Liviu Pop a anunţat introducerea manualului de educaţie fizică şi sport pentru elevii de clasa a V-a. „Eu sunt convins că a fost o glumă”, a comentat premierul Tudose, la Antena 3. Chiar se impunea o relaxare în Educaţie. Prea multă seriozitate strică. N-am mai râs de când a ieşit abecedarul lui Creangă. Domnii Pop şi Tudose au texte promiţătoare. Păcat că îşi fac numerele de stand-up separat. Data viitoare, să pună glumă de la glumă şi să ne prezinte un scheci.

Haz de necazul Educaţiei
„Nu ştiu cum arată caietul de teme pentru acasă la sport”, a spus premierul. Ar trebui să pună deoparte din poante, pentru programul de Revelion şi mai ales pentru ziua de după. Aproape îţi vine să-l invidiezi pentru slujba lui distractivă. Dacă subalternii săi ies cu glume din astea rafinate la scenă deschisă, vă daţi seama ce idei debordante au în şedinţele de guvern!

„O să aprofundăm subiectul cu domnul ministru”, a promis domnul Tudose, pe tema „manualului de colorat pentru ora de sport”. „E dreptul lui să imagineze aşa ceva”. Unealta asta de comprehensiune născocită în peşterile reformei din Educaţie a depăşit stadiul de fantezie. E tipărită în trei variante, acceptate toate de MEN, dă asigurări Dorin Stoican, autorul unuia dintre manuale, întrebat de colegii mei de la Gazetă.

Magna cum minge
Fost fotbalist, actual director de şcoală, Stoican susţine că s-a muncit „4-5 luni, de dimineaţa până seara, în trei grupuri de lucru separate” la conceperea manualelor. Treabă organizată. Dacă au apărut critici „nefondate” e pentru că „suntem un popor de părerologi”. „Am încercat să-l facem atrăgător”, spune domnul Stoican, criptolog. „Am conceput și două personaje, Laur și Laura”. Laur „este o minge jumătate de baschet, jumătate de fotbal, are lauri în cap, prin asta încurajăm şi interdisciplinaritatea”. Dacă era un balon oval, cu şapcă, pe care-l chema Bulă, nu ne prindeam. Aşa, e clar vorba despre interdisciplinaritate, poate şi despre intertextualitate. Trimiterea la Hamlet, meditând la henţ cu craniul balonului în mână, este evidentă.

Domnul Stoican pasează reflex balonul laureat către ministrul tehnocrat, Adrian Curaj. „Ministrul Pop nu e vinovat de nimic. A căzut prost”. Ministrul Pop, inocent docent, nu numai că n-are remuşcări, dar susţine că manualul ăsta „nu influenţează cu nimic ora de sport”. De unde şi utilitatea lui. Încă o cărămidă în ghiozdanul care a inspirat Zidul.

Executivul, la lucru manual
„Prioritatea mea este să avem manuale la toate disciplinele, toate sunt importante”, spune şeful Educaţiei. Ei, aşa, da!, se vede scânteia de la capătul axonului. Firul roşu incandescent al scurtcircuitului logic. Urmează un manual de engleză şi franceză, „Mersul tramvaiului”. Apoi un manual de vaccinare, scris de domnul Vucea, în colaborare cu premierul Tudose. Apoi un manual de guvernare, cu personajele Păcală şi Tândală: „Condusul ţării pentru toţi”, biblie de partid şi bestseller cu majoritate de voturi.

În timp ce prim-ministrul şi ministrul educaţiei aprofundează aventurile lui Laur şi Laura prin loboda programului de guvernare, nu ne rămâne decât să aşteptăm. Să aflăm cine râde la urmă. Între noi fie vorba, nu era nevoie de explicaţii. Se înţelege că manualul de sport reprezintă doar prefaţa. Pretextul pentru ca doamna Sevil Shhaideh de la Dezvoltare să lanseze Programul 100 de biblioteci de sport. Prima va fi, prin tradiţie istorică, Biblioteca din Alexandria.

Problema cu glumele astea executive nu e calitatea umorului. Să recunoaştem, emană un oarecare haz stupefiant. Dar, de data asta, sunt glume făcute pe spinarea copiilor. Iar copiii chiar nu sunt vinovaţi de nimic!

Comentarii (8)Adaugă comentariu

JFM (155 comentarii)  •  2 august 2017, 12:40

Asistam la un megaconcurs national,aruncatul cu banul public la punct fix,la canal...Ca si-a facut intrarea si acest politruc prafuit asta nu mai mira pe nimeni. De ce fac asta,asa,fara jena ? Pentru ca realizeaza ca nu-i afecteaza electoral. Populatia,mai ales cea saraca usor de fraierit din vorbe,nu intelege ca aceste "initiative" costa f.multi bani ! Bani care ar fi trebuit sa ajunga in 101 domenii care sa le faca lor viata mai frumoasa si un pic mai indestulatoare.De acolo ! Oamenii nu inteleg ca totul se deconteaza de la ei...Ei vad doar ca le-au dat 100 la pensie...Suta lui Ceausescu e vie,traieste,rasuceste milioane de minti,e in ADN-ul acestui popor.Ce daca unora smecheri din Sistem li se adauga de 100 de ori mai mult la salarii si pensii ? Daca lor le dai suta de lei,o gratuitate pe tramvai si impingi usor Rapidul de la spate esti Dumnezeu.Ala esti.Poti sa stai acolo la Putere pana ti s-o acri si tie cat de prost sau/si golan esti domnule politician si o sa te ceri singur afara...(nu generalizam eticheta,vorbeam despre cei care se regasesc in acest frumos articol)

Carol K (309 comentarii)  •  2 august 2017, 14:53

Da,spprtul ar trebui sa fie o prioritate in orice sistem de educatie.Pe modelul marilor puteri ale lumii care acorda o pondere uriasa sportului,miscarii, deprinderii de mic a fair playului,a seriozitatii in pregatire....exista un adevarat cult pentru sport. Probabil ca acest acevar a trecut ca vantul si pe la urechile domnului Pop,un mare matematician in viata.Dar i-a trecut atat de repede incat n-a inteles nimic si in loc sa ia de la bugetele locale acei 5% alocati golaneste sportului profesionist si cu ei sa le creeze conditii tuturor copiilor din tara asta sa se dezvolte intr-o anume ramura a sportului dansului i-a ramas in cap doar ca ei,copiii,n-au manual de sport in rest totul era perfect...Un manual din care sa castige tot lantul de politruci si clientelele lor politice,sa piarda bugetul o gramada de bani dar sa le iasa lor ceva consistent la o adica "să simţă" si ei ca nu degeaba au intrat in politica si au ajuns pana aici doar de aia-s fraierii multi la numar,sa-i voteze pe ei,cei putini si smecheri.

eu (5 comentarii)  •  2 august 2017, 15:21

doamna, ati scris vreodata vreun comentariu pozitiv? nu laudativ, nu elogios, dar asa sa luati o situatie, caz, meci, fotbalist si sa scrieti ce ati vazut frumos acolo? inteleg, ziarul se vinde daca ironizam, jignim, insinuam sau ne dam cu parerea. Sunteti talentata, va ies frazele si cine citeste se amuza.Dar chiar de toate si de tot sa scriem la misto? Salariul vi l luati doar din articole negative? Imi veti spune ca descrieti/relatati niste situatii/evenimente , dar chiar nu o fi in tara asta si lucruri pozitive?

florin (48 comentarii)  •  2 august 2017, 15:35

Asta-i doar începutul. Urmeaza culegerea de sport, lucrarea de control si teza. O lovitura grea pentru cei care mai faceau rost de o scutire medicala. Acum sunt nevoiți să-și facă,, copiute,,. Ăsta da sport.

dan (4 comentarii)  •  2 august 2017, 18:59

Articole pozitive nu pot aparea decat rar , altfel foaia nu se vinde. Ani in sir ca sa isi vanda ziarul nu aparea decat numele stelei , iar jumatate din ziar nu scria decat despre marele Becali si echipa lui . Asa au si ajuns la atatia asa zisi suporteri , prin mimetismul asta.Cat despre distinsa doamna ziarist , apreciez condeiul domniei sale , dar rareori am vazut atata venin in penita cuiva. Si....chiar astept un articol despre ceva bun , daca s-o putea si nu o fi prea greu.

Golombioschi Ilie (29 comentarii)  •  2 august 2017, 21:09

Vi se pare ca va ia painea de la gura doamna ziarist ? Ca publicul va fi mai educat si greu manipulabil prin articole de sport derizorii? O sa avem un tineret bine si metodic instruit pe regulamente si cu spirit de fair-play educat si asta e un pericol pentru diverse abjecti pe care le intalnim uneori in presa si adesea pe stadioanele actuale? Mai bine militati pentru obligativitatea unei programe de 4 ore de sport saptamanal la toate ciclurile scolare daca tot sunteti ziar de sport!

Ramon (125 comentarii)  •  2 august 2017, 22:30

în alte țări omul nu se chinuie cu nush câte masterate sau doctorate și își face concediul unde dorește. În țara asta s-a visat că vom fi primii din lume și am înnebunit elevii cu tone de formule, versuri, limbi străine. Rezultatul ? Același penultim loc în UE pe care am fost mai mereu, pentru că țara asta nu a știut niciodată să inventeze nici telefonul fix, nici penicilina, nici internetul, nici Facebookul, dar a fost plină de minciuni electorale, atât în 1950 dar și acum. Românul merge la servici pentru salariu, nu pentru a produce ceva util și bun, noroc cu investițiile străine că s-au schimbat cozile la carne de acum 35 de ani în cozi la case la supermarketuri. Vă spun eu, de învățat ori o faceți pe cont propriu (nu cred că ați învățat să faceți presă distructivă la orele de română), ori vă apucați să învățați meserie la angajare, dacă nu cumva v-ați saturat în școală. Și atunci școala este instituția pentru care omul avut trebuie să cotizeze, caiete, ghiozda, dar mai ales meditații. Oare s-au inventat și la grădiniță ?

Comentează