Dragnea şi roboţii
Profitând de neatenţia autorităţilor, două multinaţionale au finanţat elevii români finalişti în competiţiile de robotică ale NASA

Liviu Dragnea şi suita, adică Guvernul României, vor să afle despre implicarea multinaţionalelor la protestele din Piaţa Victoriei. „Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune”, a spus şeful PSD. E drept, zvonuri răspândite tot de el şi ecourile lui. Dar ideea e că iese fum, prin urmare ar fi de dorit să existe şi-un spectacol pirotehnic.
La coadă la Disneyland
„Aştept şi eu în continuare de la domnul preşedinte Ţuţuianu să spună informaţiile pe care le poate spune şi pe care publicul trebuie să le ştie”, a anunţat Dragnea, citat de Mediafax. Problema e că, de când conduce Comisia de control a SRI, Adrian Ţuţuianu şi-a luat personajul în serios şi e tot mai secretos.
I-a transmis lui Dragnea să facă o cerere: „Dacă vrea cineva să ne ceară să verificăm ceva, ne adresează o solicitare”. Motivul pentru care Ţuţuianu şi-a trimis şeful suprem să stea la coadă la Comisie e simplu. Încearcă să câştige timp. De două săptămâni investighează speţa multinaţionalelor. „Am trei oameni care spun că au fost obligaţi de firmă să protesteze”, a mărturisit el, exclusiv în presă. Trei, plus Walt Disney, „exemplu istoric”, pe care l-a demascat, „lucra pentru CIA”.
De la trei oameni până la câteva sute de mii e o demonstraţie lungă. Dacă avea spirit practic, Ţuţuianu anunţa de pe acum că Pluto i-a mâncat tema. L-a văzut însuşi preşedintele Senatului pe suspect, manipulând din codiţă şi fluturând urechile blegi, la miting: „Până şi câinii au venit să protesteze!”. Copii, multinaţionale, treacă-meargă, dar când apar câinii, nişte câini uite-aşa, cât o pisică de Bruxelles, parcă ţii de ciolan mai cu viaţă.
Dar mai trist este elevul român…
Iată acum nişte date pe care nu le poate spune Ţuţuianu, deşi publicul le ştie. La sfârşitul anului trecut, patru elevi din Timişoara s-au calificat în finala unui concurs internaţional de robotică. „Tineri supradotaţi, ambasadori ai României la nivel mondial”, i-a prezentat inspectoratul şcolar judeţean.
Într-un comunicat zguduitor, „Tristă este căprioara…”, ISJ Timiş lansa un apel la „oameni de bine” pentru a finanţa participarea la finala din Boston. Era nevoie de 6.400 de dolari, „costuri de transport, cazare şi hrană”.
Cine n-are multinaţionale să-şi cumpere
Primăria Timişoara, care a dat de-a lungul anilor milioane de euro către SRL-urile din fotbal, nu mai avea de unde. Consiliul Judeţean Timişoara, care, la fel, a cheltuit cu spor pentru culori, nu mai avea de unde. Dragnea şi Grindeanu, lefteri, ca după Sărbători. Abia aveau bani să treacă Oceanul, să-şi finanţeze covrigii şi selfie-ul la dineul lui Trump. MTS şi MEN, chitic. Deplasarea minorilor supradotaţi în afara şcolii nu intră în atribuţiile lor. E treaba Ministerului Muncii, dar numai dacă sunt minori care se deplasează prin piaţă.
Cu excepţia ISJ, nicio instituţie a statului n-a răspuns la urgenţa elevilor timişoreni. De ce ar fi făcut-o? Copiii n-aveau nici măcar nota scăzută la purtare, nu mai vorbim de cazier. Guvernul Grindeanu n-a considerat că trebuie să dea vreo ordonanţă, presat de Pactul european pentru tineret şi Strategia de la Lisabona, din noiembrie 2005.
Dar cei patru elevi de la „Carmen Sylva” au ajuns, până la urmă, pe 27 ianuarie, la finala din Massachusetts. Finanţarea a venit de la o multinaţională, o instituţie bancară.
Nu preconizau inteligenţa
La o zi după apelul ISJ Timiş, a fost anunţată şi donaţia. „Am primit foarte multe telefoane, nu ne aşteptam să existe aşa o mobilizare”, a spus inspectorul-şef, citat de „Adevărul”. A motivat că ISJ a aflat „foarte târziu” de calificare, de aceea n-a avut bugetul pregătit. Ca de obicei, a fost luat prin surprindere de inteligenţa şi orarul copiilor.
Iată încă o temă pentru Adrian Ţuţuianu: comunicarea dintre SRI şi inspectoratele şcolare. Ştiau serviciile, au informat factorii de răspundere despre participările anuale ale elevilor din Timişoara la concursuri NASA?
Tot în ianuarie, o altă echipă timişoreană, de la „Grigore Moisil”, s-a calificat în finala unui concurs de robotică, la Amsterdam. Pentru ei, o publicaţie locală a organizat strângerea de fonduri. Sprijinul, de 3.000 de euro, a venit tot de la o multinaţională, scrie Tion.ro. Cei cinci elevi şi mini-roboţii lor au câştigat concursul din Olanda.
Din păcate, roboţii aceştia nu înfierează, nu anchetează, nu se autosesizează. Nu joacă fotbal. Nu au simţul afacerilor, ca hackerii din Alexandria. Nu pot conduce cabinete, ministere sau comisii, nu pilotează microbuze, nu scriu legi după dictare, nu le aprobă la comandă, nu au placa stricată la microfon.
În general, sunt lipsiţi de orice utilitate în bucătăria de partid. Să-i finanţeze multinaţionalele, dacă vor. Statul nu e obligat. Nu scrie nicăieri în Constituţie despre dreptul universal la robot. Dreptul ăsta e privilegiul celor realeşi definitiv, ca Liviu Dragnea.