Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Singurătatea reginelor desculţe

În anul olimpic 2016, în medie, zece fetiţe din fiecare judeţ fac gimnastică. Despre ce viitor vorbim?

Permalink to Singurătatea reginelor desculţe
marți, 19 aprilie 2016, 10:51

Absenţa gimnasticii româneşti de la JO 2016 nu reprezintă eşecul unor oameni, ci eşecul unui sistem cocoţat pe munca unei mâini de oameni. Un sistem-spectator care a lăsat totul pe umerii lui Belu şi Bitang. Dovadă că şeful COSR îi şi acuză acum pe cei doi antrenori că „nu şi-au asumat obligaţiile”, despre care a citit el în „Legea voluntariatului”.

Fiind oameni, nu talismane, Belu şi Bitang au obosit. Belu a căutat o nouă motivaţie să rămână în sport şi a candidat la şefia COSR. Alegerile acelea s-au terminat, campania continuă. Din 2014, între forul olimpic şi FR de Gimnastică dialogul s-a transformat în concurenţă. Fiecare tabără a considerat că datoria ei e să avertizeze, nu să schimbe ceva.

Iezii ispăşitori
Belu se oferă ca „ţap ispăşitor”. Dacă a ţinut locul unui sistem atâţia ani, e normal să îndeplinească şi rolul acesta. Dar n-ar ajuta la nimic. N-ar rezolva problemele gimnasticii. La rândul lui, dă vina pe iezii din sală. „Am semne de întrebare în ceea ce priveşte fetele care ajung la lot. Eu am impresia că nu-şi doresc să facă performanţă. Că nu le place acest sport”, a comentat Belu, pentru Mediafax.

Povestea asta cu noile generaţii superficiale a fost spusă şi în alte sporturi, dar nu ţine. Nu e niciodată vina copiilor. E vina adulţilor care nu vin în întâmpinarea lor, nu-i caută cât trebuie, nu-i aleg şi nu-i antrenează cum trebuie. Nu-i învaţă pasiunea plătită cu salariul minim pe economie. Conform statisticilor de pe site-ul FRG, sunt 35 de cluburi de gimnastică în ţară. În 2012, erau legitimate în total 329 de fetiţe. În 2015, numărul lor a crescut la 349. În trei ani, federaţia a adus în plus 20 de micuţe gimnaste. N-a reuşit un salt, ci o ţopăială la sol.

La Clubul Sportiv „Nadia Comăneci” din Oneşti se antrenează 30 de fetiţe. La Clubul Cetate Deva se antrenează 39 de fetiţe. COSR invocă generaţiile din 2024, care vor ieşi din centrele naţionale olimpice pentru juniori, „singurul proiect viabil din sportul românesc”. E un proiect care există, prin H.G., din 1991. Şase dintre CNOPJ-uri sunt de gimnastică şi au câte 30 de sportivi, în medie. Trăgând linie, dintre cei 1,059 milioane de copii cu vârsta între 5 şi 9 ani din România, COSR şi FRG au atras spre gimnastică în jur de 500.

S-a demodat regimul spartan
Bani sunt, dar numai cu bani n-ai cum să umpli prăpastia dintre teorie şi practică. Bugetul COSR pe 2015 a fost triplat faţă de anul precedent: 6,5 milioane de euro, maxim istoric. Bugetul FRG pe 2015 a fost de 1,16 milioane de euro. Mult, pentru o federaţie care se ocupă de un total de 443 de sportivi participanţi la competiţiile naţionale, adică mai puţin decât elevii dintr-o şcoală de cartier.

„Acum abia dacă mai reuşim să facem câte o grupă de 10-15 fete în clasa I”, spunea un antrenor de la Deva, în presa locală. „Înainte, lucram cu ce alegeam noi. Acum lucrăm cu ce avem. Înainte, făceam trei clase I, adică 90-100 de fete, iar de acolo tot cerneam, în anii care urmau”. Spunea asta în 2012. De atunci şi până azi s-au triplat bugetele, nu eforturile de a-i aduce pe copii în sala de gimnastică. Voluntarii cu obligaţii Belu şi Bitang nu puteau bate ţara la pas, oraş cu oraş, sat cu sat, grădiniţă cu grădiniţă.

Ţări ca Australia, Belgia şi Elveţia nu ne-au întrecut pentru că au imitat regimul spartan de la Deva. Ne-au întrecut pentru că 26 de ani ne-am străduit să rămânem în urmă, să tratăm strictul necesar ca pe un lux inutil. Câte cluburi afiliate la FRG, câte CNOPJ-uri au medic sportiv, fizioterapeut, nutriţionist, coregraf, psiholog? Cluburile abia îşi păstrează antrenorii. În jurul fetelor noastre nu roiesc bonele şi experţii. Sunt singure. Şi tot mai puţine.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

MMihai (22 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 12:03

Radiografie completa care este valabila si pentru alte sporturi. La alte sporturi nici macar banii acestia nu sunt. Oricum dezastru national, ganditi-va ca la baschet nu ar merge la olimpiada SUA sau Serbia la polo si exemplele pot continua.Problema este ca nu invatam nimic nici din asemenea esecuri, nu se doreste o lege a sportului, a sponsorizarii care sa vina in sprijinul activitatii sportive. Daca s-ar dori de catre factorii politici s-ar putea, dar alesii nostri sunt interesati de salariile lor nu de sanatatea unui popor. Toti acesti bani care nu sunt investiti in sport vor fi investiti mai tarziu in medicamente pentru tratarea obezitatii si a bolilor datorate sedentarismului.

iris (25 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 12:19

Gimnastica şi sportul românesc traversează vremuri grele iar blestematele astea de competiţii Internaţionale scot de sub preş (decorat in stil românesc) adevăruri de necontestat. Nu voi merge pe subţirelul fir răsucit al articolului (buget Mărit dar nu-s copii, buget Mărit dar... lipsă medic sportiv, fizioterapeut, nutriţionist, coregraf) psiholog) ci voi spune că , chiar şi în aceste împrejurări, dintr-un astfel de articol nu reiese un punct de vedere , o luare de poziţie clară-fermă.

gilos (25 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 13:15

Conducerea Federatiei Romane de Gimnastica trebuie demisa imediat. Acolo s-au aciuit a serie de plafonati incapabili care au trait pe seama muncii si rezultatelor fantastice obtinute de Belu-Bitang. Nu exista niciun proiect serios pentru gimnastica romaneasca, sport pe care l-am dominat decenii in sir. Inadmisibil.

Gabriel (3 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 14:03

O dovada in plus ca acolo unde isi baga coada politicul , in Romania, totul se duce de rapa... Aceasta se intampla pentru ca politicienii de la noi nu cunosc definitia cuvantului politica dar sunt alesi de mare parte a populatiei care nu cunoaste definitia cuvantului politician si voteaza : inculpati, hoti, analfabeti, etc ...

corneliu (2 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 14:32

Pe de alta parte s-a vorbit mult descpre "regimul de la Deva". Anchete americane despre Karoli, declaratii despre Gonteac si Bellu si regimul militar in care traiau fetelor. Marturisirile unor gimnaste care beau apa din bazinul de la WC ca sa aiba greutatea optima pentru o competitie. Merita?... In zilele noastre ce parinte isi trimite fata sa fie supusa unui asemenea regim? Poate ca si vremea lui Bellu a trecut. Acum, ca antrenor de gimnastica, trebuie sa iti pui pe primul loc sa convingi o fetita si parintii ei ca merita. Mai demult trebuia sa le coordonezi si sa le antrenezi tehnic. Acum o fetita nu ii convine regimul alimentar... te paraste la dreptul copilului; pe buna dreptate. Sincer nu cred ca merita sa torturam niste copii doar pentru ca vrem medalii de aur la olimpiade. Trebuie sa avem rabdare pana cand vor aparea din nou copii care vor vrea pur si simplu performanta.

Zodiac (2 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 15:43

Fetele nu au nicio vina. *** condus de oameni ca Petrache pun la pamant ultima farama din sportul romanesc. S-a marit bugetul?! Bugetul din care fura ei de rup, bugetul asta nu a ajuns la fete, la conditiile de pregatire. A fost sifonat prin firmele care capuseaza sportul romanesc. Petrache ar trebui sa-si dea demisia pentru felul in care se prezinta Romania la olimpiada, ministrul sportului la fel, dar nu pleaca nimeni ca mai au mult de furat.

Zodiac (2 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 15:59

re: "Acest comentariu a fost moderat deoarece continea acuzatii grave care nu sunt probate/dovedite" NIci articolul asta nu poate fi probate dar stim cu toti ca asa s-a intamplat. http://www.gsp.ro/sporturi/altele/povesti-cu-alin-petrache-octavian-belu-si-elisabeta-lipa-pe-care-le-ar-dori-uitate-cei-trei-candidati-la-sefia-cosr-au-cv-ul-plin-de-performante-dar-in-spatele-lor-se-ascund-ambitii-si-orgolii-mari-426953.html :)

Dan M (8 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 16:10

"E vina adulţilor care nu vin în întâmpinarea lor, nu-i caută cât trebuie, nu-i aleg şi nu-i antrenează cum trebuie." Da trebuie sa existe o explicatie pentru nivelul foarte slab al gimnastelor care au ajuns sa alcatuiasca echipa nationala. Sa ajungi la nivelul senioratului si sa vina antrenorul sa-ti spuna ca trebuie sa-ti imbunatatesti forta in picioare, ei, asta mi se pare de poveste. Pentru ce meserie s-a pregatit oare, timp de zece ani, respectiva sportiva ? "În jurul fetelor noastre nu roiesc bonele şi experţii." Pe la inceputul acestui ciclu olimpic, cand antrenorii Bellu si Bitang se tot plangeau ca nu au, dar nici nu gasesc doctor si alti profesionisti pentru lot, eu am ramas foarte surprins. Mi se parea ca ar trebui sa fie bataie pentru un post pe langa echipa olimpica de gimnastica, considerata cea mai performanta institutie a statului nostru. Ce am aflat ulterior, mi-a aratat cat de naiv am putut sa fiu.

alex (345 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 17:59

Un dezstru istoric si nu indeajuns mediatizat, un semnal de alarma cre lipseste cu desavarsire, iar drama este incapabilitatea noastra de a pricepe ceva din ce s-a intamplat cu adevarat in acesti ultimi ani de totala ignoranta si nepasare transformate in suferinta viitoarelor generatii de gimnaste.

Bubucul (75 comentarii)  •  19 aprilie 2016, 19:46

De-acord! Foarte bine sintetizat!

Doina M (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 3:25

Mentalitatile sunt greu de schimbat...prea mare harababura in sistem...scoli cu profil de gimnastica , cluburi ( unii cu bani de la ministeril invatamantului, altele de la ministerul sportului etc) sistemul trebuie schimbat. Banii de la minister alocati federatiei care la randul ei trebuie sa-i investeasca in sali bine equipate, pregatirea noilor antrenori si concursuri.. sa se puna accent pe gimnastica la multe nivele ( in felul acesta se mareste baza de selectie) Opriti bani dati pentru legitimatii si alte astfel de beneficii...opriti renta viagera dupa ce atletul s-a retras din activitate ( pe vremea comunita era altfel) doar tarile fost comuniste mai dau bani sportivilor dupa concursuri mari ( in celelalte ca SUA, Canada, Australia) guvernul ajuta sportivii care INCA mai au activitate...dupa rezultate fabuloase atletii primesc bani de la sectorul privat pentru motivational speeches si reclame, nu de la guvern. Banii din renta viagera se pot duce in numele sportivului respectiv in imbunatatirea unui club ( la alegerea lui) Prea multi bani irositi pe salariile unora din federatie care nu pot sa-si demostreze atributiile...ma opresc aici, dar sunt multe de spus, mai ales ca am un club de gimnastica de 30 de ani intr-o tara din vest. Un club cu anual intre 700-1000 de membri!

interior (1 comentarii)  •  20 aprilie 2016, 15:34

Pai da putini cunosc pe ce s-a cladit gimnastica romaneasca mai ales cea feminina..pe abuzuri fizice si psihice asupra unor minore provenite din familii sarace care se bucurau ca scapa de ele...aceste copile erau lasate cu totul la mana antrenorilor care aveau voie sa faca ce vor cu ele..batai,infometare,izolare sociala adica dresaj prin conditionare dusa la extrem..asemenea tehnici au fost folosite in plin in fostele tari comuniste gen China,URSS ,unde drepuriile copilului nu fac doi bani..acum cu normele UE de protectie a copilului marii antrenori sunt in dilema nu mai au mana libera la bataie ..cand cladesti pe mizerie la un moment dat se darama tot pentru ca minciuna este ca uleiul in apa la un moment dat iese la suprafata..construiti o gimnastica pe o baza morala sanatoasa nu pe chinuirea unor copii si atunci si rezultatele vor fii autentice..

Comentează