Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Războiul statului cu victimele

După ce a recuperat ajutorul de înmormântare acordat în cazul Colectiv, statul român recuperează prejudicii de la rudele veteranilor de război

Permalink to Războiul statului cu victimele
joi, 4 august 2016, 5:05

La sfârşitul lui aprilie, Ministerul Apărării i-a convocat pe soldaţii paralimpici de la CSA Steaua. „Ne-au spus că e greu să găseşti informaţii pe Net despre Jocurile Invictus, de aceea nu ne-au înscris”, a declarat unul dintre sportivii militari, pentru Gazeta. Să-ţi laşi piciorul în Afghanistan e floare la ureche, pe lângă treburile unui funcţionar din MApN.

De Ziua Naţională, premierul Cioloş a luat în braţe un orfan de război. „Să fii mândru de tatăl tău!”, i-a spus prim-ministrul, destul de tare încât să ajungă la urechile camerelor TV. Să fim mândri şi noi. De tatăl lui, de camarazii lui. Să fim mândri, dacă ne dă mâna.

În ultima zi a lui 2015, preşedintele Iohannis a promulgat o lege care adnotează Codul Fiscal şi prevede scutiri de la plata impozitului pe clădirile aflate în proprietatea invalizilor şi a veteranilor de război.

În martie 2016, Guvernul a dat o hotărâre, care interpretează gestul făcut de statul român. „Această scutire nu se mai aplică pentru bunurile comune ale familiilor, ci doar pentru bunurile sau cota parte deţinută de persoanele care au luptat în război, în teatrele de operaţii etc”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului. Mda, fiecare, cu treaba lui. Bine că nu le încurcă. Să fi zis comunicatorii de la Mărăşeşti „Pe aici se taxează!”, în loc de „Pe aici nu se trece!”.

Familia, privilegiul parlamentarilor
Războiul ucide, ca să parafrazăm raţionamentul care a schimbat guvernul. Mama copilului îmbărbătat de Cioloş şi-a pierdut soţul. El a căzut la datorie pe front, ea a rămas în urmă, pe frontul datoriilor la Fisc. Să plătească impozit pentru casă. Soldaţii români au familii numai cât durează parada. După aceea, soţii, soţiile şi copiii dispar acolo unde dispare şi respectul autorităţilor: în debaraua cu recuzită, până la următorul 1 Decembrie.

Hotnews.ro a cerut informaţii suplimentare de la Guvern, privind subiectul. Observă că politicienii şi unele publicaţii au exagerat cu atacurile contra cabinetului Cioloş, anunţând că „le-a tăiat drepturile veteranilor”. Aşa e. Au exagerat. Desantul fiscal se îndreaptă doar asupra famiilor veteranilor. Pe veterani nu-i atinge deloc. Dar chiar deloc.

Hotărârea respectivă e în vigoare din martie, dar abia acum au ajuns la destinaţie plicurile negre, cu decizii de impunere. O asociaţie a veteranilor a depus memorii la Guvern, la Parlament, aşa s-au agitat apele. Au aflat şi partidele despre problemă. Iar Executivul a găsit de cuviinţă să-şi explice decizia.

Proaspăt revenit din Brazilia, din schimbul de experienţă cu aleşii de la Copacabana, Liviu Dragnea, şeful principalului partid de stânga, a ameninţat cu moţiune. Ştirea cu veteranii e veche de cinci luni. Se pare că trebuie să fii pe pastile contra ţânţarilor Zika, să-i dai importanţă.

Dacă nu e vorba despre parlamentari, despre imunităţile lor, despre dreptul lor de a-şi angaja soacra pe post de vrăbiuţă secretară, nu merită efortul retoric. Familiile senatorilor şi deputaţilor trebuie exceptate de la Codul Penal. Rudele marilor corupţi trebuie scutite de plata prejudiciului adus statului de „veteranii” tribunalelor.

Populismul cu mână de fier
Ce vrea această lege care, după cum afirmă reprezentantul Guvernului, „nu schimbă nimic”? Să delimiteze veteranii de război de familiile lor. Să-i trateze separat. Nu e o discuţie despre statul de dreapta şi ţara de stânga. E o discuţie despre celălalt tip de populism, cu mână de fier. În replică la populismul cu faţă umană şi profil de faraon. Executivul veghează să nu apară noi categorii de asistaţi social. Noi „paraziţi”, care seacă bugetul şi lasă Fiscul cu ochii în soare. Adică în poziţia în care l-au dresat, de ani buni, câteva mari companii de stat.

Nu e o discuţie despre pierderi bugetare, sumele datorate sunt neînsemnate, în raport cu „tunurile” anchetate de DNA. E o discuţie despre noi costuri umane din războiul statului cu cetăţenii. Dacă nu se recăsătoreşte, mama copilului din braţele lui Cioloş primeşte, prin lege, o indemnizaţie de văduvă de război: 40 de euro pe lună, după dublarea din 2015. De zece ori mai puţin decât o pensie specială de parlamentar.

Un mare mutilat de război încasează 67 de euro lunar. Toţi veteranii de război primesc de la stat, anual, în jur de 8 milioane de euro. Contribuţia la Catedrala Mântuirii Neamului a fost în 2014 de 12 milioane de euro. Clinica de Arşi de la Floreasca a costat 9 milioane de euro. Cheltuieli de rutină. Coşul zilnic cu politrucuri.

Un stat care să ne apere
Sunt 20.000 de veterani de război în România. Un mic oraş, cu tot cu familiile lor. Ar trebui să fie un mic oraş din Elveţia, cu pajişti, cabane şi lacuri, un colţ de rai. Asta ar reprezenta, cât de cât, o răsplată pentru ce-au sacrificat.

Legea „care nu schimbă nimic” vizează şi rudele persoanelor cu handicap. Fireşte. Statul-pacient, incapabil să-şi protejeze cetăţenii, îşi drămuieşte resursele tocmai când ajunge la cei care nu se pot ajuta singuri.

Bolnavii n-au familii. Victimele de la Colectiv n-au familii. Părinţii unuia dintre dispăruţii în incendiu spun că statul le-a cerut înapoi ajutorul de înmormântare, 1.800 de lei. Că-i „ajutor necuvenit”. Lipsea un timbru. Cei care se duc pe front nu au măcar liniştea că familiile lor sunt pe mâini bune, acasă. Că are statul grijă, în caz de. Are grijă să ia cota parte cuvenită. Se ocupă de tot. Numai să nu-l pui să caute pe Net.

Ajutor de imagine
Vânătorului de munte Ionuţ Butoi, rănit în Afghanistan, în 2008, i-au trebuit şapte ani să-şi ia viaţa înapoi. Şi, când şi-a revenit şi s-a apucat să se antreneze pentru concursuri sportive, statul i-a dat cu mouse-ul peste nas. Nu l-a înscris. S-a terminat hârtia până la el. S-a blocat Netul. „Într-un an de zile, era timp de trimis solicitarea, în loc să stăm şi să ne facem imagine cu răniţii”, spunea militarul. E şi asta o activitate, să stăm, să ne facem imagine. Mai bine decât nimic.

Când a făcut baia de tranşee prin mulţime, la 1 Decembrie, premierul Cioloş nu s-a fotografiat alături de inspectorii ANAF. S-a fotografiat alături de rudele eroilor militari.

Nu le-a scos pe soţii din poză. Nu le-a întrebat despre scutirile necuvenite de taxe. „Cum este să îl creşteţi singură?”, a întrebat-o pe mama copilului. „Foarte greu”, „Vă ajută cineva?”, „Părinţii, dar este foarte greu”. „Mă bucur să văd că şi zâmbiţi”. Copilul de lângă ea a izbucnit, totuşi, în plâns. Şi atunci domnul amabil, fiind şi tehnocrat, a procedat după manual, capitolul despre figura tatălui, şi l-a luat în braţe.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Adiro96 (15 comentarii)  •  4 august 2016, 18:08

Problema prezentata este mai complexa , respect ranitilor , din nefericire nu s-au jertfit aparand tara noastra ,hotarele ci au voluntariat sa participe la vanatoare in alte tari si acum sunt bagati la inaintare de tine pt un articol lacrimogen sau de politicieni pt ca da bine la manifestari.Inacceptabil este sa nu-i inscrii in competitii pt. ca un incompetentent isi ia salariul vizionand porno sau citind ziare la birou si nu este interesat decat de leafa lui de bugetar.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  4 august 2016, 18:31

macar admiti ca este o problema. de acord cu tine ca e complexa, merita alta calitate a atentiei si a dezbaterilor decat pana acum

Cosu (53 comentarii)  •  4 august 2016, 18:13

Outstanding .

marius (2 comentarii)  •  4 august 2016, 20:04

@adiro96 un dram de adevar: in lipsa de subiecte sportive 100% ( cate articole au publicat despre competitii paralimpice, mai putin mediatizatul caz al criminalului de AdS ??) amgasit samanta de scandal! ai dreptate: veteranii adevarati de razboi sunt cei din 39-45, cei cu Afganistan,Irak, Albania,Kosovo,etc sunt mercenari care au riscat si au pierdut! Nu putem sa le oferim decat compasiunea noastra! Cu totii suntem prost platiti ( mai putin, probabil autorul ) asa ca de ce noi nu si ei da?!? Cat priveste nesimtirea neinscrierii la jocurile paralimpice, aici autorul are dreptate : nesimtitii care au facut nedreptatea sa fie aruncati afara!

Adi (1 comentarii)  •  4 august 2016, 20:18

Gresesti Adiro96 de când suntem in nato nu ne ducem la vânătoare in Afganistan ci reprezentam statul roman acolo si indeplinim misiunii ce revin României.

Naica (74 comentarii)  •  4 august 2016, 20:29

Cosu= Apom34ax90n !

Dragos (1 comentarii)  •  4 august 2016, 20:55

Titlul IX, Cap. II, art. 456, lit. p) din C.F. (si la zi si cu istoric) nu confirma cele afirmate in articol. Practic continutul literei P nu este acelasi cu forma initiala din Legea 227/2015.

Robertinho (12 comentarii)  •  4 august 2016, 21:33

@Adiro96 - Dupa nume vad ca esti tanar si nu ai apucat inca sa inveti ce este responsabilitatea. Cei care au fost in teatrele de operatii reprezentau Romania si ceea ce s-a angajat sa sustina, ideea de coalitie nu inseamna doar ca altii sa ne apere pe noi ci sa participam activ la toate misiunile coalitiei, indiferent daca sunt placute sau nu. Mai sunt unii care spun ca nu este razboiul nostru si nu trebuie sa ne bagam. Daca ne-ar ataca maine rusii, de exemplu, de ce ar fi si razboiul celorlalti din NATO (asta daca am aplica acelasi principiu)? Intr-adevar (asa se scrie corect, nu te mai mira), au fost voluntari, dar gandestete ce i-a impins sa faca asta si cu ce pret. Te asigur ca nu e ca la televizor, e muuuuult mai greu.

Cosmo (44 comentarii)  •  4 august 2016, 22:23

Aha, ciolos și tehnocratii îs de vina, nu, pt toate astea?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  4 august 2016, 22:51

...suntem o tara NATO si ne mandrim cu asta ...pacat ca nu ne ataca rusii sa dovedim cat de barbati suntem ...sa i atacam noi pe ei ...ca ne au luat Bucovina de Nord ...avem prea putini veterani de razboi ...

Larry cdv (3 comentarii)  •  4 august 2016, 22:56

@Robertinho:- Ești sigur că au fost voluntari? Ai pe cineva din familie sau printre cunoscuți care a mers voluntar în teatrele de operațiuni externe?

Dragos (19 comentarii)  •  5 august 2016, 0:01

Da, eu am doi prieteni care s-au dus voluntari, constienti fiind la ce se expun. Voluntari, in sensul in care au facut un pas in fata atunci cand au fost intrebati daca vor sa mearga. Nu pe bani putini, ce-i drept, insa nu as vrea sa fie nimeni in pozitia lor, adica sa pleci sanatos si sa te intorci ciung (in cel mai bun caz). In momentul ala nu mai contezi pentru tara, esti doar un alt numar pe un stat de plata. O plata mizera, desigur. Prietenii mei s-au intors cu bine, dar nu mai vor sa repete experienta pentru nimic in lume. Mergeti voi, sa serviti NATO sau armata romana. Veti fi o gloata plina de noroi in chiloti. Ca si mine, de altfel. Asta nu inseamna ca nu trebuie ca cei raniti si familiile lor sa fie sprijiniti post factum. Haterii de Romania sunt multi. Bravo, Maria! Nu toti pot citi printre randurile tale.

Stefan (113 comentarii)  •  5 august 2016, 0:31

Prevederile legii respective din Codul Fiscal au fost redactate de guvernul Ponta, si nu in 2016. Ciolos nu a schimbat legea prin hotararea de guvern din martie, pentru aia e nevoie de parlament sau ordonanta de urgenta. Ceea ce Ciolos spune ca s-a discutat deja cu ministrul finantelor, si urmeaza sa se scoata impozitarea integrala ( si a familiei ) a veteranilor de razboi prin ordonanta de urgenta. Si mai spune ceva Ciolos. Nu sariti pe el pentru ineptiile mostenite in legislatie, pentru ca e nevoie de timp sa le gaseasca si sa le corecteze. @Larry - Am eu 2 vecini de scara. Care merg periodic. Sunt doi oameni jos palaria.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  5 august 2016, 10:31

stia ca e o lege proasta, dar n-a schimbat-o, a „clarificat-o”. pana a inteles fiecare ce vrea. a fost nevoie de galagie, sa dea OUG, s-o schimbe

Bogdan (3 comentarii)  •  5 august 2016, 0:48

Articol dictat de patron din puscarie. Presedintele e de vina ca a promulgat legea, Ciolos ca o aplica, nimic despre parlamentarii care au votat legea. Ma puteam gandi ca autoarea e ignoranta, ca sa nu spun mai rau, dar a dovedit cu alte ocazii ca o duce capul. E doar rea vointa, e un articol scris la comanda de un jurnalist care nu stie ce inseamna jurnalismul. Antena 3 e aici?

Alx (87 comentarii)  •  5 august 2016, 3:43

Hai sa fim seriosi, ce veterani? Pe ce campuri de lupta in Afghanistan, Africa,Irak pe lefe de mii de dolari. S-au dus de bunavoie acolo, probabil au dat si spaga sa plece.

Adrian (1 comentarii)  •  5 august 2016, 7:34

http://m.adevarul.ro/news/politica/impozitul-veterani-ajuns-dragnea-sa-l-acuze-ciolos-prostiile-ponta-1_57a377475ab6550cb87b06eb/index.html Maria, a se vedea articolul documentat si a cui este de fapt decizia pentru care tu il critici pe Ciolos

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  5 august 2016, 10:29

decizia lui Ciolos a fost, cum scrie si in articolul citat de tine, sa complice lucrurile. Abia saptamana viitoare le va simplifica, prin OUG

Doctor (4 comentarii)  •  5 august 2016, 7:53

Maria, tu scrie de becali, ca de aia esti platita.

nicu (1 comentarii)  •  5 august 2016, 8:14

Toate comentarile sau centrat pe veteranii , ranitii si vaduvile de razboi din teatrele de operatii de dupa lovitura de stat din decembrie 1989. Tata este veteran de razboi si fost prizoner la rusi . In lagarul de la DOMBAS a lucrat in mina 4 ani si opt luni. La varsta de 95 de ani ,dupa ani de razboi si chin in lagar ,merita sa fie scutit el si familia lui de plata taxelor si impozitelor locale ? Daca nu ,cum despati plata contributiei la taxa pe cladire avand in vedere ca locuieste cu sotia si copii ?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  5 august 2016, 8:18

...ne intereseaza de veteranii nostri si de scutul de la Deveselu ...trebuie sa trimitem militari la lupta ...ca sa primeasca botezul focului ...sa fie instruiti si in conditii de razboi nu numai de pace ...vrem armata profesionista ...trebuie sa ne aparam pamantul nostru sa nu ni l mai ia nimeni

Robertinho (12 comentarii)  •  6 august 2016, 9:38

@ Larry cdv - Da, am, pe mine, asa ca vorbesc in cunostinta de cauza. Daca citeai atent postul iti dadeai seama

Comentează