Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ne pleacă savanţii

Închisorile din România oferă condiţii de vis pentru descoperiri ştiinţifice. Ca dovadă, au scos cercetătorul din omul de fotbal

Permalink to Ne pleacă savanţii
miercuri, 25 ianuarie 2017, 10:45

Şcolile din oraşe sunt supraaglomerate. În majoritatea lor, se învaţă în două schimburi. La unele, chiar în trei schimburi, de când a apărut clasa pregătitoare, menită să reducă aglomeraţia din grădiniţe. O şcoală din Bucureşti, de exemplu, a decis în toamnă ca ora să fie de 35 de minute, pentru ca toţi elevii înscrişi să prindă loc în program, precizează Digi24.ro.

Mâini murdare şi fără laboratoare
Acum guvernanţii propun reducerea bugetului pentru Educaţie. Şcoli noi? Durează prea mult construcţia. Laboratoarele din şcoli ori nu există, ori sunt transformate în sală de clasă. Copiii pot creşte armonios şi fără să vadă la microscop faimoasa foiţă de ceapă, înmuiată în cerneală.
Unde şcolile nu sunt supraaglomerate, se ajunge greu la ele. Nu sunt microbuze şcolare, nu sunt elicoptere, pentru vreme de ploaie. În toate şcolile, aceeaşi problemă: grupuri sanitare fără apă, fără săpun sau fără ambele. „Laptele şi cornul”, cu variantele lui, care de care mai bogată în fibre, uneori ajunge, uneori nu. Pentru unii elevi, cum arăta un reportaj la ProTV, e masa principală a zilei. Unul din patru copii din România, arăta o statistică UNICEF de anul trecut, trăieşte sub pragul sărăciei. Adică un milion de copii.

Deţinuţii au bursă de cercetare
Dacă elevii ajung pe băncile universităţilor, află că nici acolo nu există condiţii propice pentru curiozităţi intelectuale. În 2013, fondul pentru cercetare ştiinţifică a fost tăiat cu 50 la sută, de Guvernul Ponta, apoi sporit de acelaşi cabinet cu 2 la sută. Tinerii cercetători au fost ademeniţi să rămână în ţară cu burse lunare de 600 euro. Cam tot atât cheltuie statul român lunar cu fiecare deţinut, conform ANP.
De aceea au şi devenit închisorile ultima redută a studiului şi cercetării ştiinţifice din România. Nu mai puţin de 188 de cercetători condamnaţi penal au publicat în ultimii patru ani un total de 400 de lucrări. Apogeul a fost atins în 2015, când au văzut lumina tiparului 331 de opusuri. Spre comparaţie, în acelaşi an, Biblioteca Academiei Române a publicat doar 12 cărţi, dintre care un album şi două cataloage de expoziţii.

AMR Premiul Nobel
Noroc cu deţinuţii din lumea fotbalului. Lucrau simultan la două-trei descoperiri. Sau scriau 30 de ore din 24, în transă. Conform procurorilor DNA, citaţi de Ştirile ProTV, unii deţinuţi dădeau gata o lucrare de 180 de pagini în şase ore. Nimic nu-i anunţa pe scriitorii savanţi care zăceau în şefii de cluburi. Cristi Borcea crea numai la xerox, Gigi Becali emitea perle eminamente audiovizuale. George Copos punea lupa doar pe istoria propriilor buzunare. Detenţia a eliberat geniul din ei.

După ieşirea din închisoare, rămaşi fără resurse bibliografice şi cadru fertil pentru experimente, au încetat să mai producă. Şi-au pierdut concentrarea. I-a părăsit muza, s-a ars becul. N-au mai cerut referinţe de la universitari pentru teoriile lor. Ca să-l parafrazăm pe Becali: a dispărut autorul Gigi şi-a reapărut Gheorghe. Poftim metamorfoză!

Guvernanţii vor să dea o ultimă lovitură cercetării ştiinţifice. Lovitura de graţie, „Pinalti”-ul din minutul 91: să elibereze potenţiali savanţi ori să împiedice accesul acestora în spaţii adecvate studiului aprofundat. Susţin că au „motive umanitare”. Dacă era vorba de un milion de deţinuţi care trăiesc sub pragul sărăciei, era de înţeles să nu-i exploatezi intelectual.

Dar e vorba de câteva mii de minţi suficient de luminate încât să-şi fi procurat din timp cantităţi industriale de lapte, corn, măr, iaurt şi struguri negri, spălaţi în prealabil. Nu mai au grija descinderii de mâine. Îi frământă doar ipoteza de lucru pentru următorul volum.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

moka (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 12:21

Superb!

alex (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 12:37

Doamne cat am putut sa rad :)))... la inceput, pe urma am realizat ca totul este foarte trist. Genial articol!

mihnea (4 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 14:30

Felicitari dar din pacate foarte trist ce se intimpla!

StefanCM (113 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 15:02

Genial +1

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 15:59

mama, atita verva mai rar ! Oare cine o fi fost Jurnalistul anului ? Nota 10 si pentru cel care a ales o poza cu unul dintre savanti, inconjurat de zeci de reporteri, un savant ca Copos. Maria, n-ar fi bine ca Dr Agnea sa gratieze si elevii ? Vezi, eu dau si solutii.

Cristi D. (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:11

Ma ingrozeste gandul ca vom fi dati inapoi cu 10-15 ani odata cu schimbarea Codului Penal. Toti afaceristii astia dubiosi, toti milionarii de carton, toti politicienii slinosi care au infundat puscariile in ultimii ani vor iesi si nici nu vor mai intra la inchisoare (atat de multe categorii de infractiuni dezincriminate). Apoi, cine ne va mai scrie cartile? :) Nu stiu cine sa ne mai apere, cand societatea civila e atat de fragila, iar puterea celor de sus e aproape atotputernica.

adiro96 (33 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 17:53

Nu te-am laudat de mult , de aceasta data o meriti cu prisosinta. Felicitari !

Lup (6 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 18:46

„Apogeul a fost atins în 2015, când au văzut lumina tiparului 331 de opusuri. Spre comparaţie, în acelaşi an, Biblioteca Academiei Române a publicat doar 12 cărţi, dintre care un album şi două cataloage de expoziţii”. Biblioteca Academiei Române nu publică cărți. Treci înapoi la numărat cornere! Pardon, treci înapoi la cratiță!

di livio (22 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 20:03

lup,*** inapoi in jungla

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

spinoza (14 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 20:40

Bravo Maria, jos palaria! Avem parte de era neiluminatilor...

florin (48 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 22:40

Pentru putinii oameni simpli si normali care au mai ramas in tara asta face cineva ceva? Pe noi cand ne gratiaza? Sau macar o permisie sa ne dea.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 13:00

sunt multi oameni simpli si normali in tara asta, doar ca nu se vad la TV 🙂

constanteanul (6 comentarii)  •  25 ianuarie 2017, 23:36

Sunt ultra mega total de acord cu mesajul acestui articol.

Morosanu (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 7:46

Extraordinar articol. Multumesc.

MM (3 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 8:52

Poate autorul articolului ne poate spune conform carei legislatii e posibil in Romania ca ora scolara sa fie de 35 de minute?

florinul (1 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 8:58

cand am citi titlul, am zis ca au plecat din tara dragnea si cu ponta, ghita fiind deja pleca (da sau nu?)..ca alti savanti nu stiu!

vasile (34 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 9:35

Felicitări!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 10:12

Telelorman. Cel mai sarac judet, 60% merg pe ger afara sa-si faca nevoile, singurul judet care nu are nevoie de nici o singura librarie. Dar in sudul Carpatilor, de unde provin baronii care azi vor sa aduca bunastarea poporului roman, - inclusiv olteanul Grindeanu – situatia nu-i cu mult diferita. Dr Agnea are in schimb un Viloi ce se intinde pe doua strazi, cu teren de tenis si piscina ce se vede din satelit. Si-a mai si tras in proprietate cel mai mare hotel din oras. A luat bani europeni ca sa-l puna pe linia de plutire dar a preferat alte proiecte personale, de care poate Bombonica nici nu stie. Ea stie doar ca fetele care-i lucrau prin casa erau de fapt angajatele la consiliul local ori primarie, unde Dr Agnea impartea banii statului firmelor cunoscute de el ca adevarate. Hotelul, oricum luat pe gratis, il tine ca sa poata scrie pierderi, caci nu-i prost sa plateasca si el impozite. ---------------------------------------- Rezumind, Dr Agnea n-a stiut sa conduca un judet, n-a vrut sa conduca un hotel, caci nu poate fi folosit nici ca puscarie, dar zice ca vrea sa aduca bunastarea romanilor. Iata ce zice Adevarul, nu eu, sint si poze in articol, unde se vede cum „organili da partid si da stat“ chiar stau si se uita, „uite ba ce prosti sint astia, ha, ha, ha“, bine ca nu se scarpina undeva de placere, eu doar va dau sa cititi si va intreb, „pe ei cine ii gratiaza ?“: ------------------------------------------------------------------------------------------------- http://adevarul.ro/locale/targoviste/gaesti-canalizare-apa-curenta-nu-exista-fecalele-scurg-geam-intr-un-bloc-oameni-amarati-1_588990375ab6550cb8ceb34b/index.html

don chilote (2 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 11:26

Un articol tendentios, scris pentru a face deliciul vulgului si a-l influenta in sensul dorit si platit. Sunt escamotate unele probleme mult mai grele decat gratierea colectiva. Fara indoiala ca, odata cu articolul, madam Andries isi asuma responsabilitatea de a plati amenda care va fi data de UE pentru suprapopularea inchisorilor. Madam, poti milita pentru gratierea a zece mii de basisti (frumosi si liberi), daca pesedistii nu-ti plac; sau pentru ceva netrecut in ordinul de zi: comutarea unor pedepse, sunt mii de pedepse care pot fi comutate in munca in folosul societatii.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 12:58

cand spui „vulg”, presupun ca te referi la sensul de baza, adica majoritate, talpa tarii, popor

mariuss72 (15 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 12:05

Fenomenal, genial!!!

Vision (5 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 12:16

17 Nentori- cam micut comentariul si cu mereu aceleasi texte,poti mai mult, screme-te un pic...

Catalina (3 comentarii)  •  26 ianuarie 2017, 17:40

Da, incisiv. Prea incisiv. Fortat chiar. Si observatia cu biblioteca este foarte corecta. Aproape ca doare cand citesti acea fraza. De asemenea, povestea cu "Laboratoarele din şcoli ori nu există, ori ..." este hilara. Probabil doamna dorea sa spuna ca in scoli fie nu exista laboratoare, fie fostele laboratoare sunt transformate in altceva. Pacat, subiectul era bun. Putea fi exploatat. Poate altadata.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  27 ianuarie 2017, 13:31

sper ca durerea e suportabila 🙂 Biblioteca Academiei e o institutie, nu o piesa de mobilier
http://www.biblacad.ro/RaportActivitateBAR2015-FGFilip.pdf

MM (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2017, 8:46

Si tacerea e un raspuns....

Catalina (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2017, 19:03

Nu asteptam raspuns, dar ati intrat pe site-ul indicat? De Editura Academiei Romane ati auzit? Si cu laboratoarele? Tot institutii si ele? Intrebarile sunt retorice.

Catalina (3 comentarii)  •  27 ianuarie 2017, 19:40

O completare: o editura publica, in timp ce lucrarile unor autori sunt publicate. De exemplu, opera dumneavoastra este publicata, fie si in mediul virtual. De ce, asta nu mai stiu. Probabil pentru ca seamana cu multe altele si este citita de multi altii... Succes in continuare! In media romaneasca/universala sunteti super-fit! Pentru putin.

Comentează