S-a născut o stea. Juristă
Şefii CSA dau spectacol pe baza unei sume stabilite de un evaluator urmărit penal

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, putem facem cel mai mare bine fotbalului românesc, dacă vom câştiga acest proces”, a anunţat juristul CSA. De data asta, clubul Armatei a dat în judecată clubul lui Becali, cerând despăgubiri pentru folosirea fără drept a mărcii. Şi, ca de obicei, ţine să dubleze bătălia juridică prin asedii retorice.
Pe tunurile evaluării
Ditirambii erau necesari, deoarece, judecând la cald, se pare că şefii CSA i-au făcut un mare bine taberei rivale. Lui Gigi Becali îi va fi uşor să conteste în instanţă suma de 37 de milioane de euro, pe care i-o impută Armata. Să solicite o nouă evaluare, întrucât prejudiciul a fost stabilit de un evaluator urmărit penal pentru fapte legate de corupţie, în „dosarul Murgeanu”. Şefii CSA au plătit degeaba, chit că nu din buzunarul lor, pentru o bucată de hârtie care are credibilitate numai în comunicate.
Până la „cel mai mare bine”, clubul Armatei a reuşit să facă o mare paradă. Au defilat, în sunet de tobe, ultimatumurile, somaţiile, apelurile, plângerile, ameninţările, promisiunile mesianice. Tonul urgent, inflamat pe alocuri, a copleşit linia cazonă a demersului. La doi ani de când s-a închis Ghencea, şefii CSA nu lasă impresia că au recuperat bunul statului. Ci că l-au luat ostatic şi s-au urcat cu el pe acoperiş, înarmaţi cu o portavoce. Şi de acolo revendică de la MApN cheltuieli de judecată, iar de la Becali, puţintică atenţie.
Situaţia legală a mărcii Steaua trebuia limpezită. Prea au fost tulburi şi sulfuroase apele preluării ei de către Becali, cu largul concurs al popotei. Tocmai pentru că teoriile de tot felul abundă în jurul acelui moment-cheie, era nevoie de claritate. Dar, pe lângă duelul în instanţă, conducerea CSA a găsit de cuviinţă să poarte şi o răfuială informaţională cu latifundiarul. Din suspansul acesta, pigmentat cu ghiulele din pix, au avut de pierdut numai suporterii stelişti, în special, şi contribuabilii, în general. Le-a fost livrată numai pompa, fără date.
Numele la secret, sumele la vedere
Nici până în ziua de azi, juriştii-vedetă ai Armatei n-au comunicat numele firmei care a evaluat marca Steaua şi prejudiciul creat prin folosirea ei fără drept. N-au recunoscut că e vorba de Gabriela Gângoe-Simion, conform SEAP. Adică acelaşi specialist care s-a ocupat şi de lichidarea Stelei generalilor, AFC Steaua. A stabilit câţi bani îi datorează Armata lui Becali, acum a calculat cât îi datorează Becali Armatei.
Dintre toţi experţii listaţi la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, ANEVAR, şefii CSA au nimerit, cu precizie de rachete balistice, tocmai expertul care l-a avut client pe Becali, într-un caz fără legătură cu fotbalul.
Fumigena pe care au aruncat-o şefii CSA asupra licitaţiei, a contestării licitaţiei şi a evaluării în sine nu reprezintă un bine nici pentru marca Steaua, nici pentru fotbalul românesc, nici pentru Armată. Dacă tragem linie, după doi ani de costuri, mai mult sau mai puţin transparente, singurul câştig e divertismentul. Show-ul, rampa de pe care juriştii militari invocă instanţa divină şi stadionul pe care suntem invitaţi să aplaudăm frenetic o echipă de zgomote.
În ciuda perseverenţei, şefii CSA n-au convins că vor binele fotbalului. Mai degrabă, vor să demonstreze că pot folosi şi ei uneltele imperative şi intempestive ale lui Becali, cu aproximativ aceleaşi rezultate. Doar că unul îşi atârnă cheile de marcă, iar ceilalţi pun prada în sertar.
Procesul pentru recuperarea prejudiciului va dura un an, doi. La final, statul român va socoti cât a cheltuit şi ce-a restaurat. Cât despre fotbalul românesc, încă un cancan vindicativ nu face diferenţa, nici pe moment, nici în perspectivă. Chiar dacă e un cancan cu vipuşcă, plătit din bani publici.