Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Spitalele sunt ale mele. Ale tale. Ale noastre

Ministerul Sănătăţii refuză să-şi asume viaţa ca valoare. În locul planului de măsuri contra infecţiilor din spitale, aplică un plan de economii

Permalink to Spitalele sunt ale mele. Ale tale. Ale noastre
joi, 16 iunie 2016, 12:50

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a învăţat din greşelile predecesorului. Şi-a trimis în avanposturile comunicării un columbofil de serviciu. Să scoată el porumbeii. Laurenţiu Colintineanu a apărut în faţa jurnaliştilor şi a anunţat că Ministerul testează câte un produs biocid din fiecare judeţ. 42, în total. „Un eşantion mai mult decât relevant statistic”, a spus el. Un lucru bine făcut, nu glumă.

Pe piaţa din România există 380 de mărci de dezinfectanţi. Întrebat de ce Ministerul nu le verifică pe toate, vorbitorul de la Sănătate a răspuns: „Ar costa enorm„. Pe cine ar costa? Scoate ministrul bani din buzunar? Îşi donează salariul pe o lună? Nu. Ne-ar costa pe noi, la fel cum ne costă tot ce se întâmplă în Sănătate.

Fură de la mine. De la tine. De la noi

Cine i-a şoptit această estimare vaporoasă ministrului Voiculescu şi echipei lui? Trebuie decorat urgent pentru curajul propriei opinii. Adică, vedeţi dumneavoastră, din bugetul Sănătăţii, s-a furat atât, încât acum nu mai sunt bani să facem curăţenie în spitale. S-a furat enorm. Se fură încă. De pildă, din fondurile CNAS au dispărut 17 milioane de euro, prejudiciu pentru care sunt urmăriţi penal doi foşti şefi ai instituţiei. Se fură de atâta vreme, încât lipsa banilor nu mai e un argument. E doar o iluzie optică. Bani există.

„Vom face teste de sanitaţie pentru toate substanţele biocide folosite în spitale”, anunţa ministrul Voiculescu, la instalare. Acum ne spune că nu sunt bani să testăm decât pe ici, pe colo. Despre planul lui de prevenire a infecţiilor din spitale, numai de bine.

„Schimbarea în contractele de management” nu costa nimic. Dar nu s-a mai auzit nimic de ea. Ministerul Sănătăţii s-a convertit în Ministerul Contabilităţii. Tot elanul s-a redus la bluful „analizele ar costa enorm”. Testele vor fi făcute prin sondaj. Prin sondaj vor fi şi pacienţii români în siguranţă.

E viaţa mea. A ta. A noastră

Sănătatea e „prioritatea numărul unu” a Guvernului Cioloş. Iată că, de fapt, e luxul numărul unu. Şi prioritatea numărul doi pentru ministrul Voiculescu, care pune banii pe primul loc. Banii noştri.

Totuşi, aşa cobai săraci cum ne vede, fără o para pentru eprubete, guvernanţii ne cer şase milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului. Ne cheamă la o „asumare a valorilor la nivel individual”. Hai să începem cu începutul. Cu valoarea cea mai importantă. Cu viaţa.

Cetăţenii şi-au asumat-o şi colectiv, şi individual. Nu e nevoie să plătim campanii TV de conştientizare, să ne convingem că vrem să trăim. Da, Brâncuşi e al meu. Al tău. Al nostru. De asemenea, spitalele sunt ale mele. Ale tale. Ale noastre.

Ministerul Sănătăţii e al meu. CNAS e al meu. Hârtiile pe care sunt raportate minciuni nosocomiale sunt ale mele. Tribuna de la care ministrul Voiculescu ne transmite enormităţi e a mea. A ta. A noastră. Hârtia pe care le scrie e a mea. Timpul pe care-l pierd şefii Sănătăţii e al meu. Al tău. Al vostru. Al tuturor. Plătit cu banii jos.

Nu înţeleg? Să le sculptăm mesajul

Şi dezinfectanţii, şi analiza dezinfectanţilor sunt ale mele. Ale tale. Ale noastre. E vorba de viaţa mea. A ta. A noastră. Cei care nu pricep sunt şefii din Ministerul Sănătăţii. Se comportă, unul după altul, ca nişte arendaşi ai fatalităţii. Nu-şi asumă decât ridicatul din umeri. „Ar costa enorm să fiţi în siguranţă. Ar costa enorm să vă tratăm pe toţi”.

Spuneţi cât. Că şi-aşa murim ca miliardarii, vorba Filantropicii, pompând bani cu nemiluita în mafia din Sănătate, în schimbul minimului necesar, livrat cu maxim dispreţ. Spuneţi cât şi achităm. Un singur lucru nu ne mai permitem: să nu verificăm toate etichetele care intră într-un spital.

Dacă oamenii nu-i inspiră entuziasm, statul român să se gândească la noi ca la nişte statui. Fiecare cetăţean, o operă de artă. Nepreţuită. Din punctul ăsta de vedere, costul analizelor de biocide e chilipir. Iar marele plan de măsuri al ministrului Voiculescu, pomană curată.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

florian (5 comentarii)  •  16 iunie 2016, 13:17

articolul acesta este si al meu? daca da, atunci pot scrie ca, cel mai prost din afacerea asta din punct de vedere moral, nu material, iese doctorimea, care a bagat mana in bugetul sanatatii (adica in buzunarul meu, al tau, al nostru), pana la umar chiar pana la gat..si asa au aparut o groaza de vile si viloaie, o droaie de masini de fite, o droaie de excursii prin bangalore, prin barcelona, prin sao paolo, prin indonezia, prin hawaii, etc...de aia se tot duc politicienii nostri si se opereaza prin austria, israel, chiar turcia, maine, poimaine, prin albania, cine stie...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  16 iunie 2016, 15:27

da, e si al tau, desi nu e scris de un bugetar. cititorii nostri, finantatorii nostri 🙂

Maxentiu (41 comentarii)  •  16 iunie 2016, 14:24

Si pe mine ma costa enorm procentul ala pe care-l dau din salariu ca"asigurare de Sanatate" fara sa primesc absolut nimic in schimb. Sa inteleg ca ministrul ala care se credea Superman si-a dovedit deja neputinta?

AlterEgo (23 comentarii)  •  16 iunie 2016, 14:33

Am lipsit din peisaj in ultima vreme. Dar tehnocratii parca erau buni ,nu ?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  16 iunie 2016, 14:46

„parca” e problema

Mircea (2 comentarii)  •  16 iunie 2016, 14:37

Sistemul nostru sanitar este o mizerie... O bataie de joc... Derbedei precum Condrea si-au batut joc de oameni bolnavi,,, Firmele au jefuit banul public cu ajutorul celor spaguiti... Profit pe sanatatea oamenilor... Asa sa le ajute Dumnezeu!

Stefan (113 comentarii)  •  16 iunie 2016, 15:41

Sunt doua variante cu noul ministru. Ori chiar vrea sa faca lucruri extraordinare, dar se preface ca o ia incet pentru a lua coruptii pe nepregatite, sa nu le dea motive sa se agite, ori chiar e alt ministru pe acelasi post cu aceleasi vechi metehne. Nepasare, incompetenta, superficialitate, prostie, poate chiar coruptie. In rest, pentru cat de grave sunt problemele in sistem nu face absolut nimic in plus fata de predecesorii lui. Cand un sistem e putred, raul nu il cureti cu pensula sau penseta, superficial. Il smulgi de la radacina, chiar daca doare. Desi am impresia ca mai mult i-ar durea pe corupti decat pe contribuabili, care oricum platesc dajdia la stat fie vremea buna rea. E ca in cantec si cu ministrii astia. Vin ai nostri, pleaca-ai nostri, noi ramanem tot ca prostii. Atata doar, azi coruptii fac front comun pe fata, painea sau catusele.

Stefan (113 comentarii)  •  16 iunie 2016, 15:56

Si Maria, esti optimista. Spitalele ar trebui sa fie ale mele, ale tale, ale noastre. Cam asa ar fi titlul corect. Ca sa combatem masele de corupti si de lipitori care mulg sistemul trebuie o mobilizare exemplara la alegeri, pe aceeasi linie, ceea ce e cam greu, avand in vedere ca avem 100 de partide si 100 de clici mai mult sau mai putin corupte si incompetente. Pe ei nu o sa ii castigi cu articole de genul asta, interesul lor e in alte sfere. Nici tu, nici Tolo, nici Guran, nici un Muscalu, nu ma apuc sa va enumar pe toti jurnalistii care nu stau sluj in fata partitelor, etc, etc, etc. Eventual pe nehotarati doar. Si impreuna cu nehotaratii, tot nu o sa fim de ajuns daca nu ne mobilizam exemplar, la cat de multa coruptie exista in tara asta in toate sectoarele, si la cati oameni au pacate grele de ascuns. Pentru ca doctorul ala care a semnat contractele la pret dublu intr-un spital are clica lui de acoliti, care lucreaza in tandem cu el, nu putini. Ei au soti si sotii, care stiu cum stau lucrurile, si pe langa faptul ca isi vor sustine perechea, vor pleda pentru nevinovatia lor, campanie gratuita si puternica. Unii au copii majori, alti parinti in viata, care tot cu ei vor vota, si tot lor le vor purta steagul in toate comunitatile unde umbla si in orice discutii. Ei au prieteni cu care isi petrec timpul, si stii vorba aia, cine se aseamana se aduna. Ei au parteneri de afaceri, care stiu care e mersul, samd. Lor nu le poti oferi nimic ce nu isi pot oferi ei. Admnistia e singura chestie care ar putea-o primi in plus, daca ar fi prinsi. Atat. Coruptie e inclusiv munca celor care auditeaza institutiile de stat, dar trec cu vederea ca e stricata aia, ca nu merge aia, ca le lipsesc niste rapoarte, ca nu si-au facut treaba in luna trecuta din x motive, samd. E inclusiv actul de a ignora dovezile care apar in cazuri de coruptie sau incalcare a legii. Sa fii corupt nu inseamna automat ca trebuie sa faci ceva activ.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  16 iunie 2016, 17:44

culorile politice sunt totuna. nu la vot trebuie arsi, ci la bani. sunt prea multi in Sanatate, au de unde fura pe rupte. mi-am facut calculul de gospodina. daca sistemul nu se considera obligat sa-mi asigure spitale curate cel putin, de ce-as fi obligata sa-i platesc CAS-ul?

Stefan (113 comentarii)  •  16 iunie 2016, 16:00

Nu mai stiu unde am citit asta, dar e cinica situatia. Scria ca el/ea nu mai vede o rezolvare actuala a problemelor, si ca mai lupta cu coruptia intr-un singur fel. Isi educa odraslele in spiritul bunului simt, al respectului si al respectarii legii. Doar ca respectivul ignora ceva foarte simplu. Ce se naste din pisica soareci mananca. Cei care sunt corupti o sa isi educe copiii altfel decat el/ea. Chiar mi se pare ca ii creezi un handicap copilului. Si cand o sa se loveasca de realitate, o sa fie total nepregatit.

Dan (2 comentarii)  •  16 iunie 2016, 16:08

Maria, jos palaria! Articol de bun simt, scris incisiv.

ottonelu (20 comentarii)  •  16 iunie 2016, 16:23

Daca era Adolf Hitler prim ministru, toti implicații ar fi fost puși la zid și executați. Plus averile lor personale confiscate și folosite. Nota bene.

mal. (71 comentarii)  •  16 iunie 2016, 16:53

@Alter Ego: Da, tehnocrații sunt buni... La treburile lor, nu la politică... Apoi, aș întreba: cine acordă calificativul de tehnocrat? Cui? Căci dacă la final tehnocratul agricol conduce turismul, tehnocratul economic conduce sănătatea, tehnocratul inginer conduce justiția (sunt doar exemple, nu că ar fi așa la noi!), cred că doar ne-am șters fără să ne fi spălat înainte!!!

Ion (6 comentarii)  •  16 iunie 2016, 19:18

Am remarcat observația Mariei. ”de ce sunt obligat de stat să plâtesc CAS” din pensia mea prăduită de impozit? Eu, deși am 70 de ani m-a ferit Dzeu și nu am mai fost la medicul de familie de vreo 3 ani, în acest timp Statul mi-a furat și îmi fură 67 de lei/lună

raul (1 comentarii)  •  16 iunie 2016, 21:12

*** din politica sunt stapinii spitalelor.Ei au numit MANAGERII de spitale si acum fac pe prostii ?Au pus nulitati in functii care se pricepeau doar sa fure si sa faca pe sefii banilor !!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Paul (1 comentarii)  •  16 iunie 2016, 22:47

Maria, nu din banii ministerului sănătății ar trebui platite aceste teste. Fiecare producator trebuie obligat sa-si verifice singur produsele la laboratoare acreditate si sa nu poata vinde nimic daca nu au acest certificat

mafia din sanatate (14 comentarii)  •  16 iunie 2016, 22:52

slabe sanse, sistemul sanitar si biserica sint ramase in Evul Mediu...

manu (2 comentarii)  •  17 iunie 2016, 6:51

Mă tem că nu știu cât mai rezistă poporul ăsta... Să îi ferească Dumnezeu pe cei care ne-au condus țara pană acum! În curând își vor plânge de milă, ***. Va fi prea târziu...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

subzero (3 comentarii)  •  17 iunie 2016, 6:52

Sistemul e corupt, nu are ce sa faca un ministru, totul este corupt in sanatate, plecand de la portarul spitalului pana la director. Tot sistemul ataca cand trebuie, se apara cand trebuie, nu ai ce face, decat sa-l distrugi, dar pentru asta trebuie vointa sociala si politica mare. Nu vad nici o legatura intre Brancusi si lumea noastra ordinara. Maria, te citesc de mult timp, sunt ani de zile, imi plac opiniile tale, dar imi pare rau sa ti spun, nu ai legatura cu arta, nu o cunosti si nu o intelegi. Nu cauti nici macar esteticul, poza sculpturii nu are ce cauta langa acel pat de spital. Eu am donat pentru aceasta frumusete, sper sa o faci si tu. Eu sunt anti sistem, nu dau nimic la stat, nici statul mie.. e o relatie rece, dar totusi.. donez pentru placerea mea, e o placere scumpa sa iti placa arta, poate trebuie un program social pentru arta, poate trebuie sa invatam mai mult si mai bine, daca incepe sa ne placa. o sa dispara usor usor.. sistemul mult blamat, e o chestie de evolutie.. e normala.. asa ca le putem rezolva pe amandoua, e mult de munca , eu nu ma bag , in 2 saptamanti ma sutesc din aceasta tara, ma duc sa platesc impozite pe unde imi convine.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  17 iunie 2016, 11:44

un bilet la Muzeul National de Arta (si avem Rodin acolo) sau la MNAC e mai ieftin decat orice bilet la meci, pe Arena Nationala. fotbalul e o placere scumpa 🙂

manu (2 comentarii)  •  17 iunie 2016, 6:57

Păi Biserica e bine că a ramas in evul mediu. Ba chiar ar trebui să fi rămas cum a înfaptuit-o Iisus. Sau ești vreun "reformat" care s-a găsit deștept acu 100 de ani și ați facut secte și adunături.

Ticu Mihai (1 comentarii)  •  17 iunie 2016, 8:33

Felicitari Maria pt acest articol.

Emil (1 comentarii)  •  17 iunie 2016, 8:49

Spitalele nu sunt ale tale, nici ale mele sunt ale lor. Ale consiliilor locale sau județene dupa cum s-a facut împarteala prin anii 2000. Iar consilierii locali & judeteni și-au pus manageri dupa cum au vrut partidele, nu mari profesioniști ca nu este nevoie, dar sa prezinte certificat de mulgator calificat al bugetului sănătății. Ce ne arată presa, ex. dezinfectante este doar vârful icebergului, jaful din sănătate este generalizat si controlat pâna la cele mai mici cheltuieli, de la achiziții de medicamente, materiale sanitare, alimente, la cele de servicii de paza, comunicatii, service aparatura medicala, calculatoare, deșeuri medicale, reactivi etc.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  17 iunie 2016, 11:36

da, dar consiliile locale si judetene sunt tot ale mele, ale tale, ale noastre 🙂

Danny B (5 comentarii)  •  17 iunie 2016, 9:27

Ca sa nu ne mai ascundem dupa degete - primo - o lucrare facuta de un roman , trebuie acum rascumparata de stat , cu bani publici ? - alo , nu aud bine ? - ati avut in 27 de ani , o gramada de borfasi care au furat si ne-au furat . Banii trebuiau scosi de la ei . Voi , ce ati facut - i-ati protejat ca pe niste prunci , le-ati dat mancare , mai multa , decat primeste un batran la azil , nu le-ati confiscat averile asa cum ar fi trebuit , ba chiar , multi , au devenit savanti . bravo , stimabililor ! secundo - Dupa cum ar trebui , SANATATEA , este PRIORITATEA UNU , a unui stat , chiar daca ar fi si din lumea a treia . La noi nu functioneaza cam din 2004 - 2005 . Sa fie de vina , intrarea Romaniei in UE ? mai ales ca burghezii vestului , au strambat din nas la auzul ca in Romania sunt 5 milioane de pensionari ?

ciolanus (11 comentarii)  •  17 iunie 2016, 9:34

In sanatate 99% din personal fura: licitatii trucate, apoi de la portar pana la doctori, toti cer sau isi iau dreptul. Te duci la spital, se uita la tine, apoi te cheama la privat. Ai bani, poate traiesti, nu ai, poate ai noroc si totusi nu mori. Revenind, nicaieri nu poti testa tot, ar fi prea scump.

Stefan (113 comentarii)  •  17 iunie 2016, 14:37

Daca avem noroc mai apar vreo doua trei patru Kovesi, ca barbati cu sange in instalatie in justitie nu prea am vazut in astia 25+ ani. Una la fiecare institutie. Si apoi sa vezi tu matriarhat si distractie. Nu m-ar deranja angajatii institutiilor de justitie sa primeasca mariri de salarii, sau bonusuri la salarii. Institutiile astea gen DNA, DIICOT si cum le mai zice, bonusuri pe baza cantitatilor de bani recuperate de la corupti si hoti. Prefer sa aiba o Kovesi 40 de mii de euro pe luna decat sa fure restu 40 de milioane in fiecare luna. Daca nu mai mult. Cred ca 40 de milioane e nimic. Si asa, cu exemple ca si Kovesi, ca si Maria ( sa nu rosesti ), o sa aiba barbatii motive serioase in plus sa nu mai fie misogini.

AlterEgo (23 comentarii)  •  17 iunie 2016, 16:25

Atunci ,ma bucur ca am ajuns sa fim de acord, macar in problema tehnocratilor

Comentează