Au venit că au fost chemaţi
În premieră la DNA, înalţii prelaţi au explicat cum i-au dat infractorului ce-i al scriitorului şi lui Gigi Becali, ce-i al savantului

Mitropolitul Ardealului n-a mers neinvitat la Parchet. Preoţii, anunţa BOR, după tragedia din Colectiv, se deplasează numai dacă sunt chemaţi. Asta-i rânduiala. Până şi maşina „se sfinţeşte la cererea posesorului. Nu se autopropune preotul”.
Laurenţiu Streza nu s-a autopropus la coadă la DNA. A fost citat. Altfel nu s-ar fi urcat în limuzina de 60.000 de euro, „normală, pentru un demnitar”, şi n-ar fi căutat loc de parcare, la oră de vârf, în centrul Bucureştiului. Timp în care avocatul lui informa reporterii despre scopul vizitei: „Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului!”. Cezar, cum e el, sărac cu duhul şi nu numai, a luat-o de bună. S-a bucurat ca fraierul, auzind că BOR începe să-i achite taxe şi impozite.
N-a fost decât o figură de stil. Ca atunci când mitropolitul a spus că românii „dau în Dumnezeu” dacă vor spitale, nu catedrale. În fine, Laurenţiu Streza a parcat şi a coborât din maşină. Pe scările Parchetului, mitropolitul n-a mai blestemat jurnaliştii, să rămână fără bani de benzină şi să meargă cu autobuzul. Venise cu altă treabă, de martor, nu de victimă. Să dea explicaţii în dosarul cărţilor scrise de un alt şofer notoriu, Gigi Becali, aproapele mitropolitului ca preţ de catalog.
Profesor doctor, binecuvântează!
Laurenţiu Streza „n-a avizat cartea, a binecuvântat-o”, a explicat avocatul mitropolitului, după audiere. „Cartea nu era scrisă. Când s-a dat binecuvântarea, domnul Becali o poate folosi unde vrea”. Patronul Stelei a recunoscut deja că n-a scris el cartea, doar a semnat-o. Mare noroc au avut înalţii prelaţi. Gigi Becali putea să semneze şi Biblia, cu binecuvântarea lor. Şi s-o publice în două volume, Vechiul Testament şi Noul Testament, câte 30 de zile în minus de fiecare.
Legea nu prevede scutiri de pedeapsă pentru cărţi binecuvântate, ci pentru lucrări ştiinţifice coordonate de cadre universitare. Laurenţiu Streza, ca preot, poate binecuvânta unde vrea, când vrea, ce vrea, sedii de partid, sedii de firmă, tomografe sau porţi de fotbal. Poate binecuvânta presa, să n-aibă parte de fotografiile cu maşina lui nouă.
Dar profesorul universitar Laurenţiu Streza nu poate binecuvânta în devălmăşie. Religiei, ce-i al religiei şi teologiei, care e ştiinţă, ce-i al teologiei. La fel, şi arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Snagoveanul, a fost chemat la DNA pentru că e profesor universitar, doctor în teologie, nu expert autorizat în spiritul tirajelor.
Nu înseamnă că „se dă cu pietre în curtea bisericii”, o altă figură de stil a lui Laurenţiu Streza. Discuţia se poartă în curtea universităţilor. Iar BOR insistă să rămână acolo. „Cei doi ierarhi, în calitatea lor de profesori universitari, şi-au asumat personal, neangajând instituţia Bisericii, actul de recomandare spre publicare a cărţilor respective”, susţine purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
La două vizite, o spovedanie gratis
Aşadar, Laurenţiu Streza şi Teodosie Snagoveanul au binecuvântat manuscrisele apocrife ale lui Becali ca profesori, nu ca preoţi. Asta e bine de ştiut: şi cadrele didactice au harul lor. Putem apela cu încredere la ele, pentru sfinţirea camerelor video din sălile de Bac, de exemplu.
Această lepădare a BOR de întreprinderile celor doi profesori clerici riscă să-i producă unele neajunsuri financiare, să încurajeze concurenţa de la catedră. Dar unde Codul Penal închide o portiţă, înalţii prelaţi deschid o portieră de Mercedes. Fericit cel ce are schimbătorul de viteze în cutia milei!
Prima descindere la DNA a fost bonus. A doua oară când invită preoţii, procurorii trebuie să scoată banul, în funcţie de tipul de spovedanie solicitată: versiunea scurtă, versiunea tămâiată sau versiunea scrisă, cu binecuvântarea avocatului.