E Napoli, nu Andersson!
Inspirat de fostul primar Nichita, Prunea a găsit o nouă întrebuinţare pentru Poliţia Locală: să păzească echipa de antrenor

Prin martie, la Primăria Iaşi a fost chemat un general de brigadă, să se ocupe de reinventarea Poliţiei Locale, instituţie care ieşise destul de răvăşită din scandalul „Amanta”. Noul consultant avea drept misiune să-i dezveţe pe poliţişti să mai urce în castani şi să studieze cetăţenii fatali cu binoclul.
În loc de reinventare, s-a produs o reorientare. Poliţiştii se unduiesc acum la indicaţiile lui Florin Prunea. Au fost trimişi la intrarea în stadion, să facă marcaj la Nicolo Napoli, trei cu bastoane contra unu. Ţinând cont că era vorba de un antrenor italian, nu de un atacant suedez, poarta putea fi apărată şi de preşedintele CSMS Iaşi. N-avea rost mobilizarea generală.
„Azi a făcut Prunea puţin circ”, a explicat Napoli. Dacă n-ar fi pe bani publici, circul lui Prunea n-are avea nici un haz. Fiecare tabără susţine că „lucrurile sunt clare” în contract. De aceea, antrenorul va continua să vină la stadion, iar Prunea va continua să asmută „copoii” din Copou. Să le dea şi lor un scop pe teren. Că, vorba fostului internaţional, „prin zona asta nu se întâmplă nimic”, în afară de tentativele lui Napoli de a pătrunde în incintă prin refracţie în geam.
Legat de glia FRF
Există contracte şi contracte. Există contractul dintre Napoli şi gruparea moldoveană, model economic, cu dotări minime, pe care-ţi pui amprenta în fum de ardei. Şi există contractul dintre Prunea şi FRF, model blindat, cu geamuri fumurii şi airbag de 500.000 de euro. Pe baza lui, preşedintele CSMS va fi despăgubit de Federaţie, în loc să fie reclamat pentru daune de imagine. De fapt, nu e un contract angajator – angajat, e un pact între Prunea şi Mircea Sandu. Federaţia apare acolo ca terţ bun de plată.
Ambasadorul „balerinilor”
Ca director de relaţii internaţionale al FRF, Prunea a fost pus sub acuzare în Dosarul „Mită în arbitraj”, judecat pentru trafic de influenţă şi achitat. Din stenogramele cazului, rezultă că, într-adevăr, fostul portar acţiona frenetic pe plan diplomatic, ca ambasador în Ţara Picului. Frăgezea dialogul pe axa Penescu – Făcăleaţă – Corpul de Balet.
Se ocupa scrupulos de prestigiul FRF. „Ia-te de Mitică, nu te lua de noi, mânca-ţi-aş gura!”, îl consilia pe fostul patron al FC Argeş. La aşa muncă, nu-i de mirare că Prunea s-a bătut în instanţă şi pentru bonuri de masă.
Bodyguarzi la portiţa legii
Acum şeful de la CSMS îl ceartă pe Napoli că nu-şi citeşte cu intonaţie contractul: „Noi respectăm legile ţării unde muncim”. Nu doar că le respectă, dar le şi păzesc, cu poliţia. Contractul antrenorului, spune Prunea, conţine o clauză conform căreia Napoli poate fi demis oricând, dacă e plătit la zi. Asta e o reinventare a ţepei, în istoria relaţiilor bancă tehnică – lojă, din fotbalul nostru. Bine că Napoli nu poate fi vândut ca sclav, dacă nu e la zi cu banii aduşi de-acasă.
Ambele tipuri de contracte, „greu de demis” şi „cu bagajele la uşă”, sunt legale. Dar primul se întemeiază pe solidaritatea Marii Familii, iar al doilea, pe dezbinarea breslei antrenorilor.
Oamenii de fotbal de la noi n-au nevoie de hârtii să lege frumoase prietenii. Sunt mai subtili de atât. De-o fineţe care-i scapă lui Napoli. El se agaţă de litera înţelegerii, în loc să citească printre rândurile de bodyguarzi comunitari. Orice ar fi trecut acolo, pe foaie, se ofileşte ca subalternul la ordinele lui Prunea.
Când Prunea spune că „Napoli e unul dintre cei mai buni antrenori din România”, are dreptate. Are dreptate şi când e convins „că n-a jucat la pariuri”. Are dreptate şi acum, când afirmă că Napoli trebuie expediat la coşul cu pericole publice. Dacă îl mai supără ieşenii, cu pretenţiile lor, preşedintele CSMS o să-i trimită şi pe ei afară din oraş, escortaţi de poliţişti. Poate că, de data asta, nu va avea dreptate. Dar cine să-l mai contrazică?