Ridicolul e numai unul
Parlamentarii cheamă membri ai CSAT să dea raportul despre echipa lui Lăcătuş. Marca Steaua a devenit problemă de siguranţă naţională

Scandalul dintre CSA, FCSB şi FRF părea să fi traversat toate cercurile penibilului. Părea că intrase în zona de perpetuum mobile mocnit. Dar, din această instalaţie de zgomote, aburi şi interese, nu avea cum să lipsească Parlamentul.
Când ai nevoie de el, să dezbată şi să supună la vot o lege nouă pentru sport, vine în cinci minute. Din vacanţă, din campanie, din delegaţie, de la Euro, de la premierea olimpicilor, de la bufet. În ultimul an, Parlamentul a aprobat intonarea imnului şi la competiţiile interne. Atât au făcut legiuitorii pentru sportivi.
Când e rost de un exerciţiu de imagine, parlamentarii adulmecă problema mai repede ca vulturii hoitari. Primul care a sesizat potenţialul schismei fotbalistice a fost senatorul Traian Băsescu. Ca stelist, rapidist şi fost comesean al lui Becali, a reacţionat pe Facebook, reproşându-le generalilor că „au şters numele Steaua Bucureşti din fotbalul european”.
Senatorii, selfie cu atacul de la Smârdan
Mănuşa populismului a fost aruncată. Colegii de cvorum ai lui Traian Băsescu au răspuns provocării. Senatorii din Comisia de Apărare şi-au suflecat mânecile, în semn de credibilitate, au descheiat primul nasture de la cămăşile Octav Băncilă, colecţia iarnă-primăvară 1907. Şi au trimis cu şut o invitaţie la MApN. „Problemele secţiei de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti ajung pe agenda Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat”, precizează comunicatul senatorilor, preluat de Ziare.com. Echipa de fotbal a Armatei a devenit, iată, un pilon al siguranţei naţionale. Un motiv de preocupare. Şi încă nu joacă nicăieri. Când o să joace, Comisia de Apărare va alinia antrenorii la raport.
Întâiul agricultor al Armatei
Liberalul Iulian Dumitrescu, şeful Comisiei de Apărare, i-a chemat la discuţii pe ministrul Gabriel Leş şi pe şeful Statului Major Nicolae Ciucă. Senatorii nu se încurcă în ierarhii. Merg la sigur. Au chemat fix numărul 1 şi numărul 2, deşi responsabil cu problemele secţiei de fotbal a CSA e numărul 7.
Ministrul Leş nu e militar. Profesia lui de bază e aceea de economist, trecut prin Academia lui Gabriel Oprea. Înainte de MApN, conducea Agenţia de Plăţi şi Intevenţie în Agricultură, filiala Satu Mare. A fost luat, ca Peneş Curcanul, direct de la coarnele plugului şi înrolat. Ştie politică, agricultură, prin tradiţie ar trebui să se priceapă şi la fotbal.
Dar pentru Nicolae Ciucă, fost comandant al Scorpionilor Roşii, singurul general român care a condus personal o bătălie, discuţia despre echipa de fotbal şi marca Steaua va fi o revelaţie. Când îşi câştiga gradele pe câmpul de luptă, nu preconiza că va da socoteală pentru isprăvile camarazilor promovaţi în birou sau pe terenul de fotbal. Printre alţii, şeful Statului Major va fi chestionat despre 4-4-2 de eterna speranţă a clienţilor, Şerban Nicolae, fost jucător la Mecanică Fină, „pe atunci, o echipă importantă din Divizia B”, scria el în CV.
Discuţii de dragul voturilor
Şi ministrul Leş, şi generalul Ciucă fac parte din CSAT. Legea îi obligă să dea periodic raportul în Parlament. Din lunga listă de atribuţii a Consiliului, niciuna nu se referă la fotbal, la sport, la mărci, branduri şi promovări în Liga 1. Oricum, acest ritual de carnaval civil, această serbare a puştilor de carton, semiautomate, cu muniţie de hârtie, contează doar ca manevră de PR şi strategie contra plictisului.
În goana lui după iluzii optice contra voturi, politicianul român e în stare să treacă peste lucruri mai adânci, nu doar peste ruşine sau peste nisipul din ghetele unui general al deşertului. Discuţia din Comisie n-are cum să lămurească viitorul mărcii Steaua sau al echipei lui Lăcătuş, n-are cum să aducă nimic util cetăţeanului, microbist sau nu. Doar se cocoaţă pe o criză, ca musca la arat, cum se spune pe la APIA.
În aceeaşi zi cu discuţiile, aminteşte Ziare.com, vor fi depuse dosarele pentru postul de comandant al CSA. Asta e, într-adevăr, o miză demnă de parlamentari. Să facă marcaj în zonă, dar şi om la om, înaintea numirilor în funcţii.