Spitalele sunt ale mele. Ale tale. Ale noastre
Ministerul Sănătăţii refuză să-şi asume viaţa ca valoare. În locul planului de măsuri contra infecţiilor din spitale, aplică un plan de economii

Noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a învăţat din greşelile predecesorului. Şi-a trimis în avanposturile comunicării un columbofil de serviciu. Să scoată el porumbeii. Laurenţiu Colintineanu a apărut în faţa jurnaliştilor şi a anunţat că Ministerul testează câte un produs biocid din fiecare judeţ. 42, în total. „Un eşantion mai mult decât relevant statistic”, a spus el. Un lucru bine făcut, nu glumă.
Pe piaţa din România există 380 de mărci de dezinfectanţi. Întrebat de ce Ministerul nu le verifică pe toate, vorbitorul de la Sănătate a răspuns: „Ar costa enorm„. Pe cine ar costa? Scoate ministrul bani din buzunar? Îşi donează salariul pe o lună? Nu. Ne-ar costa pe noi, la fel cum ne costă tot ce se întâmplă în Sănătate.
Fură de la mine. De la tine. De la noi
Cine i-a şoptit această estimare vaporoasă ministrului Voiculescu şi echipei lui? Trebuie decorat urgent pentru curajul propriei opinii. Adică, vedeţi dumneavoastră, din bugetul Sănătăţii, s-a furat atât, încât acum nu mai sunt bani să facem curăţenie în spitale. S-a furat enorm. Se fură încă. De pildă, din fondurile CNAS au dispărut 17 milioane de euro, prejudiciu pentru care sunt urmăriţi penal doi foşti şefi ai instituţiei. Se fură de atâta vreme, încât lipsa banilor nu mai e un argument. E doar o iluzie optică. Bani există.
„Vom face teste de sanitaţie pentru toate substanţele biocide folosite în spitale”, anunţa ministrul Voiculescu, la instalare. Acum ne spune că nu sunt bani să testăm decât pe ici, pe colo. Despre planul lui de prevenire a infecţiilor din spitale, numai de bine.
„Schimbarea în contractele de management” nu costa nimic. Dar nu s-a mai auzit nimic de ea. Ministerul Sănătăţii s-a convertit în Ministerul Contabilităţii. Tot elanul s-a redus la bluful „analizele ar costa enorm”. Testele vor fi făcute prin sondaj. Prin sondaj vor fi şi pacienţii români în siguranţă.
E viaţa mea. A ta. A noastră
Sănătatea e „prioritatea numărul unu” a Guvernului Cioloş. Iată că, de fapt, e luxul numărul unu. Şi prioritatea numărul doi pentru ministrul Voiculescu, care pune banii pe primul loc. Banii noştri.
Totuşi, aşa cobai săraci cum ne vede, fără o para pentru eprubete, guvernanţii ne cer şase milioane de euro pentru Cuminţenia Pământului. Ne cheamă la o „asumare a valorilor la nivel individual”. Hai să începem cu începutul. Cu valoarea cea mai importantă. Cu viaţa.
Cetăţenii şi-au asumat-o şi colectiv, şi individual. Nu e nevoie să plătim campanii TV de conştientizare, să ne convingem că vrem să trăim. Da, Brâncuşi e al meu. Al tău. Al nostru. De asemenea, spitalele sunt ale mele. Ale tale. Ale noastre.
Ministerul Sănătăţii e al meu. CNAS e al meu. Hârtiile pe care sunt raportate minciuni nosocomiale sunt ale mele. Tribuna de la care ministrul Voiculescu ne transmite enormităţi e a mea. A ta. A noastră. Hârtia pe care le scrie e a mea. Timpul pe care-l pierd şefii Sănătăţii e al meu. Al tău. Al vostru. Al tuturor. Plătit cu banii jos.
Nu înţeleg? Să le sculptăm mesajul
Şi dezinfectanţii, şi analiza dezinfectanţilor sunt ale mele. Ale tale. Ale noastre. E vorba de viaţa mea. A ta. A noastră. Cei care nu pricep sunt şefii din Ministerul Sănătăţii. Se comportă, unul după altul, ca nişte arendaşi ai fatalităţii. Nu-şi asumă decât ridicatul din umeri. „Ar costa enorm să fiţi în siguranţă. Ar costa enorm să vă tratăm pe toţi”.
Spuneţi cât. Că şi-aşa murim ca miliardarii, vorba Filantropicii, pompând bani cu nemiluita în mafia din Sănătate, în schimbul minimului necesar, livrat cu maxim dispreţ. Spuneţi cât şi achităm. Un singur lucru nu ne mai permitem: să nu verificăm toate etichetele care intră într-un spital.
Dacă oamenii nu-i inspiră entuziasm, statul român să se gândească la noi ca la nişte statui. Fiecare cetăţean, o operă de artă. Nepreţuită. Din punctul ăsta de vedere, costul analizelor de biocide e chilipir. Iar marele plan de măsuri al ministrului Voiculescu, pomană curată.