Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ziua umbrelor lungi

Europa a fost lovită în inimă pentru că are una. Şi nu se află doar la Bruxelles. Acela e creierul ei birocratic

Permalink to Ziua umbrelor lungi
miercuri, 23 martie 2016, 9:42

Terminalul Plecări de pe aeroportul Zaventem s-a făcut ţăndări mai repede decât Tour Eiffel în filmele americane despre catastrofe cereşti. Fără muzică pe fundal, fără morală pe final. Dar ferestrele cu ochii scoşi n-au reprezentat cea mai puternică imagine a unui Bruxelles sub asediu. La scurt timp, Reuters a transmis fotografii cu evacuarea călătorilor din metrou, după explozia de lângă staţia Maelbeek. Flancaţi de lămpile de veghe, oamenii înaintează ca un şir de umbre printr-un tunel căruia nu i se vede capătul.

În mod normal, ajungem fiecare, pe drumul lui, prin metodele lui, la concluzia neprevăzută că viaţa e fragilă. După un atentat terorist, adevărul ăsta ne izbeşte pe toţi deodată, nu pe fiecare pe rând. Astfel de tragedii ne încolonează într-o experienţă comună.

Europa a putut fi lovită în inimă, cum titrează televiziunile, pentru că are una, nu doar un creier al operaţiunilor sau un creier al birocraţiei. Pentru că e un mare organism. Plătim periodic un preţ dureros să nu uităm asta.

Am luat act iar că viaţa e fragilă. Rămâne întrebarea: civilizaţia noastră e destul de puternică s-o apere? Cât de solide mai sunt bazele ei, mereu zdruncinate de „–isme” şi de mutaţiile lor? Terorismul nu e singurul întuneric care s-a lăsat peste continent. Nu e singurul tunel prin care a trecut istoria Europei. Din toate am ieşit schimbaţi. Cum vom arăta când vom răzbi din nou la suprafaţă?

Nu e războiul autorităţilor, e al nostru
Acum nu arătăm deloc bine. Avioanele s-au întors din drum, trenurile s-au oprit. S-au închis graniţe. S-au amânat meciuri. Trolerele au fost abandonate în staţii. Toată viaţa aceea pusă în bagaje s-a înstrăinat de noi printre explozii. Indiferent de locul atentatului, autorităţile sunt cu un pas în urmă, depăşite de situaţie.

Reuşesc să pară inutile şi importante, în acelaşi timp. Nu trebuie să aşteptăm totul de la ele. Şi nu e ăsta singurul motiv să ne simţim mai europeni ca niciodată: experienţa comună a neputinţei instituţionale. Viaţa e treaba noastră, a tuturor. Şi apoi, nu autorităţile sunt ţinta. Pe oamenii de pe stradă vor să-i îngenuncheze teroriştii, nu pe generalii NATO sau pe europarlamentari.

În spitalele din Bruxelles, răniţii de la Colectiv lasă locul răniţilor de la Zaventem. S-au încolonat şi tragediile. Raportul Guvernului de la Bucureşti despre incendiul din club a intrat în formaţie cu ştirile despre atentate. „Autorităţile n-au apăsat la timp butonul roşu”… Le lipseşte îndemânarea. Voinţa. E clar, nu suntem creierul Europei.

În inima din Belgia, străzile s-au golit, oamenii înaintează pe sub pământ. Până la urmă, asta e civilizaţia. Asta a fost dintotdeauna. Nu s-a dezvoltat zburdând în plină lumină. A fost un drum greu până am ajuns aici. Urmează un drum şi mai greu să rămânem în picioare.

Câtă vreme nu ne îmbulzim, nu dăm din coate înnebuniţi, câtă vreme avem forţa să mergem în şir, călcând peste frică, încă e bine. Există speranţă. Un sâmbure de ordine în haos.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

M Mihai (22 comentarii)  •  23 martie 2016, 11:11

Sunteti optimista. Acest drum pe care spuneti ca trebuie sa ramanem in picioare va fi strabatut taras si cu frica in suflet. Ati trait vreo drama dvs personal ? Ei bine, acesti oameni care au supravituit nu vor mai fi ca inainte niciodata. Au fost ani de zile din 1970 pana in 2001 cand in tarile civilizate nu a fost niciun atentat. Incercati sa le numarati in ultimii 15 ani si veti vedea amploarea fenomenului.

ion (1 comentarii)  •  23 martie 2016, 12:31

Si Europa tot civilii le omoara, in alte continente/tari lucrul asta e foarte vizibil, doar aici ascundem ***. E chiar asa de greu de vazut cauza/efect? Parlamentarii/ cei din Nato tot de noi sunt alesi... De ce nu iese nimeni in strada la Paris/Brussels sa ceara oprirea bombardamentelor din Siria si a altor tari din zona? Oricum, controalele de securitate la intrarea in Schengen/Europa sunt nule fata de ce ar trebui sa fie.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sorin444 (33 comentarii)  •  23 martie 2016, 13:20

Articol corect politic. Problema e la noi, blabla, blabla. Problemele sunt Islamul, multiculturalismul, lipsa de democratie in Europa (o imensa majoritate ar fi pentru stoparea imigratiei islamice, si integrarea fortata a musulmanilor existenti - asa cum si ei fac cu crestinii, in tarile lor). Problema mai e corectitudinea politica, ce face ca ei sa fie liberi sa taie gaturi, cand noi trebuie sa ne limitam la a scrie editoriale subtile si emotionate - nu zic ca ar trebui taiate gaturi la schimb, dar masuri guvernamentale severe anti-islam s-ar impune, dace nu am fi paralizati de corectitudine politica. Nu inteleg de ce culte obscure care propavaduiesc sinuciderea in masa sunt interzise, iar unul care propavaduieste uciderea e permis. A, uitasem, la noi se ia totusi o masure: facem cea mai mare moschee din Europa...

Fibra (104 comentarii)  •  23 martie 2016, 13:40

Usor sa spui.Vom ramane in picioare pana un diliu se va arunca in aer langa noi. Cei care scapa,ne vor pune lumanari,flori,vor face marsuri tacute,vor tine momente de reculegere,pana cand alti dilii se vor arunca in aer langa ei. Asa ca teroristii au materie prima cat cuprinde.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  23 martie 2016, 18:46

ati de uitat de „…vor pune poze de la locul atentatului pe facebook…”

daniels (1 comentarii)  •  23 martie 2016, 15:00

in inima cui? sa pasim peste frica spre ce? cine v-a dat impresia ca exista vreo inima comuna a Europei? sau vreo constiinta comuna a oamenilor? aberatii!!!! Valar morgulis!!!:)

diodoru (2 comentarii)  •  23 martie 2016, 17:43

Sorin imi cer scuze dar islamul nu propavaduieste crima sursa Wikipedia si nici musulmanii nu sunt toti ucigasi Nu trebuie ca sa-i catalogam pe toti la fel pentru un grup de descreierati fanatici deoarece nu facem decit sa gindim la fel ca ei ,toti occidentalii sunt rai, toti crestinii trebuiesc omoriti etc O seara buna

ottonelu (20 comentarii)  •  23 martie 2016, 18:52

Te citez: "Europa a fost lovită în inimă pentru că are una. Şi nu se află doar la Bruxelles." Explica.

ipocrizia UE (14 comentarii)  •  23 martie 2016, 22:06

acum iese la iveala ipocrizia UE referitoare la asa zisa invazie a romanilor, s-au temut nemernicii ca ii invadeaza romanii insa au trecut cu vederea faptul ca sint deja sub papucul *** de ani de zile... Imbuibati si ipocriti din UE, ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează