Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Vom avea şi doctori în navetă

Dacă demagogie nu e, e improvizaţie. MEN scoate cluburile şcolare din liceele sportive şi maratonistul din elevii de gimnaziu

Permalink to Vom avea şi doctori în navetă
joi, 16 martie 2017, 9:43

De grijă că „elevii se plictisesc la şcoală”, ministrul Educaţiei ţine morţiş să-i oblige la mişcare în afara clasei. Întâi, Pavel Năstase a anunţat introducerea informaticii ca materie obligatorie, la gimnaziu. Nu toate şcolile din România au computere. E un fapt. Şi un paradox, pentru un stat care a cheltuit sute de milioane de euro pentru licenţe Microsoft. E drept, din 2014 şi după anchetele penale, statul român nu mai cumpără acum licenţe de niciun fel. Trebuie să le plătească şcolile, din fonduri proprii.

Acum, poate vă întrebaţi de ce guvernanţii s-au grăbit să comande săli de sport pentru şcoli sau manuale digitale, în loc să cumpere computere? Pentru că preţul corect al unui computer îl ştie toată lumea.

Aşa s-a călit atletul
Nu există suficienţi profesori de informatică. Şi nici suficient populism pentru a racola peste noapte programatori din industria IT. Pavel Năstase are un plan B doar pentru partea cu lipsa calculatoarelor. „Ne-am gândit”, vorbeşte în numele neuronilor săi, dar nu numai, „ca aceste ore să se ţină la judeţ sau în cea mai apropiată localitate unde sunt calculatoare”.

Cu alte cuvinte, elevii din mediul rural trebuie să meargă în excursii la oraş „la sfârşitul săptămânii sau chiar în cursul săptămânii”, după ore sau chiar în timpul orelor. Evident, nu toate şcolile au microbuz.
Ca şi cum drumul până la şcoală, peste deal, nu era destul de tonifiant, acum elevii trebuie s-o ia şi pe câmpie, până la şosea, să ia autobuzul până în „cel mai apropiat loc”.

Trebuie să fii un veritabil excursionist în funcţie sau un turist la catedră să ai asemenea inspiraţii. Dacă ar merge doi-trei kilometri prin ger sau prin noroi, poate ministrul şi-ar reconsidera soluţia. Ar reorganiza anul şcolar. Să se facă ore numai vara, când drumurile sunt practicabile.

Dezbinarea sportului şcolar
Pavel Năstase are idei şi despre liceele sportive. A trimis o notă către inspectoratele şcolare, prin care desparte liceele cu program sportiv de cluburile sportive şcolare din cadrul lor. Există, din noiembrie 2011, o lege de organizare şi funcţionare a cluburilor sportive şcolare. Nota ministrului Năstase nu ţine cont de ea.

Şi totuşi, a fost luată în serios. La Constanţa, scrie presa locală, sportivii de la LPS „Nicolae Rotaru” nu se mai pot antrena în sala şcolii. Trebuie să se plimbe cu ghiozdane şi echipamente la sala Clubului Sportiv Şcolar Nr. 1. La sala veche, nu la cea nouă, aflată în construcţie de aproape opt ani.

Ironia epuizantă e că şi sportivii de la CSS 1 umblă prin oraş, în căutare de săli. Contra cost, dacă sunt săli deţinute de MTS. „Statul plăteşte chirie la stat. Nu se poate aşa ceva”, constata directorul clubului şcolar, în „Ziua de Constanţa”.

Marja de 42,16 km
Ce rost are măsura? Numai ministrul Educaţiei ştie. Mai multe entităţi cu sport şcolar înseamnă mai multe motive să ceri bani de la buget. Înseamnă că MEN a făcut ceva. A dublat numărul de unităţi cu profil de sport intensiv. Din 61, a făcut 122.

„E calea cea mai sigură de îngropare a sportului şcolar de performanţă”, comenta directorul LPS Constanţa, potrivit sursei citate. Ei, să nu fim pesmişti. Deocamdată, pare doar calea spre dezmembrare. Şi spre mărirea alocaţiei, cu spor de navetă.

Mesajul ministrului a fost clar, încă de la primul comunicat cu greşeli de gramatică. Scopul lui în sistem e să dea eroare, cu „o marjă de plusvaloare”. A rezolvat problema sportului în şcoli. A tăiat de unde era prea mult, la LPS-uri. Unde erau prea puţine orele de maraton, a adăugat. Cu puţin noroc, ne vom mândri cu medalii şi în cursa spre computer.

O singură măsură mai are de luat Pavel Năstase, pentru a-şi desăvârşi opera în Educaţie. Să dea o notă prin care să despartă manualele de coperţi. Să nu mai care elevii toate paginile, zi de zi. Să fie ghiozdanul mai uşor în drum spre antrenament sau spre calculator.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

Ramon (125 comentarii)  •  16 martie 2017, 11:21

mai sunt numai 20 de ani până vom începe să numărăm cei 20 de ani brucanieni după care vom ajunge cum a fost Italia acum 20 de ani! Acum (numai) 13 ani se lansa un program național de construire de săli de sport (eu - fericitul de mine! - am avut, la liceu, 2 săli de sport și - ghinion! - nu s-a lipit mingea de handbal de mine!). Spuneți-ne dvs după acești 13 ani câți campioni olimpici (mai) avem ? De ce s-au construit cele 400 de săli pe vremea lui Năstase ? Simplu, pentru a se deturna bani firmelor de construcții (cine a calculat câtă tablă s-a pus pe acoperișuri, câte coșuri de baschet sau porți de handbal) pentru campania electorală a lui Ady. Am fost atunci într-un orășel, acum muncipiu, care nu avea niciun stâlp fără steguleț cu votați Adrian Năstase președinte! Apoi am luat-o de la capăt cu dotarea școlilor cu soft educațional, licențe Microsoft (aveți acasă așa ceva ?) și cu mari programe naționale de carduri de sănătate și rețete. Știți cât de bine funcționează și cum se strică pentru ca medicii să-și poată bifa numărul de consultații! Așadar, acum trebuiesc trimise PC uri la sate. Le va număra cineva, dacă ele vor ajunge ? Îmi spunea un inspector școlar că i s-a dat să semneze o achiziție de vreo 40 de computere pentru școală sau inspectorat. Niciunul nu a ajuns, așa că cei implicați în proiect au ajuns să-și aștepte grațierea (dacă nu cumva or fi scris vreo 20 de cărți, precum patronul dvs). Și de aia trebuie acum să dotăm școlile cu computere, pentru a aloca bani de deturnat.

talpaiadului (4 comentarii)  •  16 martie 2017, 14:57

Cam ii aud pe astia cu sportul scolar mi se face parul maciuca. Cand cele doua ore pe saptamana sunt total inutile si o pierdere de timp pentru ca nu se face nimic, cu exceptia celor cativa baieti care aresteaza o minge de fotbal sau de baschet si joaca in legea lor, hai sa bagam mai multe ore de sport. Nu, nene, sportul scolar ar trebui ori implementat in mod serios (ceea ce este imposibil deoarece marea majoritate a profesorilor de sport sunt niste tarati intelectual si niste puturosi si de asemenea nu exista interes nici din partea elevilor, multi dintre ei fiind scutiti de sport, ca, de, fiecare cunoaste un doctor sau poate da spaga), ori, mai bine, renuntat la el din programa scolara. Sportul este minunat pentru sanatatea fizica si mentala, atat timp este practicat, altfel degeaba ai zece ore de sport in fiecare saptamana daca ti le petreci fumand la veceuri sau in vreun bar vis-a-vis de scoala. Orele de sport in care nu se face nimic sunt daunatoare pentru sanatatea elevilor.

Costin (22 comentarii)  •  17 martie 2017, 19:48

Mai degraba cadrele didactice sunt plictisite de facut sport cu hartiile si nu educatie fizica, inspectoratele scolare propun si propaga iluzii in asteptarea verdictului politic , cel mai adesea in pteajma cresterii salariale. In tot acest timp copiii nu au de indeplinit decat visurile pierdute ale propriilor parinti, nevoiti sa contribuie la fondul clasei pentru cafeaua de dimineata si eventual pentru materialele didactice de tortura sau plictiseala.

Comentează