Steaua lui Frankenstein
CSA şi echipa lui Becali au totuşi un lucru în comun: decupează din reguli şi din istorie doar peticul de care au nevoie

Dincolo de hotărârea judecătorească, prin care echipa lui Becali pierde dreptul la numele Steaua, începe jungla. Luptând să supravieţuiască în memoria colectivă, fiecare tabără trage de lianele ei, de sforile ei, de pârghiile ei, de generaţiile ei. Pe celelalte le alungă din poze.
Pentru FCSB, regulile vor fi pliate de FRF şi LPF. Articolul 2, alineatul 1, din Regulamentul FRF, ediţia 2016, prevede că echipele pot solicita „schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliaţi numai în perioada dintre două ediţii ale campionatului”. Alineatul 4 adaugă că depunerea cererii este posibilă numai între 1 şi 30 iunie. Dar, fiind vorba de Gigi Becali, afiliatul nostru, clientul nostru, orice dată şi orice oră se pare că sunt optime pentru depus formulare. „Cu siguranţă se va aproba, nu este niciun fel de problemă”, s-a antepronunţat un membru al CEx al FRF, citat de digisport.ro.
Pe aici, prin MTS, se trece!
Cât despre CSA, această grupare se supune umil şefilor din fotbalul municipal. „Vom porni de unde ne va înscrie AMFB-ul„, a declarat, în conferinţă de presă, comandantul Cristian Petrea. Deocamdată, AMFB-ul nu permite înscrierea directă în Liga a 4-a, dar, la sfârşitul sezonului competiţional, regulamentul poate fi rechiziţionat, încartiruit şi instruit, astfel încât să corespundă nevoilor Armatei.
Ca detaliu de atmosferă civilă, AMFB-ul n-are dreptul să organizeze competiţii, din 21 noiembrie 2016. După o inspecţie prin actele asociaţiei, MTS a dat Ordinul nr. 1073, prin care retrage certificatul de identitate sportivă. AMFB a contestat la tribunal decizia şi şi-a văzut de treaba organizatorică, scrie site-ul sportb.ro. Procesul e pe rol la Curtea de Apel Bucureşti, cu primul termen pe 5 aprilie.
Din fericire pentru Armata nerăbdătoare, ordinul cu pricina a fost dat în anul tehnocrat. Numai o scăpare inexplicabilă l-a păstrat în vigoare. Probabil ministrul Dunca încă radiografiază prin sediu. Dacă nu anulează regretabila moştenire, se va trezi cu radare la poarta MTS. Şi cu tancurile ataşate de ele. Când e vorba despre fotbal, MApN nu umblă cu mănuşi de camuflaj.
Finul primar, naşul contribuabil
Echipa antrenată de Ion Ion va evolua pe terenurile de antrenament din Ghencea. Trebuie amenajate până la toamnă, dar „avem soluţii”, susţine şeful CSA. Şi bani publici să le pună în practică. Becali contează pe afinităţile cu Primăria Capitalei: „Eu am stadion, Arena Naţională, că o am pe fina la Primărie„.
Bătălia retorică nu se dă pentru a cuceri mulţimea de suporteri. Se dă pentru a-i convinge pe fanii din fruntea instituţiilor să pună ştampila cu „garantat”. Spectacolul declaraţiilor nu e destinat maselor, ci găştilor din arborele birocratic. De aceea nu s-a grăbit Becali să ţină cont de verdictul din Apel. Pentru că are încă acces la unele butoane, nu mai vorbim despre panoul de comandă din Federaţie. Nici nu trebuie să formuleze Becali doleanţa, că se aprinde ca pomul de Crăciun sau ca televizorul cu lămpi, când dai cu pumnul în el.
De aceea se grăbeşte CSA să-şi popularizeze „proiectul mic”. Nu se ştie cât durează mandatele, cum se schimbă gărzile prin birouri. Dar, în ciuda vitezelor diferite, cele două tabere au un lucru în comun: lipsa de respect faţă de regulile fotbalului. Interpretarea e în toate, ca stejarul în ghindă. „FC poate veni şi de la fă ce…”, filosofează federalii.
„Continuatoarea Stelei suntem noi”, insistă comandantul Petrea. Continuitatea asta include 14 ani neîntrerupţi de vise. Armata a sforăit în bocanci şi-acum se recomandă drept Frumoasa Adormită. Somnul CSA, nu altceva, l-a produs pe Becali patron în fotbal şi a alimentat hegemonia lui asupra jucăriei generalilor.
În loc să-şi asume mutantul juridico-sportiv, născut prin privatizare, cu tot cu morala de rigoare, Armata repetă figura. O produce pe mireasa lui Frankenstein şi-i dă vocea suavă a Fiarei. Totul, după acelaşi tipar de cârpeală, uşor de destrămat în instanţă, dacă există voinţă politică.