Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cazarma 1950

Ghencea nu poate găzdui meciul pentru Mihai Neşu. Lăsat la mila CSA, stadionul a ajuns el însuşi un caz disperat

Permalink to Cazarma 1950
marți, 12 aprilie 2016, 8:12

Aşa se numeşte Stadionul Ghencea în documentele MApN: cazarma 1950. A fost construit de soldaţi din 39 de unităţi militare. Lucrările au durat şapte luni. N-a fost ca pe şantier, a fost ca pe front, cum povestea unul din şefii lucrărilor, în „Observatorul Militar”.

Arena a fost inaugurată în aprilie 1974. Nocturna şi scaunele de plastic au fost instalate abia în 1991. Din banii pe transferul lui Ilie Dumitrescu la Tottenham, 4,3 milioane de dolari, a fost construită loja oficială, în 1996.

După soldaţi, barbarii

De peste un an, stadionul e închis. Fanii de la Peluza Sud vor să organizeze un meci caritabil pentru Mihai Neşu, sub deviza „Acum până nu e prea târziu”. Au cerut CSA permisiunea să folosească arena din Ghencea. „Nu se poate. E impracticabil”, le-au răspuns şefii Clubului Sportiv al Armatei, conform Digisport.ro. Stadionul nu mai e conectat la reţelele de apă şi de curent. Şi, susţin comandanţii CSA, au început lucrările pregătitoare pentru şantier. Care şantier?

Conform unui comunicat al MApN, de la mijlocul lui martie, CSA nu depusese încă nici un fel de documentaţie la CNI. Cel mai devreme, lucrările ar putea începe în 2017, notează Ziare.com. Iar adevăratul motiv pentru care Stadionul Ghencea s-a transformat în cartier general al păpădiilor e că n-are aviz ISU şi nici nu e omologat. Oficiali de la LPF, de la Jandarmerie şi de la ISU l-au inspectat şi au stabilit că pe acolo, după soldaţi, au trecut barbarii. Arena necesită reparaţii de zeci de mii de euro, pentru a fi redată fotbalului.

Bunul statului, o cauză pierdută

Ceea ce s-a construit în bătălia de şapte luni s-a construit bine. A fost nevoie de 12 luni de manevre ca bătrânul Ghencea să fie complet scos din uz.

Comandanţii CSA au promis că vor găsi altă soluţie pentru meciul caritabil. Le-au propus un târg fanilor stelişti şi lui George Ogăraru, care a avut iniţiativa. Să joace în Polivalenta de 5.300 de locuri, nu pe arena de 28.000 de locuri. Şi să-i lase să se implice în eveniment, să le cedeze panaşul de organizatori. Meciurile pe stadion nu sunt specialitatea CSA. Armata din birouri preferă spaţiile mici şi fronturile A 4. Dacă Polivalenta e ocupată, poate e liber vreun subsol la mall.

Arena din Ghencea a costat 25 de milioane de lei, în jur de 5 milioane de dolari, la cursul din 1974. Pare puţin, dar puţinul ăsta a fost luat de la mulţi. „Acest stadion e ridicat din cotizaţiile de 25 de lei ale militarilor. E un bun naţional, cum să fie cedat gratis? Despre ce vorbim?”, se întreba retoric generalul Cătălin Zisu, în Gazeta, acum câţiva ani.

Despre asta vorbim, despre bunul naţional, bunul statului pe care statul nu dă doi bani. Preferă să-l declare cauză pierdută fără luptă. Nu se mai bate pentru el. Poate fi distrus gratis, cu perseverenţă, în fiecare zi, din alt motiv.

Mii de solde, mii de ore de muncă în ritm de instrucţie, tricoul englezesc al lui Ilie Dumitrescu, 40 de ani de fotbal au ajuns să cântărească mai puţin decât o mână de epoleţi. În acest moment, stadionul are o destinaţie la fel de incertă ca terenurile virane de lângă el. Nu are cum să mai ajute pe nimeni. Şi el trebuie salvat din plasa imobiliară care se ţese logistic, urbanistic în jurul lui.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Petro Burgener (11 comentarii)  •  12 aprilie 2016, 20:43

Felicitari pentru articol dna Andries, dar din pacate suntem in Romania!

Marty (2 comentarii)  •  12 aprilie 2016, 20:53

Ca de obicei un articol impecabil...fin-ironic, la obiect dar totusi aplicabil la tot ce se petrece azi cu ba(u)nul public.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  12 aprilie 2016, 21:33

Marie draga, D-apoi, tu nu stiai draguta ca toti "pifanii" care au contribuit la ridicarea stadionului erau ***, adica proprietatea privata a coloneilor si generalilor? Si toate cheltuielile cu ridicarea cazarmii s-au facut din averea MApN. Primo: mancarea servita acestor sclavi moderni a fost pregatita la cazarma si dusa cu marmitele la locul unde acesti sclavi isi "perfectionau" pregatirea militara, care cu caramida, care cu mistria, etc Secundo: Coloneii si generalii care au completat tabelele cu cotizatiile militarilor, stranse in vederea inaltarii "monumentului", nu uita ca acei bani erau ai MApN, deci si-au rupt de la gurile lor flamande pentru a ridica ditamai cazarma 1950 Tertio: Ca si in cazul participarii la culesul porumbului, cartofilor ori la construit drumuri de catre "racanii" patriei, acestia apartineau cu acte MApN-ului, iar ministerul a incasat contravaloarea prestatiilor. Altfel, cum va inchipuiti voi cumva ca racanii faceau munca voluntara? Chiar daca sportivii stelei (si dinamo-ului ) castigau faima si glorie pentru cele doua cluburi parazite, sportivii respectivi erau platiti de stat si nu de cele doua cluburi. Nu ma credeti? Iata care era schema demna de un numar a la Josefini: sportivii erau incadrati cu grade, de la pifan la colonel in schema ministerului, indiferent daca avea pregatirea pentru ocuparea respectivului grad. Salariile erau stimulatorii: un amarat de "plotonier" primea pe luna mai mult decat un inginer cu 10 ani vechime. Toata aceasta suma globala era varsata de la bugetul statului, deci din banii contribuabililor. Veneau, apoi, primele pentru indeplinirea obiectivelor. care difereau semnificativ la cele doua clone comparativ cu restul sparring-partenerilor din tara(prin sparring parteneri trebuie intelese celelalte cluburi, bune doar pentru a fi vamuite si deposedate de cei mai buni sportivi) Cazarma 1950 ar putea ajunge sa fie dezafectata: razboiul rece s-a terminat, serviciul militar nu mai este obligatoriu, nu mai exista CAP-uri si IAS-uri care sa le ofere contracte grase pentru culesul porumbului si cartofilor. Din cauza incalzirii globale, nici zapada nu mai cade precum in 1953, incat sa fie nevoite autoritatile sa apeleze la soldati pentru a duce painea si laptele la familiile celor batrani, izolati in marea de zapada. Arena Ghencea ar putea deveni un muzeu, dar trebuie sa-i gaseasca numele cel mai potrivit.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 16:32

si azi salariile la CSA sunt platite de la bugetul statului. Da, asta pare a fi planul legat de Ghencea, dezafectarea. Armata stie sa valorifice terenuri, nu stadioane 🙂

LEONIDAS (5 comentarii)  •  12 aprilie 2016, 22:07

Foarte ,,profund'' art.....Nu spune nimic precis ca de obicei,desi un ZIARIST ar fi putut face o investigatie ca sa arata exact din vina cui se degradeaza un stadion pe care Becali platea bani multi sa joace Steaua lui, iar astia de la MApN il saboteaza...Da de unde curaj la Tolontan...?,Daca serviciile nu-i scriu articolul, el nu are ce publica...!

Bubucul (75 comentarii)  •  12 aprilie 2016, 23:12

Felicitări pentru articol! Deși nu am mai trimis comentarii, să stii că te-am citit si te citesc. Numai bine!

Robertinho (4 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 0:19

@ Jean-Paul - Am impresia ca tu esti cam ***. Sti tu, un amarat care lucreaza la negru cum s-au construit anumite edificii? Hai sa vedem um s-a construit stadionul CFR atat de drag tie - din banii contribuabililor, si asta nu in epoca ceausista. Tu locuiesti cumva intr-un bloc nou, onstruit dupa evolutie sau intr-unul vechi construit tot de "sclavi" cum ii numesti tu. E usor pentru un *** care nu a trait pe vremea impuscatului sa judece ce a fost atunci. Daca traiai pe vremea aia aveai limba pana la radacina in anusul comunistilor, asa ca s uteste-ne de postarile tale de dobitoc!

Potera (7 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 5:49

Şi când văd ca alde Talpan,i coloneii borţoşi de la CSA, plus generalul Yisu, fac atât de mulţi prozeliţi îţi vine să turbezi. Când văd ziarişti, nu zic de suporteri, că tot îi dau înainte cu fcsb, când o simplă căutare pe site-ul OSIM (instituţia care se ocupă cu înregistrarea şi protejarea mărcilor), după marca "Steaua Bucuresti", i-ar lămuri că FCSB (Fotbal Club Steaua Bucureşti) deţine marca "Steaua Bucuresti". Apoi aceeaşi ziarişti nu vorbesc aproape deloc de faptul că marca, numele, palmaresul, etc., al echipei Dinamo Bucureşti este deţinut de CS FC Dinamo Bucureşti (tot o căutare pe site-ul OSIM-ului) şi că SC Dinamo 1948, sereleul lui Negoiţă nu deţine nimic, nici măcar toate procentele societăţii. În schimb nu-i atrageţi atenţia lui Şumudică că nu are dreptate când tot face Steaua clonă, nici nu mai zic că la televiziune ziariştii chiar sunt obligaţi prin lege să se ceară dovezi, etc. Şi uite cum s-a dus de râpă "leagănul fotbalui românesci", iar statul. în loc să încaseze bani din închiriere, lasă să se ruineze un bun naţional. Probabil nişte şmecheri vor construi ceva moll-uri pe acolo. La Ploieşti, Cluj, Tg. Jiu, Craiova, primăriile construiesc stadioane moderne şi încasează nişte chirii modice.

catio (32 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 7:12

Sapati mai adanc, doamna Andries! Nu e suficient sa constatam efectele, trebuie identificate cauzele si, mai ales, cine sta la originea lor. Nu va sfiiti, aratati-i cu degetul pe cei ce au dus la actuala situatie. Sau daca poarta haina militara trebuie sa fie intangibili?

Mircea (5 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 7:53

Deci Becali a avut iar dreptate?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 16:26

nu, ghinion, nici de data asta 🙂

mico (1 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 9:01

Gresiti cand ziceti ca este bunul statului. Ar tebuii sa fie considerat proprietate privata a militarilor din moment ce s-a realizat prin munca soldatilor in termen si a cadrelor active si sa nu poata fii instrainat de un ministru vremelnic. Dar ce sa vezi Armata e o structura ierarhica unde un Babiuc poate sa-l imbogateasca pe Becali si unde un vremelnic Boroi poate sa nesocoteasca istoria care ii da importanta acestei baze sportive (exceptand aducerea cu elicopterul a Ceausestilor morti). Da este cazarma, da are statut militar da este proprietatea statului dar nu a unui conducator vremelnic al institutiei. Iar Becali la cati bani a facut prin tepe date armatei ar putea avea bunul simt de a respecta traditia si statutul Stelei nu a FCSB-ului. Cine din conducerea Armatei a vandut/donat/instrainat Steaua?? Nu cumva tot Babiuc ??Nu cumva ei doi au bagat in puscarie un militar adevarat sef al SMG prin furtisagurile lor.....Hai sa nu-i mai plangeti pe mafioti

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 16:25

statul e un fel de-a spune, stadionul e proprietatea noastra, a tuturor. Babiuc nu e singurul nume din lantul complicitatilor MApN / Becali

Andrei F (188 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 10:18

Felicitari!Daca Romania va pierde organizarea CE eu cred ca pe fir vor intra multe institutii ale statului care vor vrea sa vada ce s-a intimplat la acest stadion...Pentru ca atunci nu se vor sterge urmele...

adrian_hora (23 comentarii)  •  13 aprilie 2016, 17:19

deja pare suspect dezinteresul asta. e o zona in care s-au construit blocuri in ultimii 10 ani. poate se vrea daramarea stadionului si transfomarea in cartier de locuinte. altfel de ce atata nepasare dupa ce s-au batut cu pumnii in piept?

Comentează