O idee de joc cu mascaţi
Oficialii de la Chiajna aşteaptă cu interes să afle dacă tribunalele din România sunt ca TAS-ul

Primarul din Chiajna a fost dus cu mascaţii la audieri şi plasat apoi sub control judiciar. Poliţia economică îl suspectează că s-a folosit în operaţiuni ilegale de conturile Concordiei, între 2011-2015. S-au lansat acuzaţii mari pentru o comună mică: spălare de bani, delapidare şi evaziune fiscală. Şi sumele imputate sunt mari, deşi în Chiajna nu s-a descoperit decât petrol imobiliar. Prejudiciul estimat e de 5 milioane de euro.
Un meci de „factotum sau nimic”
E foarte bine că primarii din România susţin sportul. Problema e că-l susţin timp de prea multe mandate. După o vreme petrecută în funcţii publice, apare o uzură, o familiaritate nelalocul ei. Nu mai disting vistieria lor de buzunarul contribuabilului. Edilii ar trebui să se retragă mai devreme, ca balerinii, înainte să uite câţi bani dau la echipă şi să-i confunde pe poliţiştii locali cu detectivii particulari.
Mircea Minea se află la al treilea mandat de edil în Chiajna. Una dintre realizările lui e că a construit un stadion de 5.000 de locuri într-o comună cu 8.000 de locuitori. Alegătorii care nu l-au votat au fost lăsaţi, evident, pe dinafara fenomenului. O vreme, Minea a fost şi preşedintele de administraţie al clubului de fotbal. Aproba finanţarea de la bugetul local şi apoi tot el o gestiona. Şi tot el se enerva după meciuri: „Dacă vedeam o idee de joc, înţelegeam!”.
Concordia bugetară a promovat în 2013, când se scufunda capitalismul în Liga 1. A ocupat locul lăsat liber de insolvenţa Rapidului. Şefii LPF şi FRF au pus-o să dispute un baraj inventat, cu giuleştenii, să-i testeze meritul sportiv. A urmat un proces la TAS, la sfârşitul căruia Rapid a căzut în „B”, iar Chiajna a urcat pe prima scenă. Tradiţia banilor publici triumfa asupra tradiţiilor mai romantice, dar perdante!
Fotbalul e ingineria, nu scopul
Acum şi tradiţia asta fără număr, fără bon dă semne de oboseală. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (SICE) suspectează că firme-fantomă bântuie Concordia. Şi au început exorcismul: 6 mandate de percheziţie şi 11 de aducere. Prea puţin să-i impresioneze pe oficialii echipei din Chiajna: „Nu este primul control de natură economică la clubul nostru. (…) Aşteptăm cu interes finalizarea anchetei”. Antrenorul Adrian Falub susţine sus şi tare că „noi suntem plătiţi de club, nu de Primărie”. Controale au mai fost. Ăsta e doar primul cu girofar. În 2014, şi Curtea de Conturi anunţa nereguli în conturile Concordiei.
Primarii-manageri de cluburi nu sunt atât de diferiţi, cum s-ar zice din fişa postului, de patronii de cluburi. Ajung să fie anchetaţi pentru aceleaşi infracţiuni. Lui Minea i se aduc acuzaţii de tipul celor formulate în Dosarul Transferurilor. Bani din pix, bani din pungă, aceeaşi idee de joc. Pentru că fotbalul nu este doar un sport aducător de voturi şi notorietate, e şi un mediu propice pentru inginerii. După cum reiese din dosarele penale legate de Ceahlăul, Petrolul Ploieşti, Pandurii, ASA Târgu Mureş şi altele, finanţarea cluburilor este profitabilă pentru primari şi firmele primarilor, nu pentru cluburi. Echipele de fotbal reprezintă mijlocul, nu scopul acestor blaturi public-privat, atât de anevoios de probat.
Aşteptăm cu interes, aşadar, rezultatele anchetei de la Concordia. Să vedem dacă Rapid a fost înlocuită de un mic dragon din suburbie sau de un mic balaur cu declaraţie de avere.