Spectacolul ratat de preşedinte
Iohannis a descoperit "fenomenul" Ilie Năstase. Cu puţin noroc, îl va descoperi şi pe puştiul din Vâlcea, Mozart al şahului, înainte ca acesta să facă 70 de ani

Chiar în pragul crizei de decoraţii, când părea că preşedintele Iohannis va rămâne fără obiectele muncii sale de la Cotroceni, s-a găsit o medalie şi pentru Ilie Năstase. Încă o victorie de palmares a consilierilor şi a industriei româneşti de decoraţiuni exterioare. Nihil sine rigips!
Fostul tenisman a fost decorat de ziua lui de naştere, deci la mulţi ani, Ilie Năstase! „Chiar şi pentru un preşedinte, o astfel de coincidenţă, de festivitate, e o ocazie rară (sic!)”, s-a mirat Klaus Iohannis. L-a declarat pe Ilie Năstase „un fenomen al naturii umane pe terenul de tenis”. Sub imperiul spontaneităţii, a adăugat unele consideraţii mistice, despre „sportivul de vis pentru generaţia mea”: „Predestinare sau nu, tot într-o zi de 19 iulie a avut loc primul meci de Cupa Davis al României”. Consilierul Google nu doarme în post. Iată ce ne trebuie, aşadar: un şef de stat născut pe 1 Decembrie. Ar fi un preşedinte de vis.
Ce-aduce Moşul? Decoraţii
Când Iohannis debuta în rolul de Moş Crăciun al naţiei, consilierii lui aveau sacul doldora de idei, nu doar de zdrăngănele onorifice. Pe 24 decembrie 2014, zi care a coincis, ocazie rară, cu Ajunul, preşedintele i-a dăruit o tabletă conectată la Internet unei fetiţe, să comunice mai lesne cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. E drept, i-a dat copilei cadoul de parcă ar fi vrut să i-l ia înapoi, odată cu o parte din alocaţie. Dar, pe lângă toată suita, a transportat cu el până în sat şi un gând: „Vreau ca mandatul meu să ne aducă pe toţi laolaltă”.
Oricum ar porni la drum, se pare că toţi aleşii noştri nimeresc fără greş scurtătura unde-i aşteaptă tava de argint şi cutia de catifea. Oricine ar fi în fruntea ţării, mai devreme sau mai târziu, trebuie să ia decizia de a-l decora sau nu pe Ilie Năstase. Şi să-şi amintească sau nu, cu o lacrimă de lemn în colţul ochilor, „Când juca Ilie era sărbătoare”, „a oferit un spectacol total”.
Maestru în şcoala fără profesori
Predestinare sau nu, Bogdan Daniel Deac s-a născut de ziua lui în Râmnicu Vâlcea. Pe 30 iunie, când a împlinit cu adevărat fabuloasa vârstă de 14 ani, 7 luni şi 27 de zile, a devenit cel mai tânăr mare maestru internaţional de şah din lume. A preluat ştafeta de la americanul Sam Sevian. Când încă nu împlinise 13 ani, puştiul din Vâlcea devenise maestru internaţional. La şcoala lui, „General Take Ionescu”, încă nu se predă şah. Au fost aduse table şi piese, dar lipsesc profesorii specializaţi. Poate la anul şi pentru alţi elevi din România generaţiilor bine sacrificate.
De Crăciun, poate, pe hornurile şcolilor, va coborî preşedintele ţării, cu nişte nebuni noi cadou şi unele observaţii răscolitoare despre rolul copiilor şi importanţa educaţiei. Iar când Bogdan Deac va împlini o vârstă rotundă, nu neapărat venerabilă, va fi felicitat, desigur, de la Cotroceni. Pentru că inteligenţa e, şi ea, un „fenomen al naturii umane”, e chiar Fenomenul. Pentru că un copil care vede finalul partidei încă din deschidere e „speranţa unui viitor mai bun”. E chiar mai mult. E certitudinea.
Coţofana Europei
În campanie, Iohannis promitea că vom „deveni efectiv un tigru al Europei” dacă ne ţinem de şcoală. Pas cu pas spre metamorfoză. Acum suntem în stadiul de coţofana Europei, flămândă după tot ce sclipeşte, decoraţii, capace de bere, toate laolaltă. România trecutului bine decorat, a prezentului prost consiliat şi a viitorului mereu amânat.
În august, preşedintele va merge la Rio, unde, în lipsa calului de bătaie al gimnasticii, va urmări cu atenţie şi un pic de îngrijorare zig-zagul lui Zika în lumina reflectoarelor. În septembrie, Bogdan Deac va merge la Baku, la altă Olimpiadă, cea de şah. Predestinare sau nu, acesta nu e sportul preferat al lui Iohannis. În plus, unei legende de 70 de ani îi poţi lua un set, la un demonstrativ, spre deliciul maselor. Dar să încerce numai vreun politician să ia un pion de la puştiul şahist! Ar ieşi spectacol total.