Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Minerii cu gulere albe

Putem vorbi despre Mineriada nesfârşită din Sănătate. Putem vorbi despre neglijenţă criminală şi despre crime împotriva umanităţii

Permalink to Minerii cu gulere albe
miercuri, 11 mai 2016, 7:36

Miniştrii Sănătăţii din 2013 încoace au ştiut despre problema dezinfectanţilor din spitale. Şi n-au făcut nimic să dezamorseze „bomba cu bacterii”, cum o numea presa germană. Trei mari controale au acoperit-o cu hârtii. Titularii de portofoliu Nicolaescu, Bănicioiu şi Achimaş-Cadariu au tăcut. Au dat amenzi simbolice, apoi şi-au văzut de carieră. Puteau să salveze vieţi. Aveau motiv să declanşeze urgent marele plan de intervenţie, marea desfăşurare de forţe, ca la Colectiv.

Au memorie de unică folosinţă

„Nu-mi aduc aminte să fi primit un asemenea raport, pe această temă”, spunea Nicolaescu, acum câteva zile. Apoi şi-a amintit ceva, dar nu foarte clar. Dar sigur îşi aduce aminte că rudele consilierilor săi îi vindeau Ministerului Sănăţii şi DSP-urilor vaccinuri în valoare de milioane de euro.

Bănicioiu are un deja-vu. A declarat, pentru PSnews.ro, că şi el a comandat controale, „am luat măsuri, retrageri de cantităţi etc”. La câteva luni după marea lui dezinfecţie, analizele comandate de Guvernul Cioloş arată că în spitale sunt folosiţi dezinfectanti neconformi. Diluaţi de zece ori faţă de ce scrie pe etichetă. E vina inspectorului sanitar, spune Bănicioiu, „el s-a ocupat de toate astea”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la un post TV, că el ştia din 2008: „Există un raport pe site-ul Preşedinţiei”. Neagă că l-ar fi informat serviciile, dar de aflat, aflase. O spusese şi după Colectiv, pe Facebook: „La pagina 34 a acestui raport, se vorbea despre infecţiile nosocomiale care revin în spitalele noastre”. Nu ştia despre afacerile prospere cu sistemul de sănătate publică pe care le derulau persoane din anturajul său. Habar n-avea. A condus ţara zece ani.

Victor Ponta, premier timp de trei ani şi jumătate, nu-şi aminteşte nimic. „Eu unul, cu siguranţă şi cu o memorie destul de bună, nu îmi amintesc de nicio informare pe această temă”. Foştii premieri Emil Boc, Călin Popescu Tăriceanu nu ştiu, nu comentează. Niciunul dintre cei care ar fi putut schimba ceva în privinţa mizeriei din spitale nu prezintă simptomele vreunei mustrări de conştiinţă. Nu iese în faţă pentru „mea culpa”, cum se proceda la Revoluţie.

Şi-au apărat doar funcţiile

Toţi aceştia şi alţii, mulţi, puteau să salveze vieţi. Nu din compasiune pentru semeni. Asta era datoria lor. După cum am văzut cu ochii noştri, nu numai că n-au mişcat un deget. Dar au continuat să pună vieţi în pericol. Din fruntea instituţiilor, în loc să-şi apere poporul, şi-au apărat propria specie, a politicianului român, această combinaţie ultrarezistentă de Homo Sovieticus şi ciubucar fanariot.

„Este exagerată chestiunea cu infecţii care provoacă moartea oamenilor. Nu peste tot”, ne linişteşte medicul Sorin Oprescu. Dacă nu peste tot, atunci unde? Să ne informeze în care spitale anume suntem în siguranţă.

Primarul suspendat spune că nu-l cunoaşte pe patronul Hexi Pharma, îşi aminteşte doar că i-a dat sediu gratuit într-un spital universitar, baftă curată. Traian Băsescu nu-şi aminteşte nici atât. Că i-a vândut, ca primar, un teren în centrul Capitalei, la preţ câştigător. Se pare că pe cei de la Hexi Pharma şi de la alte firme conectate ca simbioţii la sistemul de sănătate publică i-a urmărit exact norocul care le-a lipsit atâtor pacienţi.

A fost nevoie de 26 de ani pentru ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie adus în faţa instanţei, pentru Mineriadă. E acuzat de crime împotriva umanităţii. Dosarul se referă la uciderea a patru persoane, rănirea prin împuşcare a trei persoane şi la vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ o mie de persoane.

Nu vom şti niciodată cu exactitate câţi români au murit din cauza infecţiilor nosocomiale. Dar, chiar şi din statitisticile cosmetizate de amnezicii de la Sănătate, sunt mai mulţi decât victimele din zilele de 14-15 iunie 1990.

N-am uitat cine a condus ţara, Guvernul, Ministerul Sănăţii, spitalele. Cum am putea? Sunt tot acolo, în politică, doar că pe alt scaun. O să-i ţinem minte chiar dacă va fi nevoie de alţi 26 de ani, pentru ca aceşti mineri cu gulere albe să fie aduşi în faţa justiţiei. O să ne amintim de ei pe rând şi pe îndelete. Merită efortul.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Maoru (6 comentarii)  •  11 mai 2016, 20:48

De acord, Maria. Respect. Personal am cunoscut doua victime ale acestui stat criminal. Tariceanu a semnat legea care spune ca rudele unei persoane decedate nu au acces la dosarul medical decat cu acordul scris al decedatului! Ca sa ascunda crima. ***! Acum intelegi de ce toti se opereaza afara desi afirma sus si tare ca avem conditii in spitale la standarde occidentale?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  11 mai 2016, 21:53

nu exista crime perfecte

Takacs Ladislau (1 comentarii)  •  11 mai 2016, 20:49

Bravo fetit-o.Pot sa ti spun asa ca am peste 80 ani.si multumesc pentru cuvintele curajoase

Sly (2 comentarii)  •  11 mai 2016, 20:54

O imensă caracatiță.Nu e de mirare că sîntem luați la mișto de cei din vest. Ce să căutăm noi care ne omorîm cetățenii cu bună știință la aceeași masă cu occidentalii? Ne mai mirăm că olandezii ne spun că nu avem ce căuta pe la ei așa de ușor?

Dragos (43 comentarii)  •  11 mai 2016, 22:33

NURNBERG. Atat. Oamenii astia nu difera cu nimic de organizatorii lagarelor de concentrare. Ca motivele lor au fost altele (finantarea propriei bogatii si a partidului) nu conteaza, efectele actiunilor lor au fost aceleasi. Crima in masa. Genocid. Acestia ar trebui judecati ca la Nurnberg si condamnati la fel.

george (13 comentarii)  •  12 mai 2016, 8:37

Multumesc pentru articol. Dar mafia medicamentelor care functioneaza cu complicitatea medicilor ? De cate ori nu am vazut acei dealer de medicamente prin cabinetele medicilor care cu ajutorul lor vand otravuri care nu numia ca nu salveaza, vindeca sau alina suferinte ci fac mai mult rau sau uneori pacientii fara stirea lor sunt folositi drept cobai. Trebuie mers la radacina problemei. Multumesc si success.

drako (24 comentarii)  •  12 mai 2016, 8:58

nu ajung amintirile si blestemele la adresa autorilor *** ! VREM DREPTATE ! ne aude cineva ? Iohannis ? Ciolos ? Pruna ? Ambasadele cel bagacioase ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 mai 2016, 11:31

Iohannis are o scuza, inca n-a fost informat ca e presedintele Romaniei

lica P (2 comentarii)  •  12 mai 2016, 9:19

Bravo Mariuca. Cred ca poti fi mai ¨ verde-n fatza ¨ ca toti . Tragele-o tare peste bot, rogu-te. Lasa cratitile pt o vreme si da-i cu capul de toti peretii. Cu astia chiar merita sa fi mai rea decat ai fost cu oricare altii. Ma bucur sa te citesc oricand.

Alexutu1 (14 comentarii)  •  12 mai 2016, 11:36

Felicitări,bun articol!

ottonelu (20 comentarii)  •  12 mai 2016, 11:56

A propos, ce caracter e Oprescu asta! Atunci de ce s-a dus la Viena sa-și facă dantura? N-avea încredere in cabinetele stomatologice "de elita" din Bucureștiul lui drag și scump?

adrian_hora (23 comentarii)  •  13 mai 2016, 10:40

toti ministrii sanatatii si prim ministrii din ultimii zece ani sunt vinovati. poate mai putin ungureanu ca a fost atacat constant si nu prea a avut timp sa conduca. nici interimarii predoiu si oprea nu pot fi trasi la raspundere pe tema asta. deci ii avem pe tariceanu, boc si ponta, plus ministrii sanatatii - incepand cu eugen nicolaescu, bazac, cseke attila, ritli ladislau, din nou nicolaescu apoi banicioiu si achimas. sa speram ca patronul hexi nu se imbolnaveste subit si mortal sau nu are un accident fatal si apuca sa ne spuna cu cine a colaborat.

Comentează