Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Boierii scăpătaţi ai sonorului

Evacuat din laborator, Mihai Stoica e nevoit să-şi testeze teoriile direct pe oameni. Tocmai a brevetat o nouă ceartă cu Porumboiu

Permalink to Boierii scăpătaţi ai sonorului
vineri, 1 aprilie 2016, 1:01

Ar trebui să le fim recunoscători arbitrilor. Fără ei, am vorbi despre vreme după fiecare etapă. Aşa, un meci scrâşnit ca Pandurii – Steaua, 0-1, a reîncălzit o dezbatere epică: „Cine este cel mai mare arbitru?”.
Crăciunescu a arbitrat finală de Champions League„, a deschis colocviul Mihai Stoica, „Porumboiu a fost al 4-lea cel mai bun oficial„. L-a luat gura pe dinainte pe vorbitorul reabilitat al Stelei. Sau nu s-a aşteptat ca descoperirile lui ştiinţifice să fie publicate atât de repede. Sau a uitat că nu se mai află după gratii şi nu-l mai apără gardienii.

Răspunsul mânios a venit prompt, din hotelul de scaun al Moldovei: „Eu nu am fost arbitru mare, am fost foarte mare!„. Declaraţia îi aparţine, fireşte, lui Adrian Porumboiu, citat de „Fanatik”. A adăugat, în nota lui Ştefan cel Mare, deşi mic, pentru că n-avea ecuson: „Viaţa asta e plină de paharnici!”. Asta sună aproape ca o laudă, ca o recunoaştere a meritelor din cazier. Fostul finanţator al FC Vaslui constatase, după o altă dispută cu oficialul stelist, că „Viaţa asta e plină de oligofreni”.

Material pentru audiobook
Porumboiu nu mai are echipă în Liga 1. Mihai Stoica nu mai e pumnul verbal al Stelei. Vorbeşte în calitate de savant de renume penal, de emoticonolog, nu de manager de club. Şi unul, şi altul parlamentează de pe marginea scenei. Sunt doi boieri scăpătaţi ai prim-planului. Asta nu-i împiedică să ţină la etichetă şi să se certe între ei ca-n epoca de rating.

După aproape doi ani de stat în laboratorul de la Jilava, Mihai Stoica nu mai avea ce testa. Epuizase nervos toţi cobaii, citindu-le din statisticile UEFA. Nu-i de mirare că, după ce a ieşit, s-a şi apucat să se documenteze pentru audiobook-ul „Farmecul oralităţii în opera arbitrilor nepereche”. A revenit la materialul lui de studiu predilect, cu reacţie garantată: „al patrulea cel mai bun oficial”. Când fostul manager a fost eliberat, dinspre Vaslui s-a auzit „Evrika!”. De mult nu mai apăruse vreo formă de polemică, fie ea şi unicelulară, la telescopul lui Porumboiu.

Cel mai rapid turist din Vaslui
Cearta dintre cei doi nu ţine cont de programul Ligii, de pauzele competiţionale. Are doar pauză legală. S-au certat, de pildă, şi pe transferul lui Varela. Nici măcar Gigi Becali, practician şi enciclopedist, n-a înţeles de ce. Afacerea ieşise bine, toată lumea era mulţumită. De unde a pornit totul? Numai cercetătorii britanici ştiu. Ştim doar de unde a continuat. În toamna lui 2010, Mihai Stoica a venit în city-break la Vaslui, în calitate de preşedinte de club. A stat patru zile cu executare şi a plecat „uluit”. Oficial, motivul demisiei a fost că antrenorul Lopez Caro vorbeşte şi se comportă numai în spaniolă. Acum e clar! Turistul vitezist a plecat când a realizat la câte poante trebuie să renunţe. Ca subaltern, cum să-l mai acuze pe Porumboiu de „Răpirea din serai” şi de alte crime împotriva modei?

Răfuiala dintre ei nu ajută nici Steaua, nici Pandurii, nici lupta la titlu. E doar un memento comic. Ehei, ce vremuri, când fotbalul se juca preponderent în studiourile TV, după meciuri! Au asigurat atâţia ani coloana sonoră a fazelor litigioase. Acum Mihai Stoica şi Adrian Porumboiu trec zgomotos prin criza adaptării de la filmul vorbit la filmul mut. Greu să te impui şi pe ecranul silenţios!

Comentează