Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Frăţia urecheaţilor

Deşi nu alerga, Comisia de Disciplină a prins doi iepuri: Reghecampf şi Iordănescu jr. Ultimul a scăpat în pădurea regulamentului

Permalink to Frăţia urecheaţilor
vineri, 29 aprilie 2016, 10:35

Meciul Steaua – Pandurii a fost la un pas de a se desfăşura fără antrenori pe bancă. După legea compensaţiei a lui Murphy, şi Reghecampf, şi Iordănescu jr. s-au proclamat „vânaţi” de Comisia de Disciplină a FRF. Noroc că există apa şi Recursul!

Sunt singurul antrenor suspendat două etape. Mă întreb de ce. Pentru că urmează meciul cu Pandurii„, a explicat tehnicianul Stelei, care l-a pârât apoi pe omologul lui de la Gorj: „A greşit foarte grav şi nimeni nu se sesizează!”. Când a aflat că e şi el suspendat, Iordănescu s-a întrebat de ce. Pentru că urmează meciul cu Steaua: „Sunt siderat. Eu la ce scenarii ar trebui să mă gândesc acum?”.

„Regulamentul e interpretabil şi asta nu e vina mea, nici a colegilor antrenori”, a declarat antrenorul Pandurilor, care se consideră „dat ca exemplu”. Regulamentul e interpretabil, dar, până acum, nici Iordănescu jr, nici colegii lui antrenori nu au cerut schimbarea lui. Au protestat punctual împotriva deciziilor de arbitraj sau împotriva arbitrajului şi a arbitrilor, în general. Bazându-se pe faptul că regulamentul e interpretabil, Iordănescu jr. a încercat să dribleze suspendarea. Comisia de Disciplină l-a sancţionat iar.

Vinovaţii din tufiş

Antrenorul Pandurilor reclamă negarea negaţiei: legea proastă e aplicată prost. Trebuie aplicată bine: „Acţiuni similare cu a mea s-au produs în repetate rânduri cu alţi antrenori, sunt dovezi în acest sens”. Nu susţine că astfel de acţiuni sunt corecte, se plânge că e pedepsit numai el. Împotriva lui şi numai a lui s-a dezlănţuit furia exemplară a Disciplinei.

„N” dovezi înseamnă zero dovezi. Iar Iordănescu jr. nu e o victimă a luptei pentru dreptate, e avocatul nedreptăţilor pe care le comite, la fel ca alţii, pitiţi în tufiş. „Nu sunt vinovat, eu am profitat de anumite neclarităţi din regulament”, a comentat tehnicianul Pandurilor, după ce Recursul i-a şters suspendarea.

Comisiile federale caută calea de mijloc. Deocamdată, au descoperit că e un drum plin de hopuri. Şi bat pasul pe loc. Se anihilează reciproc. Recursul e antidotul Disciplinei şi invers. Pedepsesc cu mână de fier „bucuria excesivă” şi pun mănuşa de catifea când suspendă pariori. Sesizează abaterile fie înainte de a fi comise, fie cu o întârziere de săptămâni. Comisiile federale, ca instanţe, sunt mai interpretabile decât regulile pe care le aplică. Sunt acuzate în mod egal şi de Pandurii, şi de Steaua. E şi asta o formă de echidistanţă.

Interpretabil, dar profitabil

Credibilitatea comisiilor merge pe sârmă pentru că hăituiţii de serviciu şi şefii lor de la cluburi au calculat că starea de fapt e, vorba lui Iordănescu jr., profitabilă. În „n” cazuri scapă de sancţiuni. Pun presiune pe sistem numai când sunt prinşi cu ciorapul pe cap în parcarea stadionului. Cluburile se declară „consternate” numai când rămân cu banca pustie la un meci important. În rest, au o părere îngăduitoare despre faptul că regulamentul e alunecos şi comisiile, unse cu toate alifiile.

Reghecampf, care acuză „nonsensul” suspendării, nu e un campion al logicii clasice, fără terţi. Nici Iordănescu jr. nu e un Robin Hood garantat de şeriful de Tg. Jiu, care ia puncte de la granzi şi dă la mineri. Sunt oameni de fotbal ca mulţi alţii din Liga 1. Testează regulile, să vadă cât de proaste sunt şi la câte încălcări rezistă. Tună şi fulgeră de aceeaşi parte a baricadei. Iată încă un motiv să fie „sideraţi”. Dacă se plictisesc în tribune la meciuri, ar trebui să-şi întemeieze un sindicat al scenariştilor, o frăţie a urecheaţilor vânaţi de arbitri şi de comisii. Unde-s mai mulţi, profitul creşte. De „n” ori.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

adi_stelistul (107 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 11:48

E cumva in gena noastra sa nu dam incercam intotdeauna sa eludam legile. Vine din felul in care ne-a modelat istoria. La noi autoritatea a fost intodeauna extrem de volatila (un voievod care legifera astazi maine fugea de pe tron sau era ucis de un rival) sau foarte-foarte indepartata (la Istanbul sau la Viena/Budapesta). In consecinta ceea ce legifera autoritatea nu conta, nu era cunoscut de preopinenti si ceea ce conta era doar dreptul fortei. De aici ne vine in toate domeniile. Inclusiv in fotbal. Se vor schimba lucrurile in momentul in care se va forma masa critica a celor ce doresc asta. Dar, cum spuneti, deocamdata toti sau se complac sau gasesc convenabila starea actuala de lucruri.

benaflek (12 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 13:23

nu stiu daca jucatorii pot parasi vestiarul in timpul desfasurarii unui meci de fotbal .daca nu ar trebui suspendata toata echipa dimpreuna cu seful lor tehnic

benaflek (12 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 13:25

in caz de incendiu echipa poate parasi vestiarul respectiv arena sportiva .asa orice jucator poate trage o fuga sa plateasca o factura restanta la banca ori pur si simplu sa si ia o punga de seminte de floare

mal. (71 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 14:00

Pasiunea poporului este alta, domnișoară… Să reglementăm prost, ca să putem să facem ce vrem după aceea! În toate domeniile… Și apoi să fim mândri de noi înșine că suntem șmecheri… Asta suntem: urecheați șmecheri! Dar ce ne vom face atunci când se va schimba legea vânătorii? Tot pe locul 27 din 27?

verid (2 comentarii)  •  29 aprilie 2016, 20:16

Cred ca este total gresit,sa suspenzi un antrenor,chiar daca e vinovat. Sunt posibile alte sanctiuni,de pilda impotriva echipei,dar numai in cazuri relevante si in nici un caz la cererea unor interlopi care vad cum pierd suprematia cumparata din bani furati cu ocazia altor meciuri. Si nu doar suprematia,deoarece implicit pierd si ocazia de a primi niste bani nemeritati de pe la forurile fotbalistice europene. Este drept ca dupa ce primesc prin escrocherie acesti bani,se inchina si mai construiesc cate o biserica.

Comentează