Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dragonii în pantofi de bal

Fără prea mulţi titulari la echipele de club, fără antrenor supertitrat, Ţara Galilor a suflat foc şi peste scuzele de paie ale "tricolorilor"

Permalink to Dragonii în pantofi de bal
duminică, 3 iulie 2016, 9:20

Tot ce s-a petrecut la Euro 2016, după eliminarea României, seamănă cu o mare conspiraţie umoristică împotriva explicaţiilor din tabăra tricoloră.

Argumentul ariei de selecţie a picat cu brio, de câteva ori. Ultima dată, după ce Ţara Galilor a ajuns în semifinale. Selecţionerul Angliei are la dispoziţie 35 la sută dintre toţi jucătorii din Premier League, scrie „Daily Mail”. Şi totuşi n-a trecut de „optimi”. Pe când selecţionerul Ţării Galilor are la dispoziţie doar 21 de jucători în prima ligă engleză. Cei mai mulţi sunt rezerve sau evoluează la echipa a doua.

Cu Albania, nu mai pierduserăm de 68 de ani. Ţara Galilor nu se mai calificase de 58 de ani la un turneu final. Statisticile sunt mai volatile ca frecţiile. A picat refrenul cu „jucătorii nu mai evoluează meci de meci la echipele de club”, lansat de conducerea FRF.

Pe terenul din Lille, n-a contat că aria de belgieni din Premier League depăşeşte aria de galezi. Că portarul lui Chelsea, Courtois, are de-a face cu atacantul Hal Robson – Kanu, ultima oară legitimat la Reading, în liga a doua engleză, acum fără echipă. Galezii îl au pe Gareth Bale, de la Real Madrid. Dar astfel de atuuri nu le-au folosit altora la nimic. Spaniolilor, de exemplu.

„Descoperit” de Mourinho
Chris Coleman avea 41 de ani când a fost numit selecţioner al „dragonilor”, în 2012. N-avea „10 ani de experienţă la nivel înalt”, nici nu câştigase trofee. Mourinho l-a remarcat pe când galezul antrena la Fulham. L-a lăudat că ştie să comunice cu fotbaliştii.

Coleman a pierdut primele cinci meciuri pe banca Ţării Galilor. „Nu trebuie să ne fie frică de înfrângeri”, s-a încurajat atunci. Iar după „sfertul” cu Belgia, a completat, înainte de a înnebuni o vreme: „Nu trebuie să ne fie frică să visăm!”. Iordănescu n-ar fi rostit asemenea blasfemie. Generalul transmitea frică prin toţi porii. Dacă te uitai atent, puteai să-i vezi nimbul de spaimă, ca un arici de gânduri negre, ghemuit deasupra capului. Nici predecesorii lui în post nu făceau risipă de curaj.

Brazilienii de la Euro
După ce jucătorii galezi dau totul pe teren, le mai rămâne ceva: pasiunea. Deşi în majoritate au datele fizice şi aptitudinile unor rugbyşti, coechipierii lui Bale sunt pasionaţi de fotbal. Coleman e, la rândul lui, pasionat de fotbal. Asta şi aprecia Mourinho la el. Povestea acestei „naţionale” e o poveste despre pasiune.

O uitasem şi acum ne va urmări, mult după Euro. Ne vom aminti nu isprăvile tradiţionale ale ingraţilor multimilionari. Cât isprava „dragonilor” care au tropăit magnific spre semifinale. Cu o siguranţă de parcă ar fi dansat toată viaţa în pantofii Cenuşăresei, dar nu i-a invitat nimeni la bal. Sau n-au avut caleaşcă, dar au avut răbdare şi au venit pe jos, timp de mulţi, mulţi ani.

Nu e obligatoriu să fii pasionat, să reuşeşti în fotbal. Pasiunea se vede rar. O au, de regulă, brazilienii, înainte de-a semna primul contract cu şase zerouri. O au, iată, galezii. La „naţionala” României şi la FRF, lipseşte. Există pasionaţi de jocuri de noroc, de politică, de faimă, de grade militare, de grătar, de funcţie, de clauze de reziliere, de câştiguri uşoare, de schimbări organizaţionale produse ca urmare a proceselor instituţionale de europenizare. Dar nu de fotbal.

Pasiunea e imposibil de trişat. Explică goluri incredibile, plecate din gheata unui şomer. Şi exclude neputinţa, scuza ultimă, glonţul de argint al „tricolorilor”. „Golul primit cu Elveţia ne-a demoralizat”, ne lămurea Chiricheş. De fapt, „tricolorii” au venit la Euro împovăraţi că trebuie să joace şi au plecat demoralizaţi că urmează alte meciuri. Vor continua să practice un sport la care au oarecare pricepere, dar care nu le place. Şi le e frică să recunoască.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Andrei (15 comentarii)  •  3 iulie 2016, 10:03

Maria, de acord ca atitudinea face diferenta si uneori chiar compenseaza pentru alte lipsuri, care cel mai clar se vad la Islanda, nu la Wales. Pe de alta parte contextul mai larg nu trebuie neglijat. Si el explica multe. Nici spaniolii nu au avut atitudine. Le scrii si lor un articol despre blazare?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 iulie 2016, 14:19

ai dreptate, n-au avut, nici ei si nici altii, dar i-au tinut pe linia de plutire talentul, experienta, masa musculara, reflexele, rutina grupului si altele asemenea, care ne-au lipsit noua

Andrei 2 (3 comentarii)  •  3 iulie 2016, 10:57

Excelent articol! Bravo Maria Andries! Andrei, spaniolii erau blazați, e drept, dar blazarea lor venea după 2 CE și un CM câștigate entuziasmant! E o diferență fata de nationala lui Daddy Chicken, nu?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  3 iulie 2016, 12:23

Foarte bun articolul ...de fapt spune ce gandim cu totii ...fotbalistii selectionati de Kascheta s au facut fotbalisti ca sa castige bani ...nu din pasiune ...e o prostie asta cu sda investim in centrele de copii si juniori ...trebuie sa investim intr un antrenor cu fler ...care sa selectioneze fotbalisti care pun mai presus decat banii castigati dragostea lor pentru fotbal ...Pai,da...Pasiunea e imposibil de trisat !!!

Stefan (113 comentarii)  •  3 iulie 2016, 13:08

Marele corporatist Burleanu ar trebui sa stie ca daca era director executiv intr-o corporatie si dupa 2 ani scotea la inaintare scuzele care le tot invoca acum, ar fi fost linsat. Lucrand la o federatie, isi permite sa spuna ca iti trebuie timp, si sa scoata la inaintare tot felul de scuze demolate pe rand de situatia factuala din alte tari si de la Euro. Si foarte bine zis cu brazilienii. Dupa primul contract de genul respectiv devin mai interesati de petreceri in piscina, twitter si distractie. Kaka probabil a luat Balonul pentru ca era pocait si un om de casa si de familie. Altfel il vedeam la rubrica si altii. Nu ma refer la brazilienii de dinaintea exploziei financiare.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  3 iulie 2016, 14:51

Daca tot vorbim despre echipa Tarii Galilor... Va reamintesc ca in precedentele preliminarii, cele pentru CM 2014, echipa lui Bale a fost repartizata in urna valorica nr. ... tineti-va bine ... 6! Ultima! Alaturi de ... Liechtenstein, Kazahstan, Luxemburg, Malta, Andorra, San Marino (grozava companie, nu?) si ... aici tineti-va si mai bine ... Islanda!!! Si daca islandezii au dovedit inca de la acele preliminarii ca sunt mai buni decat urna in care au picat, ocupand locul 2 in grupa si ratand calificarea dupa un baraj cu Croatia, galezii nu au aratat mare lucru, ocupand locul 5 din 6 echipe (au depasit doar Macedonia). Toate acestea se intamplau in urma cu ceva mai mult de 2 ani, nu mai demult. Cum s-a ajuns aici in acest timp scurt? Asta iar e o intrebare buna pentru FRF-istii nostri.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 iulie 2016, 19:30

da, e buna intrebarea, de tinut minte

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  3 iulie 2016, 15:39

Problema este ca daca avem in fruntea federatiei un moldovean sters fara pasiune ...pus politic ...nu o sa reuseasca sa aduca niciodata un antrenor cu fler care sa gaseasca si sa selectioneze fotbalisti cu pasiune ...atentie ...acesti fotbalisti se gasesc rar ...nu poti sa i iei numai de la fcsb ...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 iulie 2016, 19:29

si eu sunt moldoveanca, Je suis Vaslui 🙂

goulea (1 comentarii)  •  3 iulie 2016, 18:55

Da' ce are a face moldovenismul cu realizarile profesionale? ovidiu3003, presupun ca tu esti neam de neamul tau din capitala, nu?

Stefan (113 comentarii)  •  3 iulie 2016, 23:11

Trandafir de la Moldova, te-as iubi dar nu stiu vorba. Eu sunt bistritean, imi scapa denumirea pe care o port ca ardelean in sud sau alte parti ale tarii. Da stiu ca suntem molcomi, si taximetristii nostri sunt prieteni cu Hagi.

Comentează