Fularul Craiovei era gratis!
Lia Olguţa Vasilescu a calculat greşit. Nu doar banii câştigă campanii. "Dreptatea pentru Craiova" bătea circul din piaţă

Lucrările la noul stadion din Craiova sunt în grafic. Cum să tărăgănezi când primarul vine zilnic pe şantier? CS U scăpase, cât de cât, de reputaţia de clonă. Nu e Maxima, dar joacă fotbal şi e din Craiova. Bun şi-aşa. Lia Olguţa Vasilescu le-a dat oamenilor măcar o parte din ce le-a promis în campanie: o echipă în Liga 1.
Universitatea a ajuns cum a ajuns cu larga contribuţie a autorităţilor locale. Istoria ei recentă e soră geamănă cu istoria recentă a oraşului. Din 2012, pentru prima dată după un lung şir de dosare penale, Craiova părea să aibă un primar de încredere. O femeie „de zece ori mai bărbată decât Solomon”, cum o recomanda fostul premier. Un gospodar care să deschidă oraşul către viitor, nu să-l ia ostaticul propriului interes sau al intereselor de partid.
Lia Olguţa Vasilescu a fost reţinută de DNA pentru patru infracţiuni de luare de mită. Printre altele, scrie în ordonanţa de reţinere, e acuzată că a cerut „donaţii” pentru a-şi finanţa campania electorală. Să nu-i întrebi pe politicienii români cum au obţinut prima sută de mii de voturi! Sau pe următoarele! Răbdare, oricum aflăm.
În campanie, edilul din Bănie a mizat pe tacticile consacrate de vechea generaţie de lupi politici. A colectat fonduri şi a plătit tot circul. A crezut că locuitorii Craiovei vibrează la spectacole în piaţă şi la postere full color. Că o comunitate are mai mare nevoie de divertisment decât de identitatea care include echipa-fanion. Nu toate voturile se cumpără cu bani. Cele mai multe au preţul mizer al speranţei.
În perioada aceea de mare sfâşiere pentru Universitatea, era suficient să-ţi pui fularul alb-albastru la gât şi să-i promiţi electoratului dreptate pentru Craiova. Lia Olguţa şi-a pus fularul şi a promis. Ar fi câştigat alegerile numai cu atât? Nu, dar gestul ăsta a făcut diferenţa, nu dansurile populare. Iar fularul era gratis. Împrumut, cu opţiune de prelungire pentru patru ani. La fel ca promisiunile, n-a costat-o nimic.