Au şters-o englezeşte
Ţara care a inventat fotbalul, cercetătorii britanici şi turismul în Transilvania a descoperit şi ieşirea din UE. Noi tot nu suntem siguri că am găsit intrarea

„N-am înţeles… Ce-a zis?”. Aşa au răspuns „tricolorii”, la Euro, după ce un ziarist britanic i-a întrebat ce părere au despre Brexit. Cum văd ei transferurile românilor în Anglia, cred că vor fi afectaţi? A fost repetată întrebarea. Săpunaru, Keşeru şi Chipciu şi-au dat coate, s-au hlizit ca şcolarii din ultima bancă.
Până la urmă, a răspuns decanul de vârstă, Săpunaru: „Orice jucător îşi doreşte să joace în Premier League”. Şi cu asta ne-am lămurit cu toţii că există lucruri mai plate decât jocul „naţionalei”: fruntea ei. Fără un rid de concentrare.
Adevărul e că Săpunaru şi compania chiar n-aveau de ce să stea cu grijă, că le trebuie şi viză pentru Premier League. Oricum, le lipsea restul din listă. Graniţa dintre Liga 1 şi fotbalul european este reală şi durabilă. O barieră de cremene, peste care jucătorii români trec tot mai rar. Brexitul nu schimbă mare lucru din punctul acesta de vedere.
Fotbalul nostru, în general, e afectat doar de el însuşi, de suficienţa lui, de calculele mărunte şi de viziunile pe măsură. Cu sau fără Marea Britanie în UE, cel mai bogat campionat din lume rămâne tot în altă galaxie pentru Liga 1. Iar schimbarea îi va afecta pe cei care muncesc, nu pe cei care nu înţeleg întrebarea când e vorba de pus osul sau mintea.
Ceaţă în România. Continentul izolat
Dincolo de fotbal, trebuie să recunoaştem că britanicii au şters-o englezeşte, fără să mai plătească nota pentru infrastructura noastră futuristă. Am cam profitat de ei. Nu ştiam cum să le mai luăm banii. Am făcut autostrăzi, mii de kilometri, am asfaltat drumurile judeţene, am modernizat căile ferate. Am pus canalizare în sate, pentru eventualitatea că le vizitează Prinţul Charles. Mai aveam nevoie de încă un miliard de euro, din Albion, să cumpărăm autobuze cu două etaje, cu aer condiţionat numai la ultimul, pentru parcul RATB. Şi să terminăm lucrările la portul fluvial Sălişte – Sibiu. Asta e, ne descurcăm noi cumva. Are şoseaua peşte.
Încă de anul trecut, Prinţul de Wales ne-a sfătuit să fim calmi. „Cheia salvării planetei” se află la noi în ţară, a spus el, nu la Londra. Dacă avem cheia asta, putem salva şi Europa şi, de ce nu, dacă ne permite timpul, salvăm şi România. Sau măcar două-trei căsuţe din Viscri.