Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Au!

Gura preşedintelui adevăr grăieşte: Klaus Iohannis îi sperie pe români că pot participa la democraţie ca la eclipsă, numai o dată la câţiva ani

Permalink to Au!
vineri, 9 decembrie 2016, 8:52

Dacă v-a crescut un cucui şi nu ştiţi de la ce,  înseamnă c-aţi luat o Constituţie în cap de la preşedintele Iohannis. N-aţi băgat de seamă pentru că mişcarea începea cu„Dragi români”. Şi v-aţi închipuit că urmează „etc, etc”.

Ei bine, nu. Pe ultima sută de metri a campaniei pentru parlamentare, şeful statului a deschis o linie de monolog cu poporul, simţindu-se implicat. Printre multele invitaţii la vot pe care le-au primit românii zilele acestea, cea a preşedintelui Iohannis se disstinge prin certitudinea ei didactică, demnă de o grupă mai mare.

Lupta politică, ghid de conversaţie

Dăm la o parte faptul că în această campanie n-a existat decât un singur slogan: „Penalii sunt ceilalţi”. Sau faptul că politicienii mizează pe un cetăţean expus la mesajele lor ca puiul la lumina rotisorului. Se întoarce şi pe-o parte, şi pe alta, ascultă la radio, baleiază micul ecran cu telecomanda, citeşte ziarele, stă cu orele pe site-urile de ştiri, dă „Search”, să le găsească platformele şi  proiectele de ţară şi de oraş.

Cetăţeanul ăla, căruia i se închină ei, nu există. E „o farsă de dânşii inventată”, vorba poetului. Politicienii români nu fac decât să se răţoiască unii la alţii, peste gard, nu să discute cu oamenii.

Trântorii contribuabili

În fine, luat de valul comunicării cu midiile, preşedintele Iohannis a produs o perlă rotundă ca o mămăligă: „În democraţie, alegătorul devine activ şi participant numai în ziua votului”. Carevasăzică, alegătorul e un fel de regina albinelor. Dacă nu chiar un trântor. Rolul lui în stup se termină după închiderea urnelor.

Asta e o fantezie a clasei politice, nu un alineat din Constituţie. De fapt, Iohannis a încurcat alegătorii cu aleşii, care sunt activi şi participanţi la democraţie numai în campanie. După ce ajung la putere, participă la alte activităţi de grup, mai eficient organizate.

Democraţia face piaţa

Numai în ziua votului, alegătorii au şansa să se ducă în altă parte decât pe Facebook. Cam asta îşi imaginează preşedintele Iohannis despre dragii lui elevi. Abia când vor mai creşte, le va spune că au şi alte drepturi democratice, în afară de dreptul la vot. Drepturi pe care şi le pot apăra sau revendica în stradă. Că au şi alte nevoi, şi alte aşteptări decât cele la care se aşteaptă partidele. Nevoi şi aşteptări pe care şi le pot impune atenţiei guvernanţilor făcând greve, marşuri, campanii, petiţii, proiecte de lege.

Sunt multe moduri prin care cetăţenii pot pune umărul la procesul democratic. Dar politicienii consideră că trebuie să le amintească doar de mersul la vot. Doar partea asta-i interesează.

Există alegeri mai importante decât alegerea unui politician sau altul. Alegerea de a rămâne sau de a pleca din România, de pildă. Asta e decizia politică majoră. Nu cea dintre două atacuri de panică, dintre bau-baul moralist şi lupul populist.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 21:25

Alegerea de a pleca sau nu din tara e ca atunci cand faci un bilet pt pariuri.Poti sa pleci si sa iei o mare ţeapă dar poti sa si ramai ca sa o faci.Ideea e ca-i mai comod sa ti-o iei ramanand si facand ceva aici.La vot e la fel,numai ţepe pentru ca in tara asta s-a dezvoltat o masinarie extraordinara de manipulare,de dat ţepe.Ma uitam azi cum PMB adica *** lui Firea a decis ca Bucurestiul ar mai putea avea o echipa puternica,buget stabil de 10 mil va avea cel mai mare stadion din tara...Si e nominalizat Rapidul.Saracii sustinatori rapidisti s-au inflacarat,au exultat de bucurie...imi pare rau sa le spun dar au pus botul prea repede la teapa asta electorala.Cum naiba a iesit proiectul asta pe gura omului pus de Firea exact in ultima zi a campaniei electorale ? Cum sa crezi asa ceva cand in toata Romania toate autoritatile locale au avut probleme cu finantarea din banii comunitatii ? Nu,asa ceva nu e frumos,e lipsa de fair play din partea unui partid sa se joace de-a alba - neagra cu sentimentele unor oameni dupa care sa-i abandoneze gasind un pretext oarecare...Johannis ce zice ? Veniti la vot,profitati ca puteti vota liber ca votul vostru se aduna acolo si iese un rezultat,care o fi dar voteaza,asta e important nu pentru el ci pentru tine ca ai posibilitatea sa o faci.In multe tari de pe planeta unii oameni si-ar da si viata pentru ca votul sa fie liber.Sigur ca mai departe e job-ul tau.Sa gandesti cu mintea ta,sa vezi daca ala la care te-ai gandit nu e tatal banditilor etc Asta e toata filozofia,eu mi-am facut un algoritm,pe ala care incearca sa ma manipuleze cel mai mult,pe care-l vad cel mai pervers in a-mi lua votul pe ala nu-l votez.Stau si la coada pt asta,nu mi-au placut niciodata impostorii,infractorii,escrocii,smecherii descurcareti. Niciodata ! Ma duc si votez cu cel mai fraier,mai impiedicat,mai prost imbracat.Pentru ca ala nu e fabricat de o masina de propaganda este asa cum a venit de acasa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ManX (20 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 21:28

Mesajul este clar si corect. Daca ies la vot doar pensionarii,cei mai activi votanti,PSD o sa defileze în Estul,Sudul tarii plus Bucuresti.Plus Hunedoara judetul cu cei mai multi pensionari din tara având în vedere ca a fost probabil cel mai important centru industrial din tara cu Valea-Jiului si C.S Hunedoara. Despre "monolog cu poporul"....??? Monolog:"Vorbire cu sine însusi a cuiva" Probabil ca o iubire platonica între tine si poporul român.

Soos Vilmos (20 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 21:37

Marriuca draga, de ce te bagi *** acolo unde nu te pricepi ? Sunt atitea meserii frumoase in lumea asta , de ce trebuie sa te faci de ris incercind ceva care iti depaseste intelighentia >

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (46 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 22:25

Ce ar putea starni emotiile publice pentru a putea inlocui pragmatismul necesar unei activitati despre necesitatile alegatorilor ? E de remarcat totusi ca presedintele Johannis este mai priceput la administratie decat ce s-a perindat pana acum si ceva mai putin priceput la a comunica politic cu alegatorii si a le motiva votul visceral ?

ManX (20 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 22:30

Nu am remarcat pâna acum,dar vad ca mesajul lui Carol K a fost moderat pentru ca"Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite" Vedeam ca sânt moderate mesajele doar daca au un limbaj vulgar sau jignitor,nu si pentru faptul ca nu sunt probate/dovedite opiniile. Cât se poate de corect daca este si a fost cazul. Toate acuzatiile din presa sânt dovedite si probate? Nu stiu despre ce este vorba,dar adu argumente si dovezi care sa contrazica ceea ce nu este corect în mesajul lui Carol K. M-ai facut curios.Daca s-ar cenzura(în fine,modera)toate mesajele care nu sunt probate/dovedite ar scapa de somaj câteva mii de moderatori.Si postaci.

Radu Constantin (8 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 22:46

1. Ce faceti, v-ati apucat de politica acuma? L-ati abandonat, (doar pt putin timp, sunt sigur!), pe Daum ca sa-l luati in balon pe Johannis? Trebuie sa aveti o impresie tare buna despre voi daca, in loc de evenimente sportive va permiteti sa judecati prestatia presedintelui tarii. (cum e cu amestecul in treburile altora de care te plangeai chiar tu, Maria, mai deunazi?). A propos, ce acuzatii grave sunt aduse in comentariul de mai sus, (Carol K.), de l-ati moderat? Articolul de fond face bascalie de presedintele tarii iar voi moderati comentariul de bun simt al unui cetatean roman care isi exprima opinia despre culisele unei afaceri potential murdare? Cel putin despre tine Maria, aveam o impresie buna, ce se intampla cu tine, nu pot sa cred ca ai devenit dintr-o data asa de "out of touch", vorba englezului! 2. Ce vrei tu Maria sa se aleaga de Romania? Sa continuie sa creasca, ca o buruiana la umbra psd-ului?

?????? (46 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 22:49

Remarcati si ca lui Traian Basesci i-au fost necesari 15-20 de ani pentru a mobiliza un "vot visceral" pentru a fi ales la Cotroceni, si cu destul sprijin din partea competitorilor, alegeri a caror finalitate , dupa cum s-a putu constata si ulterior fu "un mare fas" (parca expresie folosita si de domnul Johannis odinioara) politicianist , ca urmare a amestecarii treburilor administrative ale celor ce au asigurat functionarea ca un "cel mai prost administrator" a statului, cu aspecte emotionale ale alegerilor votantilor ?

?????? (46 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 22:54

Considerati ca inca de pe vremea lui Nicolae aceausescu , daca nu chiar mai de demult, cei care se ocupa cu po!itica nu sunt "perceputi" in mod pozitiv de catre votanti si arareori reusesc sa atraga si simpatii, precum odinioara domnii Petre Roman sau Ion Iliescu, mai pe la inceputurile "democratiei" ?

ADRIAN P. (11 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:11

Sarut mana Maria Nu mai scriu cu majuscule, ba mai mult, imi place foarte mult ce scrii in articol. E profund adevarat.

Hasbe (4 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:22

Cred ca trebuie sa mergeti inapoi la domeniul in care va pricepeti sa comentati. Ce competente aveti ca, voi ziaristii sportivi, sa comentati in politica? Inapoi la Alibec, Sumudica, Hagi&Co.!

Dr. Dan Patru Tudosie (27 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:22

Acum te pricepi si la politica? :)) Adevaru e ca te pricepeai bine de tot la sport si trebuia sa evoluezi =)))

Radu Constantin (8 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:24

@ADRIAN P Pe ce iti bazezi afirmatia "e profund adevarat?" Ce este adevarat si atat de profund in articolul Mariucai?

corneliu (7 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:24

"Noua ne pasa de sport, poate prea mult!" gsp...

randy (5 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:40

Mai Marie...Nu stiu cum sa mi te adresez,deoarece articolee tale sunt extrase cu forcepsul...Oare nu ti ai gresit meseria!?.Tu ,faci eforturi de a gasi un subiect pe care sa dezvolti.Acum,vrei sa arati cititorilor cat esti tu de desteapta.Si te folosesti de presedintele Johanis,care ,cica sarmanul .....nu prea are habar de ce vorbeste.Si aici vine *** Maria,sa l puna la punt pe presedinte!?.Mai Marie,tu cand faci filosofie,iese prostie.Oare cu mintea matale ,cea blegutza ,nu ai priceput ca presedintele a mentionat ,subliniat ca VOTUL este foarte important.Ca daca dam votul cui tre ***,poate ca sunt mai putine motivr de razmeritze...asa cum incercai talica sa insinuiezi ca presedintele nu a mentionat si asta.Si chiar daca le mentiona pe toate.....Este o vorba:"prostul si cand este in groapa te priveste de sus".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

florin (48 comentarii)  •  9 decembrie 2016, 23:55

Analogia cu trantorii din stup ma cam sperie. Daca am reusi sa ne transformam intr-un roi de barzauni poate ca alegerile noastre ar conta mai mult. Din pacate, pentru duminica, ma aflu in situatia,, turmentatului,, desi n-am consumat nimic toata campania.

Mar (2 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 0:00

Ai obosit Mary! Fa o pauza! Mai lunga! Si asta impreuna cu "obositii" care conduc si au condus tara asta !

Marc (36 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 1:43

Bravos, ma dezamagesti pe zi ce trece. Baga-te si tu in mocirla, ca nu avem destui! Adicatelea ai scris articolul asta ca sa indemni indirect oamenii sa stea acasa? Adica ai primit ordin de la imparatie sa intri si tu in campanie, sau esti simapatizanta pe bune cu PSD-ul si acolitii? Spune cinstit macar. Fii barbata! :) Domnul Presedinte a vrut, cam stangaci, ce-i drept, sa indemne la vot. Nu-i bine? Ii cauti nod in papura pentru intentii bune? A indemnat sa votam contra coruptiei. Sa inteleg ca nu-ti place ce face Tolontan? Aaa, agenda lui nu corespunde cu a GSP-ului sau cu a ta, asta-i alta poveste. Cel putin lingvistic, alegatorul in cauza este exact cel pe care l-a descris presedintele. Cetateanul sau rezidentul de la demonstratii este doar un potential alegator. Unii dintre acesti poate nici macar n-au dreptul de a vota. Varsta, discenrnamandul, sau condamnarea cu pierderea drepturilor electorale, pot fi motive....

Marc (36 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 1:46

PS. Sau poate am inteles eu gresit si tu ne sugerezi ca o metoda mai buna de a schimba lucrurile e sa iesim in strada?!

Victris (1 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 2:31

D-na Andries, la fel precum alte milioane de romani, sunt convins ca ati inteles perfect mesajul presedintelui. In mod fortat, intentionat tendentios, incercati sa faceti demonstratia unei gafe inexistente. Presedintele are perfecta dreptate cand spune ca ALEGATORUL devine activ si participant doar in ziua votului, simplu, pentru ca asa si este! CETATEANUL, pe de alta parte, are si alte drepturi garantate de Constitutie. Numai ca presedintele vorbea in mesajul sau doar despre exercitiul functiunii de ALEGATOR. Àm impresia ca acel cucui despre care pomeneati ca l-ati capatat in timpul scurtei Dvs intalniri cu Constitutia, v-a afectat serios luciditatea si discernamantul. Ar fi indicat sa nu mai scrieti in perioade din acestea, cand va simtiti tulburata... Va doresc recuperare grabnica si multa sanatate in viitor.

Tonyys (1 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 4:11

Intaiul corupt al tarii da mesaje anti-coruptie....daca basescu si-a atribuit ilegal casa din mihaileanu,werner si-a atribuit 7 case - 2 dintre ele pierdute intre timp in instanta.

iohANUS (1 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 4:13

I-auite cum au inceput tinerii frumosi si liberi sa sara de cur in sus cand au vazut ca Maria A. se ia de idolul lor, salam de Sibiu. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce se intampla daca se lua de maghiarul Julien, administratorul pus de sefii straini ai tarii). :)) Cand se lua de Ponta, PSD, Oprea, Arafat, etc. nimeni nu mai zbiera sa lase politica si se ocupe de fotbal. Atunci era cea mai tare jurnalista :)) Pai cum vine asta ma hipserasi feisbucilisti? Dubla masura? Ma mir ca nu a zis nimeni ca e bolsevica, vanduta rusilor, anti-europeana :)) Hipsterii astia feisbucilisti, centrovechisti, biciclisti, ecologisti, vegetarieni, fotografi, robotei corporatei cu creierul afumat de cannabis si imbibat cu alcool cred ca daca au citi pe Facebook doua titluri de stire (nu si continutul, ci DOAR titlul) au impresia ca ei sunt super informati si deja stiu adevarul absolut, da sfaturi la toata tara ce e binele si ce e raul, amenintand anumite categorii sociale ca asa e bine cum zic ei si ca ii ia mama dracu daca au opinii contrare, la ce post tv/ziare sa se uite/citeasca (atitudine comunista exact la tinerii neprihaniti de dreapta :)). Am un sfat prietenesc pentru voi: daca vreti sa mai ramana ceva romanesc in tara asta, votati ce trebuie (PSD sau ALDE). Altfel, cred ca si numele tarii il vor schimba (ceva gen Roumanie sau Rumanien). Si ultimul fir de praf va fi vandut strainilor. Lasati lozincile alea ieftine de 3 lei cu care va manipuleaza si va spala creierii securistii binomisti si sorosisti. Nu va veni niciun comunism daca iese psd, stati linistiti. Iar va aud cum zbierati ca v-ati luat tara inapoi (desi acum 2 ani nu numai ca nu ati venit in tara dupa ce v-ati luat-o, dar ati emigrat in continuare :))

nicu (4 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 5:59

Desi clasa politica e vai de ea, si presedintele e cam antipatic , aici eu el zice ca suntem activi in a exercita un demers al carui rezultat are nivel de lege sau mai mult. Deci da e singura data cand tu ca cetatean faci o lege, poate mai e si referendumul dar nu la acelasi nivel, parerea mea e ca trebuie sa te duci la vot, si tu Maria. As putea spune ca e scris cu venin, ochelari de cal, dar cred ca asta e o constanta

Mihai (2 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 8:13

Stergeti, domnilor, articolul asta, ca va faceti ziarul de ras cu marele analist politic de duzina, doamna Maria... Nici nu intelege corect spusele domnului presedinte, saraca. Omul se refera la faptul ca, precum de 1 decembrie, cand se trezesc toti romanii mari patrioti si isi pun stegulete la masina - desi in rest isi arunca gunoaiele in fata blocului sau pe geamul masinii ori asteapta vociferand sa vina autoritatile sa le dea zapada din fata casei si multe alte exemple - asa si la alegeri. Participa la democratie doar in ziua alegerilor, in cazul fericit ca ies la vot, in rest nu-i intereseaza ca se fura, nu protesteam in niciun fel, democratia putandu-se manifesta oricand sub diverse forme: participarea la sedintele publice ale Parlamentului, mitinguri, proteste, etc., asa cum se intampla in alte tari cand ceva nu convine poporului. Nu mi-a placut niciodata de aceasta doamna jirnalist, de ani de zile scrie numai aiureli, din pacate, dar nu ma pricep eu la gazetarie, sunt doar un biet cititor, de pe urma caruia traiti.

Mihai (2 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 8:32

Uite, sa citeasca si doamna Maria un articol scris cu sens, din care va deduce, sper, ca democratia trebuie exersata zi de zi de catre alegator prin comportament si atitudine, nu o data la 4 ani:>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Axaid 016 (2 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 8:36

Ca întotdeauna, la ore târzii, când unii fac amor, alții se pregătesc de somn, câțiva pensionari comentează, grosolan, pe marginea unui articol din care nu au înțeles nimic, făcând o filozofie de șanț. După gândirea lor găunoasă, nu poți să vorbești decât despre *** fotbalului, despre afacerile lui Becali, ***, dar nu despre *** care au pus jugul pe poporul român. Din fericire, chiar dacă suntem tot mai puțini români, ne păstrăm demnitatea și dragostea față de România. Atât! Voi veți rămâne cârtitori, guralivi, însă doar în fața calculatoarelor, nefiind capabili să înfruntați sistemul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Un oltean (28 comentarii)  •  10 decembrie 2016, 8:48

Mi-a placut comentariul lui Carol K..n-am inteles de ce a fost cenzurat un punct de vedere pertinent!...si cand te gandesti la cate mizerii apar in presa noastra de toate zilele..dar ce mai e normal in tara asta...

Comentează