Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Suporterul, studiu de ceafă

Şeful FRF crede că vina pentru audienţele scăzute din Liga 1 o poartă publicul, care se plictiseşte repede. Vrea mereu alte regulamente, alte sisteme

Permalink to Suporterul, studiu de ceafă
duminică, 9 iulie 2017, 9:42

„S-a ajuns la concluzia că profilul suporterului român este cel care susţine echipa la victorie”. Iată motivul pentru care şeful FRF insistă să se revină la 16 echipe în Liga 1, din sezonul 2019-2020. Să se schimbe regulamentul, astfel încât toată lumea să se bată la titlu sau la diplomă de participare.
Portretul-robot al suporterului reprezintă probabil un ecou din colaboarea Federaţiei cu IRES. Răzvan Burleanu a prelungit în 2015 contractul cu institutul de sondare, cu scopul declarat de a afla „ce-şi doresc şi ce îi nemulţumeşte pe fani”. „Pentru ca apoi să putem veni în întâmpinare cu proiecte adaptate lor”, explica şeful FRF.

Sporirea cantităţii de echipe ar trebui să asigure „atractivitatea şi vizibilitatea fotbalului românesc”. N-ar fi singura măsură, fireşte. Ar contribui şi cei cinci bodyguarzi care-l flanchează pe Răzvan Burleanu prin tribune. Formează o mică galerie, ar trebui să aibă sectorul lor.

Rating la Primărie
„Ne-am uitat pe audienţe şi pe numărul de spectatori şi am văzut că la jocurile din play-off interesul a fost foarte mare, iar în play-out spre 0”, a adăugat Burleanu, citat de „Libertatea”. Scăderea audienţei Ligii 1 e un fapt. Dar vina nu o poartă, cum sugerează preşedintele Federaţiei, fanul de ocazie, care stă alături de echipă numai la bine.

În primul rând, publicul de fotbal n-a avut când să se familiarizeze cu noul sistem competiţional. În al doilea rând, mai multe echipe cu tradiţie au coborât în ligile inferioare. Iar suporterii le-au urmat, nu s-au încolonat, conform previziunilor federale, după autocarul nou-promovatelor. O recunoaşte şi Burleanu, indirect: „Să facem tot ce e posibil pentru a susţine revenirea în fotbalul de elită a acestor branduri uriaşe!”.

În al treilea rând, echipele care au urcat pe prima scenă în locul „brandurilor uriaşe” nu au cum să strângă, fizic, mai mulţi spectatori de atât. Chiajna, de exemplu, are 8.000 de locuitori. În al patrulea rând, dragostea pentru culori nu se alocă din pixul primarului.

Play-out albanez
Prin 2011, un sondaj IRES, comandat de FRF, arăta că românii s-au distanţat de fotbal din cauza scandalurilor de corupţie. Reputaţia campionatului nostru a rămas „nereperată”. Între timp, s-a lipit de firmă şi haosul din regulamente. Un alt studiu IRES, realizat în preajma Euro 2016, arăta că jumătate dintre români nu ştiau cine e căpitanul „naţionalei”. Iar 70 la sută nu ştiau cine e selecţioner. Dacă băteam Albania, cu siguranţă că aceste informaţii ar fi devenit de interes public.
Şeful FRF se îngrijorează de audienţele din Liga 1 şi sugerează că spectatorii trebuie păcăliţi printr-o reformă de formă. „Federaţia a chemat o firmă din Olanda, care să ne facă nouă campionatul”, a rezumat situaţia preşedintele LPF, citat de DolceSport.ro. Amestecul asiduu al Federaţiei în treburile interne ale Ligii e deja rutină scrâşnită.

Amatorism de firmă
Ceea ce nu observă FRF, tocmai pentru că se află sub nasul ei, e audienţa „naţionalei”. La primul meci cu Polonia, din noiembrie, s-au înregistrat 2,5 milioane de telespectatori. La al doilea, din iunie, 1,4 milioane. Iată peste un milion şi ceva de subiecţi cărora Burleanu poate să le studieze, pe îndelete, şi ceafa, nu doar profilul.

Scăderea asta nu stârneşte întrebări la FRF. E clar, suporterii au mimat ataşamentul până la 0-0. După care s-au orientat spre alte echipe, alte cetăţenii. Federaţia n-are nicio răspundere pentru demagnetizarea publicului. Ea doar a ales staff-ul tehnic, a gestionat relaţia cu jucătorii şi cu bonusul de la UEFA, a fluidizat accesul excursioniştilor din AJF-uri la meciuri. Restul e subţirea moştenire, valoric vorbind. FRF are pe mână un „brand uriaş”, cea mai populară echipă de fotbal din România, şi nu găseşte soluţii s-o „dinamizeze”. Se mobilizează numai la scară mare. Ar şti imediat ce trebuie făcut dacă s-ar ocupa de 16 echipe, 16 branduri deodată.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

dan (2 comentarii)  •  9 iulie 2017, 10:18

Pai cine vine sa vada niste afonii cu cercei in nas si in urechii care castiga sute de milioane pe luna Cand joaca un mei cumiza international (cupe europene sau calificarii la mondiale sau europene) cade in cur si le sare mingea din picior .Asa ca nici de acum in 100 de ani nu o sa vina lumea sa vada ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Augustin (1 comentarii)  •  9 iulie 2017, 12:23

Faptul ca a dus Supercupa la Botosani demonstreaza ca Burleanu este un limitat in gandire si intr-ale fotbalului. Sa iei 2 echipe fara suporteri din sud si sa le trimiti la Botosani arata ca Burleanu este o marioneta executanta pusa sa conduca fotbalul romanesc

Fane (104 comentarii)  •  9 iulie 2017, 13:49

@Augustin-Daca jucau in sud,venea "galeria"Hei,Hei,Voluntari,vreo 50 de insi si poate inca vreo 200 de prieteni si familiile jucatorilor si 50 "galeria"Viitorului. La Botosani probabil vor fi cel putin 3.ooo de spectatori.

Carol K (309 comentarii)  •  9 iulie 2017, 14:40

Suporterul abia mai poate respira de cate meciuri i se baga pe gat saptamanal la toate televiziunile,pe net.Suprasaturatia este principala cauza a scaderii interesului.Putinul interes se concentreaza acolo unde stie el ca a pariat si situatia e pe muchie chiar potrivnica.Burleanu vrea 16 echipe ca sa ce ? Sa lungeasca o zeama si-asa lunga,un amestec de plictis,neputinta si diletantism.La care in ultima vreme s-au adaugat rezultatele ciudate menite sa nu lase o echipa sa evadeze din platon mai ales in Play Offffff !!! Asta ar insemna prabusirea audientelor la nivelul celor din Play Out...Competitia nu are nerv,este unul indus artificial prin repetare vezi doamne derbiul Steaua-Dinamo e de patru ori nu doar de doua,mai adauga si o dubla intalnire (dirijata) in Cupa si s-a fasait si asta,gata,s-a banalizat,nu mai intereseaza aproape pe nimeni.Eu acum astept un Viitorul-FCSB nicidecum Dinamo-FCSB...a fost candva,gata,sa nu exageram,de nu ar fi nu s-ar povesti...Domnule Burleanu vrei o competitie cu nerv convinge televiziunile sa accepte varianta cu 10 echipe.Acolo sa vezi lupta,fiecare punct pierdut poate insemnna retrogradarea sau titlul.18 etape...Suficient ! Faci un 4+4 si ultimele doua retrogradate din regular.Din Play Off (tur-retur) ai campioana iar de dincolo mai ai o retrogradata si una pt baraj.In total 24 etape ...SUFICIENT ! Repet,lumea vrea nerv,nu zeama lunga si nici final tensionat dirijat de televiziuni ca totul sa fie decis in ultima etapa.A mers asta in 2 ani din 3...Gata,s-a prins lumea,ce-i mult strica.

iudmr (1 comentarii)  •  9 iulie 2017, 14:59

Consilier si antrenor pe bani publici, conflict de interese, fara reactie de la dna, deocamdata. https://ardealnews.ro/2017/07/08/cu-milioanele-de-la-primarie-bc-mures-se-apuca-de-achizitii/ Plus ASA insolvent dar cu bani publici de la mafioti pentru mafiot.

exidpol (100 comentarii)  •  9 iulie 2017, 15:12

-unde credeati ca poate ajunge fotbalul condus de nashu si corleone...?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  9 iulie 2017, 16:16

...publicul nu mai poate fi adus pe stadioane orice s ar incerca ...intr o tara saraca plina de oameni mediocrii pusi pe furat ...de ce s ar umple stadioanele de fotbal ...etapa de etapa .

luis (3 comentarii)  •  9 iulie 2017, 21:08

Ce rost are sa te uiti la sezonul regulat al Ligii 1, daca, dupa terminarea acestuia, punctele se injumatatesc si echipele o iau, iar, aproape de la zero? Ce rost are sa te uiti la play-off, daca tot te-ai obisnuit sa nu-ti bati capu' cu bambiliciul Ligii 1, inca de pe cand se juca sezonu' regulat?

JFM (155 comentarii)  •  10 iulie 2017, 1:14

Dupa ce-ti castiga Voluntari Cupa si Supercupa ce pretentii sa mai ai de la acest campionat ? Pur si simplu il ignori,nici FC Scornicesti nu era impinsa de la spate in halul asta.

alex (345 comentarii)  •  10 iulie 2017, 16:19

Nimic mai fals ce crede *** intr-o nemeritata functie de conducere despre interesul suporterului autohton vizavi de aceasta competitie. Vina pentru dezinteresul si declinul fotbalului romanesc il poarta toti acesti conducatori habarnisti, incompetenti si corupti perindati de-a lungul deceniilor la conducerea Federatiei si a Ligii ce au aruncat acest minunat sport intr-un haos si o criza fara precedent de la infiintare si pana acum, incat la orizont in momentul de fata nu se intrevede nici o solutie concreta de relansare indiferent de sistemele gandite si adoptate de aceste minti luminate ce pastoresc acest fenomen atat de iubit de masele largi de public.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cristi (8 comentarii)  •  12 iulie 2017, 12:53

Cand aud asta cu "sa facem cu 10 echipe ca daca sunt mai multe e zeama lunga..." In tarile cu 20 de echipe in primele doua ligi, acolo cum o fi zeama? Ce ne mai incurcam cu 10, mai bine sa fie direct 6 echipe ca sa fie toata lumea sigura ca Fcsb ia campionatul ca sa nu mai aibe Becali emotii pe al TAS. Si propun sa aleaga el echipele pe care le vrea in prima liga ca si-asa este demult stapanul ei. Ca am impresia ca toate sistemele astea cu play-off play-out si 14 echipe il cam incurca sa ia titlul. Si sa nu se mai numeasca Liga 1 ci Liga lui Gigi ca tot am avut Liga lui Mitica,acum a lui Gino. Da-i incolo pe suporteri de ce sa se mai joace fotbalul pt ei,si de ce sa fie reprezentate cat mai multe zone din tara? Si pana la urma vad ca nimeni nu spune adevarul verde. La ce sa mai vina lumea la stadion,sa vada cum sunt ajutati grosolan de arbitri Nasu' si Finu' adica Hagi si Becali? Sa vada cum sunt impinse de la spate cele mai favorizate echipe din ultimii 4 ani,Viitorul si Fcsb? Cand s-a trecut la un campionat cu 14 echipe s-a spus ca se vor condensa valorile. Si s-au condensat dar tocmai in faza Play-off-ului ! E singura parte de campionat care intereseaza in special pe suporterii celor mai mari echipe Dinamo,Fcsb,Cfr,Craiova,Viitorul,Astra. Deci ce sa mai asteptam, Liga 1 cu 6 echipe. Si bineinteles,Fcsb sa ia mereu titlul ca Becali sa mearga in UCl ca sa ne aduca bani,deoarece,nu-i asa,este salvatorul fotbalului romanesc,pe care il va salva la fel cum a facut-o si cu FC Brasov,care si-au cam meritat soarta la cate blaturi au facut cu Fcsb de-a lungul timpului. Chiar nu vedem cat de penibili suntem? Si ne mai intrebam de ce nu avem jucatori pt echipa nationala.Pai de unde sa-i iei,din prima liga plina de straini? Astora cu "zeama lunga",pai tocmai asta era rolul unei prime divizii cu 18-20 de echipe,pt ca gaseai usor jucatori romani valorosi,era un Ceahlaul,Gloria Bistrita,FCM Bacau,Farul,"U" Cluj,Sportul Studentesc,FC National,erau echipe de traditie care dadeau jucatori buni,aveau de unde transfera echipele mai mari .Astazi de unde sa iei,din LIga 2-a unde nivelul e destul de slab? Si in fond ce fotbal sa avem la cat de precar este finantat. Daniel Pancu avea dreptate,solutia este banul public. Dar cu masura,mai ales cand e vorba de salarii astronomice si nesanatoase pt o tara destul de saraca. Tocmai de asta marea luptatoare anticoruptie,multipla medaliata pe la ambasade si regate,care isi misca cu greutate fundul urcand pe treptele de la DNA ar trebui sa nu mai viseze atat la mustata lui Dragnea si sa se uite si spre sport,acolo unde poate fi vorba de coruptie adevarata,delapidarea banului public cum s-a intamplat la CEO Oltenia si Pandurii Tg Jiu. Si cum se face ca SRI-ul imediat poate da interceptari ale politicienilor dar nimic despre patroni si jucatori din Liga 1 care ar face aranjamente. Cum asa,nu se mai fac blaturi? Sau mai nou intelegerile ascunse se fac doar din priviri,sau prin biletzele si scrisorele,sau cum,de reusesc sa pacaleasca vigilenta SRI-ului,cea mai finantata institutie din Romania? Chiar,fiindca in toate domeniile stim sigur ca exista agenti acoperiti,mai ales in presa,doar in fotbal nu sunt? Vedeti oameni buni,pana cand nu vom avea si la noi un Calciopoli investigat pe bune,nu niste gogosi aruncate opiniei publice de DNA,care sa se lase cu niste condamnari si cu niste retrageri de titluri si retrogradari,nu vom avea un fotbal jucat corect doar pe teren si finantat sanatos,nici suporterul nu va simti ca merita sa mai asiste la un fenomen extrem de corupt. Dar Romania este grav paralizata de cancerul numit "statul de drept", in traducere "justitie selectiva si discretionara" al carui scop precis este executia oricui deranjeaza si nu de a ancheta ,folosind corect legile justitiei echidistant si indiferent de numele celor banuiti de coruptie. Dar in Romania nu va exista niciodata un Parchet General pe bune,care sa nu raspunda la comenzile unora din Serviciile Secrete romanesti sau a unor masoni din afara tarii,care iti pun si medalii la gat ca sa le fii servitor credincios.

Comentează