El ar zbura, dar legea îl apasă
CNI ne lămureşte. Stadionul nou din Craiova e construit după un plan flexibil. Din păcate, “da lex” are o problemă de adaptare la el

Funcţionarii publici. Dacă-i laşi încet, să se intereseze, îţi spun tot. “Nu ştiu de unde a apărut nebunia asta”, a comentat un director din CNI informaţiile potrivit cărora noul stadion din Craiova nu se încadrează în standardele de siguranţă. Oficialul nu contrazice ştirea. Nici el, nici comunicatul ulterior al Companiei nu afirmă că arena corespunde sută la sută normelor. Sugerează doar că asta n-ar reprezenta cine ştie ce impediment pe bani publici. Autorităţile îi dau înainte.
“Nu demontăm, nu construim, nu refacem absolut nimic”, a precizat Adrian Cefelan, pentru Gazeta. În schimb, va fi demontată şi refăcută legea. “Cerem o armonizare a legislaţiei”, “trebuie să obţinem o nouă Hotărâre de Guvern, pe baza situaţiei existente în teren”.
Stadion cu motor
Nicio nebunie. Adaptăm legile, vâj, vâj, după cum bate vântul peste acoperişul stadionului. Întâi plătim 52,6 milioane de euro pe un proiect la marele ghici, „mereu upgradat”, al unor firme abonate la altoit infrastructuri pe bani publici. Asta spune domnul Cefelan, că de când CNI-ul a aprobat planurile pentru stadion, a început o cursă contra cronometru.
“Standardele UEFA și naționale în vigoare s-au schimbat din 2014 până acum”. Se schimbau standardele, se schimba şi planul constructorilor. Treaba mergea sprint. Până când planul rămase-n urmă, ca iepurele la umbra majorităţii. Măcar Sorin Oprescu folosea acte adiţionale, nu cabinete adiţionale, pentru a legaliza diferenţele dintre machetă şi scara reală.
Construcţia e aproape gata să-şi întindă aripile, dar nu e clar dacă îndeplineşte condiţiile expuse în nota de fundamentare a HG, citată de Prosport. Nicio autoritate nu bagă mâna-n foc. CNI s-a trezit pusă în faţa faptului împlinit. A finanţat o operă de improvizaţie, în raport cu legislaţia. Da, dar “am făcut-o cu bani mai puţini”, insistă directorul Cefelan. Şi un bănuţ dacă dădeau pe o coşmelie SF, în care oamenii intră “pe propria răspundere” a organizatorilor, era prea mult.
Aceşti vrăjitori şi cartoanele lor costisitoare
Arena din Craiova nu e primul obiectiv de pe lista CNI cu indicatori tehnici ieşiţi din tipare. Bazine prea scurte, tribune din care vezi doar o poartă, pereţi de săli de sport, “proiect tip”, din care sare gips cartonul, dacă-i atinge mingea. Bine că nu s-a cerut schimbarea legii şi pentru alte monumente de originalitate. S-au cerut doar bani în plus, pentru cârpit, vopsit, cosmetizat.
Nici “armonizarea legislaţiei la situaţia existentă în teren” nu e un refren nou, l-au folosit aproape toate guvernele, de toate împestriţările. Acum e formulat pe şleau. Gura funcţionarului transparent grăieşte. Dacă e prea multă corupţie în teren, o transformăm în normă şi-am rezolvat problema. Nu sunt bani la buget? Armonizăm legile fiscale cu promisiunile electorale. Există riscul să ne ia vântul stadionul? Înseamnă că îndeplineşte standardele din Ţinutul lui Oz. În rest, suntem în grafic. Unde dă Dorel, acolo crapă.